Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

H ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΕΠΑ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (25-2-14)


Ήδη είμαστε στην 6η ημέρα κατάληψης της δ/νσης της εστίας απαιτώντας από το πανεπιστήμιο όλα τα δωμάτια του 6ου ορόφου να δοθούν στους φοιτητές. Ο 6ος όροφος της Α’ ΦΕΠΑ και άλλα διάσπαρτα δωμάτια της εστίας είναι στη δικαιοδοσία του Πανεπιστημίου, δίνονται για «φιλοξενίες» με ενοίκιο σε μέλη ΔΕΠ και διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και στα οποία ο Σύλλογος βάσει κανονισμού δεν έχει κανένα λόγο. Ωστόσο, την ώρα που η ανάγκη για δημόσια και δωρεάν στέγαση ολοένα και αυξάνεται (και στην εποχή της κρίσης η δυνατότητα στέγασης σε μια εστία ταυτίζεται όλο και περισσότερο με τη δυνατότητα κάποιου να σπουδάσει), δεν μπορούμε να τους χαρίζουμε ούτε ένα δωμάτιο για επιχειρηματική χρήση. 

Ως σύλλογος, πρέπει να αντιταχθούμε σε κάθε παγιωμένη λογική κέρδους η οποία μάλιστα προαναγγέλλει το ρόλο που θα παίξει το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στο άμεσο μέλλον όταν εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου. Όταν, δηλαδή, το ΕΚΠΑ αναλάβει και την οικονομική διαχείριση της εστίας, γιατί προς το παρόν έχει μόνο τη διοίκηση και τα κονδύλια για όλα τα λειτουργικά έξοδα είναι από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Έτσι με βάση το νόμο οι εστίες περνάνε στην περιουσία του Πανεπιστημίου, δηλαδή μπαίνουν στην ίδια μοίρα με ένα άλλο οποιοδήποτε ενοικιαζόμενο κτίριό του, πάρκινγκ κτλ, ενώ δεν του δίνονται τα αντίστοιχα κονδύλια από το Υπουργείο. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες-μαγαζιά του κάθε ιδρύματος, οι οποίες θα λειτουργούν με όρους αγοράς και καμία σχέση δεν θα έχουν με τον ρόλο της φοιτητικής μέριμνας, δηλαδή τη δυνατότητα φοιτητών από κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα να μπορέσουν να σπουδάσουν. Εκτός από τη βέβαιη επιβολή ενοικίων με τριψήφιο αριθμό, όπως μας έχει δηλώσει το Πανεπιστήμιο αρκετές φορές, θα επιβληθούν και ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως π.χ. αναλυτικές βαθμολογίες και φοιτητές από πολλές σχολές αποκλείονται από τη δυνατότητα να στεγαστούν σε κάποια εστία, καθώς πλέον μόνο η ΑΣΟΟΕ, το ΕΚΠΑ και η ΦΕΕΜΠ έχουν εστία και τα ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΙ Πειραιά, η Πάντειος, το ΠΑΠΕΙ, η Γεωπονική, το Χαροκόπειο, η Καλών Τεχνών όχι. Έτσι, ορθώνονται όλο και περισσότεροι ταξικοί φραγμοί που αποκλείουν μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας από την ανώτατη εκπαίδευση, κάτι που αποτελεί κομμάτι της γενικότερης επίθεσης προς την εργατική τάξη. Άλλωστε, στην ίδια τροχιά κατάργησης βασικών εργατικών κεκτημένων και επιβολής εξαθλιωμένων σχέσεων εργασίας έχει μπει και η κάλυψη της λειτουργίας των εστιών και γενικότερα του πανεπιστημίου (βλ. διοικητικοί υπάλληλοι) από εργολαβίες, μετά την συνταξιοδότηση, απόλυση ή διαθεσιμότητα του αντίστοιχου δημόσιου και μόνιμου προσωπικού. Με άλλα λόγια, και μέσα στο πανεπιστήμιο επεκτείνονται οι «δουλεμπορικές» σχέσεις εργασίας και ταυτόχρονα χαρίζονται στους ιδιώτες – εργολάβους νέα πεδία κερδοφορίας.

Αντιλαμβανόμενοι, λοιπόν, την ανάγκη των φοιτητών, που προέρχονται από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, για στέγαση, ο σύλλογος μετά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τη Τετάρτη 12/2 προχώρησε αρχικά σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 19/2 στον αντιπρύτανη υπεύθυνο για τη φοιτητική μέριμνα, ο οποίος δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα ζητήματα που του θέσαμε σχετικά με την έλλειψη δωματίων, τον 6ο όροφο, τη φωταγώγηση των εστιών και τη συντήρηση της Β’ ΦΕΠΑ και τα μετέθεσε στην Σύγκλητο της Πέμπτης 20/2. Βλέποντας, όμως, ότι οι διαθέσεις του πανεπιστημίου δεν συμβάδιζαν με τις δικές μας απαιτήσεις προχωρήσαμε σε κατάληψη της δ/νσης της εστίας, όπως άλλωστε είχαμε αποφασίσει στη συνέλευση. Στη Σύγκλητο πάρθηκε απόφαση να δοθούν μόνο 16 δωμάτια από τον 6ο όροφο. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε όλα και γι αυτό το συντονιστικό κατάληψης προτείνει να συνεχιστεί η κατάληψη μέχρι την Παρασκευή και ο ίδιος ο Σύλλογος να δώσει τα δωμάτια του 6ου, που αυτή τη στιγμή δεν κατοικούνται, σε φοιτητές μέσα από ανοικτές σε όλους διαδικασίες και στις οποίες παράλληλα θα εγκαλέσουμε τα μέλη της εφορείας να συμμετάσχουν και να τις επικυρώσουν. 

Ο σύλλογος βάζοντας μπροστά το πιο αποτελεσματικό μέσο πάλης του, που είναι η μαζικότητα και οι ριζοσπαστικές κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την κατάληψη απαιτεί δυναμικά την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων του, έτσι όπως έχει καταφέρει άλλωστε να κερδίσει την κατάργηση των ενοικίων και των εγγυήσεων, τις παρατάσεις, την ύπαρξη εστιατορίου, τη λειτουργία του αναγνωστηρίου, την εισαγωγή ίντερνετ, να μην κλείσει η ΦΕΕΜΠ και το εστιατόριο και να δοθούν οι μισθοί των εργαζομένων της εστίας. 

Θέλουμε, επίσης, να ξεκαθαρίσουμε ότι συγκεκριμένες συκοφαντίες που διαδίδονται σχετικά με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και το κλείσιμο του εστιατορίου όχι μόνο είναι αβάσιμες, αλλά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και δημιουργούν εσκεμμένα αρνητικό κλίμα απέναντι στην κατάληψη. Όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα, οι πόρτες της γραμματείας ήταν πάντα ανοικτές, υπήρχε περιφρούρηση από διάφορους οικοτρόφους και οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις και ο καθένας μπορούσε να έρθει να περιφρουρήσει την κατάληψη. Και όσον αφορά στο εστιατόριο το πρωί της Πέμπτης και της Παρασκευής ο αρχιμάγειρας παρά την πίεση από την περιφρούρηση της κατάληψης αρνήθηκε να λειτουργήσει το εστιατόριο αν και υπήρχαν προμήθειες στην αποθήκη, ώστε να μην πάρει την «ευθύνη», αλλά στην ουσία να πιέσει έτσι ώστε να σπάσει η κατάληψη. Το απόγευμα του Σαββάτου ο διευθυντής, μετά από παράσταση διαμαρτυρίας που καλέστηκε με αντιπαραθετικό τρόπο απέναντι στην κατάληψη, αναγκάστηκε να υπογράψει ώστε να επαναλειτουργήσει το εστιατόριο χωρίς να λήξει η κατάληψη στην δ/νση, αλλά με λειτουργία μόνο του λογιστηρίου. Αυτό φυσικά οφείλεται στην δυναμική των ατόμων που υπήρχαν και καταφέραμε να πιέσουμε τον διευθυντή παρότι στην αρχή δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το εστιατόριο αν δεν λειτουργήσει κανονικά και η διεύθυνση και το λογιστήριο και άρα να λήξει η κατάληψη. Αυτό αποδεικνύει, πως η μαζικότητα είναι ικανή να φέρει αποτελέσματα και νίκες! 

Έτσι πρέπει να οργανωθούμε όλοι μαζί και να κλιμακώσουμε τον αγώνα και την κατάληψη ώστε να καταφέρουμε να κερδίσουμε τον 6ο όροφο και τα υπόλοιπα αιτήματα του Συλλόγου μας! Οι ανάγκες και τα αιτήματά μας δεν σταματούν στον 6ο όροφο, είναι μια νίκη που πρέπει να κατακτήσουμε, ένα ακόμα βήμα προς τη ριζοσπαστικοποίηση του συλλόγου και την ενδυνάμωση της φωνής του!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Ο 6ος όροφος να δοθεί σε φοιτητές.
• Φωταγώγηση του χώρου της πανεπιστημιούπολης και γύρω από τις εστίες.
• Άμεση συντήρηση των εστιών, των «ακατάλληλων» δωματίων στο Β΄ κτίριο της ΦΕΠΑ και ανέγερση καινούργιων εστιών. 
• Δημόσια και δωρεάν παιδεία, σίτιση και στέγαση. 
• Εισδοχή των φοιτητών με αποκλειστικά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
• Έξω οι εργολαβίες από τις εστίες και τις σχολές. Κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί.
• Καμία εστία να μην κλείσει και να μην ιδιωτικοποιηθεί. 
• Να παραμείνει ανοικτό το εστιατόριο κατά τη διάρκεια της κατάληψης, με αποκλειστική λειτουργία του λογιστηρίου και της διοίκησης.
• Ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης της φοιτητικής μέριμνας που θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ελέγχεται από τους φοιτητικούς συλλόγους και τα εργατικά σωματεία. 

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
• Κατάληψη της δ/νσης της εστίας από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 28/2 και νέα Γενική Συνέλευση την ίδια ημέρα στις 20:30 στο σαλόνι της Α’ ΦΕΠΑ, ώστε να παραδοθούν τα δωμάτια του 6ου στους επιλαχόντες νέους οικοτρόφους.
• Διεξαγωγή ανοικτής διαδικασίας εφορείας την Τετάρτη 26/2 στις 11:00 για την εισδοχή φοιτητών στα κενά δωμάτια του 6ου ορόφου και επίσημο αίτημα προς τα μέλη της εφορείας ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
• Διεξαγωγή Συντονιστικού της Κατάληψης κάθε βράδυ στις 21:00 στο σαλόνι της Α’ ΦΕΠΑ.
• Άνοιγμα προς τους φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και τη γειτονιά. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ Φ.Ε.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου