Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Κάλεσμα για τη σύσταση Επιτροπής αγώνα εργαζομένων-φοιτητών του κέντρου


Πάνω από ενάμισης μήνας έχει περάσει από τη λήξη του απεργιακού αγώνα και των φοιτητικών καταλήψεων και η κανονικότητα έχει επανέλθει στα γραφεία και τα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουμε επιστρέψει στις θέσεις μας και «βάζουμε πλάτη» για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες , παρά το γεγονός ότι πολλοί είμαστε ήδη σε διαθεσιμότητα ή σε «αυτοδίκαιη αργία»· παρά το γεγονός ότι από στιγμή σε στιγμή περισσότεροι από τους μισούς θα βρεθούμε εκτός. Δεν απομένει παρά η δημοσίευση της τελικής λίστας, που θα δείξει την «έξοδο» σε 400 από εμάς.  Οι περισσότεροι φοιτητές έχουν εισέλθει σε μια ακραία εντατικοποιημένη καθημερινότητα σπουδών με εξαντλητικές εξεταστικές, παρακολουθήσεις και εργαστήρια.
Μπορεί η απεργία να έληξε, οι λόγοι όμως για τους οποίους ξεκίνησε, εξακολουθούν να υφίστανται, και με το παραπάνω. Οι υποσχέσεις του Υπουργείου Παιδείας έχουν μείνει προς το παρόν μόνο υποσχέσεις. Μετά την έκδοση της σχετικής τροπολογίας και τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, τα ερωτήματα και οι ασάφειες παραμένουν. Το ερώτημα εάν και πόσοι από τους διαθέσιμους θα επιστρέψουν στις θέσεις τους και με τι εργασιακό καθεστώς, έχει μείνει αναπάντητο.

Στα τέλη Μαρτίου εκπνέει το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας (σχολικοί φύλακες, καθηγητές) και αναμένονται οι πρώτες απολύσεις στο δημόσιο για πρώτη φορά. Παράλληλα, η επίθεση στον κόσμο της εργασίας από κεφάλαιο και κράτος, εντείνεται (π.χ. ξαφνικός θάνατος του ΕΟΠΥΥ με 8.000 διαθεσιμότητες ιατρών-εργαζομένων). Οι απολύσεις ανοίγουν το δρόμο σε νέου τύπου εργασιακές σχέσεις για τους εναπομείναντες υπαλλήλους (εντατικοποίηση, νέες συμβάσεις) και στην επέκταση των εργολαβιών, που ήδη υπάρχουν, στους τομείς της καθαριότητας και της σίτισης. Έτσι μαζί με την άμισθη (ή σχεδόν άμισθη) εργασία μεταπτυχιακών και διδακτόρων σε ερευνητικά και μη προγράμματα ανοίγονται και νέα πεδία κερδοφορίας μέσα στο πανεπιστήμιο. Μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση σε τραγικά επίπεδα (σχεδόν -70%), το κράτος μετακυλύει ουσιαστικά το κόστος φοίτησης (σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα) στους φοιτητές και τις οικογένειες τους, τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών ήδη είναι αναγκασμένο να δουλεύει (ή να ψάχνει για δουλειά) , για να καλύψει τα έξοδα του.

Πολλοί από εμάς πιστεύουν πως γλίτωσαν τη διαθεσιμότητα, εφόσον δεν βρίσκονται στις τελικές λίστες, ξεχνώντας ή αγνοώντας: α) την ύπαρξη του σχεδίου Αθηνά ΙΙ (καταργήσεις-συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και τμημάτων τους), β) το πρόγραμμα αξιολόγησης που προωθεί το ΥΔΜΗΔ με τη χρήση της ποσόστωσης που θα οδηγεί έως και το 15% σε βαθμολογία από 1 έως 6, με συνέπεια περαιτέρω αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, γ) την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, που θέτει συγκεκριμένους αριθμούς απολύσεων μέχρι το 2015. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για δήθεν εξορθολογισμό και αναδιάρθρωση του δημοσίου έναν στόχο έχουν: περισσότερες απολύσεις.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η συνέχιση του αγώνα που κάναμε τόσους μήνες αποτελεί επιτακτική ΑΝΑΓΚΗ. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις «υποσχέσεις» –τις οποίες την αναγκάσαμε να δώσει– για να μας βάλει σε ένα καθεστώς αναμονής, απελπισίας, κανιβαλισμού και να προωθήσει την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο. Ο αγώνας που δώσαμε δεν ήταν μάταιος παρότι αρκετοί «καλοθελητές» εντός και εκτός πανεπιστημίου, προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Εργαζόμενοι και φοιτητές οφείλουμε να ανασυγκροτήσουμε τις συλλογικές μας δυνάμεις, τις ίδιες που ανάγκασαν την Κυβέρνηση, μέσω των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων και εν μέσω απεργίας,  να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, έχοντας απέναντι τους ίδιους τους απεργούς και όχι τους εκφραστές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και του εργοδοτικού μηχανισμού, που αυθαιρετούν εδώ και χρόνια μέσα στο πανεπιστήμιο.

Έχουν ήδη συσταθεί οι Επιτροπές Αγώνα της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Φιλοσοφικής Σχολής και της Σχολής Επιστημών Υγείας (ιατρική, οδοντιατρική, νοσηλευτική). Οι συμμετέχοντες σε αυτές, μέσω παρεμβάσεων στους χώρους εργασίας, προσπαθούμε:

-να βγούμε από την ατομική απομόνωση στην οποία έχουμε περιέλθει το τελευταίο διάστημα
-να αρνηθούμε τη μιζέρια της φτωχοποίησης που μας έχει γίνει δεύτερο πετσί
-να ενημερώσουμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο εργασιακό καθεστώς του προσωπικού του πανεπιστημίου σήμερα (βλ. διαθεσιμότητες, μη ανανέωση συμβάσεων, μελλοντικά ενδεχόμενα προγράμματα για «ωφελούμενους», κλπ)
-να αποτρέψουμε την υποκατάσταση του έργου του προσωπικού που έχει τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας από άλλους συναδέλφους (εντατικοποίηση της εργασίας με μικρότερο κόστος για το κράτος) ή την κάλυψη αναγκών μέσω εργολαβικών εταιρειών
-να γίνει συνείδηση ότι η κυβέρνηση σκοπεύει τη συνέχιση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, τουλάχιστον μέχρι το 2016 σύμφωνα με το 2ο μνημόνιο και να ενεργοποιηθούμε αντίστοιχα
-να συσπειρωθούμε στις αγωνιστικές εκείνες κινητοποιήσεις, οι οποίες, σε συντονισμό με τον υπόλοιπο κόσμο της εργασίας, που πλήττεται βάναυσα, θα δώσουν τέλος στην λεηλασία της εργασίας  και της ζωής μας.


Kαλούμε σε συνάντηση την Παρασκευή 28/2/2014 στις 15.00 στο Κεντρικό Κτήριο (παλαιά αίθουσα Συγκλήτου), προκειμένου να συσταθεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων-Φοιτητών του Κέντρου.


[Προτεινόμενα θέματα συζήτησης:

- Σύσταση ομάδων εργασίας των διαθέσιμων συναδέλφων για την ενεργή συμμετοχή στις δράσεις του συλλόγου και των Επιτροπών Αγώνα

- Ανοικτή συνάντηση με συναδέλφους από άλλες κατηγορίες (ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ)

- Νέος τρόπος αξιολόγησης στο δημόσιο, νομοσχέδιο για κλείσιμο 21 οργανισμών, έλεγχος συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου 

- Σίτιση φοιτητών-εργαζομένων

- Στέγαση φοιτητών (Εστίες)

- Ποιότητα σπουδών (;) και εντατικοποιημένο 6μηνο

- Συμμετοχή στο Κιόσκι στην Πλ. Κλαυθμώνος (με δικό μας υλικό π.χ. κείμενα, αφίσες, ημερολόγιο κλπ)

- Συντονισμός με ΑΕΙ/ΤΕΙ και άλλους κλάδους εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

- Μη καταβολή δεδουλευμένων στις καθαρίστριες (τρόποι παρέμβασης)

- Οι εργολαβικές εταιρίες μέσα στο πανεπιστήμιο

- Προετοιμασία για συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Μαρτίου 2014]

Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων Ε.Κ.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου