Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ {13/02/2014}


ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ» ΣΤΗ νομική
Επιτέλους μετά από τόσους μήνες ήρθε η ώρα μιας «ομαλής» ακαδημαϊκής καθημερινότητας… ή τουλάχιστον έτσι προσπαθούν να μας πείσουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στο πανεπιστήμιο (καθηγητές, ΔΑΠ κ.ά.). Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η κατάσταση στο τμήμα μας εφόσον εφαρμοστούν οι αποφάσεις :
Η γραμματεία της Νομικής είχε 17 άτομα προσωπικό, από τα οποία:  4 τίθενται σε αργία επειδή αρνήθηκαν την «απογραφή – προγραφή» τους, 1 απολύεται λόγω κατάργησης του κλάδου του, 5 απολύονται μέσω διαθεσιμότητας, άλλοι 5 έχουν «εξαφανιστεί» χωρίς καμία αιτιολόγηση από τις λίστες του υπουργείου και απομένουν 2 άτομα για να εξυπηρετούν χιλιάδες φοιτητές και μέλη ΔΕΠ. Για τις 11 βιβλιοθήκες της Νομικής μένουν 3 βιβλιοθηκονόμοι!
·         Υπερεντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών λόγω της απόφασης να χαθεί το εξάμηνο που έλαβε ο πρόεδρος και το τμήμα πραξικοπηματικά, χωρίς τη παραμικρή συμμετοχή των φοιτητών σε αυτήν και παρά τη σχετική απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου και της Συγκλήτου. Η απόφαση αυτή, όσο και αν δεν φαίνεται, ήταν βαθύτατα πολιτική  διότι στην ουσία με ρεβανσισμό τιμωρούν το φοιτητικό σύλλογο που επιδίωξε κοινό αγώνα με τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους. Με νέα εν κρυπτώ συνεδρίαση του Τμήματος στις 4-2-2014, γνωστοποιήθηκε πως θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη εξεταστική τον Απρίλιο για τους φοιτητές όλων των ετών. Αυτό που προξενεί τη μεγαλύτερη απορία είναι το γεγονός πως οι φοιτητές του 4ου έτους εν τέλει θα διδαχθούν κανονικά τα δύο χειμερινά μαθήματα που υποτίθεται έχασαν (Φιλοσοφία Δικαίου, Συλλογικό Εργατικό). Ο Πρόεδρος Φορτσάκης στην πράξη καταργεί το νομοθετικό όριο των 13 εβδομάδων υποχρεωτικής διδασκαλίας το οποίο επικαλέστηκε για την απόφαση που έλαβε τον Δεκέμβριο. Διεκδικούμε, επομένως, κατ’ αναλογία και οι φοιτητές των υπόλοιπων ετών, να διδαχθούν κανονικά τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου τους.
·         Στο εστιατόριο της σχολής δεν έχουν δικαίωμα να φάνε ούτε οι μισοί, ενώ στις εστίες φέτος θα μπούνε μόνο 48 φοιτητές από όλο το ΕΚΠΑ! Η πολιτική κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ θέλει τους φοιτητές να στερούνται τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά
·         Ο τομέας του καθαρισμού αφού παραδόθηκε ανεπιστρεπτί στις εργολαβίες πλέον παραπαίει. Οι καθαρίστριες λοιπόν την Νομικής είναι απλήρωτες τους τελευταίους 4 μήνες και λειτουργούν κάτω από καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας. Τα σκουπίδια στην Νομική αλλά και σε άλλες σχολές (π.χ. Φιλοσοφική) έφτασαν σε επικίνδυνα επίπεδα. Υπεύθυνη αυτής την κατάστασης είναι η ιδιωτική εταιρία «ΑΛΦΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΗ» που έχει συνολικά αναλάβει την καθαριότητα στο ΕΚΠΑ. Αυτή είναι η ανάπτυξη που διαφαίνεται στον ορίζοντα με εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα.
·         Οι πτυχιούχοι φοιτητές, δύο μήνες μετά τη λήξη της απεργίας και των φοιτητικών καταλήψεων, δεν έχουν ακόμα ορκιστεί ώστε να λάβουν και επίσημα τον τίτλο σπουδών τους.

Για τους ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ και την έκθεση του ΟΟΣΑ
Σε ότι αφορά την επίθεση που διεξάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πέραν των διοικητικών δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα η έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) η οποία και προτείνει: να μπουν δίδακτρα και στους προπτυχιακούς φοιτητές, την αναβάθμιση και μετατροπή των ΙΕΚ σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και την «προσπάθεια για την αλλαγή του Συντάγματος όπου αυτό εμποδίζει τις απαιτούμενες αλλαγές» - κατάργηση δηλαδή του άρθρου 16, οι σχέσεις εργασίας στο εσωτερικό των μέχρι πρότινος δημοσίων πανεπιστημίων να μετατραπούν στο σύνολό τους σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, να υπάρξουν φοιτητικά δάνεια τα οποία και θα αποπληρώνουμε είτε με κρατήσεις από το μισθό μας (αυτόν των 400 ευρώ) σαν εργαζόμενοι, είτε μέσω «προσφοράς τους στην ερευνητική-εκπαιδευτική διαδικασία» μιας και κάποιος πρέπει να κάνει και τη δουλειά των διοικητικών υπαλλήλων που απολύονται (βιβλιοθήκες, γραμματείες, εργαστήρια κλπ). 

Σύμφωνος με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι και ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός. Ο τελευταίος αποτελεί βασική τομή στην ολοκλήρωση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου στην Ελλάδα! Τα πανεπιστήμια συνδέονται με συγκεκριμένες μερίδες του κεφαλαίου στα πλαίσια όσων επιβάλουν οι επιταγές της ΕΕ αλλά και ο νόμος Διαμαντοπούλου. Εταιρίες έρχονται «να ενοικιάσουν» έδρες-εργαστήρια-υποδομές σχολών καθορίζοντας το περιεχόμενο των σπουδών και την κατεύθυνση της έρευνας. Στο κυνήγι για εύρεση πόρων στα ιδρύματα (αφού ο προϋπολογισμός συρρικνώνεται κάθε χρόνο) ξεπουλιέται η περιουσία τους, επιβάλλονται δίδακτρα, διαλύεται πλήρως η φοιτητική μέριμνα καθώς το πανεπιστήμιο λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικό-οικονομικούς όρους εσόδων-εξόδων όπου ό,τι δεν παρέχει κέρδος εξαφανίζεται ενώ ό,τι εναρμονίζεται με τις πρόσκαιρες ανάγκες του κεφαλαίου προωθείται. 

Με τη χρήση των νέων προγραμμάτων σπουδών επιχειρείται μία πλήρης ένταση των ταξικών φραγμών. Δημιουργούνται 2 κύκλοι σπουδών (3+2 χρόνια) όπου στον δεύτερο είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν δίδακτρα ενώ έχει ανοίξει η κουβέντα για τον πρώτο. Αυτό σε συνδυασμό με το νέο λύκειο και τις συνεχείς εξετάσεις (άρα και τα συνεχή φροντιστήρια) δημιουργούν πολλές ταχύτητες εργαζομένων. Ταυτόχρονα με τη χρήση των πιστωτικών μονάδων -στο τμήμα μας πέρασαν στα κρυφά πριν μερικά χρόνια- και τη «διεπιστημονικότητα» διαλύει τα ενιαία προγράμματα σπουδών και την έννοια του πτυχίου. Δημιουργεί τον ατομικό φάκελο προσόντων κάθε φοιτητή ο οποίος θα μπορεί να διαλέγει μαθήματα από διάφορες σχολές αρκεί να καλύπτει τις 60 πιστωτικές μονάδες κάθε έτους. Με λίγα λόγια μια χαοτική κατάσταση, πλήρης απουσία συνολικής εποπτείας γνωστικού αντικείμενου, υπόγειο χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων και συλλογικών συμβάσεων. Μιλάμε για έναν κανονισμό που έρχεται να επιβάλει διαγραφές φοιτητών (μετά τα ν+2 χρόνια φοίτησης, ή μετά από 6 αποτυχημένες απόπειρες εξέτασης σε κάποιο μάθημα), να οριοθετήσει σε 14 εβδομάδες τα εξάμηνα, να επικυρώσει τις εξεταστικές των 3 εβδομάδων. Την ιδια στιγμή στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, πραγματοποιείται ημερίδα – φάρσα στο Ζάππειο για τον θεσμό της μαθητείας των νέων, με τη συμμετοχή Υπουργών, του Προέδρου του ΟΑΕΔ κ.ά. Στην πραγματικότητα μαθητεία σημαίνει σύγχρονη δουλεία για τους νέους και εμείς δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την παρουσιάζει ως μια πρόταση που ωφελεί μάλιστα τη νέα γενιά!

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ εστίες
Βασικός στόχος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση είναι και η φοιτητική μέριμνα, καθώς αποτελεί περιττό βαρίδι στους προϋπολογισμούς τους, αλλά και μία πολύ καλή πηγή κερδοφορίας για το νέο Πανεπιστήμιο που θεσμοθετείται. Εδώ και χρόνια επιχειρείται η κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των εστιών και η λειτουργία τους με ανταποδοτικά οικονομικά κριτήρια. Όλες οι εστίες υποβαθμίζονται, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της ανύπαρκτης συντήρησης και της παραχώρησης των περισσότερων λειτουργιών τους στους σύγχρονους δουλεμπόρους (εργολάβους). Οι ήδη υπάρχουσες εστίες καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου των φοιτητών, ενώ πλέον με βάση το νόμο Διαμαντοπούλου που παραδίδει τη διοίκησή τους σε κάθε Ίδρυμα χωριστά, φοιτητές από πολλά Ιδρύματα δεν δικαιούνται δωμάτιο σε καμία εστία! Σε αυτό το πλαίσιο έχει περιοριστεί και στο ΕΚΠΑ ο αριθμός των φοιτητών, που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, ενώ η διαδικασία υποβολής αίτησης για τη σίτιση έχει γίνει μια ατέλειωτη γραφειοκρατική διαδικασία. Όσο βαθαίνει η κρίση, οι ανάγκες των φοιτητών για δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση όχι μόνο αυξάνονται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται με τη δυνατότητά τους να σπουδάσουν. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι είναι επιτακτική ανάγκη φοιτητές και εργαζόμενοι να μπούμε άμεσα σε μια τροχιά κινητοποιήσεων για τα ζητήματα αυτά, διεκδικώντας έτσι δημόσια και δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς. Η φοιτητική μέριμνα είναι κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν! Δεν μπορούν να σβήσουν τόσο εύκολα τους φοιτητικούς αγώνες για να μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι δωρεάν, χωρίς να χρειάζεται να δώσουμε ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας ! Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω απ’ τις ανάγκες μας και από το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία και ούτε θα παραδώσουμε τις φοιτητικές παροχές στα σαγόνια των επιχειρηματιών. 

Δικαιώματα και ελευθερίες στην εποχή της κρίσης
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μαζί με την τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ κλιμακώνουν ποιοτικά τον αυταρχισμό και τη βίαιη καταστολή ενάντια στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, στις πολιτικές, κοινωνικές δυνάμεις και τις φωνές που αντιτίθενται μαχητικά στη βάρβαρη πολιτική τους. Σε μια πορεία δραστικού περιορισμού της ελευθερίας στο δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει (χημικός πόλεμος, ΜΑΤ, ομάδες ΔΕΛΤΑ) αποκορύφωμα ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων που στρέφονταν ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ημέρα έναρξης της ελληνικής Προεδρίας και η σύλληψη και παραπομπή σε δίκη του μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Π.Αντωνόπουλου, ο οποίος δικάζεται με κύρια κατηγορία τη «συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση». Παράλληλα, κλιμακώνεται τεχνητά και το αποπροσανατολιστικό και επικίνδυνο κλίμα τρομοϋστερίας από την κυβέρνηση με την ενεργή συμμετοχή μέσων ενημέρωσης, το οποίο και αξιοποιεί για να στοχοποιηθούν και να συκοφαντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και αγωνιστές που εναντιώνονται στην πολιτική της. Και όλα αυτά, τη στιγμή που το ελληνικό κράτος δολοφονεί ωμά στο Φαρμακονήσι 12 μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή και όλα αυτά στο πλαίσιο της ρατσιστικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Παράλληλα φασίστες της Χρυσής Αυγής κάνουν την εμφάνισή τους στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και διεκδικούν συνδικαλιστική εκπροσώπηση (Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων) με την ανοχή του Νεοδημοκράτη προέδρου του ΔΣΘ Βαλεργάκη, για να αποσυρθούν τελικά κάτω από την πίεση του ριζοσπαστικού Κινήματος. Ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής στέκεται απέναντι στους φασίστες και σ’ όσους τους ανέχονται σε εργατικά σωματεία, επιστημονικούς και φοιτητικούς συλλόγους.

ΑΓΩΝΑΣ ενάντια στη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα 
Το φοιτητικό κίνημα θα δοκιμαστεί σε πολλές στιγμές και στις εξάρσεις αλλά και στις υφέσεις του. Ο αγώνας μας δε κρίνεται σε μια ζαριά αλλά περνάει από διάφορες φάσεις. Κάθε μάχη πρέπει να οργανώνει την επόμενη να δίνεται αποφασιστικά  να αποσπά νίκες και να προσβλέπει στην ολοκληρωτική ανατροπή της επίθεσης. Είναι ώρα το φοιτητικό κίνημα να ορθώσει ξανά το ανάστημά του, να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων στις δωρεάν και με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή με αξιοπρέπεια κόντρα στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, στην προσπάθεια επιβολής των εσωτερικών κανονισμών-οργανισμών, στη τρομοκρατία των χαμένων εξαμήνων, στη διάλυση της εργασιακής μας προοπτικής (διάσπαση πτυχίων-Νέος κώδικας δικηγόρων). Να διεκδικήσει το δικαίωμα να αποφασίζουν οι φοιτητές για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν στο πανεπιστήμιο και κανείς άλλος! Πιάνοντας το νήμα των καλύτερων παραδόσεών του να γίνει «σώμα απ’ το σώμα» του εργατικού κινήματος. Με τα δικά του όργανα πολιτικής και μαχητικές, πολύμορφες δράσεις να ανατρέψει τους νόμους που διαλύουν το πανεπιστήμιο και  τσακίζουν τα δικαιώματα της νεολαίας και να ενωθεί, από τη σκοπιά του σημερινού και μελλοντικού εργαζόμενου, με τον αγώνα της υπόλοιπης κοινωνίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ως κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος πρέπει να παλέψει μαχητικά για την ανατροπή των Μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών νόμων που το συνοδεύουν, για τη διαγραφή του χρέους (δεν είναι του λαού–δεν το αναγνωρίζουμε–δεν το πληρώνουμε) σε ρήξη με την ΕΕ και το Ευρώ που αποτελεί το βασικό στρατηγό του κοινωνικού πολέμου που μας έχουν κηρύξει. Το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα έχει ακόμα πολλά να δώσει στους κοινωνικούς αγώνες για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ζωή.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 
·         Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση! Ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας! Καμία σκέψη για δίδακτρα-κατάργηση συγγραμμάτων 
·         Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Άρνηση - διαγραφή του χρέους. Έξω από ΕΕ-ευρώ
·         Να καταργηθεί το επαίσχυντο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων και ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων
·       Καμία σκέψη για επανατοποθέτηση/απόλυση ΙΔΑΧ. Πρόσληψη του αναγκαίου εργασιακού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του τμήματος. Μπλοκάρισμα των Πρότυπων Εσωτερικών Κανονισμών-Οργανισμών όποτε πάνε να εφαρμοστούν
·         Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις - κάτω ο τρομονόμος! 
·         Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση-Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς.
·         Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό
·         Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο και συγκοινωνίες για όλους - αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές. 
·         Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους-κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 
·         Δουλειά με δικαιώματα για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας-αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις-κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις!
·         Την κατ’ αναλογία εφαρμογή της απόφασης για το 4ο έτος  στο 1ο, το 2ο και το 3ο έτος, όσον αφορά τα χειμερινά μαθήματα.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
κινητοποίηση στο Ζάππειο Μέγαρο την Παρασκευή 14/2, ώρα 10:00
παράσταση διαμαρτυρίας στη Γραμματεία της Νομικής, Δευτέρα 17/2, ώρα 13:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου