Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Τι συμβαίνει εδώ και ένα μήνα στο Σύλλογο Φοιτητών Νομικής;


Το τελευταίο διάστημα το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται στις επάλξεις στοχεύοντας στη συνέχιση και κορύφωση των κινητοποιήσεων του ενάντια στο ν.4076 (νόμος Αρβανιτόπουλου) και στο σχέδιο Αθηνά, το Μνημόνιο 3 για την εκπαίδευση, μετά τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου Μνημόνια 1 και 2 αντίστοιχα. Κύριος στόχος του εν λόγω σχεδίου είναι τα ΤΕΙ και οι ανθρωπιστικές-θεωρητικές επιστήμες αφού μπαίνει λουκέτο σε 8 ιδρύματα και συνολικά 150 τμήματα πετώντας κατ' αυτόν τον τρόπο χιλιάδες συναδέλφους μας στο δρόμο, με αιτιολογία τον «εξορθολογισμό» του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης ο οποίος απέχει πολύ από τις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα για σύγχρονη και ολόπλευρη εκπαίδευση και μόρφωση. Παρά τη στάχτη στα μάτια των φοιτητών της Φιλοσοφικής, εκείνοι επιμένουν ακάθεκτοι ενάντια στη συγχώνευση των ξενόγλωσσων τμημάτων και την κατάργηση του προγράμματος ψυχολογίας, με σειρά Γενικών Συνελεύσεων, αγωνιστικών αποφάσεων και κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα στη Νομική, παρά τις απειλητικές εξαγγελίες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και  του Υπουργείου (που έχουν τις ίδιες θέσεις για την Παιδεία), ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής έλαβε αγωνιστικές αποφάσεις κόντρα στις αλλαγές που προετοιμάζουν τη διάσπαση του κύκλου σπουδών σε bachelor και master με την εισαγωγή κατευθύνσεων και συνεπώς την κατάργηση του ενιαίου πτυχίου-ενώ αποτελεί ήδη γεγονός η περικοπή των συγγραμμάτων ,το κλείσιμο των εστιών και η γενικότερη γραμμή υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της εξόντωσης κάθε εργασιακής μας προοπτικής. Το ενιαίο αγωνιστικό πλαίσιο, υπερνικώντας το πλαίσιο της ΔΑΠ με 30 περίπου ψήφους διαφορά, αποφάσισε διήμερη κατάληψη 21-22/3 και συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/3 στα Προπύλαια.

Η συνέλευση λοιπόν ξεκινά με το αναπάντεχο γεγονός της προσέλευσης των ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΑΣΠ των πολιτικών εκφραστών της απάθειας, της υποταγής και της συναίνεσης στον σύλλογο. Από την μια η ΔΑΠ εκπληρώνοντας τον ρόλο της ως η νεολαία της ΝΔ στα πανεπιστήμια έσπασε την μακρόχρονη αδιαφορία και υποτίμηση προς το συλλογικό όργανο της γενικής συνέλευσης και «έκανε την τιμή» στους φοιτητές να εμφανιστεί .Κύρια πρόθεση της ήταν για άλλη μια φορά να επιτάξει την συνέλευση  στο όνομα της τάξης και της ασφάλειας και να προετοιμάσει το πεδίο για τις καταστροφικές μεταρρυθμίσεις (σχέδιο Αθηνά, Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων, νέος κώδικας δικηγόρων). Επιδίωξαν τον σκοπό τους νοθεύοντας απροκάλυπτα την διαδικασία με τραίνα ψηφοφόρων (και από άλλες σχολές!) να καταφθάνουν λίγα λεπτά πριν την ψηφοφορία. Φτάσανε στο σημείο να πουν στην επίσημη τοποθέτησή τους ότι δεν έχουν κοπεί συγγράμματα. Γελάνε και τα τραίνα…
     
Από την άλλη η ΠΑΣΠ ,αποτυχημένη και εντελώς αποκομμένη απ’ το σύλλογο προτείνει την συλλογή υπογραφών κατά του σχεδίου Αθηνά. Εν γνώσει της ότι αυτές θα καταλήξουν στα σκουπίδια , σπέρνει αυταπάτες και ηττοπάθεια. Και οι δυο συγκροτούν ένα κυβερνητικό μπλοκ εντός του συλλόγου το οποίο φιλοδοξεί να αποτρέψει κάθε αγωνιστικό σχέδιο ανατροπής της βάρβαρης εκπαιδευτικής πολιτικής. Η μνημονιακή αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης βαπτίζεται περίτεχνα με το μότο ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ τώρα η ποτέ, όπως ακριβώς συνέβη και με τα Μνημόνια!
    
Όσον αφορά το ΜΑΣ, παρότι έχει τη δυνατότητα να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή του σχεδίου Αθηνά και συνολικά στην ανατροπή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, επιλέγει να μην συγκρούεται έμπρακτα με τη ΔΑΠ και την κυβερνητική πολιτική μέσα στα πανεπιστήμια. Αντί να συμμετέχει άμεσα, μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, προτιμά να κάνει κατάληψη στη λέσχη σίτισης μόνο του, να πραγματοποιεί παραστάσεις διαμαρτυρίας μόνο του, να καταμετράται στη γενική συνέλευση μόνο του. Για άλλη μια φορά, στην προηγούμενη συνέλευση αρκετές φορές αναλώθηκε σε κατηγορίες ενάντια στην ΕΑΑΚ με τρόπο που κανείς αναρωτιέται: ποιός είναι άραγε ο βασικός αντίπαλος του ΜΑΣ στα πανεπιστήμια; Καμία νίκη έναντι της ΔΑΠ και συνολικά έναντι της πολιτικής συγκυβέρνησης ΕΕ-ΔΝΤ στην εκπαίδευση δεν μπορεί να πετύχει μια πολιτική δύναμη που αναγνωρίζει πια ως «λάθος» τη συμμετοχή της στα ενιαία αγωνιστικά πλαίσια, μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις, στο κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος την περίοδο 2006-2007. Ο σχεδιασμός δράσεων που προτείνει η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια δεν μπορεί να συναντήσει τις αγωνιστικές διαθέσεις της συντριπτικής πλειονότητας των πληττόμενων φοιτητών σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα την Αθήνα.
     
Ωστόσο, η όποια κοινή μετωπική δράση ενάντια στην κυβερνητική νεολαία της ΔΑΠ δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως απόλυτη συμφωνία μας με τις άλλες κινηματικές δυνάμεις διότι εξυπηρετεί λόγους τακτικής. Γι' αυτό παρότι το Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο περιλαμβάνει και την πολιτική δύναμη της ΑΡ.ΕΝ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι δεν παρεμβαίνει με ουσιαστικό τρόπο στο φοιτητικό σύλλογο. Για την ακρίβεια η πολιτικοποίηση που φέρνει σταματά στους κόλπους του κυλικείου (ΑΚΝ), χωρίς να θέτει καν κεντρικά ερωτήματα περί Ευρωπαϊκής Ένωσης και  ευρώ, δρώντας έτσι σε τελική ανάλυση αποπροσανατολιστικά-άλλωστε τα νομοθετήματα και οι πολιτικές που θέλουν να καταστρέψουν τον όποιο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα έχει απομείνει στην εκπαίδευση, πηγάζουν άμεσα από την ΕΕ και τις κατευθύνσεις που βάζει η Συνθήκη της Μπολόνια και ο Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ). Παρατηρούμε ακόμη, ειδικά από την έναρξη του φετινού ακαδημαϊκού έτους μια στάση αναμονής από μέρους της και ανάθεσης στην λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πια αξιωματική αντιπολίτευση, της επίλυσης προβλημάτων που δεν λύνονται χωρίς αντικαπιταλιστική ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν επιμέρους νίκες-που θα έχουν όμως μικρή διάρκεια ζωής, αν το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα δεν απειλήσουν πραγματικά με το πολιτικό τους περιεχόμενο την αστική εξουσία, και αν δεν προβάλλουν ένα θετικό πρόταγμα. 

 ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ;


Το γεγονός ότι το ενιαίο αγωνιστικό πλαίσιο πρότεινε και διεκδίκησε την κατάληψη της σχολής δημιούργησε αναμφισβήτητα ένα κλίμα δισταγμού και δυσαρέσκειας σε μεγάλο μέρος φοιτητών. Χρήσιμο είναι λοιπόν να δούμε την καθοριστική σημασία της κατάληψης ως μέσο πάλης τόσο στο επίπεδο του φοιτητικού κινήματος όσο και στο επίπεδο του συλλόγου. Αρχικά, χωροταξικά και στρατηγικά η κατάληψη ενός χώρου  ή ενός κτιρίου είναι καθοριστικά σημαντική  για την εδραίωση του κινήματος τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο καθώς αυτό θα αξιοποιηθεί ως χώρος συγκέντρωσης και οργάνωσης εν όψει κρίσιμων αγωνιστικών γεγονότων (συλλαλητήρια, απεργίες, διαδηλώσεις, διαδικασίες όπως γενικά συντονιστικά συνελεύσεων και καταλήψεων). Επιπλέον, οι καταλήψεις δεν είναι νεκρός χρόνος όπως συχνά λέγεται αλλά αποτελούν κέντρα έντονου πολιτικού διαλόγου και πολιτικής-πολιτιστικής ζύμωσης εφόσον οργανώνονται προβολές ταινιών , ομιλίες  καθηγητών αλλά και στο επίπεδο της δράσης αγωνιστικές πρωτοβουλίες (22/3 Μαρτίου διαμαρτυρία στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ,  την προηγούμενη εβδομάδα προβολή ταινιών για την Βενεζουέλα και τον Τσάβες). Έπειτα, είναι πολύ κρίσιμο να συμπορευθούμε με το Πολιτικό και Οικονομικό τμήμα που αποφασίζουν την κατάληψη της σχολής εν όψει κινηματικών ημερών για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής μαζικότητας και αποτελεσματικότητας. Άλλωστε η κοσμητεία έχει βάλει αρκετές φορές αιφνιδιαστικά λουκέτο στην σχολή με ευτελή προσχήματα και  για ασήμαντους λόγους  γεγονός το οποίο αντί να προκαλεί την αντίδραση των φοιτητών (όπως συμβαίνει τώρα) αποτελεί προαναγγελία ξεκούρασης. Σε τελικό επίπεδο, όμως η αγωνιστική επιτυχία  μιας κατάληψης κρίνεται από την μαζικότητα που την αγκαλιάζει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι την απαξιούμε εφόσον δεν υπάρχει η επιθυμητή μαζικότητα. Πιθανότατα αν δεν παρέμβουμε και συμμετέχουμε εμείς οι ίδιοι ,αυτή δεν θα υπάρξει ποτέ...


Κόντρα λοιπόν τη συναίνεση και στην υποταγή, δίχως να είμαστε «επαναστάτες χωρίς αιτία» αλλά γνωρίζοντας τις αιτίες, τους δράστες, και το έγκλημα που επιτελούν ως φορείς της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, ξέροντας καλά πως καμία αναβάθμιση της παιδείας δεν θέλουν παρά μόνο να αλυσοδέσουν τα πανεπιστήμια στις ανάγκες της Αγοράς. Με τα κομμένα μας συγγράμματα, χωρίς σίτιση και στέγαση, έτοιμοι να βγούμε σε μια εργασιακή ζούγκλα απέναντι στα θηρία των νομικών εταιρειών, πλάι στους άλλους φοιτητές που πλήττονται και στους εργαζομένους, καλούμε το φοιτητικό μας σύλλογο να παραμείνει στην ίδια τροχιά, να κατακλύζει τις γενικές συνελεύσεις και να παίρνει αγωνιστικές αποφάσεις!


Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Δελτίο τύπου των κινητοποιούμενων Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας(21/3)


Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα μας ενάντια στο σχέδιο Αθηνά. Οι φοιτητικοί σύλλογοι που βρέθηκαν και σήμερα 21/3 στο δρόμο στη βάση του συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, εκφράζουμε την διάθεσή μας για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. Το Υπουργείο προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των φοιτητών και της νεολαίας που αγωνίζονται, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζει ακάθεκτο στην προώθηση του σχεδίου Αθηνά, όπως το είχε παρουσιάσει, ανακοινώνοντας ήδη τα τροποποιημένα μηχανογραφικά για τη νέα χρονιά.

Θα συνεχίσουμε γιατί με το σχέδιο Αθηνά επιχειρείται ένα μεγάλο χτύπημα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση καθώς και η διαμόρφωσή της με βάση τις ανάγκες της αγοράς και όχι της νεολαίας. Θα συνεχίσουμε γιατί σαν κοινοί απατεώνες προσπαθούν να περάσουν «νύχτα» με προεδρικό διάταγμα το σχέδιο Αθηνά, χωρίς ούτε καν να το ψηφίσει η Βουλή.

Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Για να μπορούμε να σπουδάζουμε όλοι και όλες, για να εργαζόμαστε με αξιοπρέπεια, για να μπορούμε να ονειρευόμαστε, για να ζήσουμε σε μια κοινωνία που τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας θα βρίσκονται στο προσκήνιο.

Απέναντι στη κυβέρνηση και στην τρόικα που χαρίζουν εκατοντάδες δις ευρώ στις τράπεζες και τους εφοπλιστές, που θέλουν να μάθουμε να ζούμε με 400 ευρώ και να λέμε και ευχαριστώ δηλώνουμε ότι δε θα μας εξαθλιώσουν! Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους βάλουμε λουκέτο!


Καλούμε τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους άνεργους, όλη τη νεολαία και τους εργαζομένους να βρεθούν στο πλάι μας και να παλέψουμε μαζί. Αν οι αγώνες μας δεν υποχωρήσουν, συνευρεθούν και συντονιστούν μπορούμε να τους ρίξουμε!

Καλούμε σε:
  1. Εξωστρεφείς δράσεις ενάντια στο σχέδιο Αθηνά και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια την Παρασκευή 22/3
  2. Σε Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/3
  3. Σε μεγάλη συναυλία των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 29/3 στο Σύνταγμα
  4. Δηλώνουμε ότι οποτεδήποτε η κυβέρνηση αποφασίσει να περάσει – ψηφίσει – υπογράψει το σχέδιο Αθηνά θα μας βρει εκείνη τη στιγμή αποφασιστικά απέναντί της.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ, ΔΕΝ 

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ!

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ 

ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ!

Δελτίο τύπου των κινητοποιούμενων Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συλλόγου Φοιτητών Νομικής(20/3)


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

§  Απόσυρση του Σχεδίου Αθηνά και του ν.Αρβανιτόπουλου
§  Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, όχι στη διάσπαση πτυχίων και γνωστικών αντικειμένων
§  Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί
§  Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών – Καμία ανοχή σε περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας όσον αφορά στους δωρεάν διανεμηθέντες από τη σχολή κώδικες
§  Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους - Ούτε 1 ευρώ για σίτιση, στέγαση και συγγράμματα. Άμεση ενεργοποίηση του τυπογραφείου του ΕΚΠΑ
§  Κατάργηση των ΚΕΣ. Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων
§  Έξοδος από τον ΚΕΧΑΕ. Μπλοκάρισμα της Μπολόνια. Ενιαία πτυχία. Όχι στις πιστωτικές μονάδες. Όχι στην αξιολόγηση.
§  Κάτω τα χέρια από το Άσυλο
§  Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών
§  Καμία κατάργηση των πτυχιακών εξεταστικών
§  Καμία εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων
§  Ρήξη με ΕΕ, Ευρώ
§  Ανατροπή της πολιτικής της συγκυβέρνησης, όποιος και αν είναι ο διαχειριστής αυτής της πολιτικής

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

1.  Κατάληψη της σχολής την Πέμπτη 21/3 και την Παρασκευή 22/3
2. Συμμετοχή του Συλλόγου στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/3 με προσυγκέντρωση στις 12 στα Προπύλαια
3. Συμμετοχή του Συλλόγου στην πανελλαδική ημέρα δράσεων των κινητοποιούμενων Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας την Παρασκευή 22/3 στο κέντρο της Αθήνας
4.     Ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης την Πέμπτη 21/3 στις 10 το πρωί


Σύλλογος Φοιτητών Νομικής

ΕΝΙΑΙΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ [Ρ.Α.Πα.Ν. – Σ.Α.Φ.Ν. (εαακ) / ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ/ ΑΡΕΝ / ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ] για τη Γ.Σ. του Φ.Σ. Νομικής [20/3]

πλαίσιο συνέλευσης τετάρτης. by Αντινομία Εαακ

Κείμενο συμβολής της ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ – ΕΑΑΚ για τη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Συλλόγου(20/3)

Keimeno symbolhs(20/3) by Nick Chevotarevich

Επιτροπή Βουλής: «Πανεπιστημιακή αστυνομία» για τη …«βία των ΕΑΑΚ»

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής την Τετάρτη 20/3


H ANTINOMIA-EAAK
 σας καλεί στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής                

την Τετάρτη 20/3
(συγκέντρωση στην αίθουσα 1 στη 13:00 και έναρξη της διαδικασίας στις 14:00)

Τις προηγούμενες εβδομάδες ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής έφερε σε πέρας 2 διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων  παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις κι αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όποιος σήμερα τολμά να αγωνίζεται μπορεί και να νικά! Με απόφαση της περασμένης ΓΣ της Τρίτης η Νομική τέλεσε υπό κατάληψη το τριήμερο 13, 14, 15 Μάρτη. Η κατάληψη της Νομικής μαζί με δεκάδες άλλες σε όλη την Ελλάδα καταλήψεις σχολών σήμαναν συναγερμό στα επιτελεία της συγκυβέρνησης και του Υπ.Παιδείας, έδειξαν για μία ακόμα φορά πως το φοιτητικό κίνημα είναι στις επάλξεις, έτοιμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του, έτοιμο να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής σύγκρουσης, έτοιμο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας!

Γιατί συνεχίζουμε όμως με Γενικές Συνελεύσεις?

Γιατί η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας συνεχίζεται. Αφού πρώτα ανάγκασαν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αφού πέταξαν ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας στην  ανεργία, στην συνέχεια προσπαθούν να διαλύσουν την δημόσια εκπαίδευση. Από την αρχή της χρονιάς προχώρησαν σε κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, ενώ τα περισσότερα που  λειτουργούν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με πολλές ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, εξοπλισμό. Τώρα   με το Σχέδιο-Αθηνά  τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπαίνουν στο στόχαστρο.
Συγκεκριμένα στη σχολή μας, το τμήμα της Νομικής «αυτονομείται» και δημιουργείται ξεχωριστή σχολή. Έτσι, στρώνεται το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε συγγράμματα-σίτιση-στέγαση και για περαιτέρω μείωση προσωπικού, αφού θα μειωθούν οι προϋπολογισμοί(χαρακτηριστικό ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της Νομικής προέρχεται από κληροδοτήματα του οικονομικού και του πολιτικού). Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε στο μέλλον να διασπαστεί το ενιαίο πτυχίο της Νομικής με τη δημιουργία κατευθύνσεων που θα εξειδικεύουν το γνωστικό αντικείμενο (π.χ. κατεύθυνση ποινικού, αστικού) διασπώντας έτσι και τα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα που το πτυχίο της Νομικής κατοχυρώνει.

Θέλουν να πείσουν την κοινωνία ότι με το σχέδιο-Αθηνά θα «νοικοκυρευτεί» η Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα «εκσυγχρονιστούν», οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα «διευκολυνθούν» για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Στην πραγματικότητα με το σχέδιο-Αθηνά πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες συνάδελφοί μας που δεν μπορούν υπό τέτοιες συνθήκες να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η όποια εργασιακή μας προοπτική εξοντώνεται, αφού τα δικαιώματα των πτυχίων στην εργασία εκμηδενίζονται και μας δηλώνουν ότι θα μείνουμε άνεργοι. Τμήματα  συγχωνεύονται ή κλείνουν με αποτέλεσμα οι χιλιάδες νέοι και νέες που πετιούνται έξω από τις σχολές και αυτοί που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή να αναζητήσουν αναγκαστικά την τύχη τους στα Ιδιωτικά Κολέγια και Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα θα μπουν στην αγορά εργασίας σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Παράλληλα το σχέδιο-Αθηνά θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης για όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ο κίνδυνος του κλεισίματος, ειδικά για τις σχολές που δεν θα θεωρηθούν «αποδοτικές», θα έχει ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τις ανάγκες της αγοράς, την διάσπαση των πτυχίων σε δυο κύκλους με παράλληλη εισαγωγή διδάκτρων.

Γιατί το «Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων» πρέπει να μείνει στα χαρτιά! Το σχέδιο δράσης συγκροτεί ένα βαθύτατα ταξικό και εκμεταλλευτικό πλέγμα μαθητείας, ολιγόμηνης κακοπληρωμένης δουλειάς και ανεργίας. Μετατρέπει το δικαίωμα της νεολαίας στη δουλειά σε προνόμιο στην απασχόληση. Θεσπίζει 5μηνες συμβάσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με «μισθό» που κυμαίνεται μεταξύ 340-450 ευρώ/μήνα. Δεν καθορίζεται πουθενά το ωράριο, ενώ θεσπίζεται ασφάλιση μόνο για την περίπτωση του εργατικού ατυχήματος και τίποτε άλλο.

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» μαζί με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των μνημονίων 1,2 και 3 και τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων(είναι τώρα στα σκαριά) έρχεται να εντείνει την εργοδοτική εκμετάλλευση στο χώρο της δικηγορίας και να μετατρέψει το ήδη μαύρο εκμεταλλευτικό καθεστώς που είχε δημιουργηθεί στο χώρο μας σε πραγματικό σφαγείο για τους νέους δικηγόρους. Συγκεκριμένα, στο Νέο Κώδικα Δικηγόρων στο άρθρο 10 επιχειρείται η στοιχειοθέτηση του θεσμού της μαθητείας επί πτυχίω (δήθεν προαιρετικά) η οποία θα προσμετρείται σαν προϋπηρεσία στον ατομικό φάκελο προσόντων των πτυχιούχων Νομικής. Το ενιαίο πτυχίο πλέον διασπάται και γίνεται ένας ατομικός φάκελος προσόντων, με αυτόν στο χέρι ο νέος δικηγόρος θα ψάχνει να βρει τον εργοδότη του και … μία θέση στον ήλιο! Χωρίς τη δύναμη του ενιαίου πτυχίου και με τις συλλογικές συμβάσεις κατηργημένες ο νέος δικηγόρος δεν θα έχει πλέον καμιά τύχη να βρει δουλειά έστω και με τον ελάχιστο μισθό.

Αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση δυο αντίπαλα στρατόπεδα, δύο «μπλοκ» με αντίθετα συμφέροντα και συγκρουόμενες ανάγκες: στο ένα η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η αστυνομία και εσχάτως τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και από την άλλη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία, σπουδάζουσα και εργαζόμενη.

Από τη μία πλευρά η Κυβέρνηση και το Υπ.Παιδείας. Αυτοί προσπαθούν να μετατρέψουν τα στοιχειώδη, βασικά   δικαιώματα μας  για σπουδές, υγεία, ζωή με αξιοπρέπεια σε προνόμια για λίγους και εκλεκτούς. Είναι ανελέητοι! Είδαμε τα αδέρφια μας από το ΤΕΙ Λάρισας να πεθαίνουν από το κρύο και τα στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για «άγνοια και αφέλεια».

Σε αυτό το στρατόπεδο ανήκει και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία μάλιστα απέδωσε στο ΤΕΙ Τρικάλων το θάνατο των συμφοιτητών μας στο «ήταν χαζά και έψηναν και έπιναν μέσα στο σπίτι»! Η ΔΑΠ, μαζί με την αδελφή της δύναμη, την ΠΑΣΠ, διάλεξαν στρατόπεδο. Είναι με αυτούς που εξαθλιώνουν και τρομοκρατούν την κοινωνική πλειοψηφία. Είναι μαζί με την κυβέρνηση, τη Χρυσή Αυγή που πανηγυρίζει για την καταστολή, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μαζί με όλους αυτούς που επιβάλλουν μνημόνια, περικοπές και χαράτσια στους εργαζόμενους για να προσφέρουν ελαφρύνσεις και απαλλαγές στους λίγους, στο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.  Ξεκάθαρα πλέον είναι μαζί με το Υπ. Παιδείας που καταργεί το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, που αναγκάζει τους φοιτητές να πληρώνουν για τις σπουδές τους για να βγουν τελικά άνεργοι και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα στην αγορά εργασίας!

Από την άλλη οι φοιτητικοί σύλλογοι που σε όλες τις άκρες της χώρας τώρα αντιστέκονται, από τις Σέρρες, τη Χαλκίδα, το Ιόνιο και την Ιεράπετρα μέχρι τη μητρόπολη Αθήνα, μπορούμε να χτυπήσουμε μαχητικά και ενιαία για να μπορέσουμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους:

-Δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση για το πως θα κλείσουν τις σχολές μας--Απαιτούμε να αποσυρθούν σχέδιο ΑΘΗΝΑ-νόμος πλαίσιο
-Να σπουδάσουμε όλοι χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε για σίτιση-στέγαση-συγγράμματα-δίδακτρα.
-Δεν θα γίνουμε η γενιά της ανεργίας, θέλουμε αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα για όλους.
-Ενάντια στο μέλλον που μας επιβάλουν με τα Μνημονιά και τα μέτρα η Κυβέρνηση και η ΕΕ.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Απόφαση Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων 14/3/2013


Χαιρετίζουμε τους δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους και τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα που διαδήλωσαν σήμερα μαζικά στο κέντρο της Αθήνας και στο Υπουργείο Παιδείας. Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις, σε όλες τις κινητοποιήσεις και δράσεις που πραγματοποιούνται πανελλαδικά απέναντι στη βάρβαρη πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης και ειδικότερα στο σχέδιο «Αθηνά». Σαράντα Φοιτητικοί Σύλλογοι συγκεντρωθήκαμε μετά το πέρας της πορείας προκειμένου να συντονίσουμε τον αγώνα μας και να ενοποιήσουμε τη δράση μας σε έναν κοινό αγωνιστικό βηματισμό.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ
ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

Το σχέδιο «Αθηνά» είναι αυτή τη στιγμή η αιτία που μία σειρά από ΤΕΙ και ΑΕΙ σε όλη τη χώρα βράζουν. Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση τμημάτων και σχολών, με αποτέλεσμα να κλείνουν ολόκληρα ιδρύματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Στην πραγματικότητα με το σχέδιο «Αθηνά» πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες συνάδελφοι μας (κυρίως οι σπουδαστές των ΤΕΙ, τα οποία και αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους του σχεδίου), που δεν μπορούν υπό τέτοιες συνθήκες να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η όποια εργασιακή μας προοπτική εξοντώνεται, αφού τα δικαιώματα των πτυχίων στην εργασία εκμηδενίζονται και μας δηλώνουν ότι θα μείνουμε άνεργοι. Τμήματα συγχωνεύονται ή κλείνουν με αποτέλεσμα οι χιλιάδες νέοι και νέες που πετιούνται έξω από τις σχολές και αυτοί που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή να αναζητήσουν αναγκαστικά την τύχη τους στα Ιδιωτικά Κολέγια και Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

Παράλληλα, το σχέδιο «Αθηνά», εκτός από το δήθεν καθαρά οικονομικό κομμάτι, περί εξορθολογισμού των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έρχεται να εξυπηρετήσει μία πάγια πολιτική στόχευση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, την προσαρμογή του πανεπιστημίου και των αποφοίτων του στις ανάγκες τις αγοράς. Με τη διάλυση και τη σαλαμοποίηση γνωστικών αντικειμένων αποδυναμώνονται πτυχία και απόφοιτοι, ενώ παράλληλα εντείνεται και νομιμοποιείται η ευθεία επέμβαση στο πανεπιστήμιο, στα προγράμματα σπουδών και στα πτυχία, ακόμα και για τις σχολές που έμειναν στο απυρόβλητο.

Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται με τη σταδιακή εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου, δηλαδή το διορισμό των Συμβουλίων Ιδρύματος, τη συγκρότηση πρότυπων εσωτερικών κανονισμών, τις διαγραφές φοιτητών και τις διασπάσεις προγραμμάτων σπουδών. Τέλος, το σχέδιο «Αθηνά» χρησιμοποιεί την αξιολόγηση σα μοχλό πίεσης για όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ο κίνδυνος του κλεισίματος – ειδικά για τις σχολές που δεν θα θεωρηθούν «αποδοτικές» - θα έχει ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τις ανάγκες της αγοράς, τη διάσπαση των πτυχίων σε δύο κύκλους με εισαγωγή διδάκτρων.

Τέλος, το «σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων» παγιώνει τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί ειδικά για τους νέους εργαζόμενους. Στην προσπάθεια του να ελαττώσει ψευδεπίγραφα τους τεράστιους δείκτες ανεργίας, νομιμοποιεί μισθούς των 300€ και πλήρως ελαστικές σχέσεις εργασίας τοποθετώντας σήμερα τη νεολαία, σπουδάζουσα ή εργαζόμενη, στο επίκεντρο της καταστροφικής πολιτικής των μνημονίων.

Τον τελευταίο καιρό εντείνεται όλο και περισσότερο η επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση, αλλά και γενικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Οι συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα (χιλιάδες απολύσεις) αλλά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο συνθέτουν το πλήρες τοπίο της βάρβαρης αυτής πολιτικής. Το παράδειγμα των δύο φοιτητών στη Λάρισα που πέθαναν από το αυτοσχέδιο μαγκάλι που έφτιαξαν για να ζεσταθούν για μας δεν είναι τυχαίο και οι πολιτικές της συγκυβέρνησης πλήρως εναρμονισμένες με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι οι μόνες υπεύθυνες.

ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΣΦΥΞΙΑ
ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ...
ΔΕ ΧΩΡΑΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ, ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

Παράλληλα όμως διευρύνονται και μαζικοποιούνται οι αγώνες και οι αντιστάσεις του λαού. Οι κάτοικοι στις Σκουριές δίνουν μεγάλη μάχη απέναντι στα ΜΑΤ, ΜΜΕ και την εταιρία που ζητάει μία ολόκληρη έκταση για να την εκμεταλλευτεί ως μεταλλείο χρυσού, για να διατηρήσουν το δάσος της περιοχής ανέπαφο. Αυτοί μαζί με τη σειρά άλλων αγώνων όπως η απεργία στο μετρό και στο λιμάνι δείχνουν ότι αυτή η επίθεση δεν πρόκειται να περάσει αναπάντητη. Μπροστά όμως σε αγώνες που έχουν να επιδείξουν διάρκεια, αυταπάρνηση και σθένος, η μόνη απάντηση της κυβέρνησης είναι η τρομοκράτησή τους. Μη διστάζοντας ακόμα και να ρίξουν δακρυγόνα στο προαύλιο σχολείου, τραυματίζοντας παιδιά, αλλά και με εφόδους σε σπίτια και συλλήψεις αθώων πολιτών προσπαθούν να στείλουν όποιον αγωνίζεται σπίτι του. Αν κάτι όμως έχουν να μας διδάξουν αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ότι κόντρα στην τρομοκρατία της κυβέρνησης, με τους συλλογικούς αγώνες, νεολαία και εργαζόμενοι μπορούμε να υπερασπιστούμε όλα αυτά που μας ανήκουν.

Είναι η στιγμή που η σπουδάζουσα νεολαία και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι, οφείλουμε ενωμένοι να παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο:

ΜΑΖΙΚΟ: που δε θα πετάει κανέναν έξω, δε θα αναπαράγει το διαχωρισμό ΑΕΙ – ΤΕΙ, που θα κατοχυρώνει σε όλους επαγγελματικά δικαιώματα και αξιοπρεπή εργασιακή προοπτική.
ΔΗΜΟΣΙΟ: Ανοιχτό στην κοινωνία, που δε θα λειτουργεί σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς.
ΔΩΡΕΑΝ: Χωρίς δίδακτρα, που θα εξασφαλίζει σε κάθε φοιτητή δωρεάν σίτιση – στέγαση – σπουδές.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ: Που τον πρώτο λόγο θα έχουν φοιτητές και εργαζόμενοι κι όχι οι νέες αυταρχικές διοικήσεις. Ένα πανεπιστήμιο με Άσυλο που θα στεγάσει τους αγώνες των φοιτητών και του λαού. Ένα πανεπιστήμιο με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, που δε θα διαγράφει φοιτητές και δε θα αποκλείει τους φοιτητές που εργάζονται
.
Αν ενωθούμε και παλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε!

Δείχνουν ότι μας φοβούνται. Φαίνεται από τις διαρκείς ταλαντεύσεις γύρω από την ημερομηνία ψήφισης και από τις ποιες σχολές θα συμπεριληφθούν. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να κλιμακώσουμε. Να προχωρήσουμε σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις τις επόμενες ημέρες, σε συντονισμό φοιτητών – καθηγητών – εργαζομένων, σε μαχητικές διαδηλώσεις. Να προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς δρόμων, σε καταλήψεις δημοσίων κτηρίων, να μετατρέψουμε τις παρελάσεις σε ποτάμια λαϊκής οργής. Να μάθει όλη η κοινωνία τον αγώνα μας. Θέλουμε στο πλευρό μας τους εργαζόμενους και τους καθηγητές που πλήττονται αλλά και όλη την υπόλοιπη νεολαία γιατί δίνουμε έναν αγώνα και για αυτούς και θέλουμε να τον δώσουμε μαζί!

ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ
ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ
ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

  • Καλούμε σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων την επόμενη εβδομάδα
  • Καλούμε σε πανελλαδική ημέρα δράσεων του φοιτητικού κινήματος την Παρασκευή 22/3
  • Καλούμε σε πανελλαδικό μπλακ άουτ, πολυήμερες καταλήψεις και πανελλαδική πορεία στην Αθήνα την εβδομάδα της ψήφισης.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Μία άλλη όψη της γαιόσφαιρας




Ηλεκτρονική προσομοίωση του πυρήνα του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος: 1318 πολυεθνικές εταιρείες. Οι υπερσυνδεδεμένες μεταξύ τους εταιρείες έχουν κόκκινο χρώμα, ενώ οι πολύ συνδεδεμένες μεταξύ τους εταιρείες έχουν κίτρινο χρώμα. Το μέγεθος κάθε τελείας αντιπροσωπεύει το μέγεθος του εταιρικού εισοδήματος. Τα πράσινα νήματα εικονογραφούν τις οικονομικές και οργανωτικές συνδέσεις μεταξύ των εταιρειών.
Πηγή: New Scientist



Οι 147 εταιρείες που ελέγχουν τα πάντα
Περιοδικό Forbes


Τρεις θεωρητικοί συστημάτων στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας στη Ζυρίχη έχουν πάρει μια βάση δεδομένων που περιέχει 37.000.000 εταιρείες και επενδυτές σε όλο τον κόσμο και ανέλυσαν και τις 43.060πολυεθνικές εταιρείες και συμπράξεις που τις ενώνουν. Έφτιαξαν ένα μοντέλο για το ποιος έχει τι και ποια είναι τα εισοδήματά του και χαρτογράφησαν ολόκληρη τη δομή της οικονομικής εξουσίας.

Ανακάλυψαν ότι ο παγκόσμιος εταιρικός έλεγχος έχει σχήμα σαν παπιγιόν, με έναν κυρίαρχο πυρήνα 147 εταιρειών να ακτινοβολούν από το κέντρο του. Κάθε μία από αυτές τις 147 εταιρείες έχει αλληλένδετα συμφέροντα της άλλης. Μαζί, ελέγχουν το 40% του πλούτου του δικτύου. 737 από αυτές ελέγχουν το 80%. Οι πρώτες είκοσι βρίσκονται στο τέλος της ανάρτησης. Πρόκειται, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, για τον πρώτο χάρτη της παγκόσμιας επενδυτικής εξουσίας.

Το περιοδικό New Scientist μίλησε με έναν θεωρητικό συστημάτων ο οποίος είναι "ανήσυχος" για το επίπεδο διασύνδεσης, αλλά όχι έκπληκτος για αυτό. Δομές όπως αυτή είναι συνηθισμένες στη βιολογία, με πράγματα όπως οι μήκυτες, τα βρύα ή τα φύκια.

Η εργασία: The network of global corporate control, των Vitali, Glattfelder και Battiston.

Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες του παγκόσμιου δικτύου
1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC (holding company for Wal-Mart heirs)
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc


Πρόγραμμα κατάληψης Νομικής


Συντονιστική επιτροπή κατάληψης συνεδρίασε σήμερα και κατέληξε στο εξής πρόγραμμα για την Πέμπτη 14/3 και Παρασκευή 15/3:


Πέμπτη 14/3
  1. 10:00 στη διαδήλωση στο Υπ. Παιδείας στο Μαρούσι
  2. 13:00 στα Προπύλαια για τη μεγάλη φοιτητική πορεία για να μην περάσει το σχέδιο "Αθηνά". Θα ακολουθήσει συντονιστικό των φοιτητικών συλλόγων. 
  3. 20:00 προβολή ταινίας στη Νομική: Punishment park. Θα ακολουθήσει συζήτηση. 
  4. Αμέσως μετά μάζεμα με μουσική στο προαύλιο της Νομικής.

Παρασκευή 15/3
  1. 13:00 Εκδήλωση για το σχέδιο "Αθηνά"(Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν αύριο)
  2. Στις 5 θα λήξει η κατάληψη.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Aπόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. Νομικής [12/3]


Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. Νομικής [12/3]

Απαιτούμε-διεκδικούμε:
·              Απόσυρση του Σχεδίου Αθηνά και του ν.Αρβανιτόπουλου.
·              Ενιαίο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Όχι στη διάσπαση των πτυχίων και των γνωστικών αντικειμένων.
·              Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Καμία ανοχή σε περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας όσον αφορά στους δωρεάν διανεμηθέντες από τη σχολή κώδικες. Κανένας φοιτητής να μη διαγραφεί.
·              Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους. Ούτε 1 ευρώ για σίτιση, στέγαση και συγγράμματα. Άμεση ενεργοποίηση του τυπογραφείου του ΕΚΠΑ.
·              Κατάργηση των ΚΕΣ. Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
·              Έξοδος από τον ΚΕΧΑΕ. Μπλοκάρισμα της Μπολόνια. Ενιαία πτυχία. Όχι στις πιστωτικές μονάδες. Όχι στην αξιολόγηση.
·              Ανατροπή της συγκυβέρνησης.
·              Ρήξη με ΕΕ-ΟΝΕ.
·              Κάτω τα χέρια από το Άσυλο.
·              Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
·              Καμία κατάργηση των πτυχιακών εξεταστικών.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
1.          Τριήμερη κατάληψη της Nομικής σχολής από Τετάρτη 13/3 έως Παρασκευή 15/3 (η κατάληψη ξεκίνησε την Τρίτη 12/3 μετά το τέλος των μαθημάτων)
2.          Συμμετοχή την Τρίτη 12/3 στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 18.00 στα Προπύλαια για τη στήριξη του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.
3.          Παρέμβαση του ΦΣ στη Γενική Συνέλευση Τμήματος την Τετάρτη 13/3 στις 9.30 στην Πρυτανεία
4.          Ανοιχτή Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης στη 1.00 μμ στη σχολή την Τετάρτη 13/3
5.          Την Πέμπτη 14/3 συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας στις 10.00πμ και στη συνέχεια στο πανεκπαιδευτικό/πανελλαδικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια
6.          Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 20/3
Εϊμαστε η γενιά της ανατροπής!

Σύλλογος φοιτητών Νομικής

«... ήταν χαζά και έψηναν και έπιναν μέσα στο σπίτι... »


Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Τρικάλων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) κατέθεσε ψήφισμα με αφορμή το θάνατο των σπουδαστών στη Λάρισα στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με μαγκάλι.

Το ψήφισμα αφορούσε στην καταδίκη της πολιτικής που εφαρμόζεται και ευθύνεται για την τραγωδία με τους πέντε σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας.

Ποια ήταν η στάση της παράταξης της ΝΔ, της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ του ΤΕΙ Τρικάλων, στο προτεινόμενο ψήφισμα;

Μεταξύ άλλων, από την ανακοίνωση του ΜΑΣ, διαβάζουμε:
«Στο ΔΣ του Σπουδαστικού Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/3/13, στο ΤΕΙ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έθεσε προς ψήφιση πλαίσιο καταδίκης της βάρβαρης πολιτικής που δολοφόνησε δύο συναδέλφους μας του ΤΕΙ Λάρισας. Ηταν φοιτητές που δεν είχαν θέση στην εστία του ΤΕΙ, φοιτητές που, σαν τους περισσότερους από μας, δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα και προκειμένου να μην πληρώσουν πετρέλαιο προσπάθησαν να ζεσταθούν με αυτοσχέδιο τρόπο.

Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, προκειμένου να καταψηφίσει, για ακόμη μια φορά, ένα ακόμα γι' αυτούς πλαίσιο του ΜΑΣ, το καταψήφισε (4 ψήφοι κατά, 1 λευκό) και μάλιστα δηλώνοντας: "Επειδή ήταν χαζά και έψηναν και έπιναν μέσα στο σπίτι δεν θα ψηφίσω και καταδίκη"».

Αυτή ήταν η απάντηση της παράταξης της ΝΔ. Και τι άλλο να σχολιάσει κανείς πέρα από αυτό;:

«Κύριε Σαμαρά, να τους χαίρεστε!».


                                                                                                                                      του Νίκου Μπογιόπουλου

Δείτε τις 10 εταιρείες που ανήκουν όλα τα προϊόντα του πλανήτη και τις διαπλοκές τους


Μια ματιά πίσω από τις πολύχρωμες συσκευασίες και την δήθεν πολλαπλότητα
των  επιλογών... Σημειωτέον ότι το μεγαλύτερο εάν όχι όλο το ποσοστό των "βρωσίμων" προϊόντων είναι συνονθυλεύματα χημικών και τεχνητών χρωμάτων, αρωμάτων και συντηρητικών.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Κάλεσμα Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων(7/3)

Ξέρουμε τι μας ετοιμάζουν, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!

Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας συνεχίζεται. Αφού πρώτα ανάγκασαν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αφού πέταξαν ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας στην  ανεργία, στην συνέχεια προσπαθούν να διαλύσουν την δημόσια εκπαίδευση. Από την αρχή της χρονιάς προχώρησαν σε κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, ενώ τα περισσότερα που  λειτουργούν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με πολλές ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, εξοπλισμό. Τώρα   με το Σχέδιο-Αθηνά  τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπαίνουν στο στόχαστρο. Για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αυτή η μάχη είναι πολύ σημαντική. Προσπαθούν συνολικά να μετατρέψουν τα στοιχειώδη, βασικά   δικαιώματα μας  για σπουδές, υγεία, ζωή με αξιοπρέπεια σε προνόμια για λίγους και εκλεκτούς. Είναι ανελέητοι! Είδαμε τα αδέρφια μας από το ΤΕΙ Λάρισας να πεθαίνουν από το κρύο και τα στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για «άγνοια και αφέλεια». Στους καιρούς του μνημονίου και της τρόικας, η μάχη για επιβίωση λοιδορείται από τους σοφούς των καναλιών με τους μισθούς των δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Τι λένε:
Θέλουν να πείσουν την κοινωνία ότι με το σχέδιο-Αθηνά θα «νοικοκυρευτεί» η Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα «εκσυγχρονιστούν», οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα «διευκολυνθούν» για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Τι κάνουν:
Στην πραγματικότητα με το σχέδιο-Αθηνά πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες συνάδελφοί μας που δεν μπορούν υπό τέτοιες συνθήκες να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η όποια εργασιακή μας προοπτική εξοντώνεται, αφού τα δικαιώματα των πτυχίων στην εργασία εκμηδενίζονται και μας δηλώνουν ότι θα μείνουμε άνεργοι. Τμήματα  συγχωνεύονται ή κλείνουν με αποτέλεσμα οι χιλιάδες νέοι και νέες που πετιούνται έξω από τις σχολές και αυτοί που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή να αναζητήσουν αναγκαστικά την τύχη τους στα Ιδιωτικά Κολέγια και Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα θα μπουν στην αγορά εργασίας σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Οι εγκαταστάσεις των σχολών που κλείνουν θα πουληθούν σαν «φιλέτα» σε ιδιώτες. Την ίδια ώρα θέλουν να φιμώσουν κάθε φωνή αμφισβήτησης μέσα στις σχολές με τις νέες χουντικές διοικήσεις των μεγαλοκαθηγητών και των ιδιωτικών συμφερόντων (μεγαλοεπιχειρηματίες κλπ, όπως η Nestle στη Γεωπονική).

Παράλληλα το σχέδιο-Αθηνά θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης για όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ο κίνδυνος του κλεισίματος- ειδικά για τις σχολές που δεν θα θεωρηθούν «αποδοτικές»- θα έχει ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τις ανάγκες της αγοράς, την διάσπαση των πτυχίων σε δυο κύκλους με παράλληλη εισαγωγή διδάκτρων. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ευριπίδη Στυλιανίδη υπουργού Εσωτερικών – και πρώην υπουργού Παιδείας κατά την διάρκεια της εξέγερσης τον Δεκέμβρη  2008- που πρότεινε να μετοχοποιηθεί η αξία των δημόσιων Πανεπιστημίων και να πουληθεί το 49% σε ιδιώτες!

Τι φοβούνται:
Οι πρώτες αντιδράσεις κυρίως των σπουδαστών των ΤΕΙ δημιούργησαν πανικό στα κυβερνητικά επιτελεία. Η αρχική αδιαλλαξία γρήγορα έδωσε την θέση της σε «διορθωτικές» κινήσεις, κάνοντας λόγο  για μεταβατική περίοδο διάρκειας 6 χρόνων. Στην πραγματικότητα προσπαθούν να καθησυχάσουν τους σπουδαστές γιατί καταλαβαίνουν ότι αν όλα αυτά τα μικρά ρυάκια αντίστασης ενωθούν, το ποτάμι του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος μπορεί να ανατρέψει όχι μόνο τα σχέδια τους αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση. Ένα μαχητικό, ριζοσπαστικό κίνημα αντίστοιχο με αυτό του 2006-2007, θα φέρει το σύνολο των εργαζομένων στο πλευρό των φοιτητών και των σπουδαστών δημιουργώντας  την σπίθα που θα βάλει φωτιά σε ολόκληρη την κοινωνία. Οι πρώτες κινητοποιήσεις, οι διαδηλώσεις, ο αποκλεισμός του Υπουργείου Παιδείας από χιλιάδες σπουδαστές και  φοιτητές ήταν μόνο η αρχή. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να διασπάσει το κίνημα έπεσαν στο κενό. Οι Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στις σχολές μας, οι κινητοποιήσεις που αποφασίζονται σε όλη την Ελλάδα δείχνουν τον δρόμο. Με δυναμικότητα και συντονισμό μπορούμε να προχωρήσουμε και να νικήσουμε!

Να ενωθούμε, να παλέψουμε μαζί. Να προχωρήσουμε σε μαζικές συνελεύσεις τις επόμενες ημέρες και σε μαχητική Πανελλαδική διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις 14 Μαρτίου στην Αθήνα. Καλούμε όλους τους συλλόγους να συμμετέχουν στο συντονιστικό εκείνη τη μέρα και από κοινού να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τον δίκαιο αγώνα μας με στόχο τη νίκη. Θέλουμε στο πλευρό μας τους εργαζόμενους και τους καθηγητές που πλήττονται αλλά και όλη την υπόλοιπη νεολαία γιατί δίνουμε έναν αγώνα και για αυτούς και θέλουμε να τον δώσουμε μαζί!

Τέρμα πια στην υποταγή και την απογοήτευση. Το μέλλον ανήκει σ΄ αυτούς που αγωνίζονται.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ
(Των φοιτητικών συλλόγων Γεωπονικής, Φιλοσοφικής, Οδοντιατρικής, ΣΕΜΦΕ)