Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Μία άλλη όψη της γαιόσφαιρας




Ηλεκτρονική προσομοίωση του πυρήνα του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος: 1318 πολυεθνικές εταιρείες. Οι υπερσυνδεδεμένες μεταξύ τους εταιρείες έχουν κόκκινο χρώμα, ενώ οι πολύ συνδεδεμένες μεταξύ τους εταιρείες έχουν κίτρινο χρώμα. Το μέγεθος κάθε τελείας αντιπροσωπεύει το μέγεθος του εταιρικού εισοδήματος. Τα πράσινα νήματα εικονογραφούν τις οικονομικές και οργανωτικές συνδέσεις μεταξύ των εταιρειών.
Πηγή: New Scientist



Οι 147 εταιρείες που ελέγχουν τα πάντα
Περιοδικό Forbes


Τρεις θεωρητικοί συστημάτων στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας στη Ζυρίχη έχουν πάρει μια βάση δεδομένων που περιέχει 37.000.000 εταιρείες και επενδυτές σε όλο τον κόσμο και ανέλυσαν και τις 43.060πολυεθνικές εταιρείες και συμπράξεις που τις ενώνουν. Έφτιαξαν ένα μοντέλο για το ποιος έχει τι και ποια είναι τα εισοδήματά του και χαρτογράφησαν ολόκληρη τη δομή της οικονομικής εξουσίας.

Ανακάλυψαν ότι ο παγκόσμιος εταιρικός έλεγχος έχει σχήμα σαν παπιγιόν, με έναν κυρίαρχο πυρήνα 147 εταιρειών να ακτινοβολούν από το κέντρο του. Κάθε μία από αυτές τις 147 εταιρείες έχει αλληλένδετα συμφέροντα της άλλης. Μαζί, ελέγχουν το 40% του πλούτου του δικτύου. 737 από αυτές ελέγχουν το 80%. Οι πρώτες είκοσι βρίσκονται στο τέλος της ανάρτησης. Πρόκειται, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, για τον πρώτο χάρτη της παγκόσμιας επενδυτικής εξουσίας.

Το περιοδικό New Scientist μίλησε με έναν θεωρητικό συστημάτων ο οποίος είναι "ανήσυχος" για το επίπεδο διασύνδεσης, αλλά όχι έκπληκτος για αυτό. Δομές όπως αυτή είναι συνηθισμένες στη βιολογία, με πράγματα όπως οι μήκυτες, τα βρύα ή τα φύκια.

Η εργασία: The network of global corporate control, των Vitali, Glattfelder και Battiston.

Οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες του παγκόσμιου δικτύου
1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC (holding company for Wal-Mart heirs)
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου