Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Κείμενο συμβολής της ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ για τη Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. Νομικής (19/2/2013)


Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ «ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ» ΓΙΑ ΜΑΣ
Δύο εικόνες από την επικαιρότητα μπορούν να περιγράψουν σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα των μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην πρώτη εικόνα, έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, χιλιάδες πολίτες στα όρια της εξαθλίωσης συνωστίζονταν για μια σακούλα πορτοκάλια. Την ίδια ώρα μέσα στη βουλή οι τρεις αρχηγοί της κυβέρνησης συζητούσαν για την… «ανάπτυξη»! Στη δεύτερη εικόνα η διαπόμπευση των τεσσάρων συλληφθέντων της Κοζάνης και οι βασανισμοί τους.

Και οι δύο εικόνες αποτελούν όψεις της κρατικής βίας, της βίας που γεννάει  το καπιταλιστικό σύστημα, που ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης τους επιτίθεται πιο λυσσαλέα στο λαό. Λαό, που όπως στην πρώτη εικόνα, τον θέλει σκυφτό και γονυπετή να εκλιπαρεί για τα στοιχειώδη, να στρέφεται ενάντια στον πιο αδύναμο  και να είναι ευγνώμων στους κάθε λογής «φιλάνθρωπους» βιομήχανους, τραπεζίτες κτλ. Αν ωστόσο του περάσει από το μυαλό να αγωνιστεί για να κερδίσει τα αυτονόητα, του έχει ετοιμάσει το μήνυμα με τη δεύτερη εικόνα.

Με το δόγμα του «Νόμου και της Τάξης» προσπαθούν να καταστείλουν κάθε φωνή που αντιστέκεται και διεκδικεί τα αυτονόητα: το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή, στην εργασία με δικαιώματα, τη μόρφωση, τη δημοκρατία. Αυτό είναι και το μόνο όπλο που απέμεινε στην «ισχυρή» κυβέρνηση Σαμαρά για να αντιμετωπίσει τον «εχθρό» λαό, αυτή είναι η τελευταία επιλογή που έχουν για να επιβάλλουν τα εξοντωτικά μέτρα τους. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και το τελευταίο διάστημα, που η μόνη απάντηση της κυβέρνησης στους αγώνες των εργαζομένων που ξεσπούσαν, ήταν η πολιτική επιστράτευση των απεργιών (ΜΕΤΡΟ, ναυτεργάτες), με πιστούς συμμάχους τα ΜΜΕ που προωθούσαν τον κοινωνικό κανιβαλισμό συκοφαντώντας τους απεργούς.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ!
Η κατάσταση στην νεολαία δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου. Διατηρώντας την πανευρωπαϊκή «πρωτιά» στην ανεργία στους νέους (54%), έχοντας οι περισσότεροι από εμάς αποχαιρετήσει συγγενείς, γνωστούς και φίλους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό για ένα (λίγο) καλύτερο μέλλον, ακούσαμε το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργο να δηλώνει με περίσσιο θράσος ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός [αξίζει να σημειωθεί πως ο κατώτατος μισθός για τους υπαλλήλους άνω των 25 ορίζεται στα 586 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους κάτω των 25, λόγω και του συμφώνου πρώτης απασχόλησης, στα 510 ευρώ!]

Τη «λύση» για το «πρόβλημα του παράλογα, υψηλού κατώτατου μισθού» την έχουν βρει από καιρό η συγκυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ και ακούει στο όνομα «εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων».  το σχέδιο δράσης που παρουσιάστηκε όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας, αλλά συγκροτεί ένα βαθύτατα ταξικό και εκμεταλλευτικό πλέγμα μαθητείας, ολιγόμηνης,  κακοπληρωμένης δουλειάς και ανεργίας. Επί της ουσίας, αποτελεί το πρώτο δώρο της νέας χρονιάς από την άθλια τρικομματική συγκυβέρνηση προς το κεφάλαιο και τους επιχειρηματίες καθώς τους δίνει την δυνατότητα, αξιοποιώντας και το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων ετών, να απολύουν εργαζόμενους με κατοχυρωμένα δικαιώματα και να προσλαμβάνουν νέους με μισθούς πείνας(ΜΙΣΘΟΙ 400-460 ευρώ).

Το μέλλον που ετοιμάζουν για την νέα γενιά είναι αυτό της ανελέητης εκμετάλλευσης, της δουλειάς για ένα κομμάτι ψωμί για όσους «ξεφύγουν» από τον εφιάλτη της ανεργίας, της ζωής χωρίς δικαιώματα.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ
Το σύνολο των κατευθύνσεων και των επιδιώξεων του σχεδίου «Αθηνά» πάει χέρι-χέρι με την εφαρμογή του Μνημονίου 3 στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και τη συνολικότερη επίθεση στην εκπαίδευση. Μια επίθεση που σαν στόχο έχει τη συνολική αναδιαμόρφωση του πανεπιστημιακού «χάρτη», έτσι που να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του «σύγχρονου» Πανεπιστημίου. Του πανεπιστημίου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω των αποφοίτων που θα «παράγει» και με την ίδια τη λειτουργία του.

Κεντρικό ρόλο για την κατάρτιση και υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» παίζει η αξιολόγηση των ιδρυμάτων, που γίνεται με βάση τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων. Σχολές και ιδρύματα που, «παράγουν» ανταποδοτική έρευνα, έχουν αρκετά προγράμματα «δια βίου μάθησης» και δεν έχουν περιττά έξοδα (αξιοπρεπείς μισθούς, φοιτητική μέριμνα κτλ) αξιολογούνται θετικά. Αντίθετα όσα δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια ή τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς οδηγούνται είτε σε κλείσιμο είτε σε «συμμόρφωση». Το σχέδιο «Αθηνά» έρχεται να εντείνει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Άμεσα πετάει στο δρόμο φοιτητές που οι σχολές τους κλείνουν, ή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην μετακίνηση τους σε άλλη πόλη μετά τις συγχωνεύσεις. Ο αριθμός των εισακτέων μειώνεται ενώ η φοιτητική μέριμνα ουσιαστικά καταργείται (μέσω και της υποχρηματοδότησης).

Πέρα, όμως, από τις μετακινήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, επιφέρει ακόμα ένα διπλό «χτύπημα». Διαλύει την εργασιακή προοπτική των σπουδαστών και φοιτητών, και ταυτόχρονα υποβαθμίζει και περιπλέκει τα γνωστικά αντικείμενα. Συγκεκριμένα στη σχολή ΝΟΠΕ, το τμήμα της Νομικής «αυτονομείται» και δημιουργείται ξεχωριστή σχολή. Έτσι, στρώνεται το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε συγγράμματα-σίτιση-στέγαση και για περαιτέρω μείωση προσωπικού, αφού θα μειωθούν οι προϋπολογισμοί. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε στο μέλλον να διασπαστεί το ενιαίο πτυχίο της Νομικής με τη δημιουργία κατευθύνσεων που θα εξειδικεύουν το γνωστικό αντικείμενο (π.χ. κατεύθυνση ποινικού, αστικού) διασπώντας έτσι και τα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα που το πτυχίο της νομικής κατοχυρώνει. 

Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίζουμε πως ο Φοιτητικό Σύλλογος Νομικής δεν θα δεχθεί καμιά περικοπή των συγγραμμάτων, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος αλλά και το τελευταίο μνημόνιο, δεν θα αφήσει κανένα φοιτητή να διαγραφεί. Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους, δεν θα αφήσουμε κανένα συνάδελφό μας έρμαιο στα χέρια κανενός, κανείς μόνος του!

Βάζουν τη γενιά μας και τα δικαιώματά της στο απόσπασμα! Ανεργία, μισθοί των 400 ευρώ, διελυμένα σχολεία και Πανεπιστήμια. Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του μέσα στην κρίση βρίσκουν στη νεολαία ένα πολύ κομβικό ρόλο προκειμένου να επιβάλουν τις νέες εργασιακές σχέσεις και όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ανάγκη για την κερδοφορία τους. 

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!
Προσπαθούν να καθηλώσουν τους νέους γιατί αυτοί είναι που θα καλεστούν την επόμενη μέρα να εργαστούν και καταλαβαίνουν πως αν κάποιος μπορεί να τους βάλει φραγμό και να αντρέψει τα σχεδιά τους η νεολαία θα παίξει καθοριστικό ρόλο όπως το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Πολυτεχνείο, Μάης του '68, Δεκέμβρης του '08 και ιστορία συνεχίζεται. Οι νέες εξεγέρσεις είναι μπροστά μας και το σύστημα προετοιμάζεται να τις αντιμετωπίσει και να έχει το μικρότερο κόστος.

Η κυβέρνηση και η πολιτική της δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θέλουν να δείχνουν. Δεν πάμε βήμα πίσω από που δικαιούμαστε, από αυτά που έχουμε ανάγκη. Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος πρέπει να είναι ηχηρή και αποφασιστική! Μακριά από τις κουβέντες των διοικήσεων, διάφορων καθηγητών και των τσικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα πανεπιστήμια (βλ. ΠΑΣΠ και ΔΑΠ) που  μιλάνε για διάλογο με το Υπουργείο. Δεν έχουμε τίποτα να πούμε με τους δολοφόνους μας! Τώρα με μεγάλους ενωτικούς αγώνες όσοι πληττόμαστε να βγούμε μπροστά και να βάλουμε φρένο στην εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, να μην επιτρέψουμε καμία μετακίνηση και κλείσιμο σχολής. Να συνδεθεί ο αγώνας μας με τους εργαζόμενους και όλη την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία για να ανατρέψουμε την πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ την αντιλαϊκή τους πολιτική και τα φασιστικά τους στηρίγματα. Για να επιβάλουμε τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας. Ο αγώνας θα είναι μακρύς και δύσκολος αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον κάνουμε, γιατί ξέρουμε καλά πως εμείς έχουμε το δίκιο και την δύναμη!

Απαιτούμε – Διεκδικούμε: 
·         Απόσυρση των: σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, νόμων για την αξιολόγηση.
·         Κάτω το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των νέων».
·         Κάτω η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
·         Ανατροπή του μνημονίου και των αντιλαϊκών μέτρων.
·         ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ. 
·         Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για πάσο, σίτιση, στέγαση. 
·         Αποκλειστική Κρατική Χρηματοδότηση των σχολών μας. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με την χρηματοδότηση. Αύξηση της χρηματοδότησης σύμφωνα με τις ανάγκες μας 
·         Διαγραφή του χρέους, αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, λεφτά για εκπαίδευση-υγεία-ασφάλιση, ούτε ένα ευρώ για το χρέος. 
·         Ρήξη με την ΕΕ και το ευρώ. Ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης. 
·         Κατάργηση των ΚΕΣ και της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. 
·         Έξοδος από τον ΚΕΧΑΕ. Μπλοκάρισμα της Μπολόνια. Ενιαία πτυχία. Όχι στις πιστωτικές μονάδες. Όχι στην αξιολόγηση. 
·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση του σύμφωνου 1ης απασχόλησης. 
·         Δουλειά με δικαιώματα για όλους- Μείωση των ωρών εργασίας-Μόνιμη δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα-Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις 
·         Αλληλεγγύη σε αυτούς που υπέστησαν τα φρικτά βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ, σ’ όσους εμποδίζεται το δικαίωμα συμμετοχής στις διαδηλώσεις μέσω των προκλητικών προσαγωγών τους . 
·         Κάτω τα χέρια από το Άσυλο και τις δημοκρατικές ελευθερίες- κόντρα στην τρομοκρατία Κράτους- Κυβέρνησης-Εργοδοτών και της φασιστικής Χρυσής Αυγής 
·        Όχι στον τρομονόμο Κανένας περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ελευθερία στην πολιτική δράση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου