Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση από την ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ για την κατάληψη στη Νομική

                                       
Ήδη από τις 2 Μαρτίου, πολιτικοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας με βασικά αιτήματα την κατάργηση των “αντιτρομοκρατικών” νόμων 187 και 187Α, του ειδικού κατασταλτικού νόμου (γνωστός και ως “κουκουλονόμος”) και των φυλακών τύπου Γ' .

Σε ένα καθεστώς διαρκούς έκτακτης ανάγκης όπου η οποιαδήποτε πολιτική δράση μπορεί να στοχοποιηθεί ως οιονεί «τρομοκρατία» (βλ. τρομονόμο 187Α)  δεν θα μπορούσαμε παρά να στηρίζουμε τα αιτήματα των απεργών πείνας για επανακατοχύρωση βασικών δημοκρατικών ελευθεριών και άρση του σωφρονιστικού μεσαίωνα.  Ωστόσο, η  κατάληψη της νομικής  που ξεκίνησε την Παρασκευή 13/3 εμμένοντας  σε μια λογική πολιτικής εσωστρέφειας αρνήθηκε εξαρχής τον όποιο πολιτικό διάλογο με τους φοιτητικούς συλλόγους του κτιρίου. Λογική μας είναι ότι τέτοιας μορφής  αντικοινωνικά μέσα πάλης υστερούν πολιτικής αποδοτικότητας και αφήνουν μία  αρνητική παρακαταθήκη στο πεδίο ανάδυσης νέων πλατύτερων κινηματικών διεργασιών.

Στα πλαίσια της προάσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου βανδαλισμοί και πρόκληση κάθε είδους υλικών ζημιών προφανώς και μας βρίσκουν αντίθετους. Όμως η εισαγγελική εντολή για επέμβαση στη νομική με τα ΜΑΤ δεν παύει να είναι μορφή καταπάτησης του ασύλου. Για εμάς ο πανεπιστημιακός χώρος δεν αποτελεί ούτε σχολείο μετ’απουσιολογίου ούτε και «δεξαμενή σκέψης» προς το συμφέρον ινστιτούτων κι επιχειρηματικών φορέων. Ανήκει στους φοιτητές ,στους εργαζόμενους του και σε όλη την κοινωνία γιατί συνιστά έναν χώρο πολιτικής ζύμωσης, πολιτιστικού αντιπροτάγματος κι ορμητήριο εξώστρεφων κινηματικών δράσεων.

Η επιλογή της καταστολής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τυχαία (σκουριές, αμυγδαλέζα). Ένα μήνα πριν, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» αποφασίστηκαν –με συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης- η ενίσχυση του πλέγματος καταστολής με τη λήψη νέων μέτρων (διεύρυνση φακελώματος, ένταση συνοριακών ελέγχων, «Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης»). Η όξυνση της καταστολής από τη μεριά του Σύριζα με την πρόφαση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας στόχο έχει να διαμορφώσει ένα υποτιθέμενο άλλοθι ώστε να αποκρύψει την σκληρή πραγματικότητα. Ότι όσο υπάρχουν ρεφορμιστές πολιτικοί που ξεπουλούν τους αγώνες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων μαζών και τα κάνουν πλακάκια με την αστική τάξη, θα δημιουργούνται τάσεις εξέγερσης και ανταρσίας.. Όσο τα καθεστώτα που στηρίζονται στην εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση και την θεσμοθετημένη τρομοκρατία εξακολουθούν να υπάρχουν αλλάζοντας πρόσημα (ή/και ονόματα) τόσο εμείς θα προβάλλουμε ότι τα όποια αντιδραστικά νομοθετήματα δε μεταρρυθμίζονται αλλά ανατρέπονται μέσα από αγώνες επιβολής.

O ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, και κατά καιρούς κατήγγειλε με πύρινους λόγους τους αντιτρομοκρατικούς νόμους. Τώρα, καλείται να υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις του. Αν είχε συμβεί αυτό, θα μιλούσαμε με άλλους όρους σήμερα, και η κριτική μας θα στρεφόταν αλλού. Γιατί κομμάτι κομμάτι και διεκδίκηση στη διεκδίκηση χτίζεται μια άλλη κοινωνία, με σθένος και αλήθεια, και όχι με «ευφημισμούς» και «δημιουργικές ασάφειες» στα ευρωπαϊκά γραφεία αυτών, που όλο το σθένος τους και όλη τη ψευτιά τους την δείχνουν απέναντι στους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου