Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Υπόμνημα Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσαλλονίκης στον υπουργό Δικαιοσύνης



Το Υπόμνημα που κατέθεσε η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το ΔΣΘ. Δυστυχώς, δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, σχετικά με τα θέματα που θα ανακουφίσουν τους δικηγόρους, δεν ανέφερε κάποιες ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και περιορίσθηκε σε γενικότητες και παράθεση καλών προθέσεων. Για το νέο ΚΠολΔ, σε πίεση που του ασκήσαμε, δεν δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το ν/σ Αθανασίου και τα είπε πολύ θολά...

Υπόμνημα της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης 
προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο

Θες/νίκη 16 Μαρτίου 2015
Κύριε Υπουργέ, 

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθήθηκαν, οδήγησαν πολλούς δικηγόρους στην έξοδο από το επάγγελμα και το σύνολο σχεδόν του κλάδου στην υποαπασχόληση και στην ανέχεια. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των δικηγόρων συρρικνώθηκαν, το ασφαλιστικό σύστημα κατέρρευσε, μαζί με την ελπίδα για μία αξιοπρεπή σύνταξη και έγινε αδύνατη η πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα οικοδομήθηκε ένα αυταρχικό κράτος, για να περάσει ευκολότερα η πολιτική των μνημονίων, με βασικό σύμμαχο αυτού του κράτους, Δικαστές και Εισαγγελείς, από τα ανώτατα μέχρι τα κατώτερα Δικαστήρια.

Θεωρούμε, πως υποχρέωση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να ανατρέψει όλες αυτές τις δυσμενείς αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο χώρο της Δικαιοσύνης και να αντιστρέψει το αίσθημα «αδίκου», που νιώθουν οι πολίτες τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν μας αρκούν πλέον τα μεγάλα λόγια και οι καλές προθέσεις, ούτε οι ήσσονος σημασίας «μεταρρυθμίσεις» 

Ζητούμε, από το νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, να ενσκύψει πάνω στα προβλήματα των δικηγόρων και της Δικαιοσύνης, να δεσμευθεί για την επίλυσή τους και να μας παραθέσει χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, στις οποίες προτίθεται να προβεί, προς την κατεύθυνση αυτή. 

Σας παραθέτουμε τα κυριότερα προβλήματα, τα οποία κατά τη γνώμη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων αλλά και των περισσότερων συναδέλφων, είναι αυτά που χρειάζονται άμεσες λύσεις.

1. Κατάργηση του ΦΠΑ.
2. Κατάργηση του φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, αφορολόγητο στις 12.000€.
3. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
4. Επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στα συμβόλαια.
5. Επαναφορά της ελάχιστης αμοιβής στις παραστάσεις.
6. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση των προσαυξήσεων.
7. Κατάργηση ΚΕΑΟ και λήψης αναγκαστικών μέτρων σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.
8. Κατάργηση της Διαμεσολάβησης, που αποτελεί μόρφωμα ιδιωτικής Δικαιοσύνης και δίνει περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα σε όσους δικηγόρους έχουν την οικονομική δυνατότητα, μειώνοντας παράλληλα την αξία του πτυχίου της Νομικής.
9. Ο νέος ΚΠολ να τείνει προς την ποινική διαδικασία, με την ενίσχυση της ζωντανής διαδικασίας και όχι προς τη διοικητική και τη γραφειοκρατία. Να απαγορευθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας για οφειλές πολιτών από στεγαστικά και άλλα δάνεια.
10. Απαγόρευση στους Καθηγητές ΑΕΙ όλων των βαθμίδων να δικηγορούν στα δικαστήρια όλων των βαθμών δικαιοδοσίας.
11. Κατάργηση όλων των παραβόλων που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.
12. Λύση στο θέμα των δανείων του πρ. Ταμείου Νομικών, που έχουν βάλει θηλιά στο λαιμό των συναδέλφων.
13. Πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων.
14. Απομαγνητοφώνηση των πρακτικών στην ποινική δίκη.
15. Κατάργηση όλων των τρομονόμων.
16. Κατάργηση του κουκουλονόμου.
17. Αμνηστία σε όσους αγωνιστές συνελήφθησαν στα χρόνια των παλαιών μνημονίων σε κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και καταδικάσθηκαν ή διώκονται.
18. Κατάργηση των αδικημάτων «διατάραξης κοινής ειρήνης» και «διέγερσης», που δίνουν αφορμή στις δυνάμεις καταστολής να συλλαμβάνουν άτομα «στο σωρό», χωρίς να έχουν τελέσει κάποια συγκεκριμένη πράξη.
19. Να δοθεί τέλος στην ιδιότυπη ασυλία των Δικαστικών και κυρίως των εισαγγελικών αρχών προς τις δυνάμεις καταστολής. Τα μέλη της Εναλλακτικής έχουν καταθέσει τουλάχιστον δέκα εγκλήσεις και μηνυτήριες αναφορές κατά αστυνομικών για πολύ σοβαρά αδικήματα (ακόμα και για απόπειρα ανθρωποκτονίας), οι οποίες τέθηκαν ΟΛΕΣ στο αρχείο.
20. Να επανέλθει η δημοσιότητα των ποινικών δικών, η οποία έχει σχεδόν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, σε δίκες με αγωνιστές των κινητοποιήσεων, καθώς οι αίθουσες που εκδικάζονται τα αδικήματα είναι συνήθως μη προσβάσιμες από σειρές αστυνομικών που ελέγχουν την είσοδο και προβαίνουν σε σωματικούς ελέγχους. 
21. Παρέμβαση για να σταματήσει η εκδικητική δίωξη εκατοντάδων αγωνιστών στις Σκουριές.
22. Έλεγχος των Δικαστών για εξοντωτικές ποινές που επιβάλουν σε πρώην χρήστες και εν γένει σε άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.
23. Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’.
24. Ενίσχυση των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Όχι περιστολή των αδειών σε όσους τις δικαιούνται.
25. Να ανοίξει η διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών.
26. Άνοιγμα όλων των θυρών του Δικαστικού Μεγάρου, όπως έχει ζητήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, χωρίς όμως να υλοποιείται από τις κατά καιρούς Διοικήσεις του Μεγάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου