Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση! Τώρα το φοιτητικό κίνημα να βγει μπροστά για να διεκδικήσει όσα μας ανήκουν!


Ένα μήνα μετά την εκλογή της, η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. φανέρωσε, με τη νέα συμφωνία-μνημόνιο  που σύναψε με τους δανειστές της χώρας, τα στενά(μηδενικά) όρια διαπραγμάτευσης που υπάρχουν μέσα στα ασφυκτικά δεσμά της Ε.Ε. και του ευρώ! Οι τελευταίες μέρες δείχνουν ξεκάθαρα, ότι η ελπίδα δεν ήρθε και δε μπορεί να έρθει από καμία κυβερνητική διαχείριση, ανεξαιρέτως πολιτικού χρωματισμού, η οποία προσκυνάει και εγκλωβίζεται στο θεσμικό πλαίσιο των σύγχρονων καπιταλιστικών ολοκληρώσεων. Η σχεδόν άνευ όρων δέσμευση για υλοποίηση των επιταγών της άρχουσας τάξης από τη νέα κυβέρνηση και η δημόσια αλληλοϋποστήριξη τους (βλ. δηλώσεις Σ.Ε.Β., Βαρδινογιάννη, Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας), υποδηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει καμία ριζική αλλαγή της υπάρχουσας κοινωνικής κατάστασης με αποτέλεσμα να διατηρείται η ζοφερή, για το λαό και τη  νεολαία, πραγματικότητα.

Στην παιδεία, o νέος υπουργός παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς δεν έχει τηρήσει καμία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Η επιχειρηματική μετάλλαξη του πανεπιστημίου συνεχίζεται κανονικά, με ιδιώτες να χρηματοδοτούν την έρευνα και τα προγράμματα σπουδών, φοιτητές να εργάζονται αμισθί και η γνώση που παράγεται να γίνεται θυσία για τα κέρδη των επιχειρήσεων και όχι να είναι ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλη την κοινωνία. Ο νόμος Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου είναι ακόμα σε ισχύ με τις διαγραφές και τα προβλήματα σχετικά με τα βιβλία, τη σίτιση και τη στέγαση να επιβαρύνουν καθημερινά τη ζωή των φοιτητών!

Επιπλέον, τον Σεπτέμβρη θα τεθούν σε εφαρμογή για πρώτη φορά οι πανελλαδικές εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, προβλεπόμενες από το νέο κώδικα δικηγόρων που έχουν ως σκοπό να μπει ακόμα ένας ταξικός φραγμός στην άσκηση του επαγγέλματος (καθώς θα έχουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και θα κόβεται σημαντικός αριθμός φοιτητών) και να δημιουργηθεί μια εφεδρεία φτηνού νομικού δυναμικού, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, βορά στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τις δικηγορικές εταιρίες και τις τράπεζες. Ως μελλοντικοί δικηγόροι πρέπει να αντιπαλέψουμε ακόμα τον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας που δεσμεύτηκε με το τελευταίο μνημόνιο να φέρει ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ σύμφωνα με τις επιταγές του Σ.Ε.Β για την «ανάπτυξη» της χώρας ο οποίος θα υπονομεύει τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα και θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εξευτελίζοντας ανθρώπινες ζωές.

Η κατάσταση διάλυσης εξακολουθεί να υπάρχει και στο ΕΚΠΑ καθώς δεν έχουν επαναπροσληφθεί ούτε οι καθαρίστριες, ούτε οι διοικητικοί υπάλληλοι με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να υπολειτουργεί. Επίσης οι μετεγγραφές για τους φοιτητές με οικονομικά κριτήρια  και για τους φοιτητές με αναπηρία έχουν παγώσει και οι φοιτητές αυτοί βρίσκονται για ακόμη μία φορά στον αέρα! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα αποθεματικά του ΕΚΠΑ άδειασαν μέσα στον Γενάρη, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα η εξεταστική να διεξαχθεί χωρίς θέρμανση με τις αίθουσες παγωμένες!

Είναι φανερό ότι χωρίς γενναία και άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία η παραπάνω κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θα γίνει το φοιτητικό κίνημα συνδιαχειριστής των ψίχουλων και της μιζέριας αλλά θα διεκδικήσει να πληρώσουν το χρέος αυτοί που το δημιούργησαν και να οικειοποιηθεί η ελληνική κοινωνία τον πλούτο που παράγει, με προτεραιότητα την παιδεία, την υγεία και την εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης δουλειάς για όλους!Η διαγραφή του χρέους δε μπορεί να αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τη συμμορία των Βρυξελλών και την ΕΕ, με τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους. Αντίθετα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την πάλη του λαού. Μονομερώς, μέσα από το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του, που θα επιβάλλουν το δίκαιο της μεγάλης πλειοψηφίας κόντρα στο παράλογο και άδικο νόμο της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σε σύγκρουση και αποδέσμευση από την ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και τις δανειακές συμβάσεις τους.Το δίλημμα έχει τεθεί και το βιώνουμε καθημερινά στις ζωές μας χιλιάδες νεολαίοι. Γίνεται πλέον ολοένα και πιο καθαρό σε αντιδιαστολή με τις «εθνοενωτικές σούπες» και τις υποκριτικές αφηγήσεις του τύπου «τα φάγαμε όλοι μαζί», ότι το ζήτημα του χρέους είναι ζήτημα ταξικό γιατί φορτώνεται στις πλάτες των λαών και όχι του εθνικού κεφαλαίου. Είτε θα πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο δις ευρώ σε τόκους και χρεολύσια αντιμετωπίζοντας την ακραία φτώχεια είτε θα διαγράψουμε το χρέος που στέκει σαν βραχνάς πάνω από τα κεφάλια μας και θα μπορέσουμε να ζήσουμε με βάση τις ανάγκες μας.


Για την αντικαπιταλιστική αριστερά, τα ενιαία αγωνιστικά πλαίσια ποτέ δεν ήταν αυταξία. Δεν πιστεύουμε στην ενότητα της αριστεράς παντού και πάντα ανεξάρτητα από το περιεχόμενο και από το εάν εν τέλει αυτό εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας. Για μας το πολιτικό περιεχόμενο ήταν και είναι αυτό που καθορίζει τα όρια της κοινής δράσης στο κίνημα καθώς και οι κινητοποιήσεις που θα επιβάλλουν τις ανάγκες τις νεολαίας και δεν θα παρακαλάνε την εκάστοτε κυβέρνηση εν είδη ελεημοσύνης! Αυτό έχουν αποδείξει οι αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα: από την πάλη ενάντια στο σχέδιο Αθηνά και τις απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων , μέχρι τη μάχη ενάντια στις αυταρχικές διοικήσεις του πανεπιστήμιου!

Ως Αντινομία - Ε.Α.Α.Κ διατηρούμε ακλόνητη την πεποίθηση ότι μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα, με ένα Κίνημα επιβολής των σύγχρονων αναγκών της σπουδάζουσας και όχι μόνο νεολαίας. Γι'αυτό, θα πρέπει άμεσα ο Σύλλογος μας να αφυπνιστεί μέσα από γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις ετών αλλά και συντονιστικά γενικών συνελεύσεων μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους. Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για την παιδεία και διεκδικώντας εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι και οι νεολαία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!


Για όλους αυτούς τους λόγους,το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βγει και να παλέψει για:

·     Κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή όλου του χρέους και έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε
·     Ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου και του σχεδίου Αθηνά
·   Άμεση επαναπρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα κα των απολυμένων καθαριστριών του ΕΚΠΑ
·    Αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία
·    Ανατροπή του νέου κώδικα δικηγόρων-καμία σκέψη για πανελλαδικές εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος
·      Να μην περάσει ο νέος κώδικας πολιτικής δικονομίας που επιβάλλει η Ε.Ε και ο Σ.Ε.Β
·      Κατάργηση του επαίσχυντου σχεδίου δράσης για την απασχόληση των νέων και των προγραμμάτων voucher
·      Δωρεάν σίτιση-στέγαση-συγγράμματα-συγκοινωνίες για όλους
·      Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου