Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Σχέδιο Αθηνά και το νέο πανεπιστήμιο


Το Νέο Μνημονιακό Πανεπιστήμιο!

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού πανεπιστημίου. Έχοντας υποστεί ήδη την επιβολή, χωρίς καμιά νομιμοποίηση από εμάς και με καμία αποδοχή από την πλευρά του φοιτητικού κινήματος και των φοιτητικών συλλόγων, ορισμένων μόνο διατάξεων του νόμου Αρβανιτόπουλου (ν.4076/2012) το Υπουργείο και η Κυβέρνηση συνεχίζουν την επίθεση. Νέο στοιχείο στα μεγαλεπήβολα σχέδια τους είναι το περίφημο «Σχέδιο Αθηνά», το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα του νόμου Αρβανιτόπουλου και συνολικά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης να ολοκληρώσει την διάλυση του ελληνικού πανεπιστημίου και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Σχέδιο Αθηνά»
Το σχέδιο αυτό προβλέπει ριζική αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με δυσχερείς επιπτώσεις στους φοιτητές, τους διοικητικούς εργαζόμενους και ορισμένους καθηγητές. Προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, σχολών μέχρι και ολόκληρων ιδρυμάτων. Πιο συγκεκριμένα στο στόχαστρο μπαίνουν οι σχολές της επαρχίας όπου καταργούνται δεκάδες τμήματα, αναγκάζοντας εν καιρώ οικονομικής κρίσης και λιτότητας φοιτητές ακόμα και επί πτυχίω να μετακομίσουν εκεί όπου το τμήμα τους θα μεταφερθεί ή θα συγχωνευτεί! Προφανώς αυτό σημαίνει εξωφρενική οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών και των οικογενειών τους. Και να 'ταν μόνο αυτό! Το «Σχέδιο Αθηνά» πλήττει κυρίως τα ΤΕΙ καθώς ο αριθμός τους μειώνεται στο 50%, ενώ δεύτερος χαμένος της υπόθεσης είναι τα τμήματα  ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών τα οποία πλέον, θεωρούνται περιττά στα πλαίσια συγχρονισμού κι ένταξης του πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στο χορό μπαίνουν ακόμη και μεγάλα ιδρύματα της Αθήνας όπως το Πάντειο, το Χαροκόπειο, η ΑΣΟΕΕ ή Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Όλα αυτά θα συγκροτήσουν μια... ομοσπονδία (!) ιδρυμάτων: το «Αδαμάντιος Κοραής». Όσον αφορά εμάς τους φοιτητές του τμήματος Νομικής, η Σχολή ΝΟΠΕ καταργείται! Το Οικονομικό και το Πολιτικό τμήμα συγχωνεύονται με τα ΕΜΜΕ, ενώ η Νομική «σπάει» αποτελώντας πια ένα τμήμα μόνη της.

Τι σημαίνει αυτό;
Σε πρώτο και πιο προφανές επίπεδο, προκύπτει ότι λιγότερες σχολές σημαίνει λιγότερες θέσεις εντός τους και άρα...λιγότεροι εισακτέοι! Ήδη στα μηχανογραφικά των μαθητών που δίνουν πανελλήνιες φέτος έχει προαναγγελθεί η μείωση των σχολών επιλογής στο μισό. Άρα, παρά τους κόπους των μαθητών και την καταβολή των οικογενειακών εισοδημάτων στα φροντιστήρια το νέο πανεπιστήμιο χωρά μόνο ένα μικρό κομμάτι των αυριανών φοιτητών.

Οι λιγότερες σχολές όμως ακολουθούνται επίσης από την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Γιατί όταν μειώνονται οι σχολές αυτό αποτελεί χυδαίο πρόσχημα για την παράλληλη μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση. Αποτέλεσμα της μείωσης της χρηματοδότησης είναι προφανώς η μετακύλιση του κόστους σπουδών στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή και με την ίδια δικαιολογία απολύεται διοικητικό και διδακτικό προσωπικό των σχολών σε μια εποχή που η εργασία έστω και με 400 ευρώ  θεωρείται προνόμιο.

Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως  θα αφορά τα πτυχία μας. Γιατί οι συγχωνεύσεις που ευαγγελίζονται Υπουργείο και Κυβέρνηση δε θα μείνουν μόνο στο διοικητικό επίπεδο. Αναφέρεται ξεκάθαρα στο «Σχέδιο Αθηνά» η συγχώνευση και των γνωστικών αντικειμένων των σχολών που συγχωνεύονται. Επακόλουθο της συγχώνευσης γνωστικών αντικειμένων είναι όμως η ρευστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και η επίτευξη του διαχρονικού στόχου των ελληνικών κυβερνήσεων και του μεγάλου ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου από την υπογραφή ακόμη της ευρωπαϊκής συνθήκης της Μπολόνια: τη διάσπαση του ενιαίου πτυχίου και την αντικατάστασή του από τις πιστωτικές μονάδες που ο καθένας ξεχωριστά θα προσπαθεί να συλλέξει και να προσθέσει στον ατομικό φάκελο προσόντων του. Ο ανταγωνισμός εντείνεται όσο ποτέ εντός των σχολών ενώ διαλύεται κάθε έννοια συλλογικής διεκδίκησης,. Διευκολύνεται εξίσου η διάσπαση του κύκλου σπουδών σε bachelor και master το οποίο και θα πρέπει να πληρώνουμε καταβάλλοντας δίδακτρα.

Η διάσπαση του ενιαίου πτυχίου είναι  το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των σημερινών φοιτητών – αυριανών εργαζόμενων. Ο ενιαίος τίτλος σπουδών, το σημερινό «αδιάσπαστο» πτυχίο, κατοχύρωνε έως έναν βαθμό έναν προστατευτικό μανδύα στα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων από την εργοδοτική αυθαιρεσία και την τρομοκρατία του μεγάλου κεφαλαίου στην αγορά εργασίας. Πλέον, ο ανταγωνισμός στην αγορά για μια θέση εργασίας θα είναι ακόμα οξύτερος. Τα αφεντικά θα είναι σε θέση να επιλέγουν με τα πιο αυστηρά κριτήρια τον κατάλληλο τύπο εργαζόμενου, ενώ θα μπορούν να διαμορφώνουν με πολύ μεγαλύτερη άνεση το  κάθε φορά απαραίτητο «προσοντολόγιο». Αυτό φαινομενικά μοιάζει αξιοκρατικό και δίκαιο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μόνο δίκαιο για την εργοδοσία καθώς η απουσία συλλογικής κατοχύρωσης, η διάσπαση των εργασιακών δικαιωμάτων και η αδυνατότητα ενιαίας διεκδίκησης θα ρίχνει τους μισθούς και τα μεροκάματα προς τα κάτω, θα αναγκάζει τους εργαζόμενους να επανακαταρτίζονται συνεχώς («δια βίου μάθηση» και πράσσειν άλογα…) ενώ θα κάνει πολύ χειρότερες τις συνθήκες εργασίας.

Σχολή ΝΟΠΕ
Συγκεκριμένα για τη Νομική το γεγονός ότι δε συγχωνεύεται δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Αντίθετα, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα καθώς η αποκοπή της κι η ανάδειξή της σε μία σχολή ανοίγει το δρόμο για την εισαγωγή κατευθύνσεων εντός της. Οι κατευθύνσεις αυτές δε θα μας επιβληθούν από μόνες τους. Θα εφαρμοστούν μέσω του κοσμήτορα μόνο πλέον της Νομικής! Πρόκειται για το θεσμικό εκείνο όργανο που θα συγκεντρώνει, όπως ορίζεται ξεκάθαρα στο νόμο-Αρβανιτόπουλου, υπερεξουσίες σχετικά με το σύλλογό μας και τη λειτουργία του χωρίς βέβαια να αναγνωρίζει σε εμάς καμία δυνατότητα συμμετοχής! Η αυθαιρεσία και αυταρχικότητα του οργάνου αυτού γίνεται αντιληπτή από τη διαδικασία εκλογής του ακόμη! Γιατί ο κοσμήτορας της Νομικής θα είναι ένας εκ των τριών υποψηφίων που το Συμβούλιο Ιδρύματος θα έχει υποδείξει προς ψήφιση! Τι θα σημάνει όμως η εισαγωγή κατευθύνσεων στη Νομική; Θα σημάνει ότι θα γίνουμε κι εμείς θύματα της διάσπασης του ενιαίου μας πτυχίου και του κατακερματισμού συνεπώς των εργασιακών μας δικαιωμάτων τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν ιδιωτικές νομικές σχολές. Θα γίνουμε οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι που θα πρέπει να πληρώνουν για να επανακαταρτίζονται και θα δέχονται να δουλεύουν υπερωρίες σε μεγαλοδικηγόρους και εταιρείες για μισθούς πείνας!

Νόμος 4076    
Αν αναλογιστούμε ακόμη και το ότι, σύμφωνα με το νόμο 4076, ήδη έχει εισαχθεί εισοδηματικό κριτήριο στη λέσχη σίτισης, εστίες κλείνουν και από το επόμενο εξάμηνο θα πληρώνουμε για τα συγγράμματά μας οδηγούμαστε ξεκάθαρα στην απομαζικοποίηση του πανεπιστημίου και στη χυδαία καταδυνάστευση των φοιτητικών κεκτημένων και δικαιωμάτων! Τα εκλεγμένα με την άθλια και αντιδημοκρατική διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας Συμβούλια Ιδρύματος, ως άλλος «δούρειος ίππος» έρχονται με τον πλέον αυταρχικό τρόπο να επιβάλουν τη νέα πραγματικότητα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.                 

Γι’ αυτό κι εμείς θα αντισταθούμε στο μέλλον που μας ετοιμάζουν! Κανένα σχέδιο δε θα μπει πάνω από τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Κανένας νόμος δε θα αντικαταστήσει τα κεκτημένα μας! Καμία αναδιάρθρωση δε θα περάσει! Αρνούμαστε να γίνουμε φοιτητές στα πανεπιστήμια των αναγκών της αγοράς! Αρνούμαστε να γίνουμε οι αυριανοί άνεργοι ή οι ελαστικοί εργαζόμενοι που ονειρεύεστε! Εμείς, ενωμένοι σε ένα ενιαίο, ισχυρό φοιτητικό κίνημα μαζί με τους εργαζόμενους και τους καθηγητές θα μπούμε εμπόδιο στα σχέδια που Υπουργείο, Κυβέρνηση-ΕΕ και ΔΝΤ μας επιβάλλουν! Γι’ αυτό και δε θα αφήσουμε κανέναν να καταστρέψει τη γενιά μας! Θα βγούμε ξανά στο δρόμο διεκδικώντας το δικαίωμά μας για δημόσια δωρεάν παιδεία, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια! Σ’ αυτούς τους καιρούς τολμάμε να αγωνιζόμαστε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου