Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Κείμενο καλέσματος στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου!


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ
ΤΡΙΤΗ 19/2, ώρα 13:00, ΑΜΦ 1

Η ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ καλεί όλους τους φοιτητές της Νομικής να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας 18/2. Σας καλούμε γιατί στην εποχή των μνημονίων, της ανεργίας και της κατάργησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας πιστεύουμε πως μόνο με τους συλλογικούς μας αγώνες μπορούμε να νικήσουμε!

Σας καλούμε λοιπόν να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για:
  
Την καταδίκη του σχεδίου «Αθηνά» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ήδη χάρη στο σχέδιο «Αθηνά» χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να αλλάξουν πόλεις και να επιβαρυνθούν οικονομικά. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας καταργούνται. Επιτείνεται η εγκατάλειψη της περιφέρειας. Σε αυτή τη διαδικασία κυρίως πλήττονται οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, γεγονός ενδεικτικό της αγοραίας και επιχειρηματικής αντίληψης για την ανώτατη εκπαίδευση που κυριαρχεί. Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι τα ΤΕΙ, καθώς κλείνουν τα μισά από αυτά! Αγώνας μαζί με τους φοιτητές των ΤΕΙ λοιπόν!
Το σχέδιο «Αθηνά» που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας έρχεται να εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων: συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων, πετσόκομμα προϋπολογισμών και απολύσεις διδακτικού προσωπικού είναι μόνο η αρχή. Ακολουθεί η «αξιολόγηση» και οι συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς, στη σίτιση και στέγαση, στα συγγράμματα. Βασικό Κριτήριο στη χρηματοδότηση θα είναι στο εξής η πιστή εφαρμογή του καταστροφικού Ν. 4076! Όλα αυτά μεταφέρουν τεράστια βάρη στις πλάτες των φοιτητών και των γονιών τους, ωθούν τα πανεπιστήμια στην αναζήτηση ιδιωτών χρηματοδοτών και στην επιβολή διδάκτρων, ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται τα κάθε λογής ιδιωτικά «κολλέγια», που είναι πλέον επίσημα(και αντισυνταγματικά-έμπρακτη αναθεώρηση άρθρου 16) θεσμοθετημένα. 

Συγκεκριμένα στη Νομική, η δημιουργία ξεχωριστής σχολής ανοίγει καταρχήν  το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε συγγράμματα-σίτιση-στέγαση και για περαιτέρω μείωση προσωπικού αφού θα μειωθούν οι προϋπολογισμοί. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε στο μέλλον να διασπαστεί το ενιαίο πτυχίο της νομικής με τη δημιουργία κατευθύνσεων που θα εξειδικεύουν-ξεγυμνώνουν το γνωστικό αντικείμενο(π.χ κατεύθυνση ποινικού, αστικού κλπ) διασπώντας έτσι σημαντικά και τα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα που το πτυχίο της νομικής παρέχει.

Την καταδίκη του σχεδίου δράσης για την απασχόληση των νέων και την ανεργία

Το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικό δώρο, όχι όμως προς τους νέους. Δώρο για το μεγάλο κεφάλαιο. Εμάς μας σπρώχνουν στην ανεργία και τον «ενδοεργατικό εμφύλιο», το σκληρό ανταγωνισμό για το ποιος θα καταφέρει να δουλέψει με 400 ευρώ!! 
Οι παραπάνω αλλαγές έρχονται να συνδεθούν με τη νέα “εφεύρεση” του Υπουργείου παιδείας με το όνομα «Σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων». Όταν το δικαίωμα στη δουλειά αντικαθιστάται από το προνόμιο στην «απασχόληση» η συνέχεια προμηνύεται …μαύρη! Και πράγματι, το σχέδιο δράσης που παρουσιάστηκε συγκροτεί ένα βαθύτατα ταξικό, «μα’υρο» και εκμεταλλευτικό πλέγμα μαθητείας, ολιγόμηνης κακοπληρωμένης δουλειάς και ανεργίας. Απευθύνεται σε άνεργους κάτω των 29 ετών (15-29) και προβλέπει τη θεσμοθέτηση της πεντάμηνης πρακτικής άσκησης/εργασιακής εμπειρίας με μισθούς από 400 έως 460 ευρώ, ωράριο λάστιχο, ενώ για όποιον “φιλεύσπλαχνο” εργοδότη μετατρέψει την πεντάμηνη μαθητεία σε πρόσληψη, χαρίζονται οι εργοδοτικές εισφορές του πρώτου έτους. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η γενίκευση της πρακτικής άσκησης για τους φοιτητές και σπουδαστές όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με μισθούς έως 340 ευρώ. 

Τη συμμετοχή του συλλόγου στην πανεργατική-πανελλαδική απεργία την Τετάρτη στις 20/2

Η απεργία των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ και η απεργία των ναυτεργατών ήταν μόνο η αρχή! Όσο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ σκληραίνει την επίθεσή της απέναντι στους εργαζόμενους και τη νεολαία τόσο ο λαός θα ξεσηκώνεται για την ανατροπή της. Η κυβέρνηση καταστέλλει κάθε εστία αντίστασης. Ο κρατικός αυταρχισμός που κηρύσσει παράνομες όλες τις απεργίες κατασυκοφαντεί τους πάντες ως συντεχνίες και επιστρατεύει αυτούς που αγωνίζονται ΔΕΝ θα περάσει!Όλοι στο δρόμο να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας κόντρα στις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ!

Συνάδελφοι, στο κάλεσμα για Γενική απεργία θα ανταποκριθούμε! ΓΙΑΤΙ η μάχη ενάντια στα μνημόνια, την ανεργία και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων μας αφορά άμεσαΓΙΑΤΙ αν νικήσουν οι εργαζόμενοι, οι γονείς μας και οι οικογένειές μας, νικάμε και μεις. ΓΙΑΤΙ Τώρα ήρθε η ώρα να δώσουμε τη μάχη για δημόσια δωρεάν παιδεία, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια και δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, για τα οποία χρόνια τώρα παλεύει ο λαός μας! Κόντρα στο πανεπιστήμιο της αδηφάγου αγοράς, κόντρα στο κοινωνικό σφαγείο που ετοιμάζουν!  Θα δώσουμε τη μάχη της γενιάς μας!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19/2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου