Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

And justice for all? ή αλλιώς: ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ Γ.Σ., ΤΕΤΑΡΤΗ 11.10, ΩΡΑ 13.00, ΑΙΘ.1



1)Ο νέος νόμος να μείνει στα χαρτιά!  
Μέσα στον Αύγουστο πέρασε «αναίμακτα» ο νέος νόμος Γαβρόγλου για την εκπαίδευση. Ο νόμος θεσμοθετεί αλλαγές ήδη από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όσον αφορά την τριτοβάθμια, ο νόμος έρχεται να υλοποιήσει τις επιταγές της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και της Μπολόνια για ένα πανεπιστήμιο «εξορθολογισμένο», «ευέλικτο» στο οποίο θα χωράνε λίγοι και εκλεκτοί. Πιο συγκεκριμένα, θεσμοθετούνται δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα, στη λογική της αυτοχρηματοδότησης των ιδρυμάτων και ως απάντηση στην πενιχρή κρατική χρηματοδότηση. Η αυτοχρηματοδότηση αυτών (όπως ακριβώς αναπαράγεται μια επιχείρηση) θα γίνεται μέσω της μεταβίβασης του κόστους στους ίδιους τους φοιτητές (επιβολή διδάκτρων κ.ο.κ) ή μέσω ιδιωτικών χορηγιών του κάθε «καλοθελητή» Νιάρχου ή Βαρδινογιάννη, που θα κατευθύνουν και το πρόγραμμα σπουδών. Ακόμα και  οι λιγοστές υποτροφίες που θα προσφέρονται από τα ιδρύματα, θα είναι υπό τον όρο της τζάμπα 8ωρης εργασίας στα ιδρύματα, της στυγνής εκμετάλλευσης των μεταπτυχιακών φοιτητών. Σημαντικό είναι επίσης, ότι αναφέρεται υποτυπωδώς το Πανεπιστημιακό Άσυλο στις διατάξεις του νέου νόμο, χωρίς να επανακατοχυρώνεται.  Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς το μικρό κι ευέλικτο πανεπιστήμιο χρειάζεται τάξη και ασφάλεια για να λειτουργήσει ως ένα στείρο εκπαιδευτήριο δεξιοτήτων κι ως ένας φορέας επιχειρηματικότητας, όπου δεν χωρούν οι αγώνες των εργαζομένων και των φοιτητών για αξιοπρεπή μόρφωση, εργασία και ζωή.

2)«Μια ζωή πληρώνω αμαρτίες αλλονών»
Ο κίνδυνος να μείνουμε χωρίς συγγράμματα ανάγεται σε κάποια « οικονομική αδυναμία» ή μήπως αποτελεί πολιτική επιλογή; Ας αναλογιστούμε τα εξής:  Με βάση τα δεδομένα του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, στα 322,1 δισ. ευρώ ανέρχονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας από φέτος έως και το 2030 για τόκους και χρεολύσια. Μάλιστα, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει για τόκους, όσα και για τα δάνεια που έχει λάβει μέχρι σήμερα και συγκεκριμένα πρέπει να καταβάλει 158,3 δισ. ευρώ σε τόκους και 163,7 δισ. ευρώ σε λήξεις ομολόγων και δανείων. -Εν μέσω κρίσης στα πλαίσια του PSI οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν από την ελληνική κυβέρνηση  40 δις ευρώ, ενώ συνολικά απ’ το 2008 έχουν λάβει, με τη μορφή εγγυήσεων ρευστότητας από τις ελληνικές κυβερνήσεις, 140 δις ευρώ…. Τα λεφτά αυτά βέβαια ήταν… δανεικά κι αγύριστα. -Το 2016, η Ελλάδα ήταν  η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες επί του ΑΕΠ μετά τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από 4δισεκατομμύρια, δηλαδή 2,4% επί του ΑΕΠ.   Ας σημειωθεί, επιπλέον, ότι από το 1952 οπότε και προσχώρησε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας είναι συνεχώς πάνω από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.                                                                                                                                             
3)THE BIG BANK THEORY
 Ο νέος ΚΠολΔ περιορίζει τις δυνατότητες, προσωρινής, προληπτικής και οριστικής προστασίας του οφειλέτη, στο όνομα της επιτάχυνσης της διαδικασίας. Μιας επιτάχυνσης που εν τέλει ευνοεί τις Τράπεζες, οι οποίες άλλωστε απολαμβάνουν και το προνομιακό καθεστώς που τους παρέχει το ν.δ. 17.7/13.8.1923 σχετικά με την ικανοποίηση των δανειακών τους απαιτήσεων ( χώρια ότι ανακεφαλαιοποιήθηκαν). Με δυναμικές κινητοποιήσεις κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία, οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας μπλοκάρονται .Την ίδια στιγμή, με το ν. 4442/2017, άρθρο 59, θεσμοθετούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι επίσης έχουν βρει δυναμικές αντιδράσεις, με την εφαρμογή τους, χάρη σ’ αυτές, διαρκώς να αναστέλλεται.                                                                    

4)«Μα αν είν’ η αγάπη σφάλμα βαρύ, να τη δικάσει ποιος μπορεί;»… 
Η Ηριάννα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης  με βάση ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA που βρέθηκε πάνω στo γεμιστήρα όπλου που υποτίθεται ότι έχει σχέση με την υπόθεση της ΣΠΦ χωρίς να γίνει δεκτή η αίτηση της οικογένειας να εξεταστεί το αμφιλεγόμενο δείγμα DNA από δικό τους εμπειρογνώμονα (η Αστυνομία απάντησε ότι «τελείωσε»). η εργαστηριακή εξέταση του DNA αδυνατεί να προσδιορίσει τον τρόπο και χρόνο εναπόθεσης του DNA στο εκάστοτε αντικείμενο, γι’ αυτό και δεν αποτελεί απόδειξη.  Άλλωστε, η ανάλυση DNA αποδεικνύει απλώς την ταυτοποίηση του προσώπου, όχι την τέλεση του εγκλήματος.  Η αίτηση αναστολής της ποινής της Ηριάννας εκδικάζεται στις 16.10, στο Εφετείο, και η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη. Το άρθρο 187Α ΠΚ (τρομονόμος), βάσει του οποίου καταδικάστηκε η Ηριάννα, αποτελεί μια διάταξη που περιορίζει εντόνως τα δικαιώματα συλλογικής δράσης (πχ διαδήλωση), στο όνομα της«αντιτρομοκρατίας».                                                                                                                                           

40 εκ. άνθρωποι είναι σκλάβοι, 152 εκ. παιδιά εργάζονται, η κάθε Eldorado καταστρέφει το περιβάλλον, οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί  και την 1η κατοικία, πάνω από 6.500 τα εργασιακά ατυχήματα το 2016, πάνω από 1,5 εκ. άνεργοι, πάνω από 20.000 άστεγοι, οι φωνές ελευθερίας στην Καταλονία καταπνίγονται…. Ο πραγματικός τρομοκράτης είναι εκεί έξω, κρύβεται πίσω από ένα πέπλο «δημόσιας τάξης», «ασφάλειας», «δημοσιονομικής σταθερότητας» κι έχει στο πλάι του την « ανεξάρτητη» ( ελέω θεού μήπως;…) «Δικαιοσύνη» …
ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου