Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής την Τετάρτη 20/3


H ANTINOMIA-EAAK
 σας καλεί στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής                

την Τετάρτη 20/3
(συγκέντρωση στην αίθουσα 1 στη 13:00 και έναρξη της διαδικασίας στις 14:00)

Τις προηγούμενες εβδομάδες ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής έφερε σε πέρας 2 διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων  παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις κι αποδεικνύοντας περίτρανα ότι όποιος σήμερα τολμά να αγωνίζεται μπορεί και να νικά! Με απόφαση της περασμένης ΓΣ της Τρίτης η Νομική τέλεσε υπό κατάληψη το τριήμερο 13, 14, 15 Μάρτη. Η κατάληψη της Νομικής μαζί με δεκάδες άλλες σε όλη την Ελλάδα καταλήψεις σχολών σήμαναν συναγερμό στα επιτελεία της συγκυβέρνησης και του Υπ.Παιδείας, έδειξαν για μία ακόμα φορά πως το φοιτητικό κίνημα είναι στις επάλξεις, έτοιμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του, έτοιμο να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής σύγκρουσης, έτοιμο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας!

Γιατί συνεχίζουμε όμως με Γενικές Συνελεύσεις?

Γιατί η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας συνεχίζεται. Αφού πρώτα ανάγκασαν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αφού πέταξαν ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας στην  ανεργία, στην συνέχεια προσπαθούν να διαλύσουν την δημόσια εκπαίδευση. Από την αρχή της χρονιάς προχώρησαν σε κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, ενώ τα περισσότερα που  λειτουργούν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με πολλές ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, εξοπλισμό. Τώρα   με το Σχέδιο-Αθηνά  τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπαίνουν στο στόχαστρο.
Συγκεκριμένα στη σχολή μας, το τμήμα της Νομικής «αυτονομείται» και δημιουργείται ξεχωριστή σχολή. Έτσι, στρώνεται το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε συγγράμματα-σίτιση-στέγαση και για περαιτέρω μείωση προσωπικού, αφού θα μειωθούν οι προϋπολογισμοί(χαρακτηριστικό ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της Νομικής προέρχεται από κληροδοτήματα του οικονομικού και του πολιτικού). Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε στο μέλλον να διασπαστεί το ενιαίο πτυχίο της Νομικής με τη δημιουργία κατευθύνσεων που θα εξειδικεύουν το γνωστικό αντικείμενο (π.χ. κατεύθυνση ποινικού, αστικού) διασπώντας έτσι και τα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα που το πτυχίο της Νομικής κατοχυρώνει.

Θέλουν να πείσουν την κοινωνία ότι με το σχέδιο-Αθηνά θα «νοικοκυρευτεί» η Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα «εκσυγχρονιστούν», οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα «διευκολυνθούν» για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Στην πραγματικότητα με το σχέδιο-Αθηνά πετιούνται στο δρόμο χιλιάδες συνάδελφοί μας που δεν μπορούν υπό τέτοιες συνθήκες να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Η όποια εργασιακή μας προοπτική εξοντώνεται, αφού τα δικαιώματα των πτυχίων στην εργασία εκμηδενίζονται και μας δηλώνουν ότι θα μείνουμε άνεργοι. Τμήματα  συγχωνεύονται ή κλείνουν με αποτέλεσμα οι χιλιάδες νέοι και νέες που πετιούνται έξω από τις σχολές και αυτοί που δεν θα μπορέσουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή να αναζητήσουν αναγκαστικά την τύχη τους στα Ιδιωτικά Κολέγια και Κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα θα μπουν στην αγορά εργασίας σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Παράλληλα το σχέδιο-Αθηνά θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης για όλα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ο κίνδυνος του κλεισίματος, ειδικά για τις σχολές που δεν θα θεωρηθούν «αποδοτικές», θα έχει ως αποτέλεσμα την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τις ανάγκες της αγοράς, την διάσπαση των πτυχίων σε δυο κύκλους με παράλληλη εισαγωγή διδάκτρων.

Γιατί το «Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων» πρέπει να μείνει στα χαρτιά! Το σχέδιο δράσης συγκροτεί ένα βαθύτατα ταξικό και εκμεταλλευτικό πλέγμα μαθητείας, ολιγόμηνης κακοπληρωμένης δουλειάς και ανεργίας. Μετατρέπει το δικαίωμα της νεολαίας στη δουλειά σε προνόμιο στην απασχόληση. Θεσπίζει 5μηνες συμβάσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με «μισθό» που κυμαίνεται μεταξύ 340-450 ευρώ/μήνα. Δεν καθορίζεται πουθενά το ωράριο, ενώ θεσπίζεται ασφάλιση μόνο για την περίπτωση του εργατικού ατυχήματος και τίποτε άλλο.

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» μαζί με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των μνημονίων 1,2 και 3 και τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων(είναι τώρα στα σκαριά) έρχεται να εντείνει την εργοδοτική εκμετάλλευση στο χώρο της δικηγορίας και να μετατρέψει το ήδη μαύρο εκμεταλλευτικό καθεστώς που είχε δημιουργηθεί στο χώρο μας σε πραγματικό σφαγείο για τους νέους δικηγόρους. Συγκεκριμένα, στο Νέο Κώδικα Δικηγόρων στο άρθρο 10 επιχειρείται η στοιχειοθέτηση του θεσμού της μαθητείας επί πτυχίω (δήθεν προαιρετικά) η οποία θα προσμετρείται σαν προϋπηρεσία στον ατομικό φάκελο προσόντων των πτυχιούχων Νομικής. Το ενιαίο πτυχίο πλέον διασπάται και γίνεται ένας ατομικός φάκελος προσόντων, με αυτόν στο χέρι ο νέος δικηγόρος θα ψάχνει να βρει τον εργοδότη του και … μία θέση στον ήλιο! Χωρίς τη δύναμη του ενιαίου πτυχίου και με τις συλλογικές συμβάσεις κατηργημένες ο νέος δικηγόρος δεν θα έχει πλέον καμιά τύχη να βρει δουλειά έστω και με τον ελάχιστο μισθό.

Αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση δυο αντίπαλα στρατόπεδα, δύο «μπλοκ» με αντίθετα συμφέροντα και συγκρουόμενες ανάγκες: στο ένα η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η αστυνομία και εσχάτως τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και από την άλλη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία, σπουδάζουσα και εργαζόμενη.

Από τη μία πλευρά η Κυβέρνηση και το Υπ.Παιδείας. Αυτοί προσπαθούν να μετατρέψουν τα στοιχειώδη, βασικά   δικαιώματα μας  για σπουδές, υγεία, ζωή με αξιοπρέπεια σε προνόμια για λίγους και εκλεκτούς. Είναι ανελέητοι! Είδαμε τα αδέρφια μας από το ΤΕΙ Λάρισας να πεθαίνουν από το κρύο και τα στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για «άγνοια και αφέλεια».

Σε αυτό το στρατόπεδο ανήκει και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία μάλιστα απέδωσε στο ΤΕΙ Τρικάλων το θάνατο των συμφοιτητών μας στο «ήταν χαζά και έψηναν και έπιναν μέσα στο σπίτι»! Η ΔΑΠ, μαζί με την αδελφή της δύναμη, την ΠΑΣΠ, διάλεξαν στρατόπεδο. Είναι με αυτούς που εξαθλιώνουν και τρομοκρατούν την κοινωνική πλειοψηφία. Είναι μαζί με την κυβέρνηση, τη Χρυσή Αυγή που πανηγυρίζει για την καταστολή, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μαζί με όλους αυτούς που επιβάλλουν μνημόνια, περικοπές και χαράτσια στους εργαζόμενους για να προσφέρουν ελαφρύνσεις και απαλλαγές στους λίγους, στο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.  Ξεκάθαρα πλέον είναι μαζί με το Υπ. Παιδείας που καταργεί το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, που αναγκάζει τους φοιτητές να πληρώνουν για τις σπουδές τους για να βγουν τελικά άνεργοι και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα στην αγορά εργασίας!

Από την άλλη οι φοιτητικοί σύλλογοι που σε όλες τις άκρες της χώρας τώρα αντιστέκονται, από τις Σέρρες, τη Χαλκίδα, το Ιόνιο και την Ιεράπετρα μέχρι τη μητρόπολη Αθήνα, μπορούμε να χτυπήσουμε μαχητικά και ενιαία για να μπορέσουμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδιά τους:

-Δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση για το πως θα κλείσουν τις σχολές μας--Απαιτούμε να αποσυρθούν σχέδιο ΑΘΗΝΑ-νόμος πλαίσιο
-Να σπουδάσουμε όλοι χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε για σίτιση-στέγαση-συγγράμματα-δίδακτρα.
-Δεν θα γίνουμε η γενιά της ανεργίας, θέλουμε αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα για όλους.
-Ενάντια στο μέλλον που μας επιβάλουν με τα Μνημονιά και τα μέτρα η Κυβέρνηση και η ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου