Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση της Τετάρτης!

 Τετάρτη 6/3 2013
Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας
Γιατί;

1.                                  Γιατί το σχέδιο «Αθηνά» πρέπει να ανατραπεί!
Το σχέδιο «Αθηνά»  φέρνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων, πετσόκομμα προϋπολογισμών και απολύσεις διδακτικού προσωπικού. Ήδη «χάρη» στο σχέδιο «Αθηνά» χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να αλλάξουν πόλεις και να επιβαρυνθούν οικονομικά. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας καταργούνται. Επιτείνεται η εγκατάλειψη της περιφέρειας. Σε αυτή τη διαδικασία κυρίως πλήττονται οι ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, γεγονός ενδεικτικό της αγοραίας και επιχειρηματικής αντίληψης για την ανώτατη εκπαίδευση που κυριαρχεί. Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι τα ΤΕΙ, καθώς κλείνουν τα μισά από αυτά! Όλα αυτά μεταφέρουν τεράστια βάρη στις πλάτες των φοιτητών και των γονιών τους, ωθούν τα πανεπιστήμια στην αναζήτηση ιδιωτών χρηματοδοτών και στην επιβολή διδάκτρων, ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται τα κάθε λογής ιδιωτικά «κολλέγια», που είναι πλέον επίσημα(και αντισυνταγματικά-έμπρακτη αναθεώρηση άρθρου 16) θεσμοθετημένα.

Συγκεκριμένα στη σχολή μας, το τμήμα της Νομικής «αυτονομείται» και δημιουργείται ξεχωριστή σχολή. Έτσι, στρώνεται το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε συγγράμματα-σίτιση-στέγαση και για περαιτέρω μείωση προσωπικού, αφού θα μειωθούν οι προϋπολογισμοί. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις έτσι ώστε στο μέλλον να διασπαστεί το ενιαίο πτυχίο της Νομικής με τη δημιουργία κατευθύνσεων που θα εξειδικεύουν το γνωστικό αντικείμενο (π.χ. κατεύθυνση ποινικού, αστικού) διασπώντας έτσι και τα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα που το πτυχίο της νομικής κατοχυρώνει. 

2.                                 Γιατί το «Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων» πρέπει να μείνει στα χαρτιά!
Το σχέδιο δράσης που παρουσιάστηκε πρόσφατα από 3 υπουργεία(εργασίας-ανάπτυξης-παιδείας) όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας, αλλά συγκροτεί ένα βαθύτατα ταξικό και εκμεταλλευτικό πλέγμα μαθητείας, ολιγόμηνης κακοπληρωμένης δουλειάς και ανεργίας. Μετατρέπει το δικαίωμα της νεολαίας στη δουλειά σε προνόμιο στην απασχόληση. Θεσπίζει 5μηνες συμβάσεις εργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με «μισθό» που κυμαίνεται μεταξύ 340-450 ευρώ/μήνα πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Δεν καθορίζεται πουθενά το ωράριο, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτεται μόνο η ασφάλιση έναντι κινδύνου ή ατυχήματος (όχι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όχι μετρήσιμος χρόνος συνταξιοδότησης).

Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» μαζί με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των μνημονίων 1,2 και 3 και τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων(είναι τώρα στα σκαριά) έρχεται να εντείνει την εργοδοτική εκμετάλλευση στο χώρο της δικηγορίας και να μετατρέψει το ήδη μαύρο εκμεταλλευτικό καθεστώς που είχε δημιουργηθεί στο χώρο μας σε πραγματικό σφαγείο για τους νέους δικηγόρους.

Στο Νέο Κώδικα Δικηγόρων στο άρθρο 10 επιχειρείται η στοιχειοθέτηση του θεσμού της μαθητείας επί πτυχίω (δήθεν προαιρετικά) η οποία θα προσμετρείται σαν προϋπηρεσία στον ατομικό φάκελο προσόντων των πτυχιούχων Νομικής. Το ενιαίο πτυχίο πλέον διασπάται και γίνεται ένας ατομικός φάκελος προσόντων, με αυτόν στο χέρι ο νέος δικηγόρος θα ψάχνει να βρει τον εργοδότη του και … μία θέση στον ήλιο! Χωρίς τη δύναμη του ενιαίου πτυχίου και με τις συλλογικές συμβάσεις κατηργημένες ο νέος δικηγόρος δεν θα έχει πλέον καμιά τύχη να βρει δουλειά έστω και με τον ελάχιστο μισθό.

3.                                 Γιατί δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!
Αυτή τη στιγμή είναι υπό διαμόρφωση δυο αντίπαλα στρατόπεδα, δύο «μπλοκ» με αντίθετα συμφέροντα και συγκρουόμενες ανάγκες: στο ένα η κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η αστυνομία και εσχάτως τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και από την άλλη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία, σπουδάζουσα και εργαζόμενη. Το φοιτητικό κίνημα στην παρούσα συγκυρία οφείλει να ορθώσει το ανάστημά του. Πιάνοντας το νήμα από τις περσινές 300 καταλήψεις του Σεπτέμβρη αλλά και παλαιότερα (Δεκέμβρης 2008, άρθρο 16 2006-07) πρέπει να δείξει ότι δεν είναι ηττημένο.

Επόμενος σταθμός στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 7/3στις 12 στα Προπύλαια μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους. Απέναντι στα σχέδιά τους το φοιτητικό κίνημα θα αντιτάξει το δικαίωμα της νεολαίας να έχει δωρεάν πρόσβαση στη μόρφωση, κατοχυρωμένα συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Όλα αυτά μπορεί να έμοιαζαν κατοχυρωμένα το προηγούμενο διάστημα, αλλά τώρα καταστρατηγούνται ρητά ή άρρητα από την τρικομματακή κυβέρνηση και τα συνεταιράκια της.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Απέναντι στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των συμμάχων της με τα πακέτα και τα «Μνημόνια», εμείς πρέπει να επιβάλουμε το δικό μας «πακέτο μέτρων», αυτό που είναι σύμφωνο με τις ανάγκες μας!


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ την Τετάρτη 6/3 στη 13:00 στο αμφ 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου