Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Καλώς ήρθες ΔΑΠ


Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φοιτητική παράταξη της ΝΔ, ακροδεξιάς κυβέρνησης του τόπου, αποφάσισε να καλέσει σε γενική συνέλευση. Αγανάκτησε που η σχολή έμεινε κλειστή τόσο καιρό, και σαν από μηχανής Θεός έρχεται να βγάλει το υπουργείο παιδείας από τη δύσκολη θέση. Γιατί;

Γιατί την προηγούμενη βδομάδα στη γενική συνέλευση φοιτητών νομικής, το πλαίσιο ''Ανοιχτή Σχολή'' καταποντίστηκε. Τη συντριβή παρακολούθησαν 5-6 Δαπίτες. Τώρα η ΔΑΠ αποφάσισε να εμφανιστεί επίσημα, να βάλει ένα χεράκι, να βοηθήσει στο σπάσιμο της απεργίας των διοικητικών. Τόσους μήνες προσπαθούσε με έμμεσους τρόπους, διοργανώνοντας για παράδειγμα μέσω facebook και με άλλους τρόπους συναντήσεις και ψευτοδιαδηλώσεις ''αγανακτισμένων φοιτητών''. Έτσι επιδίωξε να δημιουργηθεί ένα μπλοκ ''Ανοιχτής Σχολής'', χωρίς να εμφανίζεται η ίδια.  Τα παιδιά που κατεβάζουν το πλαίσιο ''Ανοιχτή Σχολή'' δεν είναι όλοι δαπίτες. Αποτελούν ένα σύνολο ανθρώπων που το μόνο που τους δένει είναι να ''ανοίξουν οι σχολές''. Σιωπηλά, τους δένει να λήξει η απεργία των διοικητικών, τους δένει η αδιαφορία για το αν οι διοικητικοί θα απολυθούν ή όχι. Δεν ψηφίζουν απλώς να λήξει η απεργία των διοικητικών εργαζομένων στη νομική, πρωτοστατούν κατεβάζοντας πλαίσιο. Συνήθως λένε, στηρίζω το δικαίωμα στην απεργία, αλλά η σχολή πρέπει να ανοίξει (δεν πα να απολυθούν). Πατώντας σε λογικές ανησυχίες των φοιτητών για το μέλλον τους, σε αναμενόμενα αντανακλαστικά που λένε ''πρέπει να γραφτώ'' αν είναι πρωτοετείς ή ''πρέπει να τελειώσω'' αν είναι επί πτυχίο, στηρίζουν, το αναγνωρίζουν ή όχι, την πολιτική της κυβέρνησης-απόδειξη: επειδή δεν μπόρεσαν να την στηρίζουν μέχρι τώρα αποτελεσματικά, έφτασε η ΔΑΠ. Η ΔΑΠ θέλει εδώ και μήνες ανοιχτές σχολές. Τότε γιατί δεν έμπαινε στις γενικές συνελεύσεις; Γιατί δεν θέλει να εμφανίζεται και να νομιμοποιεί μαζικές διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου. Σκέφτεται ''ας την κάνουν τη δουλειά άλλοι, αχρωμάτιστοι, ακομμάτιστοι, που λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει να έχουν γενική πολιτική τοποθέτηση για την απεργία''.

Η ΔΑΠ σκέφτεται έτσι, γιατί σημασία έχει ''να βγει η δουλειά''. Να περάσει αυτή η πολιτική. Η πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε του Δ.Ν.Τ που ρημάζουν τους εργαζομένους, τα παιδιά τους, το λαό. Η πολιτική που φτιάχνει προϋπολογισμούς για την εξυπηρέτηση διεθνών τοκογλύφων, που ξεπουλάνε τα λιμάνια, την Υγεία, τη Παιδεία σε ιδιωτικά συμφέροντα, που ρίχνουν τους μισθούς και τους φόρους για μια χούφτα ολιγάρχες του πλούτου. Την ίδια γραμμή εξειδικεύει η ΔΑΠ στα πανεπιστήμια, το ίδιο έχει γίνει και παλιότερα. Στις καταλήψεις του 2011, πανελλαδικά τα πλαίσια Ανοιχτών Σχολών και ΔΑΠ κατέβαιναν κατά κανόνα μαζί, σε κοινό πλαίσιο. Δεν λέμε ότι φοιτητές τόσων διαφορετικών σχολών, με τόσα διαφορετικά πλαίσια Ανοιχτής Σχολής, συντονίστηκαν μεταξύ τους, για να συνεργαστούν με τη ΔΑΠ. Αυτό γίνεται αυτόματα. Αυτόματα γιατί, ανεξαρτήτως προθέσεων, βοηθάνε την ίδια πολιτική. Και για αυτό καταλήγουν μαζί, ΔΑΠ και «ανεξάρτητα πλαίσια για ανοιχτές σχολές», συμπίπτουν. Είτε με κοινό πλαίσιο, είτε με κοινούς στόχους. Συμπίπτουν, και έτσι η κυβέρνηση υπολογίζει τόσο στις ''Ανοιχτές Σχολές'' όσο και στους ΔΑΠίτες.

Αφού το αποτέλεσμα, όποιος και να πάρει τη συνέλευση από αυτούς, θα είναι πως καταστέλλεται η απεργία. Ακόμα καλύτερα αν δεν χρεωθεί πολιτικό κόστος το καμάρι των ακροδεξιών, η ΔΑΠ. Το καμάρι των Βρυξελλών, το καμάρι του ελληνικού, γερμανικού και γαλλικού κεφαλαίου, που θέλει να καταστρέψει ό,τι δημόσιο και δωρεάν απέμεινε στην Ελλάδα. Το καμάρι των επιχειρήσεων και των εργολαβιών, που θα κάνουν την εκπαίδευση κατάρτιση δίχως επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να χρησιμοποιούν ευκαιριακά τους αποφοίτους και μετά να τους πετούν. Η ΔΑΠ που αποκοιμίζει τους νέους, που τους υπόσχεται ένα φοβερό πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν οι δυνάμεις της ΔΑΠ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δυνάμεις του κατεστημένου, είναι τα διασπασμένα πτυχία, τα ιδιωτικά κολλέγια που θα ξεπερνούν στον ανταγωνισμό τα πανεπιστήμιά μας, τα ακριβά συγγράμματα η μη σίτιση-στέγαση, η ανεργία. 

Καλώς ήρθες ΔΑΠ. Καλώς ήρθες να αποδείξεις πως το φοιτητικό αμφιθέατρο χωρίζεται σε δυο κομμάτια. Πώς δεν είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο. Πως εκεί που σταματά ο διάλογος, αρχίζει η σύγκρουση, της ''γραμμής'' των από πάνω που επιβάλουν την κοινωνική εξαθλίωση-τη διάλυση του δημόσιου-δωρεάν πανεπιστημίου σε εμάς, με τη ''γραμμή'' των από κάτω-των πολλών, της νεολαίας και του εργαζόμενου λαού.


ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤ, ΧΑΜΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΑΓΩΝΑ! ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!

Όλοι και Όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας αύριο Δευτέρα στις 2 στο χώρο της Πρυτανείας! 

1 σχόλιο: