Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί δεν πρέπει να χαθεί το εξάμηνο...


Για άλλη μια φορά λοιπόν ο πρόεδρος του τμήματος Θ.Φορτσάκης απέδειξε ότι η σχέση του με την κυβερνητική πολιτική είναι στενότατη και ότι δεν χάνει ευκαιρία να στρώσει το χαλί στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση(-ολοκληρωτική διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου) όποτε του δίνει ανάλογο σήμα η κυβέρνηση και οι συνέταιροί της.

Το χρονικό της αποκάλυψης της είδησης 

Χθες χιλιάδες φοιτητές ενημερώθηκαν από τους καθηγητές τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος ότι το εξάμηνο χάθηκε. Προέκυψε δήθεν η απόφαση αυτή από συνέλευση μελών ΔΕΠ που προηγήθηκε την προηγούμενη μέρα. Ωστόσο 5 ώρες αργότερα και ύστερα από παράσταση διαμαρτυρίας του διοικητικού συμβουλίου στην γραμματεία, βγήκε «επίσημη» ανακοίνωση από τη γραμματεία που επιβεβαίωνε την απώλεια του εξαμήνου αλλά επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή προέκυψε από γενική συνέλευση του τμήματος της νομικής. Γενική συνέλευση Τμήματος βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, πράγμα που αποδεικνύεται πρώτον από την μη ενημέρωση του φοιτητικού συλλόγου νομικής αλλά και από την άρνηση της γραμματείας να επιδείξει τα πρακτικά της συνεδρίασης(προφανώς επειδή δεν υπάρχουν).Επιπλέον, οι καθηγητές καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας παρευρίσκονταν στη σχολή, άρα η όποια «διαδικασία» πραγματοποιήθηκε σίγουρα εν απουσία τους.

Το συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι η αποφαση για την απώλεια του εξαμήνου και την τραγική αναμόρφωση σε αντιδραστική κατεύθυνση του προγράμματος σπουδών της νομικής έλαβε αποκλειστικά και μόνο ο πρόεδρος του τμήματος κύριος Φορτσάκης, με πραξικοπηματικό τρόπό.

Λίγο καιρό πρίν… 

Ενώ εδώ και 13 εβδομάδες που οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι σε απεργία προκειμένου να υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εργασία,η κυβέρνηση και το υπουργείο τρομοκρατούσε τους φοιτητικούς συλλόγους που ήταν στο πλευρό τους με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις-κοινό συντονισμό ότι το εξάμηνο κινδυνεύει να χαθεί. Κάθε «Δευτέρα» των τελευταίων 3 μηνών ήταν εκείνη η ημέρα όπου θα κρινόταν το αν θα χαθεί το εξάμηνο, με τα ΜΜΕ και τις κυβερνητικές παρατάξεις μέσα στα πανεπιστήμια να κορυφώνουν την κινδυνολογία και την τρομοκρατία τους στο φοιτητικό σώμα. Ωστόσο, υπό την πίεση της μαζικής συμμετοχής στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων και της δυναμικής επανεμφάνισης του φοιτητικού κινήματος οι Κασάνδρες του κυβερνητικού μπλοκ, κάθε βδομάδα διαψεύδονταν. Αυτό αποδεικνύει ότι η απώλεια ή μη του εξαμήνου δεν αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που απορρέει νομοτελειακά από κάποια αντικειμενικά κριτήρια αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για το αν θα επιλέξει με δική της ευθύνη να εμποδίσει την εκπαιδευτική διαδικασία,γιατί μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που επέβαλλε τις απολύσεις και την διάλυση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου.

Γιατί απ’όλες τις σχολές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ μόνο οι φοιτητές της Νομικής αποφασίστηκε ότι πρέπει να χάσουν το εξάμηνο; 

Απορίας άξιο είναι το γιατί από όλες τις σχολές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ που ήταν κλειστές όλο αυτό το διάστημα λόγω της απεργίας των διοικητικών, η νομική αθηνών είναι η μόνη σχολή που εκτιμήθηκε «από τα πάνω» ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει το εξάμηνο. Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της σχολής που την διακρίνει από τις υπόλοιπες;Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της νομικής σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαικά πανεπιστήμια. Δεν λένε βέβαια τα δημοσιεύματα αυτά ότι ανταγωνιστικότητα στη γλώσσα της ευρωπαικής ένωσης σημαίνει μείωση του προυπολογισμού για την παιδεία, δίδακτρα, περικοπή των φοιτητικών παροχών, φοιτητικά δάνεια και πλήρης επιχιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου.

Ποιες είναι οι ευθύνες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 

Δεν λένε επίσης τα δημοσιεύματα αυτά ότι εκείνος που υπερασπίζεται τον εξευρωπαισμό των ελληνικών πανεπιστημίων είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που 2 μέρες μετά το άνοιγμα της σχολής με τη βοήθεια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πάρθηκε απόφαση να χαθεί το εξάμηνο!Στο ίδιο μαγαζί εξάλλου δουλεύουν και η ΔΑΠ και ο Φορτσάκης:στο μαγαζάκι της Νέας Δημοκρατίας,της Τρόικας και της μνημονιακής λιτότητας!Γι’αυτό το λόγο η συγκεκριμένη δύναμη φέρει πλέρια την ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές καθώς και για την ακαδημαική ζωή των συναδέλφων τους αν αυτή η τοποθέτηση από μεριάς Φορτσάκη δεν ανακληθεί. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί κατάφωρη προσπάθεια κατατρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος και της δυνατότητάς του να αρθρώνει κινηματικό λόγο και πρακτική απέναντι στην κυβέρνηση και αυτούς που καταδυναστεύουν τον τόπο και ως τέτοια πρέπει να απαντηθεί.Με μαζικές διαδικασίες του φοιτητικού σώματος προκειμένου η συλλογική βούληση να τσακίσει την μονοπρόσωπη εξουσία των υλοποιητών της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια.

Προτείνουμε: 

-Μαζική συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου στη γενική συνέλευση που έχει καλεστεί σήμερα στη 13:00 στο αμφιθέατρο 1 προκειμένου να καταστεί σαφές ότι δεν ανεχόμαστε από καμία τηλεοπτική περσόνα της κυβέρνησης να αποφασίζει με το έτσι θέλω για τις σπουδες μας!

-Καταγγελτική στάση απέναντι στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που έβαλε πλάτες με το πλαίσιό της για ανοιχτή σχολή στα σχέδια του Φορτσάκη για χάσιμο του εξαμήνου.Από τα ίδια κέντρα λήψης αποφάσεων παίρνουν εντολές αμφότεροι,επομένων είναι προφανές ότι το άνοιγμα της σχολής με το πλαίσιο ανοιχτή σχολή και η κίνηση του Φορτσάκη μετά από 2 μέρες συνδέονται άμεσα μεταξύ τους

Διεκδικούμε:

-άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης τμήματος προκειμένου να τοποθετηθεί ο φοιτητικός σύλλογος Νομικής για τον τρόπο που θέλει να διεξαχθεί η επόμενη ακαδημαική περίοδος.

-συμμετοχή στη σύγκλητο της Παρασκευής για να διασφαλιστεί η απόφαση του φοιτητικού συλλόγου Νομικής

-Καμία σκέψη για απώλεια εξαμήνου

-Σύμπτυξη του χρόνου διδασκαλίας και της διδακτέας ύλης προκειμένου να διεξαχθούν και το θερινό και το εαρινό εξάμηνο με ανθρώπινους όρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου