Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Δημόσια Διαφωνία του καθηγητή νομικής Ι.Μ Κονιδάρη για το χαμένο εξάμηνο!

ΣΗΜΕΙΩΜΑ για τα Πρακτικά της «Γενικής Συνελεύσεως» του τμήματος της Νομικής Σχολής της  18 Δεκεμβρίου 2013, 09.30 – 11.00

Ι. Μ. ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ:  "Κύριε Πρόεδρε, ενεός και κατάπληκτος πληροφορήθηκα ότι αντικείμενο της σημερινής έκτακτης συναντήσεώς μας  είναι η τύχη του χειμερινού εξαμήνου 2013/2014, του οποίου μόλις χθες, με δική σας  απόφασή, αρχίσαμε τις παραδόσεις!  Μάλιστα, προσωπικώς, έλαβα σχετική προφορική ειδοποίηση και από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο, κατόπιν εντολής σας, όπως μου είπε, προκειμένου να αρχίσουν αμέσως οι παραδόσεις, πράγμα το οποίο και ήδη έπραξα. ΄Αλλωστε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, γνωρίζω ότι σε αίθουσες της Σχολής παραδίδονται μαθήματα από άλλους συναδέλφους!
Από τους συναδέλφους που μίλησαν ήδη αντιλαμβάνομαι ότι βρισκόμαστε προ μιας οιονεί ειλημμένης ήδη αποφάσεως ότι το χειμερινό εξάμηνο «έχει οριστικά χαθεί». Διερωτάται πρώτα απ’ όλα κανείς προς τι τότε η ανήκουστη παλινωδία. Χθές να ανακοινώνουμε την έναρξη των μαθημάτων και δύο μέρες μετά την απώλεια του εξαμήνου. ΄Ακουσα το επιχείρημα, ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εξευτελιστούμε! Συμφωνώ απόλυτα! Δεν γνωρίζω μόνον, εάν η συγκεκριμένη σημερινή απόφαση, εάν τελικώς ληφθεί, βοηθά στην κατεύθυνση αυτή...
Και επειδή, ελπίζω, ότι πρέπει να γίνει κάποια συζήτηση, έστω για τον τύπο, θα ήθελα να καταθέσω την όλως αντίθετη πρόταση. Την πρόταση δηλαδή να συνεχίσουμε τα μαθήματα του εξαμήνου, όπως ήδη ανακοινώσαμε και να ολοκληρώσουμε το εξάμηνο εντός του προβλεπόμενου χρόνου, να ακολουθήσει δε αμέσως, χωρίς να μεσολαβήσουν εξετάσεις, το επόμενο, εαρινό, εξάμηνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, που επιβεβαίωσαν προηγουμένως και συνάδελφοι της αντίθέτης θέσεως, το χειμερινό εξάμηνο θα τελειώσει περί τις 25 Μαρτίου και αμέσως θα αρχίσει το εαρινό, μέχρι τέλη Ιουνίου.
Μετά τη λήξη και του εξαμήνου αυτού θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις και για τα δύο εξάμηνα, είτε τους καλοκαιρινούς μήνες είτε από αρχές  Σεπτεμβρίου. Ειδικώς όμως για τους επί πτυχίω φοιτητές μας οι εξετάσεις θα λάβουν χώρα κανονικά, την περίοδο δηλ. Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, παραλλήλως με τα μαθήματα και μάλιστα για μεν τα μαθήματα επιλογής και υποχρεωτικής επιλογής, όπου ο αριθμός των φοιτητών είνα σχετικά μικρός, θα μπορούσαν να γίνουν μόνον προφορικώς, για δε τα υποχρεωτικά μαθήματα τις απογευματινές/εσπερινές ώρες, αναλόγως και με τις δυνατότητες του προγράμματος διδασκαλίας.
Κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι υπηρετώ τη Σχολή αυτή πάνω από 30 έτη! Και ότι δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα, καμία παράταξη, κανένα κίνημα και καμία κίνηση. Ομιλώ μόνον εκ προσώπου μου. Και η έγνοια μου, αυτή τη στιγμή είναι μόνο πώς να μη δημιουργήσουμε πρόσθετα προβλήματα στην ήδη καθημαγμένη, οικονομικώς, ψυχολογικώς και ηθικώς, μέση ελληνική οικογένεια που έχει ένα ή περισσότερα παιδιά σε ανώτατες σχολές και ειδικώς στο Πανεπιστήμιό μας.
Αντιτάσσονται δύο δήθεν ανυπέρβλητα εμπόδια. Το πρώτο, ότι το εξάμηνο πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 13 εβδομάδες. Ποιος το λέει αυτό; Ο νόμος! Γιατί; Διότι, επί υπουργίας της κ. Γιαννάκου, νομοθετήθηκε αυτή η διάταξη για να αντιμετωπίσει πάλι προβληματικές καταστάσεις στα Πανεπιστήμια. Που είναι η αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου; Και ποιος ξέρει καλύτερα από τον κάθε διδάσκοντα, πόσος χρόνος χρειάζεται για να καλύψει την ύλη του μαθήματός του; Το πάθος του δασκάλου και η επιμέλεια του φοιτητή μετρούν, και μόνον.
Ούτε το δεύτερο εμπόδιο με πείθει. Η πρόσφατη δηλ. απόφαση να γίνουν οι εξετάσεις σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Και αυτό νομοθετήθηκε, από τον σημερινό Υπουργό Παιδείας για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων. Ε, λοιπόν: Ο τρώσας και ιάσεται!  Ας τα διορθώσει και τα δύο η Πολιτεία με όποιο τρόπο κρίνει ενδεδειγμένο (και γνωρίζει πολλούς αυτή...!) για να βοηθήσει την κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα, στη διαμόρφωση της οποίας έχει άλλωστε και η ίδια μερίδιο ευθύνης, ίσως το μεγαλύτερο.
Εξάλλου, η διορθωτική-συμπληρωματική πρόταση της άλλης απόψεως που συνδέει την απώλεια του εξαμήνου αφενός με πραγματοποίηση της διδασκαλίας βασικών μαθημάτων για λίγες μόνο μέρες και μετά  τη συνέχιση της διδασκαλίας τους προσθέτως με εκείνα του εαρινού εξαμήνου, αφετέρο, πέραν του οξύμωρου σχήματος, νομίζω ότι θα οδηγήσει στην απόλυτη σύγχυση και έχω σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο και η Γραμματεία θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει όλα αυτά τα θαυμάσια!
Εν πάση δε περιπτώσει, μια τόσο σοβαρή απόφαση, να «διαπιστώσουμε» ότι χάθηκε ένα εξάμηνο, να διαγράψουμε δηλαδή από τη ζωή και το μέλλον χιλιάδων νέων ανθρώπων μισό χρόνο, θα έπρεπε να ληφθεί από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από εκείνη δηλ. τη Γενική Συνέλευση που προβλέπεται στο νόμο και στην οποία μετέχουν όλοι οι διδάσκοντες της Νομικής που υπερβαίνουν τους 100 και όχι μόνο οι 30 συνάδελφοι που μετέχουν στη παρούσα «Γενική Συνέλευση».
Τέλος, κ. Πρόεδρε, επιτρέψτε μου, με τον οφειλόμενο σεβασμό στους θεσμούς, να σας δηλώσω ότι θεωρώ πως η παρούσα Σύγκλητος του Πανεπιστημίου απέτυχε συνολικώς και η αποτυχία δεν βαρύνει μόνο τον  Πρύτανη.  Πέραν δε της θέσεως στη διάθεση του Πρύτανη της παραιτήσεως των μελών της Συγκλήτου, υπάρχει και η παραίτηση ενός εκάστου των Συγκλητικών, όποιου θεωρούσε ότι δεν εκφράζεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, παραίτηση η οποία, ως προσωπική, είναι άμεση και ανέκκλητη."

από: Weekend onAir

1 σχόλιο: