Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Πρώτα συμπεράσματα από τη μάχη των φοιτητικών εκλογών 2013




-2013
              -2012


Παράταξη

Ψήφοι
Ποσοστό
Ψήφοι
Ποσοστό
Μεταβολή

ΔΑΠ
531
38,31%
672
46,34%
-141
-8.03%
Ε.Α.Α.Κ.
(ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ
-ΡΑΠΑΝ/ΣΑΦΝ)
255
18,40%
212
14,62%
+43
+3.78%
Αρεν
233
16,81%
213
14,69%
+20
+2.12%
ΠΚΣ
224
16,16%
191
13,17%
+33
+2.99%
ΠΑΣΠ
74
5,34%
106
7,31%
-32
-1.97%
Λευκά
50
3,61%
41
2,83%
+9
+0.78%
Αγ. Κινήσεις
19
1,37%
15
1,03%
+4
+0.34%


Χαιρετίζουμε τους δεκάδες συναδέλφους μας που μέσα από την ψήφο τους έστειλαν μήνυμα αγώνα, αντίστασης και ανατροπής, δυναμώνοντας τις αντικαπιταλιστικές ιδέες, δυναμώνοντας την Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση και την ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ(συμμετείχαμε στην εκλογική μάχη ως Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΡΑΠΑΝ/ΣΑΦΝ ΕΑΑΚ). Η ΕΑΑΚ, συνεχίζει στην ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων, που την καθιστά βασικό πόλο συσπείρωσης των αγωνιστικών δυνάμεων στις σχολές.

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο που οι συνέπειες της πενταετούς επιβαλλόμενης αστικής πολιτικής συσσωρεύονται με εφιαλτικό τρόπο στις πλάτες του λαού και της νεολαίας. Αποτέλεσαν έτσι και φέτος μάχη με ιδιαίτερο πολιτικό χαρακτήρα για τη σπουδάζουσα νεολαία, εντείνοντας ξεκάθαρα το ρήγμα ανάμεσα στην πολιτική των μνημονίων, της φτώχειας και της κοινωνικής καταστροφής από τη μία και στην πάλη για την ανατροπή του σύγχρονου κοινωνικού μεσαίωνα από την άλλη. Η σπουδάζουσα νεολαία όντας στο στόχαστρο της αστικής πολιτικής σε εκπαίδευση και εργασία κλήθηκε να πάρει θέση για το αν θα αποτελέσει γενιά της ανεργίας και της μετανάστευσης ή τη γενιά που θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της, διεκδικώντας τη ζωή που της αξίζει.

Συγκεκριμένα στη Νομική, οι βασικοί πυλώνες της αστικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο αποδυναμώθηκαν σημαντικά. Η ΠΑΣΠ τα τελευταία χρόνια στη Νομική έχει σημειώσει καθίζηση με αποτέλεσμα να έχει εξαφανιστεί επί της ουσίας από τη σχολή και να επιδιώκει πλέον μόνο την απλή καταγραφή της στις εκλογές. Η ΔΑΠ από την άλλη έχει αναδειχθεί πανελλαδικά σαν τον ουσιαστικά μοναδικό εκφραστή του «άλλου πόλου» στις σχολές, της μνημονιακής πολιτικής και της διαπλοκής με το καθηγητικό κατεστημένο και τις επιχειρήσεις που εισχωρούν σταδιακά στα εσωτερικά των ΑΕΙ-ΤΕΙ(βλέπε νέα συμβούλια διοίκησης, εκπόνηση σχεδίου Αθηνά από ΙΕΚ ΑΚΜΗ). Αυτό που αντιπροσωπεύει η ΔΑΠ έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των φοιτητών, γι’ αυτό και οι φοιτητές της γύρισαν την πλάτη στη Νομική, όπου έχασε το 8% της δύναμής της αλλά και πανελλαδικά. Η συνεχιζόμενη φθορά των εκφραστών της αστικής πολιτικής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πρέπει να αποτελέσει σταθμό για τη ριζική αντεπίθεση των εργαζομένων και της νεολαίας , για τη συνολική ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης – τρόικας.


Η ΠΚΣ καταγράφει άνοδο για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της αυξανόμενης αντίθεσης του φοιτητικού σώματος στην επιβαλλόμενη αντεργατική – αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αν δε θέλει να αρκεστεί σ’ αυτό, αν στοχεύει ανώτερα από τη μετασυνεδριακή συσπείρωση θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει σαν κύριο εχθρό της στις σχολές την ΕΑΑΚ και να βάλει πλάτη στην υπόθεση της οικοδόμησης ενός ενωτικού, μαζικού, στηριγμένου στις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος ικανού να σταθεί απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.

Η ΑΡΕΝ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πανελλαδικά πτώση στα ποσοστά και στους ψήφους της, μένοντας πολύ μακριά από τα εκλογικά ποσοστά του Κόμματός της, ενώ στη σχολή μας σημειώνει μικρή άνοδο και πέφτει στη Τρίτη θέση. Η γραμμή της διαχείρισης και της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να εμπνεύσει τη νεολαία. Ιδιαίτερα όταν μάλιστα δεν μπαίνει υπό τη μορφή εκβιαστικού διλήμματος, ιδιαίτερα σε χώρους,  όπου το φοιτητικό κίνημα μπορεί και ορίζει το έδαφος πραγματικών αντιδιαχειριστικών και αντι-ΕΕ αγώνων, ηττάται.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τη συστηματική προσπάθεια από τα ΜΜΕ προεξόφλησης της εμφάνισης ψηφοδελτίων της ΧΑ στα ελληνικά πανεπιστήμια, οι διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος συνεχίζουν να αποτελούν εχθρικό και ξένο έδαφος για τις δυνάμεις της ΧΑ σε πείσμα της συνολικής τους στήριξης από τις δυνάμεις του συστήματος. Οι Φασίστες δε προσέγγισαν τις σχολές.

Για εμάς η άνοδος της ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ-ΕΑΑΚ, μέσα και από το κοινό εκλογικό κατέβασμα της ΕΑΑΚ στη Νομική, δείχνει τη βαθιά εμπιστοσύνη των φοιτητών ότι οι αγώνες στο σήμερα μπορούν να νικούν. Η δεύτερη θέση στο Σύλλογο Φοιτητών Νομικής είναι απόδειξη ότι οι σύλλογοι ανήκουν στα χέρια των φοιτητών πέρα και έξω από λογικές ανάθεσης, ότι οι φοιτητές παλεύουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους απέναντι στην κοινωνική καταστροφή που μας επιβάλλουν, ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Χαιρετίζουμε λοιπόν όλους τους αγωνιστές και συμφοιτητές μας που μας στήριξαν με δέσμευση και ελπίδα να τους συναντήσουμε στους αγώνες του αύριο για σπουδές και εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Την μέρα των φοιτητικών εκλογών, όχι σε κάποια μακρινή χώρα που καταγγέλλει ο ΟΗΕ, αλλά στην Ελλάδα της ΕΕ και της ΟΝΕ, οι μπράβοι των αφεντικών άνοιξαν πυρ σε μετανάστες που ζητούσαν το ξεροκόμματο για το οποίο δούλεψαν σα σκλάβοι. Επομένως, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της θριαμβολογίας και του εφησυχασμού. Ούτε λεπτό χαμένο, όλοι στον αγώνα για την ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας που μας επιβάλουν και του κοινωνικού εκφασισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου