Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες.

 Την ώρα που η ελληνική ‘’ανεξάρτητη’’ δικαιοσύνη αποφυλακίζει τον -με αδιάσειστα στοιχεία- δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, τον νεοναζί, Ρουπακιά, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας φυλάσσουν για το καλό της ‘’εθνικής ασφάλειας’’ από τους ‘’τρομοκράτες-τζιχαντιστές’’ πρόσφυγες που βρίσκονται κατά χιλιάδες αποκλεισμένοι στην Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά…

 Μόνο τις πρώτες μέρες του Γενάρη ήδη εκατοντάδες είναι οι νεκροί στα νερά του Αιγαίου, το Κουρδιστάν, τη Συρία Τον ξέρουμε τον ένοχο. Είναι οι ιμπεριαλιστές, με τις επεμβάσεις και τις πολεμικές επιχειρήσεις των χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και οι αστικές τάξεις των χωρών που χρησιμοποιούν τον ολοκληρωτισμό, την κρατική τρομοκρατία, το στρατό και τις δυνάμεις καταστολής ενάντια στον εχθρό λαό.


 Γνωρίζουμε και την αιτία : ο οικονομικός έλεγχος των ενεργειακών πηγών και ο πολιτικός έλεγχος των εξελίξεων. Οι ιμπεριαλιστές μαζί με τα αντιδραστικά καθεστώτα μιας σειράς χωρών έχουν μετατρέψει την περιοχή της μεγάλης Μέσης Ανατολής και της Αφρικής σε πεδίο πολεμικών συγκρούσεων, σκοταδιστικών θρησκευτικών, εθνικιστικών, εμφύλιων αντιπαραθέσεων. Αυτό ακριβώς γίνεται σε όλη την περιοχή, από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν. Θύματα τους οι λαοί των χωρών που ξεριζώνονται και γίνονται πρόσφυγες μέσα στη χώρα τους ή έξω από αυτήν. 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν την ασφαλή και απρόσκοπτη είσοδο των προσφύγων. Οι αποφάσεις τους μπροστά στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων γίνονται όλο και πιο σκληρές. Τα εξωτερικά σύνορα ήταν και συνεχίζουν να είναι κλειστά για όλους τους πρόσφυγες, που αναγκάζονται να φτάσουν στην Ευρώπη, περνώντας μέσα από επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές με απώλειες χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Η είσοδος τους χαρακτηρίζεται παράτυπη, οι μετανάστες παράνομοι και μόνο μετά την είσοδό τους, τους δίνεται το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ασύλου. Στην επιχείρηση συγκράτησης των προσφύγων εκτός των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, προστέθηκε το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και των χωρών του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, ακόμα και για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τις αναγνωρισμένες από την Ε.Ε. ως εμπόλεμες χώρες. Αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η «φύλαξη» των συνόρων της Ελλάδας, που χαρακτηρίζονται εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., από την «εισβολή» προσφύγων ασκείται με κοινές περιπολίες από δυνάμεις της Frontex και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης της Ε.Ε., με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα δρομολογείται απόφαση της Ε.Ε. για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριακής-ακτοφυλακής. Η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί φραστικά να διαχωρίζεται από τις ακραίες ρατσιστικές φωνές κυβερνήσεων της Ε.Ε., όμως στην πράξη εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές της Ε.Ε. Υλοποιεί μέτρα εγκλεισμού και ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες υποδοχής, μετακίνησης, διαμονής, περίθαλψης, σίτισης και μέριμνας για τους πρόσφυγες. Αντί για τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, οι τομείς αυτοί παραδίδονται πλήρως σε ΜΚΟ, διαπιστευμένες εταιρείες, την αστυνομία και το στρατό και παρεμποδίζεται η όποια συμβολή εθελοντικών οργανώσεων, ποινικοποιείται η διάσωση προσφύγων και ασκούνται διώξεις σε εθελοντές για στήριξη προσφύγων. 

(Την ίδια στιγμή ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε δύο-φαινομενικά-ασύνδετα πεδία, αυτό του μεταναστευτικού και της εργασίας ξεδιπλώνεται σ όλο του το μεγαλείο με τη συγκεκριμένη πρόταση. Οι εργαζόμενοι στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα μπορούν να δουλεύουν στα hot spot με μισθούς κάτι μεγαλύτερους από τα ψίχουλα της κοινωφελούς εργασίας. Το να επιλέγεις έναν από τους πιο απεχθείς τρόπους απασχόλησης που υπάρχει σήμερα είναι αν μη τι άλλο συμβολικό της κατάστασης που διαμορφώνεται. Δεν μας είναι άγνωστο το φαινόμενο να επιλέγονται οι άνεργοι για να στελεχώσουν θέσεις με αντικοινωνικό περιεχόμενο. Αυτό που επιχειρείται ουσιαστικά είναι στα hot spot/κέντρα κράτησης (για τη φύλαξη των οποίων έγινε επίταξη του στρατού και τη διαχείρισή τους έχει αναλάβει το Υπ. Άμυνας) να εργάζονται «ωφελούμενοι» με τις γνωστές σε μας συνθήκες εργασίας-αυτές που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο. Μας θέλουν δούλους και ταυτόχρονα δεσμοφύλακες του ανθρώπινου πόνου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ετοιμάζουν, ενώ «στρώνουν το τραπέζι» στις αγαπημένες ΜΚΟ που εφαρμόζουν ίδιες συνθήκες γαλέρας.)

 Ο σύλλογός μας είχε δείξει έντονα χαρακτηριστικά αλληλεγγύης ένα προηγούμενο διάστημα μαζεύοντας τρόφιμα, ρούχα και είδη ανάγκης. Εμείς σαν ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ καλούμε όλους εσάς να το πάμε ένα βήμα παραπάνω. Έφτασε η ώρα για συλλογική και διεκδικητική πάλη απέναντι στην κυβέρνηση και στους στρατιωτικούς και οικονομικούς μηχανισμούς, που είτε άμεσα με πολεμικές επεμβάσεις είτε έμμεσα με οικονομικό στραγγαλισμό, καθορίζουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζόμενων λαών, για έμπρακτη και καθημερινή ταξική αλληλεγγύη. 

Να στηρίξουμε τις δράσεις του συντονισμού των σωματείων, των συλλογικοτήτων και φοιτητικών συλλόγων στο λιμάνι του Πειραιά με την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, ξεκινώντας από σήμερα, Δευτέρα 21/3, και συμμετέχοντας στη φοιτητική πορεία που θα γίνει μέσα στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με τους ίδιους τους πρόσφυγες (17:30 ώρα), αλλά και με την σαφή καταδίκη των πολεμικών μηχανισμών στις 10/4 στη Σούδα, που είναι η πανελλαδική ημέρα δράσης κατά των βάσεων.

 «Αν δε χωράς μέσα σε μια άθλια πατρίδα ,αν δε σου φτάνει μια ελπίδα τυφλή, αν δε χώρας μέσα σε μια ονειροπαγίδα 
Αν δε χώρας σε μια αγκαλιά φυλακή, τότε τι κρίμα, τι κρίμα, τι κρίμα, παντού περισσεύεις και παντού ξεψυχάς…» 
(ΤΡΥΠΕΣ)

ANTINOMIA - E.A.A.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου