Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτοφανείς οι δηλώσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνη Παντελή, σε αμφιθέατρο πρωτοετών..

Γνωστός στον φοιτητικό σύλλογο εδώ και καιρό, αρκεί και μόνο μια ματιά στο σύγγραμμά του, για να διαπιστωθεί η βαθιά συντηρητική του κατεύθυνση· μια κατεύθυνση, σε σημείο παραχάραξης της ιστορικής πραγματικότητας και ευθείας προσβολής ολόκληρων λαών και κοινωνικών ομάδων.
Ενδεικτικά, σε διάλεξή του μετά τα γεγονότα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και την επίθεση στο θέατρο Bataclan, ο κος Παντελής προχώρησε σε ταύτιση ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου με τους τρομοκράτες του ISIS. Παράλληλα, ειπώθηκε ότι η Ευρώπη «απειλείται δημογραφικά» από το Ισλάμ, καθώς «οι μουσουλμάνοι γεννούν περισσότερα παιδιά απ τους Ευρωπαίους»! Τέτοιες αναφορές, εκτός από ανυπόστατες είναι και επικίνδυνες, αφού προσβάλλουν άμεσα μια ολόκληρη κουλτούρα, ακόμη ίσως και κάποιους μουσουλμάνους συμφοιτητές μας. Είναι πολύ βολικό εξάλλου να καλλιεργείται η άποψη ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή-πλέον και στην Ευρώπη- οφείλεται σε μια δήθεν «σύγκρουση πολιτισμών», χωρίς καμία φυσικά αναφορά στο πώς δημιουργήθηκε ο ISIS, τι συμφέροντα υπηρετεί ή ποιοι τον χρηματοδοτούσαν τόσον καιρό..

Κινούμενος στην ίδια κατεύθυνση ο κος Παντελής, συνέχισε υποστηρίζοντας πως ο Ερντογάν είναι πολιτικός «μεγάλου βεληνεκούς».Ο Ερντογάν, που έχει καταφέρει να διατηρηθεί στην εξουσία δημιουργώντας μια ισορροπία τρόμου στην Τουρκία, στηριγμένη στην βίαιη καταστολή οποιασδήποτε αντίστασης. Τα παραδείγματα αμέτρητα: πάρκο Gezi, Κούρδοι και η πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία του προέδρου της δικηγορικής ένωσης Ντιγιάρμπαγκιρ και Κούρδου ακτιβιστή Ταχίρ Ελτσί, που τόλμησε (!) να δηλώσει δημόσια πως το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τόσα άλλα..

Το αποκορύφωμα του μαθήματος όμως έφτασε όταν ήρθε η ώρα του σχολιασμού των γεγονότων του Πολυτεχνείου, εν όψει και της επετείου που πλησίαζε. Ειπώθηκε πως το πραξικόπημα οργανώθηκε απ το Ισραήλ και συγκεκριμένα τη Μοσάντ (!), κάνοντας ουσιαστικά τον Παπαδόπουλο και τους λοιπούς συνταγματάρχες να φαίνονται άμοιροι ευθυνών για τις διώξεις, τα βασανιστήρια και την περιστολή κάθε ελευθερίας στο διάστημα της 7ετίας. Στη συνέχεια βέβαια η νύχτα της 16ης προς τη 17η Νοεμβρίου δεν αναφέρθηκε ούτε παρεμπιπτόντως, ούτε έγινε λόγος για την ηρωική αντίσταση φοιτητών και εργατών, ούτε φυσικά για τους νεκρούς. Στο σύγγραμμα του κυρίου Παντελή άλλωστε αναφέρεται ρητώς ότι τη Χούντα την έριξε με την επιστροφή του ο Κ. Καραμανλής, σελ. 279: «[..] τελικώς καλείται απ’ το Παρίσι ο Κ. Καραμανλής. Μόλις η είδηση ανακοινώνεται, οι έντονοι λαϊκοί πανηγυρισμοί σηματοδοτούν την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας. Η κυρίως συνταγματική ιστορία τελειώνει».

Είναι αυτονόητο πως ο φοιτητικός σύλλογος δεν μπορεί να μένει αμέτοχος και αδρανής μπροστά σε τέτοιες τοποθετήσεις, ειδικά όταν προέρχονται από καθηγητές που, χρησιμοποιώντας την επιστημονική τους ιδιότητα, εμφανίζουν τις αντιδραστικές δικές τους απόψεις ως αντικειμενική πραγματικότητα. Είναι χρέος του καθενός/μιας από μας να αντιστέκεται στην λογική της πλήρους ισοπέδωσης της ιστορίας, πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από όργανα εξουσίας μέσα στη σχολή μας. Καμιά ανοχή στους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του συστήματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου