Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Λίγα λόγια για τις απολύσεις εργαζομένων στη Νομική...

Η καθαρίστρια Α.Μ., ήταν μία από τις αρκετές καθαρίστριες που δούλευαν στη Νομική Σχολή Αθηνών υπό το καθεστώς της εργολαβίας ava, έχοντας υπογράψει τρίμηνη σύμβαση έργου, για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Όταν όμως αποφάσισε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της καθώς ο Νοέμβρης έφτανε προς το τέλος του κι εκείνη δεν είχε πληρωθεί για ούτε μία ημέρα, ο εργολάβος την απέλυσε, χωρίς προφανώς να της καταβάλει το παραμικρό ποσό. Γι΄ αυτόν η κυρία Α. Μ. αποτέλεσε απλά ένα εμπόδιο στην ανελέητη ασυδοσία των εργολαβιών που κόβουν και ράβουν τους μισθούς των εργαζομένων τους, αφού προστατεύονται πλήρως και από το νομικό πλαίσιο των συμβάσεων έργου που προβλέπουν μόνο ελαστικές σχέσεις εργασίας. (Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δεν προβλέπονται επιδόματα εργασίας, κατώτατος μισθός και αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης.). Για την εταιρία αυτή λοιπόν λοιπόν, όπως και για τις περισσότερες εργολαβίες σήμερα, οι εργαζόμενοι είναι απλά νούμερα που προσθαφαιρούνται στη μηχανή του κέρδους. Δεν είναι άνθρωποι, δεν έχουν υπόσταση, είναι απλά νούμερα αποζημίωσης, νούμερα μισθών, αριθμητικά σύνολα που καθορίζουν πόσοι χωρούν να ζήσουν και πόσοι να βυθίζονται στην πιο βαθιά εξαθλίωση και βαρβαρότητα της σύγχρονης εποχής, του 21ου αιώνα. 

Στην ίδια κατεύθυνση το πανεπιστήμιο Αθηνών προχώρησε στην απόλυση θυρωρού στο τμήμα της νομικής σχολής μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας, λόγω της λήξης της σύμβασής του.Για την επαναπρόσληψή του το πανεπιστήμιο τον καλούσε να υπογράψει σύμβαση πληρωμής 200 ευρώ το μήνα, ένα ποσό εξευτελιστικό αν αναλογιστεί κανείς και την ευθύνη που έχει η συγκεκριμένη εργασία. Είναι ξεκάθαρη η κατεύθυνση της πρυτανείας για διάλυση κάθε πτυχής του πανεπιστημίου με σκοπό να έρθουν εργολαβίες και να ενταθεί η επιχειρηματική λειτουργία του.Θυμίζουμε ότι στις σχολές που απολύθηκαν οι θυρωροί προσλήφθηκαν σεκιούριτι με υπέρογκα ποσά, ποσα που προφανώς δεν απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι αλλά οι εργολαβίες
.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε τον φοιτητικό σύλλογο νομικής στην κινητοποίηση που έχει οριστεί στην πρυτανεία την Τετάρτη να διεκδικήσει μεταξύ άλλων και την επαναπρόσληψη των εργαζομένων στην νομική με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου