Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – Ν.Ο.Π.Ε

Τα τελευταία πέντε χρόνια στο πλαίσιο των προγραμμάτων «δομικής προσαρμογής» που έχουν κωδικοποιηθεί ως «μνημόνια», η σαρωτική λιτότητα που έχει επιβληθεί σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας δε θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφη την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πέραν από έναν παραδοσιακό ιδεολογικό μηχανισμό του κράτους, το πανεπιστήμιο αποτελεί, έμμεσα ή άμεσα, πεδίο κερδοφορίας, και αυτό εντείνεται σε περιόδους κρίσης, με την ιδιωτικοποίηση των διαφόρων πτυχών της λειτουργίας του. Η διαδικασία αυτή αφορά τόσο περιφερειακές πλευρές (σίτιση, στέγαση, κυλικεία), όσο και τον πυρήνα της «ακαδημαϊκής δραστηριότητας» (απλήρωτη παραγωγή γνώσης για την αγορά, δίδακτρα σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο).

Το παζλ αυτό των επιμέρους ιδιωτικοποιήσεων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι το αποτέλεσμα της κυριαρχίας μιας λογικής κόστους-οφέλους σε όλη την κοινωνία, δηλαδή της επιχειρηματικής λογικής βάσει της οποίας το κέρδος καθίσταται το πρωταρχικό κριτήριο. Για εμάς το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης, αλλά και της εισαγωγής κριτηρίων επιχειρηματικής λειτουργίας στις κρατικές δομές, είναι από μόνο του σημαντικό-πάνω από όλα όμως, είναι σημαντικό γιατί υποβαθμίζει τις ζωές τόσο φοιτητών-τριών (περιορισμένη πρόσβαση και υποβάθμιση της ποιότητας της σίτισης και της στέγασης, πληρωμή πανάκριβων συγγραμμάτων, περιορισμένη πρόσβαση στα μεταπτυχιακά κτλ.), όσο και των εργαζομένων του πανεπιστημίου. Ως φοιτητές και φοιτήτριες του ΝΟΠΕ, αντιλαμβανόμενοι τη θέση μας από κοινού με τους εργαζόμενους του ιδρύματος, θεωρούμε καθήκον μας να αντισταθούμε στην επίθεση αυτή που δεχόμαστε αναλαμβάνοντας στο εξής δυναμικές αντιστάσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή, αποτελούμενη από διάφορα κομμάτια του κινήματος που παρεμβαίνουν στη ΝΟΠΕ, πολιτικές δυνάμεις και ανένταχτους αγωνιστές, έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τον μέσο φοιτητή/τρια, ανθρώπους σαν κι εμάς, που διαπιστώνουν ότι αυτή η πραγματικότητα που αποκλείει και περιχαρακώνει, έχει καταστεί πλέον αφόρητη. Εδώ πρέπει να καταστήσουμε σαφές, πως δεν επιθυμούμε αυτή η πρωτοβουλία να λειτουργήσει αποκομμένη από τη συλλογική ζωή και τα συλλογικά όργανα του ΝΟΠΕ, αλλά αντίθετα θέλουμε μέσω αυτής να επαναπυροδοτήσουμε και να διευρύνουμε την κινητοποίηση των τριών Συλλόγων. Παρόλα αυτά, αντικειμενικά, η πρωτοβουλία αυτή δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει και να συνεχίσει να λειτουργεί διατηρώντας μια σχετική αυτονομία.

Τα πεδία εκείνα λειτουργίας του Πανεπιστημίου, στα οποία σκοπεύουμε να παρέμβουμε είναι πάρα πολλά και για λόγους αποτελεσματικότητας, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα. Μεσοπρόθεσμα, η πρωτοβουλία στοχεύει να ασχοληθεί με τα ζητήματα της σίτισης, της στέγασης, των συγγραμμάτων, των μεταφορών και των διδάκτρων, της έρευνας, της καθαριότητας και του διοικητικού προσωπικού, σε μια οργανική σύνδεση προοδευτικά με τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, και τους φοιτητές που προσφέρουν χωρίς μισθό την εργασία τους (πρακτικές, άσκηση, πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες κ.α). Στο αμέσως επόμενο διάστημα, σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε σε ορισμένα μόνο από αυτά, στη λογική πειραματισμού με τα περιθώρια αποτελεσματικότητας και δημιουργίας επιμέρους υλικών νικών.


                                              Αντίσταση από τα κάτω φοιτητών-εργαζομένων. 
                                              ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

                                                 Συνάντηση 5/11 στο αμφ.12, 13:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου