Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΚΣ

Το ενδεχόμενο της χρήσης στρατού κατά των κινημάτων ίσως από κάποιους φαντάζει εξωπραγματικό. Στην εποχή της κρίσης, όμως, του καπιταλιστικού συστήματος κυριαρχεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε πολλές χώρες. Ο πόλεμος κατά της "τρομοκρατίας" και το δόγμα μηδενικής ανοχής χαρακτηρίζει πλέον τη λειτουργία πολλών κρατών στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ζώνες επιρροής. Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας την πιο άγρια αστική πολιτική απέναντι στον κόσμο της εργασίας, σχεδιάζουν να κάνουν χρήση του στρατού στο εσωτερικό της χώρας, στοχοποιώντας μετανάστες, εργατικό κίνημα αλλά και όποιον αντιστέκεται. Αυτή η κατεύθυνση αποδεικνύεται από την διεξαγωγή της Πανελλαδικής Άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ 2015 , μιας«πρόβας τζενεράλε»  για την αντιμετώπιση «Ασύμμετρων Απειλών» (κινήματα, μετανάστες κλπ) Είχε προηγηθεί η άσκηση καταστολής πλήθους στην Κω μετά τα δραματικά γεγονότα στην Κάλυμνο, όπου ο διοικητής ζήτησε να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος και να στρέψει ένοπλους φαντάρους εναντίον μεταναστών. Την ίδια ώρα οι εθνικιστές των Λεσχών Εφέδρων ασκούνται για μάχες μέσα σε πόλεις.

Η κλιμάκωση της τρομο-υστερίας των Τσίπρα-Καμμένου βρίσκει ταβάνι την Τετάρτη 14/10, στην Κοζάνη, με άσκηση «επανακατάληψης» εργοστασίου στρατηγικού χαρακτήρα -που καταλαμβάνουν «ταραχοποιοί» (εργάτες)- από το 523 ΤΠ. Στοχοποιούν τους ταξικούς αγωνιστές της ΔΕΗ για να επιβάλλουν το ξεπούλημά της ενώ το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Είναι η τυπική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, που εκτελούν φαντάροι και μισθοφόροι: «Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής του Στρατού Ξηράς […] υφίσταται η πιθανότητα δολιοφθοράς εγκαταστάσεων και υποδομών ζωτικής σημασίας από τον εχθρό […] προσωπικό του Στρατού Ξηράς προστατεύει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις από δολιοφθορές του εχθρού». Ο ελληνικός στρατός ετοιμάζεται για πόλεμο κατά του κόσμου της εργασίας. «Τρομοκράτες-μετανάστες-αγωνιστές» κηρύσσονται εχθροί για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πλέον το εργατικό κίνημα είναι ταραχοποιό στοιχείο για τον Πάνο Καμμένο: αντιμετωπίζεται ακόμα και με την δραστηριοποίηση του στρατού.

Είναι φυσικό να σκεφτούμε ότι αγωνιστές που διατείνονται ότι παλεύουν για την ταξική ενότητα του εργατικού κινήματος, θα προχωρούσαν  –το λιγότερο- σε καταγγελία αυτής της άσκησης. Φευ! Η ΠΚΣ αρνήθηκε να υπογράψει ψήφισμα-καταγγελία της επικίνδυνης εξέλιξης, το οποίο κατέθεσε την προηγούμενη βδομάδα η ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ σε ΔΣ γι’ αυτό τον σκοπό. Οι προφάσεις τους αναφέρουν ότι δεν είχαμε ενημερώσει έγκαιρα(πόσες μέρες χρειάζονται πια για να έρθει η γραμμή από την Κοζάνη;)  κι ότι το ψήφισμα δεν στοχοποιεί επαρκώς την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Δυστυχώς (για την ΠΚΣ), η πραγματικότητα γελάει μαζί τους. Και, δυστυχώς το ψέμα δε φτάνει μακριά. Είχαμε γνωστοποιήσει το θέμα του εν λόγω ΔΣ πολύ νωρίτερα. Και, φυσικά, το κείμενο συνιστά δριμύ κατηγορώ απέναντι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υπογραμμίζεται το γεγονός ότι είναι πρωτεργάτης στην κατασταλτική πολιτική  της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ότι αυτή η πολιτική είναι που γεννάει την πολιτική των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής της πληττόμενης πλειοψηφίας.

Εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπεύθυνοι για τη συγκάλυψη και την μη γωνστοποίηση στον φοιτητικό σύλλογο νομικής της εν λόγω άσκησης είναι κυρίως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΑΦΚ που δεν υπέγραψαν το ψήφισμα συμφωνώντας επι της ουσίας με την πολιτική της κυβέρνησης. Η ΠΚΣ όμως έχει επίσης ευθύνη γιατί αρνείται όχι μόνο να καταγγείλει το γεγονός αλλά και να προχωρήσει σε κοινή δράση με άλλα κομμάτια του κινήματος για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο, απλά και μόνο για την εκλογική και κομματική οικοδόμηση του δικού της «μαντριού».  Και αυτό το κάνει εις βάρος του εργατικού κινήματος, των διωκόμενων αγωνιστών και των αναγκών της εργατικής τάξης.

Θα έπρεπε, να ντρέπονται οι αγωνιστές  της ΚΝΕ και του ΜΑΣ για την στάση της εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας (που έδωσε το χώρο για την άσκηση στον στρατό), Αντωνίας Χόλμπα, η οποία δήλωσε ότι γνώριζε για την άσκηση ένα μήνα πριν γίνει, έκανε το κομματικό της καθήκον να μην ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο την παραχώρηση του χώρου, αλλά άφησε στο σκοτάδι το εργατικό κίνημα σχετικά με τις προετοιμασίες εναντίον του, χωρίς να πάρει δημόσια θέση.

Από την άλλη ο συνδικαλιστής-αγωνιστής στο κάτεργο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, Στέφανος Πράσσος,  κατήγγειλε ανοιχτά την άσκηση μόλις γνωστοποιήθηκε από το Δίκτυο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, και ο συνδικαλιστής-αγωνιστής Κώστα Ασαλουμίδη  έθεσε και αυτός ζήτημα Μπλοκαρίσματος μιας επικίνδυνης Στρατιωτικής Άσκησης από το κίνημα μέσα και έξω από τον στρατό ο οποίος δήλωσε ότι «θα έπρεπε να ενημερώσει τα συνδικάτα η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εορδαίας, τουλάχιστον αυτοί που δεν ήταν υπέρ στη διεξαγωγή της άσκησης, ώστε να ενεργήσουν ανάλογα και να εμποδίσουν την άσκηση. Εκ των υστέρων το μάθαμε από το ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Αν το γνωρίζαμε, θα προσπαθούσαμε μαζί με το ΠΑΜΕ, με τα Συνδικάτα να εμποδίσουμε την άσκηση. […] Όμως ποτέ δεν είναι αργά, οι καταλήψεις εργοστασίων, αν χρειαστεί, θα γίνουν, δε θα μας εμποδίσει καμιά άσκηση. Είναι σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να καταλάβουν και να λειτουργήσουν τα εργοστάσια»


Ας πάρει λοιπόν η ΠΚΣ την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί και ας αφήσει τα λόγια-πυροτεχνήματα αν θέλει στην πράξη να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική. Υπάρχει ακόμα χρόνος να καταγγείλει τέτοιου είδους ασκήσεις και να συμβάλει μαζικά στο να αναπτυχθεί μαζικό κίνημα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τα κινήματα με στόχο την αντεπίθεση των εργατικών και λαικών συμφερόντων! Αλλιώς, μια μέρα, η ιστορία (όχι απαραίτητα εμείς) θα τους αποκαλέσει συνένοχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου