Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

*Πρόταση της ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ-ΕΑΑΚ για Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο στη Γενική Συνέλευση του ΦΣΝ της Τετάρτης 10/12/2014


*

Μετά την στοχοποίηση αγωνιζόμενων νεολαίων, μετά τις συλλήψεις αγωνιστών, μετά τα επαναλαμβανόμενα lock-out στις σχολές με τις στρατοπευδευμένες διμοιρίες, Κράτος και Κεφάλαιο αποδεικνύουν εκ νέου ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι αμελητέα μπροστά στο δόγμα τάξης-άμυνας κι ασφάλειας που επιβάλλουν το  μαύρο μέτωπο Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Πρόσφατα αυτοκτόνησε άλλη μία διωκόμενη οροθετική χρήστρια μετά τη δημόσια διαπόμπευση της από τον τότε Υπ.Υγείας Λοβέρδο. Την ίδια στιγμή που ο εργάτης της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας έπεσε μέσα σε δεξαμενή νερού ύψους τεσσάρων μέτρων και έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα. Κι εδώ και 21 ημέρες κινδυνεύει η ζωή των Σύρων πρόσφυγων στην πλατεία Συντάγματος που κάνουν απεργία πείνας αιτούμενοι πολιτικό άσυλο και ασφαλή μετακίνηση τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα  η κυβέρνηση για άλλη μία φορά σκύβει με προθυμία μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικα και του κεφαλαίου και ετοιμάζεται να υπογράψει άλλη μία συμφωνία εξόντωσης του λαού και της νεολαίας, την στιγμή που στο εσωτερικό, ενδύεται το "χακί κουστούμι του ανελαστικού τιμωρού προς συμμόρφωση και παραδειγματισμό" στην υπόθεση Ρωμανού.

Ο Νίκος Ρωμανός, από τις 10/11 βρίσκεται σε απεργία πείνας, έχοντας πλέον λιγοστές δυνάμεις. Γιατροί, δικηγόροι, και η οικογένειά του αναφέρουν συνεχώς την κάκιστη κατάσταση της υγείας του. Τελευταία εξέλιξη, η απόρριψη εκ νέου του αιτήματος για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας τόσο από τον Άρειο Πάγο και η απειλή από την κυβέρνηση πως θα προχωρήσει στην υποχρεωτική του σίτιση, που αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο βασανιστήριο. Η αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου, να δεχτεί το δίκαιο αίτημα του Ν.Ρωμανού, επιβεβαιώνει με τον πιο βάρβαρο και αυταρχικό τρόπο, το ρόλο του δικαστικού σώματος ως αναγκαίου και απαραίτητου συμπληρώματος δημοκρατικής επικάλυψης ενός στην ουσία  ολοκληρωτικού καθεστώτος, που αρνείται να εκπληρώσει το αυτονόητο αίτημα στη γνώση και τη μόρφωση ενός φυλακισμένου.

Το κράτος για ακόμη μία φορά θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος, σχετικά με το ποιος θα πει την τελευταία λέξη. Θέλει να μας αποδείξει για ακόμη μία φορά πως το δικαίωμα στη μόρφωση δεν είναι πλέον δικαίωμα, αλλά παραχώρηση  της κυβέρνησης, του υπουργείου και των επιχειρηματικών και ευρωπαϊκών εταίρων τους. Όποτε κρίνει το αφαιρεί. Όποτε θέλει το διαγράφει..  Επιδιώκουν για ακόμη μία φορά να σκορπίσουν το φόβο και την πεποίθηση πως από εδώ και πέρα θα είμαστε πειθήνια στρατιωτάκια που θα υπακούμε στις διαταγές τους. Η επιλογή αυτή αποτελεί τη συνεπή συνέχεια της όξυνσης του αυταρχισμού, αλλά και της καταστολής και της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών, αποτελεί κομμάτι του νέου ολοκληρωτισμού που θέλουν να επιβάλουν Κυβέρνηση και Κεφάλαιο για να συνεχίσουν τις βάρβαρες πολιτικές της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης.


Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Όλη αυτή η επίθεση έρχεται διαρκώς να εξειδικεύεται και στο Πανεπιστήμιο μέσα από το σχήμα διάλυση-ιδιωτικοποίηση-επιχειρηματική ανασυγκρότηση. Αυτή τη μεθοδολογία λοιπόν έρχονται να υλοποιήσουν οι πρυτάνεις, οι οργανισμοί, η διαρκής υποχρηματοδότηση, η εικόνα διάλυσης που μόνο στόχο έχουν να βάλουν πιο βαθιά τις επιχειρήσεις (εταιρίες, εργολαβίες κλπ) στη λειτουργία του Πανεπιστημίου και άρα στη διαμόρφωση του. Αν κοιτάξουμε λίγο πίσω μας θα δούμε ένα μαχητικό δίμηνο κινητοποιήσεων. Ένα δίμηνο που ήρθαμε πρώτα αντιμέτωποι με το ζήτημα των διαγραφών, τη συνολική διάλυση κάθε φοιτητικής παροχής (σίτιση, στέγαση κλπ) αλλά και την άθλια κατάσταση στις ίδιες τις σχολές με τη καθαριότητα. Σε αυτό το σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι για πρώτη φορά με τις νέες πρυτανικές αρχές που διορίστηκαν για να υπερασπιστούν τις κυβερνητικές πολιτικές μέσα στα πανεπιστήμια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Φορτσακη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι παρά την κρατική καταστολή που δέχτηκαν σήκωσαν το γάντι της αντιπαράθεσης με καταλήψεις πρυτανειών, μαζικές πορείες μια εκ των οποίων και πανελλαδική, με κοινές κινητοποιήσεις με τους μαθητές στο υπουργείο παιδείας ακόμα και με 5μερες καταλήψεις σε διάφορες σχολές πανελλαδικά. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων που έχουν την πιο εχθρική διάθεση απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και τους στόχους πάλης τους, οι πιο πιστοί συνεργάτες της κυβέρνησης και των επιτελείων τους προφανώς δεν ανακαλύπτουν τώρα τον κόσμο... Οι ίδιοι άνθρωποι τόσα χρόνια δε βγάζουν άχνα ούτε όταν μειώνεται όντως κάθε χρόνο η χρηματοδότηση για τη παιδεία, ούτε όταν τα αποθεματικά των πανεπιστημίων φαγώθηκαν μέσα σε ένα βράδυ με τη κομπίνα μεγατόνων που ονομάστηκε PSI.

Σε αυτή τη κατάσταση ερχόμαστε εμείς να απαντήσουμε! Ερχόμαστε να απαιτήσουμε τώρα αύξηση χρηματοδότησης από το κρατικό προϋπολογισμό. Με ξεκάθαρη στάση ενάντια σε κάθε σκέψη για εξωτερική χρηματοδότηση από εταιρίες και ιδιώτες. Ξέρουμε πολύ καλά για πιο λόγο θέλει μια επιχείρηση να επενδύσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο και τι αυτό θα σημαίνει για εμάς: την αύξηση των κερδών τους και την υπέρβαση της κρίσης τους προσπαθούν να την πετύχουν συμπιέζοντας τους μισθούς μας, διαλύοντας κάθε παροχή και δημοκρατικό δικαίωμα και μετατρέποντας την επιστήμη που θέλουμε να σπουδάσουμε σε συνονθύλευμα τεχνικών δεξιοτήτων ώστε να αποκομίσουν έναν ευέλικτο εργαζόμενο στο αύριο! Στη κατάσταση που βρισκόμαστε καταλαβαίνουμε ότι η μάχη που δίνουμε έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ήδη μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων βλέπουμε ότι δε θα κριθούν όλα σε μια ζαριά, σε μια μαζική πορεία σε μια κατάληψη. Η ένταση, η επιμονή, η μαζικότητα και η διάρκεια του κινήματος θα είναι αυτά που θα διασφαλίσουν και τις υλικές νίκες που θα πετύχει.


ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ/ΔΙΔΑΚΤΡΑ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ/ΜΑΤ...
                                                                             
Σε αυτό το φόντο, στις τελευταίες συνελεύσεις του συλλόγου μας συγκροτείται ένα ρεύμα υπέρ της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. Τίποτα παραπάνω δεν γράφουν συνήθως αυτά τα πλαίσια... Η μαζική προσέλευση του κόσμου στις συνελεύσεις δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει χαρά, ακριβώς γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτική δεν είναι υπόθεση λίγων, αλλά γεννάται σε μαζικά αμφιθέατρα. Λυπούμαστε ωστόσο, όχι γιατί έχουμε κάποιο βίτσιο να βλέπουμε λουκέτα σε πόρτες, αλλά γιατί είναι τέτοια η συγκυρία που θα περιμέναμε από τον σύλλογό μας να συζητάει πολλά περισσότερα από ένα στείρο «όχι» στις καταλήψεις. Οι «ανεξάρτητοι» συμφοιτητές μας που φωνάζουν «ανοιχτή σχολή», λένε στην πραγματικότητα το πιο σκληρό «ναι» στις κλειστές σχολές για αυτούς που δεν έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν, για αυτούς που θα διαγραφούν μετά την εφαρμογή του ν+2.γι'αυτούς που θα μείνουν άνεργοι και αναγκαστούν να μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί το πλαίσιο για ανοιχτή σχολή είναι (σκοπίμως ή μη) τόσο ανεξάρτητο από την κυβερνητική πολιτική όσο και το site anoixtessxoles.gr από τον server της ΟΝΝΕΔ. Ας δούμε όμως πώς θέλουν να είναι αυτές οι ανοιχτές σχολές:

Οι πρυτανικές αρχές σε πλήρη σύμπλευση με την κυβέρνηση, τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου έρχονται να διαμορφώσουν ένα νέο πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς που όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα διαγράφονται! Καθιερώνουν όρια σπουδών στα ν+2 χρόνια ως απειλή, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός πειθήνιου και υπάκουου φοιτητή - μελλοντικού εργαζομένου. Μας θέλουν πειθήνιους και υπάκουους να τρέχουμε από το ένα αμφιθέατρο στο άλλο με σκυμμένο κεφάλι. Η ιδιωτική αστυνομία όπως τη χαρακτηρίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ έρχεται να ριζώσει ξεκάθαρα στις νέες γενιές των φοιτητών. Θέλουν να εγγράψουν στο ιδεολογικό μας DNA πως το άσυλο είναι κάτι που θα ακούμε μόνο στα τριήμερα του πολυτεχνείου, πως όλα θα λειτουργούν με βάση τους νόμους του κέρδους, και οι συλλογικοί αγώνες, η επιβολή των δικαιωμάτων μας, η κοινωνικοπολιτική ζύμωση και η απειθαρχία στην κυρίαρχη πολιτική δεν έχουν χώρο μέσα στο πανεπιστήμιο. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα πανεπιστήμιο όπου θα απουσιάζουν πλήρως οι συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος για να μπορούν ανενόχλητα να αλωνίζουν μέσα σε αυτό οι επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή η έκταση σύνοδος πρυτάνεων στις 22 Νοέμβρη ανακοινώνει: «Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2009». Γι’ αυτό και οι πρυτανικές αρχές επισπεύδουν τις διαδικασίες συγκρότησης Οργανισμών στα ιδρύματα. Οι Οργανισμοί έρχονται να εφαρμόσουν το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Γεγονός βέβαια, που δε σημαίνει τίποτα άλλο από το να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, αφού το κόστος σπουδών μετακυλίεται στους φοιτητές, πως η έρευνα που διεξάγεται εντός των σχολών μας και το προϊόν της θα συγκεντρώνονται σε χέρια ιδιωτών/χρηματοδοτών, αλλά και πως ο εργαζόμενος-απόφοιτος από αυτό το πανεπιστήμιο δε θα χει πάρει παρά μια σειρά από πακέτα πληροφοριών που θα καλείται «ατομικός φάκελος προσόντων» και θα τρέχει δίχως σταματημό να διαπραγματεύεται μόνος του την εργατική του δύναμη σε μια ενδιάμεση κατάσταση εργασίας/ανεργίας. Σημαίνει εργολαβίες για τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη θέρμανση που αποδεδειγμένα κοστίζουν πολύ περισσότερο από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή εργασία, αυτούς τους εργαζόμενους που δεν ήταν «ωφέλιμοι» και γι’ αυτό βγήκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν…


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Καθίσταται σαφές ότι ο αγώνας του Ν.Ρωμανού είναι αγώνας όλων μας! Η «νομοθετική παρέμβαση» του Αθανασίου για εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μέσω αλληλογραφίας ή τηλεδιάσκεψης ή η πρώτη εφαρμογή στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης με βραχιολάκι αποτελούν πρόκληση για την νεολαία! Δεχόμαστε για τον Ν.Ρωμανό μόνο λύσεις ανάλογες με το μεγαλείο του αγώνα του, και του αιτήματός του για ελεύθερη πρόσβαση στις σπουδές του! Για τον όποιο κίνδυνο της υγείας τους την ευθύνη φέρει  αποκλειστικά η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Καλούμε όλη την νεολαία και τον κόσμο της εργασίας σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, για να πάρουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία την κατάσταση στα χέρια τους, για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Είναι προφανές ότι ο κόσμος της παγκόσμιας κρίσης είναι ένας κόσμος βίας και αυταρχισμού. Το έθνος-κράτος της έκτακτης ανάγκης -είτε πρόκειται για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών εργατών στην Ελλάδα είτε πρόκειται για τα γκέτο των Αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ-  δείχνουν πως η παγκόσμια αγορά για να «επαναρρυθμιστεί» πρέπει οι καταπιεσμένοι και οι αποκλεισμένοι είτε να σκύψουν το κεφάλι είτε να χάσουν ενίοτε και την ίδια τους την ζωή. Την ίδια στιγμή που στιγμή που οι νεοφιλελεύθεροι οραματιστές πιέζουν για παγκόσμια οικονομική και πολιτική ενοποίηση, καθημερινά νέα τείχη υψώνονται παγκόσμια για να κρατήσουν μακριά ή σε ελεγχόμενο περιβάλλον τους φτωχούς, τους αλλόθρησκους, τους σκουρόχρωμους, τους «μη κανονικούς». Όλους αυτούς που προκειμένου να ζήσουν είναι διατεθειμένοι να εργαστούν υπό τις πιο απάνθρωπες συνθήκες.

Απέναντι στον αναδυόμενο σύγχρονο ολοκληρωτισμό των καπιταλιστικών δημοκρατιών η νεολαία έχει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο να τους χαλάσει τα σχέδια και να διεκδικήσει μια ζωή προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της με βάση τις εκπληκτικές δυνατότητες της εποχής μας. Χωρίς να τσιμπάμε σε σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της μιζέριας όπως προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το φοιτητικό κίνημα θα δοκιμαστεί σε πολλές στιγμές και στις εξάρσεις αλλά και στις υφέσεις του. Ο αγώνας μας δε κρίνεται σε μια ζαριά αλλά περνάει από διάφορες φάσεις. Κάθε μάχη πρέπει να οργανώνει την επόμενη να δίνεται αποφασιστικά  να αποσπά νίκες και να προσβλέπει στην ολοκληρωτική ανατροπή της επίθεσης. Είναι ώρα το φοιτητικό κίνημα να ορθώσει ξανά το ανάστημά του, να διασφαλίσει το δικαίωμα όλων στις δωρεάν και με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή με αξιοπρέπεια κόντρα στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, στην προσπάθεια επιβολής των εσωτερικών κανονισμών-οργανισμών, στη τρομοκρατία των χαμένων εξαμήνων, στη διάλυση της εργασιακής μας προοπτικής (διαγραφές-διάσπαση πτυχίων-Νέος κώδικας δικηγόρων). Να διεκδικήσει το δικαίωμα να αποφασίζουν οι φοιτητές για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν στο πανεπιστήμιο και κανείς άλλος!

Πιάνοντας το νήμα των καλύτερων παραδόσεών του να γίνει «σώμα απ’ το σώμα» του εργατικού κινήματος. Με τα δικά του όργανα πολιτικής και μαχητικές, πολύμορφες δράσεις να ανατρέψει τους νόμους που διαλύουν το πανεπιστήμιο και  τσακίζουν τα δικαιώματα της νεολαίας και να ενωθεί, από τη σκοπιά του σημερινού και μελλοντικού εργαζόμενου, με τον αγώνα της υπόλοιπης κοινωνίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ως κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος πρέπει να παλέψει μαχητικά για την ανατροπή των Μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών νόμων που το συνοδεύουν, για τη διαγραφή του χρέους (δεν είναι του λαού–δεν το αναγνωρίζουμε–δεν το πληρώνουμε) σε ρήξη με την ΕΕ που αποτελεί το βασικό στρατηγό του κοινωνικού πολέμου που μας έχουν κηρύξει. Το ριζοσπαστικό φοιτητικό κίνημα έχει ακόμα πολλά να δώσει στους κοινωνικούς αγώνες για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ζωή.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

- Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας! 
- Καμιά διαγραφή φοιτητή
- Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Άρνηση - διαγραφή του χρέους. Εξω από ΕΕ-ευρώ.
- Να καταργηθεί το επαίσχυντο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων και ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων.
- Καμία σκέψη για επανατοποθέτηση/απόλυση ΙΔΑΧ. Πρόσληψη του αναγκαίου εργασιακού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του τμήματος. 
- Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας - καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων. 
- Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις - κάτω ο τρομονόμος! 
- Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση-Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς.  
- Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
- Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο και συγκοινωνίες για όλους - αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές. 
- Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους-κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 


ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

·  Συμμετοχή του Συλλόγου:
§  στις δράσεις που θα αποφασίσουν στα πλαίσια της απεργίας τους οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου την Τετάρτη 10/12.
§  στην αντικατασταλτική πορεία από την Παν/πολη Ζωγράφου προς το Νοσοκομείο Γεννηματάς την Παρασκευή 12/12 στις 13.00.
§  στην κινητοποίηση στην σύνοδο πρυτάνεων που θα διεξαχθεί σε ξενοδοχείο στο Καβούρι .το Σάββατο 13/12.
§  και προετοιμασία κεντρικής φοιτητικής κινητοποίησης την Τετάρτη 17/12. Καλούμε το εργατικό κίνημα να προκηρύξει απεργία εκείνες τις μέρες.
§  και στήριξη των κινήσεων αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανού και στους Σύρους πρόσφυγες. Δικαίωση των αιτημάτων τους!
·  Κατάληψη της σχολής από την Τετάρτη 10/12 μέχρι την Κυριακή 14/12 για να δώσει ο σύλλογος βροντερό παρόν στις κινητοποιήσεις.
·  Συγκρότηση αμέσως μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής υλοποίησης της απόφασης του Συλλόγου κόντρα στην «αγωνιστική» ανάθεση.

·  Νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 15/12 στις 13:00 στο αμφιθέατρο 1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου