Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΕΚΟΦΙΝ… ΟΤΙ ΤΙ??!


Η νέα συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας εγκαινιάζει μια νέα καταστροφική λαίλαπα ενάντια στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, με τη νέα οργανωμένη απάτη του λεγόμενου «πρωτογενούς πλεονάσματος», με την άγρια περιστολή κοινωνικών δαπανών, εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους στο δημόσιο, φορολογική λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων. Με το ληστρικό αυτό «πλεόνασμα» να διατίθεται σύμφωνα με τις εντολές της τρόικας για την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων κι εξευτελιστικά ψίχουλα για την εκλογική εξαγορά του κόσμου της εργασίας.

Κατά τ’ άλλα, η συμφωνία περιλαμβάνει νέες μειώσεις μισθών και παράλληλα πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων (κατάργηση τριετιών και ωριμάνσεων). Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες, με τα ασφαλιστικά ταμεία στα όρια της χρεωκοπίας και νέες περικοπές για τις συντάξεις πείνας. Νομιμοποίηση του λοκ άουτ και ασφυκτικό περιορισμό στα όρια της κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας (νέο άρθρο 4 με απόφαση για απεργία από την απόλυτη πλειοψηφία των εργαζομένων σε μια επιχείρηση). Πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Μέτρα για την απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων, διάθεσή τους στα σουπερμάρκετ και τα βενζινάδικα, μεγάλες αυξήσεις των τιμών μέσα από τη μονοπώληση της αγοράς, όπως σε όλες τις χώρες που επιλέχτηκαν αυτές οι πολιτικές. Και τέλος, μεθοδεύσεις για ρύθμιση του χρέους με αλλεπάλληλες ιδιωτικοποιήσεις και ασφυκτική επιτροπεία για τα επόμενα 50 χρόνια, με την υπογραφή ενός νέου μεσοπρόθεσμου και την κατάργηση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας.

Τα μέτρα αυτά ψηφίζονται από τη Βουλή με φαστ τρακ διαδικασίες και επικυρώνονται από την ΕΕ και το Eurogroup στις 1-2 Απρίλη.

Η προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, αποτελεί μια ανοιχτή και διαρκή πρόκληση για εργαζόμενους και νεολαία. Μετά από τα τεράστια ποσά που ξοδεύτηκαν για τα πανηγύρια του Ιανουαρίου όταν η κυβέρνηση της εξαθλίωσης και της καταστροφής αναλάμβανε την προεδρία, 1 και 2 Απριλίου πραγματοποιούν άτυπη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ, συγκεντρώνοντας τους Υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών στην Αθήνα. Οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιοι θεσμοί που έφεραν τις πολιτικές λιτότητας και διαρκών μειώσεων μισθών και συντάξεων έρχονται να συζητήσουν και να σχεδιάσουν νέο γύρο λεηλασίας απέναντι στα δικαιώματα μας και τις ζωές μας.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα τους υποδεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες. Για τους φοιτητές και τους αυριανούς εργαζόμενους η πρόκληση είναι διπλή! Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που έρχονται στην Αθήνα και τι εκπροσωπούν. Είναι στελέχη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυτοί που οργανώνουν τη διάλυση του δημόσιο πανεπιστημίου και προωθούν την ιδιωτικοποίηση του. Με τις δικές τους ευλογίες, η κυβέρνηση προσπάθησε (και συνεχίζει να προσπαθεί) να απολύσει 800 διοικητικούς υπαλλήλους και να τους αντικαταστήσει με εργολαβίες, να κλείσει γραμματείες και βιβλιοθήκες. Πάνω στις δικές του κατευθύνσεις εξελίσσεται το σχέδιο διάλυσης της φοιτητικής μέριμνας, η παραχώρηση λεσχών σίτισης και εστιών σε ιδιώτες και η μετακύλιση του κόστους στις πλάτες των φοιτητών. Οι αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ που απειλούν να κλείσουν τμήματα και ολόκληρες σχολές δεν πέφτουν από τον ουρανό. Οι Εσωτερικοί Κανονισμοί και οι Οργανισμοί έρχονται να παραδώσουν κάθε λειτουργία των σχολών μας στις επιχειρήσεις και να εξασφαλίσουν ότι το εργασιακό μας μέλλον θα ταιριάζει στα πρότυπα του μνημονίου.

Το επερχόμενο ΕΚΟΦΙΝ είναι πρόκληση συνολικά για τη νεολαία. Είναι πρόκληση να ζεις μες τον φόβο της ανεργίας, να παρακαλάς για μισθούς των 400 ευρώ και να έρχονται να σου μιλάνε για «ανάπτυξη» και για «διανομή του πλεονάσματος». Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι το άθλιο παρόν που ζούμε στήθηκε από το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης, την κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους και την ριζική μείωση του επιδόματος ανεργίας. Είναι κατευθύνσεις που προώθησε μέσα από το πρώτο μνημόνιο η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αποτελέσματα τους φαίνονται σήμερα. 

Ο Φοιτητικός μας Σύλλογος δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Μαζί με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους θα υποδεχθούμε το ΕΚΟΦΙΝ και τους υπουργούς Οικονομικών όπως του αρμόζει, για να βγουν μπροστά λαός και νεολαία το διήμερο 1-2 Απριλίου στον αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές τους. Διαδηλώνουμε στο κέντρο της Αθήνας με κατεύθυνση τα γραφεία της Ε.Ε. Προχωράμε σε συντονισμό με σωματεία και με όσους συνολικά πλήττονται από αυτές τις πολιτικές. Προχωράμε στο δρόμο του αποφασιστικού αγώνα που τον δείχνουν οι απολυόμενοι καθηγητές και οι καθαρίστριες, που βαδίσαμε μαζί με τους εργαζόμενους στις σχολές μας, το δρόμο του νικηφόρου αγώνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου