Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Λίγα λόγια για την κατάσταση στη σχολή μας


_ ή αλλιώς γιατί πρέπει να κάνουμε Συνέλευση
Μετά από συνεχή πίεση του Φοιτητικού Συλλόγου επιτεύχθηκε το αίτημα της εμβόλιμης εξεταστικής για τους επι πτυχίω για όλα τα μαθήματα που χρωστάνε αλλά και για τους φοιτητές των υπολοίπων ετών για τα μαθήματα Χειμερινού εξαμήνου για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διδασκαλία. Παρόλα αυτά εξαιτίας των απολύσεων μεγάλου μέρους του διοικητικού προσωπικού το ΕΚΠΑ και η Νομική συγκεκριμένα υπολειτουργούν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι έχουνε επιστρέψει στις θέσεις τους και «βάζουν πλάτη» για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες · παρά το γεγονός ότι πολλοί είναι ήδη σε διαθεσιμότητα ή σε «αυτοδίκαιη αργία»· παρά το γεγονός ότι από στιγμή σε στιγμή περισσότεροι από τους μισούς θα βρεθούνε εκτός. Δεν απομένει παρά η δημοσίευση της τελικής λίστας, που θα δείξει την «έξοδο» σε 400 από αυτούς.

_ για το νέο πανεπιστήμιο των απολύσεων
Οι απολύσεις ανοίγουν το δρόμο σε νέου τύπου εργασιακές σχέσεις για τους εναπομείναντες υπαλλήλους (εντατικοποίηση, νέες συμβάσεις) και στην επέκταση των εργολαβιών, που ήδη υπάρχουν, στους τομείς της καθαριότητας και της σίτισης. Έτσι μαζί με την άμισθη (ή σχεδόν άμισθη) εργασία μεταπτυχιακών και διδακτόρων σε ερευνητικά και μη προγράμματα ανοίγονται και νέα πεδία κερδοφορίας μέσα στο πανεπιστήμιο. Μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση σε τραγικά επίπεδα (σχεδόν -70%), το κράτος μετακυλύει ουσιαστικά το κόστος φοίτησης (σίτιση, στέγαση, δωρεάν συγγράμματα) στους φοιτητές και τις οικογένειες τους, τη στιγμή μάλιστα που ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών ήδη είναι αναγκασμένο να δουλεύει (ή να ψάχνει για δουλειά) , για να καλύψει τα έξοδα του. Ταυτόχρονα ανοίγεται το πεδίο για να μπάσουν και τον «ιδιωτικό παράγοντα»(βλέπε μεγάλες εταιρίες) που θα χορηγήσουν το πανεπιστήμιο με τα απαραίτητα πάντα ανταλλάγματα.

_ τι βρίσκουμε μπροστά μας
Ένα μήνα λοιπόν πριν την έναρξη της εξεταστικής, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με βασικές δυσλειτουργίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις ενώ ταυτόχρονα οι περισσότεροι φοιτητές έχουν εισέλθει σε μια ακραία εντατικοποιημένη καθημερινότητα σπουδών με εξαντλητικές φαστ-τρακ εξεταστικές και ατέλειωτες  ολοήμερες παρακολουθήσεις .

Αρχικά ένα μήνα τουλάχιστον μετά από την εξέταση ανακοινωθήκαν τα αποτελέσματα της επαναληπτικής εξεταστικής του Ιανουαρίου. Έτσι για πολύ καιρό δεν ήμασταν καν σε θέση να γνωρίζουμε ποια μαθήματα θα δώσουμε στην εξεταστική που προκειμένου να μπορούμε οργανώσουμε το πρόγραμμα μας, ειδικά όσοι από εμάς εργαζόμαστε ή χρωστάμε πολλά μαθήματα. Σε αυτό προστίθεται και η μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του προγράμματος της εξεταστικής το οποίο πληροφορηθήκαμε αυτές τις μέρες ότι θα πραγματοποιηθεί τις μέρες των γιορτών του Πάσχα!

Και μέσα σε όλα αυτά δεν έχει ανοίξει ακόμα … ούτε το my-studies ούτε ο Εύδοξος. Δεν μπορούμε δηλαδή να δηλώσουμε τα μαθήματα που θέλουμε να δώσουμε ούτε βέβαια και τα αντίστοιχα συγγράμματα. Το γεγονός αυτό έχει διπλή αρνητική επίδραση. Αφενός, είναι αδύνατο για όσους το επιθυμούν να αρχίσουν να διαβάζουν και αφετέρου δεν θα πρέπει να μας διαφύγει και το οικονομικό κόστος που μεταφέρεται στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Με στόχο να αποφύγουμε την πλήρη εντατικοποίηση του διαβάσματος (που θα έρθει αν περιμένουμε να μας μοιραστούν τα συγγράμματα), αρκετοί από εμάς καταφεύγουν στην έσχατη λύση της αγοράς των συγγραμμάτων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υποχρεωτική πλέον αγορά των κωδίκων, αυξάνει δραματικά το κόστος φοίτησης και βαθαίνει τον ταξικό χαρακτήρα του σύγχρονου πανεπιστημίου της κρίσης που από κοινού «χτίζουν» κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ. Έτσι αναγκαστικά πετιούνται έξω από αυτό όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το όλο και αυξανόμενο κόστος φοίτησης(Βλέπε και δίδακτρα προ των πυλών-εισαγωγή φοιτητοδανείων) εφόσον δεν θα παρέχονται στους φοιτητές πλέον ούτε τα στοιχειώδη για την αποπεράτωση των σπουδών τους.  Επιπλέον από φέτος θα ξεκινήσουν οι πρώτες διαγραφές φοιτητών οι οποίοι έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης. Θέλουν τη δημιουργία ενός αποφοίτου που δεν θα έχει παραστάσεις συλλογικής διεκδίκησης αποστειρωμένο από τον μαχητικό συνδικαλισμό, που έχει μάθει να ζει συνεχώς υπό την απειλή των deadline, της διαγραφής στο πανεπιστήμιο, της απόλυσης στην εργασία…

_ από δω και πέρα 
Το άνευ όρων ανοιχτό πανεπιστήμιο, με απολυμένους διοικητικούς υπαλλήλους οδηγεί προφανώς στη δυσλειτουργία του και την ολική απώλεια του όποιου δωρεάν του χαρακτήρα. Ανοίγονται έτσι μπροστά μας δυο δρόμοι: είτε θα αποδεχθούμε τον φαινομενικό μονόδρομο της υπερεντατικοποιημένης εξεταστικής, με συγγράμματα και κώδικες που θα πληρώνουμε από την τσέπη μας είτε θα πάμε να επιβάλουμε από δω και πέρα τις αυτονόητες ανάγκες μας. Είτε θα αποδεχθούμε συνολικά την καταστροφική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που φέρνει δίδακτρα, διάσπαση πτυχίων και διαγραφές σε ένα πανεπιστήμιο-εξεταστικό κέντρο είτε θα ορθώσουμε τείχος αντίστασης στις προωθούμενες από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλαγές. Είτε συνολικά θα αποδεχθούμε την υποτίμηση των ζωών μας και θα οδηγηθούμε σε ένα μέλλον ανεργίας, ελαστικής εργασίας και μετανάστευσης είτε θα ανατρέψουμε το παρόν και το μέλλον που μας ετοιμάζουν.

Με ανασυγκροτημένο Φοιτητικό Σύλλογο στα χέρια των φοιτητών. Με αμεσοδημοκρατικές και αποφασιστικές διαδικασίες βάσης κόντρα στην απάθεια και την ανάθεση σε «ειδικούς». Με ανατρεπτικό Φοιτητικό Κίνημα που θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο(βλέπε κυβερνήσεις ΕΕ-ΔΝΤ) και θα παλεύει για μία παιδεία βασισμένη στις δικές  μας ανάγκες και όχι των μανατζαρέων που διοικούν σήμερα το πανεπιστήμιο. Για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

ΟΛΟΙ_ΟΛΕΣ  στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού μας Συλλόγου 
την Πέμπτη 13/3 - 13:00 – αιθ.1!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου