Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού



Ήταν 21 Μαρτίου του 1960, όταν μία ομάδα μαύρων, που αποτελούσαν το 90% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί διαδηλώνοντας στους δρόμους, ζητώντας ίσα δικαιώματα. Νωρίς το πρωί ένα πλήθος από 5.000 έως 7.000 ανθρώπους, άρχισε να κατευθύνεται προς το αστυνομικό τμήμα του Σάρπβιλ. Μέχρι τις 10, το πλήθος αριθμούσε πλέον τους 19.000 ανθρώπους περίπου. Η αστυνομία πυροβολεί και μέσα σε ελάχιστα λεπτά η διαδήλωση βάφτηκε στο αίμα με 69 διαδηλωτές νεκρούς και 180 τραυματίες. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. 
---
Σήμερα μπορεί το απαρτχάιντ να έχει τελειώσει τυπικά, όμως ήταν πολύ πρόσφατα τον Αύγουστο του 2012 όταν αστυνομικοί γάζωσαν με αυτόματα όπλα απεργούς εργάτες στα ορυχεία λευκοχρύσου της Νότιας Αφρικής, σκοτώνοντας 46 εργάτες, τραυματίζοντας 78 και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες στο ορυχείο της Μαρικάνα που ανήκει στη Βρετανική εταιρεία Lonmin Plc, τρίτη εταιρεία σε εξόρυξη λευκόχρυσου παγκοσμίως. Η εταιρεία είχε απείλησε πως όποιος εργάτης δεν επέστρεφε στην εργασία του θα απολυόταν ενώ πριν από τη σφαγή οι εκπρόσωποι της αστυνομίας είχαν… «δεσμευτεί» να καταστείλουν τον αγώνα των εργατών. Οι εργάτες στα ορυχεία λευκοχρύσου στη Νότια Αφρική είναι μεταξύ των πιο χαμηλόμισθων εργατών και πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από την εποχή του τέλους του απαρτχάιντ πριν είκοσι χρόνια λόγω της τεράστιας κοινωνικής ανισότητας [οι 100 πιο πλούσιοι στη χώρα έχουν αυξήσει τον πλούτο τους κατά 62% τη στιγμή που 25 εκ. άνθρωποι είναι κάτω από το επίσημο επίπεδο φτώχειας].

Όσο και αν για αυτό το περιστατικό δεν έβγαλε καμιά δακρύβρεχτη ανακοίνωση ο ΟΗΕ όσο και αν εκείνη ημέρα του Αυγούστου δεν μπήκε στο εορτολόγιο κανενός παγκόσμιου οργανισμού, ΜΚΟ, κλπ εμείς ξέρουμε ότι όσο θα υπάρχουν στον κόσμο δούλοι και αφεντικά, εργάτες και εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι και εκμεταλλευτές τα κοινωνικά απαρτχάιντ θα είναι εδώ κρυμμένα καλά πίσω από τα ωραία κτήρια των "δημοκρατικών θεσμών" και τις πομπώδεις συνταγματικές διακηρύξεις περί ισότητας, ελευθερίας και λοιπών ωραίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου