Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Καταγγελία για την εν κρυπτώ συνεδρίαση της ΓΣ τμήματος και το ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών που έχει επιβληθεί το τελευταίο διάστημα

Όταν η Γενική Συνέλευση Τμήματος παίζει κρυφτό…

Τη Τετάρτη, 29-5 διεξήχθη Γενική Συνέλευση του τμήματος Νομικής η οποία δε θυμίζει σε πολλά τις προηγούμενες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια διαδικασία η οποία πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ, χωρίς καμία ανακοίνωση πουθενά και χωρίς καμία πρόθεση για τη συμμετοχή των φοιτητών του συλλόγου σε αυτήν. Εδώ ας σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα οι διαδικασίες αυτές ήταν ανοιχτές σε όποιον φοιτητή του συλλόγου ήθελε να συμμετάσχει,  το οποίο ήταν ένα κεκτημένο μας ώστε να μπορούν κι οι ίδιοι οι φοιτητές να παρεμβαίνουν στα όργανα διοίκησης και να έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων. Με βάση αυτά, όταν Πρόεδρος και καθηγητές ρωτήθηκαν γιατί δεν υπήρξε ενημέρωση του φοιτητικού σώματος απάντησή τους ήταν ότι δεν έχουμε θέση σε αυτή τη διαδικασία, καθώς ούτε μέλη της Συγκλήτου είμαστε, ούτε έχουμε εκλέξει αντιπρόσωπο, όπως ακριβώς προβλέπεται από το νόμο Διαμαντοπούλου! 

Πρόκειται για τον αντιπρόσωπο που ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να εκλέξουμε στη νέα αυταρχική διοίκηση του Συμβουλίου Ιδρύματος. Γι αυτό και κατηγορούμαστε που δεν εκλέγουμε έναν μόνο αντιπρόσωπο από όλο το ΕΚΠΑ για να μας «ενημερώνει» απλά για τις αποφάσεις που το εν λόγω αντιδημοκρατικό όργανο θα παίρνει για εμάς χωρίς εμάς. Ο φοιτητικός μας σύλλογος όμως μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις ,έχει καταδικάσει το νόμο αυτό. Επίσης έχουμε αντιταθεί στην ίδια την ύπαρξη του Συμβουλίου Ιδρύματος το οποίο και μέσα από μια πραξικοπηματική διαδικασία και χωρίς καμιά δική μας νομιμοποίηση συγκροτήθηκε! Γιατί ακριβώς εμείς δε θέλουμε να «εκπροσωπούμαστε» σε ένα όργανο που δε μας λαμβάνει υπ’ όψιν, σε ένα όργανο που δε μπορεί ο κάθε φοιτητής να έχει λόγο. 

Σε παρόμοια πλαίσια κινείται και το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε για τους φοιτητές της σχολής μας το τελευταίο διάστημα. Πολύωρες αναπληρώσεις και συμβάντα καθηγητικής αυθαιρεσίας με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κ. Ευστρατίου(τρομοκρατία φοιτητών και απειλές για κοψίματα)  αποτελούν προσπάθειες επιβολής πτυχών του νόμου Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου. Όταν μάλιστα οι φοιτητές απέναντι σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν παράταση της εξεταστικής, δεν εισακούστηκαν καν από τη διοίκηση της σχολής. 

Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ακριβώς μια αντιδημοκρατική τομή στο τρόπο διοίκησης της σχολής και γενικότερα του πανεπιστημίου.  Σε συνάρτηση με τις περικοπές σε φοιτητικές παροχές(συγγράμματα, σίτιση, στέγαση) και την υποχρέωση πολλών φοιτητών σε καθημερινή παρακολούθηση, την τροπολογία που ψηφίστηκε με το σχέδιο Αθηνά και τη δυνατότητα του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας να μετατρέπει τα προγράμματα σπουδών ανάλογα με τις διαθέσεις του, τις υπερεξουσίες που δίνονται μέσα από το σχέδιο «Αθηνά» στους κοσμήτορες των σχολών, τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό που επιβάλει τις διαγραφές φοιτητών και την απειλή της πειθαρχικής ποινής σε όποιο φοιτητή εναντιώνεται στις επιταγές Υπουργείου – συγκυβέρνησης ουσιαστικά οδηγούν σε μια ανυπόφορη φοιτητική καθημερινότητα. 

Μέσα από τα αντιδημοκρατικά όργανα διοίκησης στα οποία οι φοιτητές δε θα έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων εξυπηρετείται η σκληρή και άμεση εφαρμογή του νόμου – Αρβανιτόπουλου και του σχεδίου Αθηνά. Το μέλλον που ετοιμάζουν για μας είναι ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο κι ένα πανεπιστήμιο πλήρως ενταγμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας που θα παράγει το νέο μοντέλο πειθήνιου εργαζόμενου. 

Εμείς όμως απέναντι σε όλα αυτά δε πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι! Σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής των διατάξεων που διαλύουν το φοιτητικό μας παρόν και το εργασιακό μας μέλλον θα σταθούμε εμπόδιο! Με όπλο μας τις συλλογικές μας διαδικασίες κι αποφάσεις θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα και τα κεκτημένα που μας στερούν!  
Α Ν Τ Ι Ν Ο Μ Ι Α / Ρ.Α.Πα.Ν. – Σ.Α.Φ.Ν.
Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου