Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Οι εκπαιδευτικοί θα βάλουν τα χακί;

Μετά από όλη τη σωρεία των αντιλαϊκών μέτρων που επιβάλλονται από τη τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, την τρόικα και το ΔΝΤ πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΕΕ σε εργαζόμενους και νεολαία, στο στόχαστρο της βάρβαρης πολίτικης βρέθηκε για άλλη μια φορά ο κόσμος της εκπαίδευσης.
Αυξήσεις ωραρίου, αναγκαστικές μεταθέσεις!
Συγκεκριμένα συγκυβέρνηση, τρόικα και Υπουργείο παιδείας αποφάσισαν και μάλιστα σε νεκρή περίοδο, την Κυριακή των Βαΐων, ότι οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, τη στιγμή που οι μισθοί τους έχουν μειωθεί στο μισό, πρέπει να δουλεύουν ακόμη περισσότερες ώρες !  Και όντως συμφώνα με τους νέους αιφνιδιαστικούς νομούς, ετσιθελικά, επιβλήθηκε στους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης η αύξηση του ωραρίου τους! Παράλληλα με τις περισσότερες ώρες που θα πρέπει οι καθηγητές να δουλεύουν  όμως θεσπίστηκε κι επιβλήθηκε ως «κοινωνικά αναγκαία» η εξίσου αυθαίρετη μετάθεση καθηγητών! Θεσπίστηκε δηλαδή η δυνατότητα του Υπουργείου να μεταθέτει τους καθηγητές ανεξάρτητα από τις δίκες τους ανάγκες, τα έξοδα που χρειάζονται για τη μετακίνηση λογά της μετάθεσης, των αναγκών των οικογενειών τους κ. ο. κ.!  Ουσιαστικά, σε έναν κλάδο ο όποιος συγκριτικά με την κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη είχε από τα μεγαλύτερα ωράρια και τους χαμηλότερους μισθούς, επιβάλουν ακόμη μεγαλύτερα ωράρια και υποχρεώνουν τους καθηγητές και τις οικογένειες τους σε πλήρη ανατροπή της μέχρι τώρα δεδομένης καθημερινότητας τους και πλήρη οικονομική αφαίμαξη!
Αξιολόγηση, (άρα) απολύσεις!
Παράλληλα, γιατί τέτοιες είναι κι οι επιταγές της τρόικας και της Ε. Ε., εισάγεται ο θεσμός της αξιολόγησης διδακτικού προσωπικού. Εισάγεται ο θεσμός που ορίζει ότι όποιοι καθηγητές δεν έχουν τα «κατάλληλα προσόντα», τα όποια όμως αρκούσαν για να διοριστούν, θα απολύονται! Πρόκειται για ένα θεσμό που έρχεται να δώσει το κατάλληλο πρόσχημα στο Υπουργείο για να προβεί στις επιβαλλόμενες από την τρόικα απολύσεις και να εντείνει πλήρως τον ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων καθηγητών, οι όποιοι θα κοιτάξουν να τη «σκαπουλάρουν» επανακαταρτιζομενοι εις βάρος των συναδέλφων τους για να διατηρήσουν τον πενιχρό πια μισθό τους!
Με αυτά τα μετρά είναι δίκαιο να εξεγείρονται!
Απέναντι στην ταφόπλακα που Υπουργείο, συγκυβέρνηση υπό τη λαμπρή καθοδήγηση της ΕΕ επιβάλλουν, οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης προκήρυξαν την απεργία τους εν μέσω πανελληνίων ώστε να αναγκάσουν σε υποχώρηση το Υπουργείο και σε ανατροπή των αποφάσεων του. Πριν καν όμως προκηρύχνει η απεργία αυτή, τα ΜΜΕ είχαν ξεκινήσει τη δική τους εκστρατεία. Εφημερίδες και κανάλια έπαιζαν συνεχώς την ιδία κασέτα που παίζουν πάντα όταν κάποιος κλάδος επιλεγεί το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης (βλ.απεργοι του Μετρο, ναυτεργάτες)!  Ότι οι «φυγόπονοι καθηγητές» για λίγες ώρες παραπάνω εργασίας επιλέγουν να βάλουν βόμβα στις πανελλήνιες εξετάσεις και να υποχρεώσουν τους μαθητές να περιμένουν σε αναμμένα κάρβουνα. Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι καθηγητές κι ο κόσμος της εκπαίδευσης! Αυτό τα ΜΜΕ παρέλειψαν να το αναφέρουν προπαγανδίζοντας εναντία στον απεργιακό αγώνα των καθηγητών, παίζοντας όσο καλυτέρα το ρολό τους ως εκφραστές και προβοκάτορες της κυβερνητικής, αντιλαϊκής πολίτικης προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να στρέψουν τόσο τους μαθητές και τις οικογένειες τους όσο και γενικότερα την κοινή γνώμη εναντία σε ένα δίκαιο αγώνα που πάει να διεξαχθει . Παρουσιάζουν τους καθηγητές ως αυτούς που στρέφονται «ανεύθυνα και αδίστακτα εναντίον του κοινωνικού συνόλου» και «επιμένουν σε ακρότητες» αποσιωπώντας ότι ο μονός που στρέφεται εδώ και τρία χρόνια εναντίον του κοινωνικού συνόλου είναι οι κυβερνήσεις των Μνημονίων, οι αποφάσεις της Τρόικα και της ΕΕ που βυθίζουν τον ελληνικό λαό ολοένα και περισσότερο στην εξαθλίωση. Όμως οι καθηγητές δεν τρομοκρατούνται, ακριβώς γιατί ξέρουν ότι ο αγώνας τους δεν είναι ξεκομμένος από τους υπόλοιπους κλαδικούς αγώνες αλλά ταυτόχρονα παλεύουν και για τους μαθητές τους. Γιατί το να βάλουν φρένο σε αυτά τα σχεδία του Υπουργείου θα σημάνει ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης μπορεί και πετυχαίνει νίκες συνολικά καθώς και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η επίθεση εντείνεται συνεχώς. Απέναντι στο νόμο Διαμαντόπουλου-Αρβανιτοπουλου καθώς και στο «Σχέδιο Αθήνα» φοιτητές, μελή ΔΕΠ και διοικητικοί υπάλληλοι βρίσκονται ήδη από τις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς σε κινηματική τροχιά και έχουν δημιουργήσει βαθιά ρήγματα και δυσκολίες εφαρμογής στα σχεδία του Υπουργείου αποδεικνύοντας ότι οι μαζικοί, ανυποχώρητοι αγώνες πτωχαίνουν και τον στόχο τους!               
Ακριβώς αυτούς τους ανυποχώρητους αγώνες φοβούνται η συγκυβέρνηση και τα επιτελεία της και προχώρησαν σε επίταξη των καθηγητών! Όποιος καθηγητής τολμήσει να ασκήσει το κεκτημένο δικαίωμα του στην απεργία θα απολύεται! Και δεν πρόκειται για ένα μετρό έκτακτης ανάγκης όπως το παρουσιάζουν, αλλά για ένα ιδιαίτερα συχνό πια φαινόμενο. Ναυτεργάτες, απεργοί του μετρό και τώρα καθηγητές αντιμετωπίζουν την αυταρχική απαγόρευση στην απεργία προκειμένου και η συγκυβέρνηση να κατοχυρώσει την εφαρμογή των μέτρων της ακόμη και χωρίς τη χαμένη προ πολλού λαϊκή νομιμοποίηση. Είναι ακριβώς εκείνη η πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης που αποσκοπεί στην πάταξη κάθε αγωνιζόμενης φωνής και στην ιδεολογική τρομοκρατία του κοινωνικού συνόλου.
Όμως κάνεις μας δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι! Όσο Υπουργείο παιδείας, συγκυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ επιβάλλουν την κοινωνική εξαθλίωση τόσο εμείς θα αντιστεκόμαστε! Ο αγώνας των καθηγητών είναι δίκαιος και όλοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους! Οι αγωνιζόμενοι καθηγητές, και ο κόσμος της εργασίας που αντιστέκεται έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας! Η θα νικήσουμε όλοι μαζί, η θα χάσει ο καθένας μονός του! Απέναντι στην αυταρχική στροφή και τα αντιλαϊκά μετρά, μόνο όποιος τολμά να αγωνίζεται, μπορεί και να νικά!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ
ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου