Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της ΕΑΑΚ για την άρση ασύλου στο ΑΠΘ



Σήμερα 30-11 στις 4 τα ξημερώματα αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χώρο της κατειλημμένης από απεργούς εργολαβικούς υπαλλήλους πρυτανείας και συνέλαβαν 11 εργαζόμενους(10 υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας και 1 της καθαριότητας). Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρωτοφανών κατασταλτικών χτυπημάτων των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων. Μια μέρα μετά την αθώωση των τριών εργαζόμενων αγωνιστών και ενώ εκκρεμεί για τις 19 Δεκέμβρη η δίκη των 16 μελών των φοιτητικών συλλόγων(10 μέλη των ΕΑΑΚ και 6 ακόμα συναγωνιστές) που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης των ΜΑΤ στο ΑΠΘ την ημέρα της 17 Νοέμβρη , η «σιδερένια φτέρνα του κράτους » ξαναχτυπά.

Η εισβολή των ΜΑΤ για δεύτερη φορά σε ένα μήνα μέσα στο χώρο του ασύλου, ήρθε μετά από επιστολή των πρυτανικών αρχών στο εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του διέταξε την επέμβαση για την λήξη της απεργίας και την σύλληψη των καταληψιών. Η απεργία 70 ημερών, με τη οποία οι εργαζόμενοι δε ζητάνε τίποτα παραπάνω από το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους (είναι μήνες απλήρωτοι), μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια και να σταματήσουν να δουλεύουν υπό το καθεστώς της εργολαβίας. Αντ’ αυτού οι πρυτανικές αρχές ,προλαβαίνοντας ακόμα και τα συμβούλια ιδρύματος ,σπεύδουν να υλοποιήσουν την μνημονιακή πολιτική ζητώντας από τους εργαζόμενους να δουλεύουν με 460 ευρώ. Η απόφαση για συνέχιση της απεργίας μάλιστα ανανεώθηκε μετά από πολύ μαζική συνέλευση του σωματείου μου πραγματοποιήθηκε στις 28-11 παρά την τρομοκρατία της απειλής επέμβασης της αστυνομίας η οποία και πραγματοποιήθηκε τελικά.

Η επιστολή στο εισαγγελέα από τις πρυτανικές αρχές και τους κοσμήτορες σχολών δείχνει τον προδοτικό τους ρόλο στον αγώνα για τη προάσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου, καθώς για ακόμα μια φορά δίνουν τα διαπιστευτήρια τους στη κυβέρνηση ότι μπορούν να εγγυηθούν την υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής στα πανεπιστήμια μέσω της κατασυκοφάντησης και διάλυσης του αγώνα των εργολαβικών.

Ως ΕΑΑΚ βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυοι στον αγώνα των 650 εργολαβικών υπαλλήλων και συμπορευτήκαμε μαζί τους. Ο αγώνας τους πρέπει να δικαιωθεί. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που-στο όνομα του χρέους και σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ- προκειμένου να διασφαλίσει την υλοποίηση της πολιτικής κοινωνικής καταστροφής και διάσωσης του κεφαλαίου δε διστάζει να καταστέλλει κάθε αγώνα που ξεπηδά. Η όξυνση της κρατικής καταστολής αποδεικνύει τον φόβο της απέναντι στη δυναμική των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα τον Πρύτανη του ΑΠΘ για την κατασυκοφάντηση του αγώνα των εργολαβικών υπάλληλων και την επιλογή του να προβεί σε κάλεσμα για εισαγγελική παρέμβαση, αλλά και τη διπρόσωπη στάση του καθώς σήμερα τολμά να εμφανίζεται και να ζητά την απελευθέρωση των ανθρώπων που ο ίδιος διέταξε να συλλάβουν. Την ίδια μέρα που με δική του πρωτοβουλία διοργανώθηκε η φιέστα-απεργοσπασία καθαρισμού του ΑΠΘ, με την συνδρομή των ΜΜΕ και της εργολαβικής εταιρίας που μίσθωσε παράνομα άλλο συνεργείο καθαρισμού .  Απαιτούμε την άμεση παραίτηση τόσο του Πρύτανη Μυλόπουλου , του πρυτανικού συμβουλίου όσο και των κοσμητόρων και προέδρων σχολών που συνυπέγραψαν την επιστολή! Είναι συνυπεύθυνοι για το απεργοσπαστικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε.. Είναι η πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η αστυνομία εισβάλει στο άσυλο για να καταστείλει μια απεργία. Μια απεργία μάλιστα που ούτε καν νομότυπα έχει κηρυχτεί παράνομη, το αντίθετο μάλιστα υπάρχει δικαστική απόφαση που κρίνει απόλυτα νόμιμη την απεργία και απορρίπτει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον των απεργών η «Οικολογική Α.Ε.»(η εργολαβική εταιρία) .  

Το άσυλο αποτελεί λαϊκό κεκτημένο που κερδήθηκε με αγώνες , δεν καταργείται από νόμους,  είναι χώρος που ανήκει σε όλο των αγωνιζόμενο λαό, η η αξία χρήσης του νοηματοδοτείται μέσα από αυτούς.  Ως φοιτητικό κίνημα και μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους θα είμαστε εκεί κάθε στιγμή να υπερασπιστούμε τους δίκαιους αγώνες του λαού και της νεολαίας αλλά και το ίδιο το άσυλο σε οποιαδήποτε προσπάθεια άρσης του από την Κυβέρνηση και τις Πρυτανικές Αρχές. Δηλώνουμε ξεκάθαρα στη κυβέρνηση που διαλύει κάθε λαϊκή κατάκτηση ότι είμαστε στο πλευρό των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ και θα μας βρουν απέναντι τους σε κάθε προσπάθεια καταστολής του αγώνα του εργαζόμενου λαού.



  • Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων με απόσυρση των κατηγοριών που τους βαραίνουν.
  • Απαιτούμε την κήρυξη πανθεσσαλονίκειας απεργίας  στα πλαίσια της στήριξης του αγώνα των εργολαβικών υπαλλήλων, αλλά και απέναντι συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική. Ο αγώνας τους είναι υπόθεση όλου του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος της πόλης.

ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ



ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ
σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Μαρξισμός και Δίκαιο

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, ώρα 15:00, Αμφ 3




ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ-Ε.Α.Α.Κ.

ΔΙΚΑΙΟ
ΚΑΙ
ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ



«Το δίκαιο είναι η θέληση μιας τάξης που αναγορεύτηκε σε νόμο, είναι προϊόν του ασυμβίβaστου των ταξικών αντιθέσεων»







Εδώ και πάλι η εισήγηση.


Το Δίκαιο ήτανε πάντοτε μια χίμαιρα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένα συγχωροχάρτι που δίνανε ιερείς και νομοδιδάσκαλοι στους εκμεταλλευτές για να εκμεταλλεύονται, στους κυριάρχους για να κυριαρχούν, στους αφέντες για να οργώνουν με τα σώματα των δούλων και να τα πουλούν σε σκλαβοπάζαρα, ή στους εργοδότες για να περισυλλέγουν στάλα στάλα και να υφαρπάζουν τον ιδρώτα των σύγχρονων δούλων, των μισθωτών εργαζόμενων. Το Δίκαιο ήταν πάντοτε το δίκαιο του ισχυρού, όχι όμως του ενός ή του άλλου μεμονωμένου ανθρώπου, αλλά εκείνης της ομάδας ανθρώπων, εκείνης της κοινωνικής τάξης που είχε στην ιδιοκτησία της τα μέσα παραγωγής του πλούτου και άρα την πολιτική εξουσία.


Εμάς το Δίκαιο ποιών ισχυρών μας μαθαίνουν, το Δίκαιο ποιών αφεντικών μας καλούν να υπηρετήσουμε, ποιό είναι το ταξικό Δίκαιο που (κατ)ισχύει, και επειδή ισχύει είναι τάχα το «σωστό» Δίκαιο για τους ανθρώπους;  Ποιό ακριβώς είναι το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δ.Ν.Τ και των Μνημονίων;
  
«Για να διαλύσω τις αμφιβολίες που με πολιορκούσαν καταπιάστηκα με μια πρώτη εργασία, μια κριτική αναθεώρηση της φιλοσοφίας του δικαίου του Χέγκελ. Οι έρευνες μου κατέληξαν στο ακόλουθο συμπέρασμα: Οι νομικές σχέσεις, όπως και οι κρατικές μορφές, δεν μπορούν να εξηγηθούν ούτε από αυτές τις ίδιες ούτε από την υποτιθέμενη εξέλιξη του ανθρώπινου Πνεύματος, αντίθετα, αντλούν τις ρίζες τους από τις υλικές συνθήκες της ζωής τις όποιες ο Χέγκελ, ακολουθώντας το παράδειγμα των Άγγλων και των Γάλλων του 18ου αιώνα, ονομάζει συνολικά «κοινωνία-των-ιδιωτών» και την ανατομία της κοινωνίας-των-ιδιωτών πρέπει να την αναζητήσουμε στην πολιτική οικονομία[…]
    
Στην κοινωνική παραγωγή της ύπαρξης τους, οι άνθρωποι συνάπτουν καθορισμένες, αναγκαίες και ανεξάρτητες από τη θέληση τους σχέσεις, οι σχέσεις αυτές παραγωγής αντιστοιχούν σε ένα δεδομένο βαθμό ανάπτυξης των υλικών παραγωγικών τους δυνάμεων. Το σύνολο των σχέσεων αυτών σχηματίζει την οικονομική δομή της κοινωνίας, το πραγματικό βάθρο πάνω στο όποιο υψώνεται ένα νομικό και πολιτικό οικοδόμημα και στο όποιο αντιστοιχούν καθορισμένες μορφές της κοινωνικής συνείδησης. Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής εξουσιάζει εν γένει την εξέλιξη της κοινωνικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής. Δεν καθορίζει η συνείδηση των ανθρώπων την ύπαρξή τους, άλλα αντίθετα η κοινωνική τους ύπαρξη καθορίζει τη συνείδηση τους.  Σε ένα ορισμένο βαθμό της ανάπτυξης τους οι υλικές παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας έρχονται σε σύγκρουση με τις υπάρχουσες παραγωγικές σχέσεις ή με τις σχέσεις ιδιοκτησίας στα πλαίσια των οποίων κινήθηκαν μέχρι τώρα και οι οποίες δεν αποτελούν παρά τη νομική τους έκφραση»

Στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο Μάρξ και Ένγκελς γράφουν, απευθύνοντας τον καταγγελτικό τους λόγο στην αστική τάξη: «το δίκαιό σας είναι η θέληση της τάξης σας που αναγορεύτηκε σε νόμο, θέληση που το περιεχόμενό της καθορίζεται από τις υλικές συνθήκες ύπαρξης της τάξης σας». Το κράτος, άρα και το δίκαιο, «είναι προϊόν εκδήλωσης του ασυμβίβαστου των ταξικών αντιθέσεων», θα γράψει ο Ενγκελς. «Το κράτος βγήκε από ανάγκη χαλιναγώγησης των ταξικών αντιθέσεων, δημιουργήθηκε όμως, μέσα στην πάλη αυτών των τάξεων». Το κράτος με τους νόμους του είναι το όργανο επιβολής της ταξικής κυριαρχίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην κοινωνία μας. Κάτω από την επιφάνεια του Συντάγματος, του Αστικού Κώδικα, του Ποινικού Δικαίου, αναπτύσσεται μια ολόκληρη μηχανική εκμετάλλευσης, καθυπόταξης, προπαγάνδας και ταξικής κυριαρχίας ανθρώπων πάνω σε ανθρώπους, της οποίας η τεχνική εφαρμογή βρίσκεται στις δυνάμεις καταστολής του στρατού και της αστυνομίας, στους Νόμους και στα δικαστήρια. Την επιφάνεια αυτή του σώματος του «Δικαίου», πάνω στην οποία περιπλανιόμαστε εμείς οι φοιτητές χαμένοι ανάμεσα στο Γενικό Διοικητικό και το ειδικό Ενοχικό Δίκαιο, τη διασχίζουν κραυγαλέα ψέματα, ξόφθαλμες αντιφάσεις, παλινωδίες και υπεκφυγές. Πάνω στο σώμα του Δικαίου της αστικής τάξης (αυτής που κατέχει τα μέσα παραγωγής του πλούτου και διαφεντεύει τις μοίρες μας) παίζεται ένα θέατρο, μια κακοπαιγμένη παράσταση εκτυλίσσεται μέσα στα αμφιθέατρα της Νομικής. Καθηγητές μας διδάσκουν το «Δίκαιο», όλως τυχαίως σύμβουλοι Πρωθυπουργών ή Υπουργοί, άλλοι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα και διαπλεκόμενοι με χίλιους δύο τρόπους, χίλιες και μία μέρες παραδόσεων που μας λένε πως η νομική είναι ουδέτερη «επιστήμη» ή «τεχνική» αραδιάζοντάς μας σοφίσματα της κακιάς ώρας. Κρύβοντάς μας την ταξική ουσία του δικαίου, κοροϊδεύοντας μας στα μούτρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ, το Μνημόνιο και τις επιχειρήσεις.

Ποιο καθεστώς  θεμελιώνεται στο Σύνταγμα, το οποίο με τη σειρά του θεμελιώνεται στη «λαϊκή κυριαρχία»;;; Ποιά λαϊκή κυριαρχία; Ποιό «δικαίωμα στην εργασία» κατοχυρώνει το Σύνταγμα; Ποιά δημόσια και δωρεάν παιδεία και ποιά δημόσια και δωρεάν υγεία , που τα ξεπουλάνε όλα; Ποιό «γενικό συμφέρον», το συμφέρον των από κάτω ή το συμφέρον των από πάνω;

Αν τέτοιες διατυπώσεις δεν προκαλούν σήμερα, μέσα στην κοινωνική και οικονομική σφαγή της καπιταλιστικής κρίσης, γέλιο για γερά στομάχια, σίγουρα πουλάνε πνεύμα σε όσα από τα στομάχια είναι ρουφηγμένα και άδεια, σε όσα από τα μυαλά πονάνε όταν ακούνε τί λέει o Πρετεντέρης και το συνάφι του ή όταν διαβάζουν «Καθημερινή» ή όταν παρακολουθούν τους συλλογισμούς της Σώτης Τριανταφύλλου.

Σήμερα, σε εποχές κοινωνικής διάλυσης, αφαίμαξης με «αναδιαρθρωτικά μέτρα», «συνταγές λιτότητας» και κοκτέιλ μείωση μισθών-χαράτσια-απελευθερώση των απολύσεων-πετσόκομα σε υγεία και παιδεία-ξεπουλήματα-για-τις-τράπεζες-και-την-επιχειρηματικότητα, σε εποχές ανέργων, εργαζόμενων με 400 ευρώ, εποχές επικοινωνιακών-προπαγανδιστικών καρότων και εργοδοτικών μαστίγιων, οι μηχανές της «νομικής επιστήμης» και φυσικά της Νομικής Αθηνών δουλεύουν πυρετωδώς, δουλεύουν μέρα-νύχτα, στο αμφιθέατρο στο μάθημα αλλά και στο σπίτι που διαβάζεις για την εξεταστική σου και πρέπει να αποστηθίζεις απέξω λίγη γνώση και πολλή υποκρισία.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ κατά της γνώσης «από όπου και αν προέρχεται», δεν είμαστε αυτοί που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας και τα πτυχία μας ούτε αυτοί που καταργούν τον όποιο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης έχει απομείνει (όπως κάνει ο Νόμος για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ). ΘΕΛΟΥΜΕ να σκίζουμε το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα, να αποδομούμε τα αστικά ψεύδη, να αφαιρούμε τον φλοιό ώστε να φαίνεται ο πυρήνας της ταξικής εκμετάλλευσης, και το ίδιο θέλουμε να κάνουμε πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μας. Για να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα των τεχνοκρατών με τις γραβάτες, που μετράνε τις ανθρώπινες ζωές στα χρήματα που αυτές αποδίδουν.
ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-Ε.Α.Α.Κ.




Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σ.Δ.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: Δεν θα περάσει η διάλυση του δημόσιου-δωρεάν πανεπιστημίου!

 

Παρά τις αποφάσεις των φοιτητικών το ΕΚΠΑ προχώρησε στη διαδικασία εκλογών Συμβουλίων Ιδρύματος μέσω της ηλεκτρονικής ψήφου(μετά την αποτυχία εκλογής με κάλπη).  Για μας η μάχη για τα Συμβούλια Ιδρύματος  ήταν, είναι και θα είναι μία μάχη ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, το ευρωπαϊκό πρότυπο των επί πληρωμή αποστειρωμένων πανεπιστημίων που καμία σχέση δεν έχουν με τον παλμό και τους αγώνες της νεολαίας. 
Τι είναι όμως τα Συμβούλια Διοίκησης?
Τα Συμβούλια Διοίκησης θα αποτελούνται από 7 Πανεπιστημιακούς και 6 Εξωπανεπιστημιακούς (μάνατζερ, άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου κλπ) και ένα φοιτητή ο οποίος θα εκλέγεται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.
 Αρμοδιότητες του Συμβουλίου θα είναι:
§     η διαχείριση των οικονομικών: θα είναι «υπεύθυνο να κλείνει τις πιο επικερδής συμφωνίες με τις επιχειρήσεις για το πανεπιστήμιο ώστε αυτό να είναι οικονομικά “ανεξάρτητο” αφού η κρατική χρηματοδότηση καταργείται
§     θα επιβάλει και θα καθορίζει το επίπεδο των διδάκτρων
§     θα δημιουργεί εταιρεία η οποία θα εκμεταλλεύεται την περιουσία των σχολών με σκοπό το κέρδος
§     θα διαγράφει φοιτητές και θα απολύει καθηγητές όταν θεωρεί ότι έχουν “ανάρμοστη” συμπεριφορά και διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι από τα κύρια μέσα για τη δημιουργία του πανεπιστημίου της κρίσης, γι’ αυτό έχει και την κατάλληλη σύνθεση. Η συγκρότηση των συμβουλίων αποτελεί τον κύριο μοχλό εφαρμογής αυτού του επαίσχυντου νόμου. Καλούμαστε, λοιπόν, να κατανοήσουμε πως κάθε αντιδραστική τομή που προωθείται σε αυτή τη φάση μέσα στις σχολές σχετίζεται με την εκλογή των Σ.Δ. και να αντιληφθούμε πως η μάχη ενάντια σε αυτά θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του συνολικού αγώνα που θα πρέπει να δώσει το φοιτητικό κίνημα.

Η Γλυκερία Σιούτη υλοποιητης του νόμου στη Νομική.Το φοιτητικό κίνημα θα την ανατρέψει!

Στα συμβούλια διοίκησης του ΕΚΠΑ συμμετέχει και η καθηγήτρια της νομικής Γλυκερία Σιούτη.    Νομική σύμβουλος του Γιωργάκη Παπανδρέου και γνωστή σε μας από τις συνελεύσεις τμήματος για τη στήριξή της στο νόμο Διαμαντοπούλου. Για μας η συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης με κωδικούς που στέλνονταν με sms (κάτι που παρεπιπτόντως δεν προβλέπεται πουθενά από το νόμο) είναι Casus Belli και γι’ αυτό με όπλο τους φοιτητικούς μας συλλόγους δε θα επιτρέψουμε να συνεδριάσουν και να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση που θα καταστρέψει το παρόν και το μέλλον μας!

Απαιτούμε να παραιτηθεί άμεσα η Γ.Σιούτη από τη θέση της ως καθηγήτρια της νομικής σχολής. Είναι ανεπιθήμητη. Είναι ο εκφραστής και υλοποιητής της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, της ΕΕ και του ΔΝΤ μέσα στη νομική. Είναι εκείνη που θα έρθει να φιμώσει κάθε φωνή που αντιδρά μέσα στη σχολή, με πειθαρχικά, διαγραφές και διώξεις. Είναι εκείνη που θα βάζει σε λίγο δίδακτρα στη σχολή μας και θα κόβει κάθε φοιτητική παροχή και δικαίωμα.

Συνάδελφοι,      
τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τη μάχη για δημόσια-δωρεάν παιδεία, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια κόντρα στο πανεπιστήμιο της αγοράς και των απολύσεων, κόντρα στην κοινωνία σφαγείο που ετοιμάζουν. Από δω και πέρα δεν μπορεί ούτε μια μέρα να πάει χαμένη! Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, δίνοντας μια μάχη δύσκολη και διαρκή αλλά τη μόνη ελπιδοφόρα για την ανατροπή!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ!



«Την άποψη σας να τη βράσουμε. Η ανεργία, πληγή και παιδεμός του τόπου, θα λείψει όταν βγείτε εσείς στην ανεργία»          
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Η ανεργία σκαρφαλώνει κάθε μήνα φτάνοντας στο 17,5% στα επίσημα στοιχεία, με τους άνεργους να ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο. Από το Σεπτέμβρη του 2010 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2012 οι νέοι άνεργοι αυξήθηκαν δραματικά, ενώ κάθε μήνα περίπου 20.000 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους.. Το μέλλον προμηνύεται μαύρο με τις επιχειρήσεις να απολύουν συνεχώς, ενώ ο προϋπολογισμός της φτώχειας και της εξαθλίωσης που από κοινού αποφάσισαν Κυβέρνηση και Τρόικα, θα εκτινάξει τον αριθμό των απολύσεων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
                Η σύγχρονη πραγματικότητα – σφαγείο  που επιβάλλουν Κυβέρνηση και ΕΕ είναι ανεργία, εφεδρεία και στην καλύτερη των περιπτώσεων δουλειά μαύρη, ανασφάλιστη, με μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια. Ήδη η Κυβέρνηση με την Τρόικα έχουν συμφωνήσει να γίνουν 150 χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα την επόμενη τριετία ενώ θέλουν να αφήσουν τα πανεπιστήμια με το 1/3 των εργαζόμενων από σήμερα. Αυτό σημαίνει χιλιάδες άνθρωποι κάθε μήνα από δω και πέρα θα χάνουν τη δουλειά τους. Ήδη ετοιμάζονται να απολύσουν 135 εργαζόμενους μόνο στο ΕΚΠΑ.
                Παράλληλα, σε μια σειρά από σχολές του ΕΚΠΑ – συμπεριλαμβανομένης της Νομικής Σχολής – πριν ακόμα την οριστική κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων από το εαρινό εξάμηνο της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, οι περικοπές συγγραμμάτων αναγκάζουν τους φοιτητές να βάλουν για μια ακόμη φορά τον χέρι στην τσέπη τους (ή των οικογενειών τους) για να χρυσοπληρώσουν επιστημονικά εγχειρίδια απαραίτητα για την εκπαιδευτική διαδικασία και την εξεταστική. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη Νομική Σχολή: οι πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουν λάβει και ούτε πρόκειται να λάβουν ΑΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ και ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Ακόμα, τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται και στην σίτιση των φοιτητών διαφόρων σχολών του ΕΚΠΑ, όπως και της Νομικής Σχολής. Θα το πούμε για πολλοστή φορά:  η σίτιση των φοιτητών πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν. Απαιτούμε ποιοτική και υγιεινή σίτιση για όλους τους φοιτητές.


Γιατί μας ενδιαφέρουν όλα αυτά;
                Εύκολα μπορούμε να στρέψουμε το κεφάλι αλλού. Τι μας νοιάζουν οι απολυμένοι όταν εμείς δυσκολευόμαστε να βρούμε δουλειά; Τι μας νοιάζει αν απολύονται μερικοί «τεμπέληδες» δημόσιοι υπάλληλοι; Τι μας νοιάζει ο αγώνας μιας «συντεχνίας»; Πριν βιαστούμε να τα πούμε αυτά, ας σκεφθούμε μερικά πράγματα. Ας θυμηθούμε τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ το 2010 ότι «θα πληγούν μόνον οι ιδιωτικοί υπάλληλοι». Ας θυμηθούμε τις εκκλήσεις των Πρετεντέρηδων που αμείβονται με πολλές χιλιάδες ευρώ το μήνα και μας καλούσαν να κάνουμε θυσίες για ένα-δύο χρόνια μέχρι να αρχίσει η ανάπτυξη. Φάνηκε ότι η πολιτική που υπερασπίζονταν πλήττει κάθε εργαζόμενο και κάθε νέο που ψάχνει για δουλειά ή σπουδάζει για να βρει στο μέλλον. Φάνηκε ότι η μόνη «συντεχνία» είναι η Κυβέρνηση, η Τρόικα και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ντόπιοι και ξένοι, οι οποίοι κερδίζουν από την πολιτική που ισοπεδώνει τους μισθούς και ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Μα πάνω από όλα, πριν κατηγορήσουμε τους «βολεμένους» δημόσιους υπάλληλους, να σκεφθούμε τι και ποιόν εξυπηρετούν οι απολύσεις τους. Για εμάς, το σχέδιο των απολύσεων δεν είναι άσχετο με το τι επιδιώκουν οι νόμοι Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου και γενικά η κυρίαρχη πολιτική για τα πανεπιστήμια. Οι ίδιοι είναι που μας κόβουν τα βιβλία και ξεπουλάνε τις σχολές και μετά τα βάζουν με τους διοικητικούς και τον κάθε εργαζόμενο μέσα στα πανεπιστήμια ότι δήθεν αυτός φταίει για τα προβλήματα των Ιδρυμάτων. Το Υπουργείο, η Κυβέρνηση, η Τρόικα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατάζουν απολύσεις και την ίδια στιγμή μας μιλάνε για το «σύγχρονο πανεπιστήμιο».

Φαίνεται πλέον τι είναι το «σύγχρονο πανεπιστήμιο»
                 Είναι το πανεπιστήμιο που θα έχει εργαζόμενους και καθηγητές που θα στενάζουν κάτω από το βάρος της φτώχειας και της απόλυσης, πλήρως εκτεθειμένους στις ορέξεις των νέων διοικήσεων και της Κυβέρνησης. Για τους φοιτητές «οραματίζονται» τα κομμένα συγγράμματα, τα νοίκια στις εστίες και τα δίδακτρα∙ ήδη αποκλείουν πολλούς από εμάς από τις σπουδές μας. Οι απολύσεις και οι μισθοί πείνας των 400 ευρώ είναι εικόνα από το δικό μας μέλλον. Και όλα αυτά σε μία συγκυρία όπου τα Ιδρύματα καταρτίζουν προϋπολογισμούς που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες των σχολών, όταν ο προϋπολογισμός για την παιδεία είναι πιο συρρικνωμένος από ποτέ  και η Κυβέρνηση αυξάνει τα κονδύλια για τις τράπεζες και μειώνει τη φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις.  Πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο «φιλόξενο» μονάχα για τις επιχειρήσεις, τους εργολάβους και τους μεγαλοκαθηγητάδες. Είναι το Πανεπιστήμιο της εργασιακής ζούγκλας, του ξεζουμίσματος των φοιτητών προκειμένου να καλύπτουν αυτοί και οι οικογένειές τους το κόστος σπουδών. Και ενώ αυτό είναι το σχέδιο τους, τολμάνε να μιλάνε για «εκσυγχρονισμένες υπηρεσίες» και «εξορθολογισμό». Τη στιγμή που η απόλυση 130 και βάλε εργαζόμενων του ΕΚΠΑ θα παραλύσει κάθε προσφερόμενη υπηρεσία (γραμματείες, βιβλιοθήκες, εργαστήρια κλπ) μας μιλούν για «αναγκαίο ξεκαθάρισμα». Αναγκαίο, φυσικά, μόνο για τους εργολάβους που θα έρθουν να θησαυρίσουν στις πλάτες των φοιτητών. Είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο οι φοιτητές θα πρέπει οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να αναλάβουν πλήρως το  επαχθέστατο κόστος σπουδών. Τέρμα πια στα δωρεάν συγγράμματα, στη δωρεάν σίτιση, στη δωρεάν στέγαση. Στην εποχή της κρίσης το πανεπιστήμιο πρέπει να «εκσυγχρονιστεί»: με πενιχρές λειτουργικές, διοικητικές και γραμματειακές υπηρεσίες εξαιτίας της επικείμενης απόλυσης των διοικητικών υπαλλήλων, με βιβλία κομμένα και πληρωμένα ο «εκσυγχρονισμός» τους μυρίζει το λιγότερο κοροϊδία και εμπαιγμό.

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ, έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τις 12/11 (στάσεις εργασίας, απεργίες, προσπάθεια δημιουργίας κέντρου αγώνα και συντονισμού των κινητοποιήσεων) που δείχνουν ξεκάθαρα την εναντίωσή τους στην υλοποίηση του Ν. 4093, ο οποίος θα τους οδηγήσει σε απόλυση. Και συνεχίζουν δυναμικά, με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, καλώντας ταυτόχρονα σε κοινές δράσεις και συντονισμό όλους τους φοιτητές του ΕΚΠΑ, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, από όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τους φορείς και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
               
Εμείς ως Σύλλογος Φοιτητών Νομικής, δώσαμε μια μάχη πέρυσι το Σεπτέμβρη με καταλήψεις και διαδηλώσεις ενάντια στο νόμο της Διαμαντόπουλου. Φέτος συνεχίσαμε μπλοκάροντας τις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος. Το επόμενο διάστημα πρέπει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των εργαζόμενων του ΕΚΠΑ. Να δώσουμε τον κοινό αγώνα μαζί τους για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου.

·               -Oχι στις απολύσεις του διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ.
         -Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
         -Κανένα βιβλίο κομμένο – κανένα βιβλίο πληρωμένο.
         -Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.
 -Αύξηση της προσφερόμενης μερίδας – βελτίωση της ποιότητάς του φαγητού.
·              -Kανένας φοιτητής να μην μείνει στο δρόμο – Όχι στο κλείσιμο των Εστιών.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 28/11, ώρα 13:00 αμφιθέατρο 1

Δέκα κορυφαίοι μύθοι σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα


1. Τα ισραηλινά γεράκια παρουσιάζουν τους εαυτούς τους, σαν να έχουν εμπλακεί σε μια “ειρηνευτική διαδικασία”, στην οποία η Χαμάς αρνείται να συμμετάσχει. Στην πραγματικότητα το Ισραήλ έχει αρνηθεί να σταματήσει τον εποικισμό και την κλοπή παλαιστινιακής γης για όσον καιρό χρειάζεται, έτσι ώστε να γίνει οποιαδήποτε παραγωγική διαπραγμάτευση. Το Τελ Αβίβ ανακοινώνει τακτικά μονομερώς καινούριο εποικισμό στην παλαιστινιακή Δυτική Όχθη. Δεν υπάρχει ειρηνευτική διαδικασία. Πρόκειται για Ισραηλινή και Αμερικανική απάτη. Το να μιλάς για ειρηνευτική διαδικασία δίνει κάλυψη στους Ισραηλίτες εθνικιστές, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να αρπάξουν όλα όσα έχουν οι Παλαιστίνιοι και να τους μετατρέψουν (πάλι) σε πένητες πρόσφυγες .
2. Πράξεις σαν την επίθεση στη Γάζα, δεν πετυχαίνουν κάποιον αληθινό μακροχρόνιο στρατηγικό σκοπό. Εξαπολύονται, έτσι ώστε οι Ισραηλίτες να είναι οι πρώτοι που θα εκμεταλλευτούν σημαντικούς πόρους. Το να κουνάς απειλητικά σπαθιά προς τους Παλαιστίνιους δημιουργεί μία πρόφαση για περαιτέρω κλοπή γαιών και εποικισμό σε παλαιστινιακή γη. Η μιλιταριστική δράση εναντίον των ανθρώπων της Γάζας είναι μια τακτική αντιπερισπασμού : ο αληθινός στόχος είναι το Μεγάλο Ισραήλ, μία επιβεβαίωση της ισραηλινής κυριαρχίας πάνω σε όλες τις περιοχές, οι οποίες κάποτε περιλαμβάνονταν στο Βρετανικό Προτεκτοράτο της Παλαιστίνης.
3. Τα ισραηλινά γεράκια παρουσιάζουν τον επιθετικό τους πόλεμο σαν “αυτοάμυνα”. Αλλά ο αρχιραββίνος του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχτηκε μπροστά στην κάμερα ότι η επίθεση στη Γάζα “είχε κάτι να κάνει με το Ιράν“.
4. Τα γεράκια του Ισραήλ δαιμονοποιούν τους Παλαιστίνιους της Γάζας σαν “κακούς γείτονες”, οι οποίοι δεν αποδέχονται το Ισραήλ. Αλλά το 40% των κατοίκων της Γάζας είναι πρόσφυγες, που κατά κύριο λόγο μένουν σε προσφυγικές κατασκηνώσεις,  από οικογένειες της Παλαιστίνης προ του 1948, που ζουν εκεί για χιλιετίες.
Εκδιώχθηκαν από αυτό που τώρα είναι το Ισραήλ στην σιωνιστική εθνοκάθαρση του 1948. Τώρα ισραηλίτες μένουν στα σπίτια τους και καλλιεργούν τη γη τους, και ποτέ δεν πλήρωσαν καμία αποζημίωση για τα εγκλήματα που διέπραξαν προς αυτούς.. [pdf] ” Η αποτυχία του Ισραήλ στο να αποζημιώσει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εδώ και έξι δεκαετίες είναι σφοδρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.”  Το Ισραήλ δεν αποδέχεται το δικαίωμα ύπαρξης στην Παλαιστίνη, αν και απαιτεί συνεχώς όλοι, ακόμα και οι εκτοπισμένοι και κατεχόμενοι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. 
5. Τα ισραηλινά γεράκια και οι Αμερικάνοι κλώνοι τους παρουσιάζουν τη Γάζα σαν ένα ξένο, εχθρικό κράτος, με το οποίο το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Στην πραγματικότητα, η λωρίδα της Γάζας είναι μια μικρή περιοχή 1,7 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία βρίσκεται υπό τη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ (κάτι στο οποίο συμφωνούν και τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί). Οι Ισραηλινοί δεν της επιτρέπουν να έχει ούτε λιμάνι, ούτε αεροδρόμιο, ούτε να εξάγει τα περισσότερα από όσα παράγει. Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να δουλέψουν στο ένα τρίτο περίπου της γης της, η οποία διατηρείται από τους Ισραηλινούς σαν ζώνη ασφαλείας. Σαν κατεχόμενη περιοχή καλύπτεται από τους Κανονισμούς της Χάγης του 1907 και από το Τέταρτο Συνέδριο της Γενεύης του 1949, σχετικά με τη μεταχείριση των κατεχόμενων πληθυσμών από τον στρατιωτικό κατακτητή. Ο βομβαρδισμός χωρίς διακρίσεις κατεχόμενων περιοχών από τον κατακτητή είναι ξεκάθαρα παράνομο στο διεθνές δίκαιο.
6. Τα ισραηλινά γεράκια βλέπουν τους εαυτούς τους σαν θύματα εξαγριωμένων Παλαιστινίων από τη Γάζα. Αλλά το Ισραήλ όχι μόνο έχει κρατήσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας στο μεγαλύτερο υπαίθριο σωφρονιστικό ίδρυμα του κόσμου, τους έχει θέσει κάτω από ένανπαράνομο αποκλεισμό, ο οποίος για κάποια χρόνια είχε ως σκοπό, το να μειώσει τη διατροφή τους, χωρίς να τους λιμοκτονήσει εντελώς. Έγραψα παλιότερα :
Ο αποκλεισμός στα τρόφιμα έχει πραγματικά αποτελέσματα. Περίπου 10% των παλαιστίνιων παιδιών στη Γάζα κάτω των 5 χρονών, έχουν πρόβλημα με την ανάπτυξη τους λόγω της κακής διατροφής. Μία πρόσφατη [pdf] αναφορά από το Save the Children and Medical Aid for Palestinian βρήκε ότι η αναιμία είναι ευρέως διαδεδομένη, και πλήττει πάνω από τα δύο τρίτα των νεογνών, 58,6 % των παιδιών σχολικής ηλικίας, και πάνω από ένα τρίτο των εγγύων.”
Αν κάποια ξένη δύναμη περικύκλωνε το Ισραήλ, κατέστρεφε το λιμάνι της Χάιφα και το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, και εμπόδιζε τις ισραηλίτικες εξαγωγές, τί νομίζετε ότι θα έκαναν οι Ισραηλίτες; Ω, έχετε δίκαιο, είναι αγενές το να βλέπεις τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς σαν ισότιμα ανθρώπινα όντα.
7. Τα ισραηλινά γεράκια δαιμονοποιούν τους κατοίκους της Γάζας σαν ακόλουθους της Χαμάς, ένα στρατιωτικό κόμμα της  μουσουλμανικής θρησκόληπτης δεξιάς. Αλλά οι μισοί Παλαιστίνιοι στη Γάζα είναι ανήλικοι, δεν ψήφισαν ποτέ για τη Χαμάς και δεν μπορούν να τεθούν συλλογικά υπεύθυνοι για αυτό το κόμμα.
8. Τα ισραηλινά γεράκια δικαιολογούν την επιθετικότητα τους προς τους Παλαιστίνιους ως αυτοάμυνα. Αλλά το Ισραήλ είναι μια χώρα 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων με τανκς, θωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό, οπλισμένα ελικόπτερα , F-16 και F-18, συν 400 πυρηνικές κεφαλές. Η Γάζα είναι μια μικρή κατεχόμενη περιοχή των 1,7 εκατομμυρίων, η οποία δεν έχει βαρύ οπλισμό, αλλά μερικά παλιά όπλα και μερικές αρκετά αναποτελεσματικές ρουκέτες. (Οι Ισραηλινοί λένε ότι εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ από τη Γάζα το 2012, αλλά μέχρι την πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ δεν σκότωσαν ούτε έναν ισραηλινό, αν και τραυμάτισαν αρκετούς τον τελευταίο Μάρτιο, όταν οι αψιμαχίες μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών κορυφώθηκαν). Η Γάζα είναι τόση  απειλή για το Ισραήλ, όση το Transkei για το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.  Όσον αφορά τις αυθεντικές ασύμμετρες απειλές από τη Γάζα προς το Ισραήλ, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν δίνοντας στους Παλαιστίνιους ένα κράτος και σταματώντας τον αποκλεισμό που τους έχει επιβληθεί, ή στο χειρότερο σενάριο αντιτρομοκρατία, που θα επικεντρώνεται στους τρομοκράτες αντί για βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση.
9. Τα γεράκια του Ισραήλ επιμένουν στο ότι προκλήθηκαν για την επίθεση. Αλλά στην πραγματικότητα ο Ahmad Jabari, ο αρχηγός της Χαμάς, τον οποίο δολοφόνησαν οι Ισραηλινοί νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, είχε ξεκινήσει  συνομιλίες με τους Ισραηλινούς σχετικά με ανακωχή. Δολοφονίες που συμβαίνουν με το πρόσχημα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών εγγυούνται ότι δεν θα ξαναγίνουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
10. Αν και τα περισσότερα αμερικάνικα μέσα χειροκροτούν το κόμμα Λικούντ , στην πραγματικότητα ο κόσμος ολοένα και περισσότερα έχει βαρεθεί την επιθετικότητα του Ισραήλ.
Μετάφραση από το blog Informed Comment του καθηγητή Ιστορίας του Michigan Juan Cole (11/17/2012 )
————–
Τέλος αναδημοσίευσης και κλασικά πλέον ένα σχόλιο από εμένα.
Όπως κάθε φορά που το κράτος του Ισραήλ επιχειρεί ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης, έτσι και αυτές τις μέρες τα σιωνιστικά κατακάθια, εντός και εκτός διαδικτύου ξερνάνε την προπαγάνδα τους. Άλλοι από συμφέρον, άλλοι από άγνοια ή\και αδιαφορία. Να θυμούνται οι πρώτοι πως ούτε ηλίθιοι είμαστε, ούτε ξεχνάμε. Και να προσέχουν οι δεύτεροι γιατί κάποια μέρα θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, και θα είναι μόνοι τους…
Λευτερία στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης.
Δεν ξεχνώ.
Χαμογελάτε…

(ΑΠΟ ΕΔΩ)

ΔΑΠ και Υπουργείο Παιδείας

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Περισσότεροι από 100 οι νεκροί εργάτες σε εργοστάσιο ρουχισμού στο Μπαγκλαντές


Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εργοστάσιο ρούχων στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα. Η βιομηχανία ένδυσης στο Μπαγκλαντές, που παράγει ρούχα για μεγάλες πολυεθνικές,  αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών, ωστόσο η ασφάλεια «δεν αποτελεί προτεραιότητα». «Προτεραιότητα εδώ είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής».

Η φωτιά, που σύμφωνα με τις αρχές προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, ξεκίνησε το Σάββατο το βράδυ από το ισόγειο του εργοστασίου της Tajnin Fashion, στην βιομηχανική περιοχή Ashulia, και γρήγορα εξαπλώθηκε και στους εννέα ορόφους του κτιρίου. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά μετά από πέντε ώρες.

Πολλοί από τους εργαζόμενους του πρώτου ορόφου αναγκάστηκαν από τις φλόγες να κατευθυνθούν στην οροφή με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους καθώς στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη φωτιά πήδηξαν από τους ορόφους του κτιρίου.

Από το 2006 περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μπαγκλαντές από φωτιές σε χώρους εργασίας, κυρίως εργοστάσια, στους οποίους δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Στη χώρα υπάρχουν περίπου 4.500 εργοστάσια, που παράγουν ρούχα για μεγάλα «brands» μεταξύ των οποίων η Tesco, Wal-Mart, JC Penny, H&M, Marks & Spencer, Kohl's και Carrefour. Σημειώνεται πως τα είδη ένδυσης αποτελούν το 80% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, που ανέρχονται σε 24 δις δολάρια ετησίως.

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει πως στόχος των βιομηχανιών «είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής και η ελαχιστοποίηση του κόστους. Όπως λένε σε αυτές τις περιπτώσεις η ασφάλεια δεν είναι πάντα προτεραιότητα». «Προτεραιότητα εδώ είναι η μεγιστοποίηση της παραγωγής ρούχων», προσθέτει.

Ακτιβιστές εκφράζουν την ελπίδα τους πως αυτό το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε να πιέσει την κυβέρνηση να επαναφέρει τα πρότυπα ασφαλείας στη βιομηχανία ένδυσης.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, στα νοτιοανατολικά της χώρας στο λιμάνι Chittagong, μια γέφυρα υπό κατασκευή κατέρρευσε με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 εργάτες να σκοτωθούν. Οι αρχές εκφράζουν φόβους πως δεκάδες άνθρωποι ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.(TVXS.gr)

--

Από το ρεπορτάζ του BBC:

 ...Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου αρνήθηκε κατηγορίες ότι το κτήριο ήταν επισφαλές για εργασία: "Είναι μια τεράστια απώλεια για το προσωπικό μου και το εργοστάσιό μου. Πρώτη φορά είχαμε πυρκαγιά σε οποιοδήποτε από τα εφτά μου εργοστάσια", δήλωσε στο AFP ο Delwar Hossain. Χρησιμοποιήθηκε αστυνομία και στρατός για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση καθώς χιλιάδες αγωνιώντων συγγενών των εργατών του εργοστασίου μαζεύτηκαν στον τόπο της τραγωδίας. "Πού είναι ο γιος μου;" φώναζε η Sabina Yasmine. Είπε πως είδε το πτώμα της νύφης της, που πέθανε στη φωτιά, αλλά ότι ο γιός της αγνοείται, αναφέρει το Associated Press. Εξέφρασε οργή για τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου, τους οποίους κατηγόρησε για την πυρκαγιά. Οι θανατηφόρες πυρκαγιές είναι συχνές στον μεγάλο τομέα της βιομηχανίας ένδυσης στο Μπαγκλαντές. Τα χαλαρά μέτρα ασφάλειας, η κακής ποιότητας καλωδίωση και η υπερσυσσώρευση εργατών στα κτήρια θεωρούνται αιτίες για πολλές θανατηφόρες εργοστασιακές πυρκαγιές κάθε χρόνο. Τον Δεκέμβρη του 2010, ένα πρόβλημα στα καλώδια οδήγησε σε πυρκαγιά σε άλλο εργοστάσιο ρουχισμού στην ίδια βιομηχανική ζώνη, αφήνοντας τουλάχιστον άλλους 25 ανθρώπους νεκρούς.

Δυτικές εταιρείες ρουχισμού που εξυπηρετούνται από την βιομηχανία ένδυσης του Μπαγκλαντές:

Abercrombie & Fitch, JC Penney, Target, Carters Inc (Osh Kosh, B'Gosh), GAP Inc (GAP, Banana Republic και Old Navy), Phillips-Van Heusen Corporation (Calvin Klein και Tommy Hilfiger), VF Corporation (The North Face, Wrangler, Lee jeans).

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Θεματικό σχήμα ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ



ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ-Ε.Α.Α.Κ.
ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ

«Το δίκαιο είναι η θέληση μιας τάξης που αναγορεύτηκε σε νόμο, είναι προϊόν του ασυμβίβαστου των ταξικών αντιθέσεων»


Παρασκευή 30Νοεμβρίου-ώρα 15.00-Αμφ 3


Δίκαιο και Μαρξισμός

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μετανοείτε...


Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα της Παλαιστίνης


Στον αέρα η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και οι εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος. Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά πλέον τους 140, ενώ 5 είναι οι νεκροί των Ισραηλινών. Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, βρίσκεται από χθες στο Ισραήλ έχοντας επαφές με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Εντός της ημέρας μεταβαίνει στη Δυτική Όχθη και στο Κάιρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με Παλαιστίνιους και Αιγύπτιους αξιωματούχους. Έκτακτη συνεδρίαση θα έχει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε λεωφορείο στο κέντρο του Τελ Αβίβ με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση». 

Χθες παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται να ανακοινωθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, από τις 00.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης κάτι που ουδέποτε επιβεβαίωσε το Ισραήλ. Στο Κάιρο, στελέχη της Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις για παύση πυρός, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η εκεχειρία είχε «κολλήσει» εξαιτίας «καθυστέρησης της τελευταίας στιγμής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

Στο πλευρό του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκαθάρισε ότι έφτασε στην Ιερουσαλήμ με ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο Μπαράκα Ομπάμα για «σθεναρή και ακλόνητη» υποστήριξη προς το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Καλώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με όλα τα μέρη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγυπτίου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, προς μια «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός, που θα εγγυάται ασφάλεια για τους κατοίκους του νότιου Ισραήλ και ποιότητα ζωής για εκείνους της Γάζας.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι θα προτιμούσε μια μακρόχρονη εκεχειρία από μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν θα αποφύγει μια τέτοια επίθεση αν είναι αναγκαία. Επιπλέον ευχαρίστησε την Χ. Κλίντον για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Ιron Dome, από το οποίο έχουν καταρριφθεί εκατοντάδες από τους πυραύλους που έχουν εκτοξευτεί με στόχο το Ισραήλ τις τελευταίες επτά ημέρες.

Επιπλέον οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν την Τρίτη σε μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, λέγοντας ότι θα ήταν «αντιπαραγωγική» και ότι «δεν θα συνεισέφερε στις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες».

Από την πλευρά του, ο υπ. Άμυνας της κυβέρνησης Νετανιάχου, Αβινγκντορ Λίμπερμαν, τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποφασίσει χερσαία εισβολή στη Γάζα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει μία τέτοια απόφαση δύο μήνες πριν από τις εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λίμπερμαν. «Θα αφήσουμε την απόφαση αυτή για την επόμενη κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Συνεχίζει το σφυροκόπημα το Ισραήλ

Στο μεταξύ η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν περισσότεροι από 100 στόχοι, ενώ δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, οι οποίες απωθήθηκαν. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC στη Γάζα, τις πρώτες πρωινές ώρες ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις , ενώ ακολούθησαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Το Ισραήλ επιπλέον επιβεβαίωσε χτύπημα σε γραφεία δημοσιογραφικού οργανισμού. Πρόκειται για το τρίτο εντός τριών ημερών. Υποστήριξε ότι το χτύπημα αφορούσε υπηρεσίες της Χαμάς που στεγάζονταν στο κτίριο. Επιπλέον, τα γραφεία του Al Jazeera στη Γάζα καταστράφηκαν από βλήμα που χτύπησε ένα κοντινό κτίριο, ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Πάνω από 140 νεκρούς μετρούν οι Παλαιστίνιοι

Περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 950 έχουν τραυματιστεί κατά την διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ. Μεταξύ των νεκρών είναι πάρα πολλά παιδιά.

Ο Ριγιάντ Μανσούρ ανακοίνωσε το νέο απολογισμό σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία ασκεί πίεση στις 15 χώρες-μέλη να καταδικάσουν την ισραηλινή επιχείρηση.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έκαναν διαβουλεύσεις την Τρίτη το βράδυ για ένα αίτημα από τις αραβικές χώρες που απαιτούν μια δημόσια σύνοδο για την κρίση στη Γάζα. Στην κίνηση αυτή αντιτίθενται οι ΗΠΑ.
(tvxs)













ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ




«Όταν για να βρεις δεν υπάρχει καμιά δουλειά, πρέπει ν’ αντισταθείς! Πρέπει ολάκερο το κράτος, τα πάνω κάτω να φέρεις μέχρι να γίνεις ο ίδιος του εαυτού σου εργοδότης· και τότε πάντα διαθέσιμη δουλειά για σένα θα ‘χει! Όταν για την αδυναμία σας σάς περιγελούν, δεν επιτρέπεται καιρό να χάνετε άλλο! Πρέπει έτσι να φροντίσετε που όλοι, όσοι αδύνατοι είναι, να βαδίσουνε μαζί. Τότε μεγάλη δύναμη πια θα είστε. Να σας περιγελάει τότε δεν θα τολμά κανείς!»

    Η ανεργία σκαρφαλώνει κάθε μήνα φτάνοντας στο 17,5% στα επίσημα στοιχεία, με τους άνεργους να ξεπερνούν κατά πολύ τους 1.000.000. Από το Σεπτέμβρη του 2010 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2012 οι νέοι άνεργοι αυξήθηκαν δραματικά, ενώ κάθε μήνα περίπου 20.000 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στη νεολαία (46,4% ανεργία), με τον έναν στους δύο νέους να είναι άνεργοι. Το μέλλον προμηνύεται μαύρο με τις επιχειρήσεις να απολύουν συνεχώς, ενώ ο προϋπολογισμός της φτώχειας και της εξαθλίωσης που από κοινού αποφάσισαν κυβέρνηση και τρόικα, θα εκτινάξει τον αριθμό των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    Η σύγχρονη πραγματικότητα-σφαγείο που επιβάλλουν κυβέρνηση και ΕΕ είναι ανεργία, εφεδρεία και στην καλύτερη των περιπτώσεων δουλειά μαύρη, ανασφάλιστη, με μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια. Απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους τη στιγμή που αυτοί συνεχίζουν να πλουτίζουν. Ήδη η κυβέρνηση με την Τρόικα έχουν συμφωνήσει να γίνουν 150 χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα την επόμενη τριετία. Αυτό σημαίνει χιλιάδες άνθρωποι κάθε μήνα από δω και πέρα θα χάνουν τη δουλειά τους.

    Αυτό φυσικά δεν μπορεί να αφήσει τα Πανεπιστήμια ανέπαφα, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για μαζικές απολύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του ΕΚΠΑ όπου αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα σχεδόν 200 διοικητικοί υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012! Έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε από το 2013 όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να χάνουν τη δουλειά τους. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών βάζει ως στόχο τη μείωση στο 1/3 των εργαζομένων, των φοιτητών και των καθηγητών.

    Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι στο φόντο του σφαγείου των μνημονίων έχει ξεκινήσει για τα καλά η μετάλλαξη του Πανεπιστημίου σε ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο-επιχείρηση. Με εργαζόμενους και καθηγητές που θα στενάζουν κάτω από το βάρος της φτώχειας και της απόλυσης, πλήρως εκτεθειμένους στις ορέξεις των νέων διοικήσεων και της κυβέρνησης. Όσο για τους φοιτητές, τα κομμένα συγγράμματα, τα νοίκια στις εστίες και τα δίδακτρα ήδη αποκλείουν πολλούς από εμάς από τις σπουδές μας. Ενώ οι απολύσεις και οι μισθοί των 400 ευρώ ανθρώπων που ζουν και εργάζονται δίπλα μας δείχνουν το μέλλον που έχουν ετοιμάσει για εμάς. Και όλα αυτά σε μία συγκυρία όπου τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καταρτίζουν προϋπολογισμούς που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες των σχολών, όταν ο προϋπολογισμός για την παιδεία είναι πιο συρρικνωμένος από ποτέ και η κυβέρνηση αυξάνει τα κονδύλια για τις τράπεζες και μειώνει τη φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ, έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τις 12/11(στάσεις εργασίας, απεργίες, προσπάθεια δημιουργίας κέντρου αγώνα και συντονισμού των κινητοποιήσεων) που δείχνουν ξεκάθαρα την εναντίωσή τους στην υλοποίηση του Ν. 4093, ο οποίος θα τους οδηγήσει στην εξαθλίωση. Και συνεχίζουν δυναμικά, με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, καλώντας ταυτόχρονα σε κοινές δράσεις και συντονισμό όλους τους φοιτητές του ΕΚΠΑ, αλλά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, από όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τους φορείς και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

    Απέναντι στον εκβιασμό της πείνας και της εξαθλίωσης, της ηττοπάθειας και του ατομικού δρόμου, όλοι εμείς, σαν μελλοντικοί εργαζόμενοι-άνεργοι πρέπει να πάψουμε να είμαστε ψηφία σε στατιστικές και να αποκτήσουμε πρόσωπο και φωνή. Κάτι τέτοιο δε θα γίνει ούτε με λόγια, ούτε από το σπίτι μας. Μονό στο δρόμο, δίπλα στους εργαζομένους και σε όσους θίγονται, εμείς οι νέοι, θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα μέλλον που να μας χωράει, που να μην κατασκευάστηκε από κάποιους άλλους προκειμένου να σωθούν τα κέρδη τους. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τσακίσουμε όλους αυτούς που φτιάχνουν αυτό το μέλλον για εμάς... Δε θα μας αναγκάσουνε να μεταναστεύσουμε... Θα τους στείλουμε εμείς στον αγύριστο για να ανοίξει ο δρόμος για τη δουλειά, τη ζωή και την κοινωνία των δικών μας αναγκών. Είναι καιρός πια να συνδεθούμε με τα κομμάτια των εργαζομένων που πλήττονται από την αντιλαϊκή αυτή πολιτική, είναι υπόθεση όλων μας να μην αφήσουμε να απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος. Στο παρόν τους βλέπουμε το μέλλον μας, στον παλλαϊκό ξεσηκωμό τη μόνη «λύση».

ΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΜΑΣ
ΤΟΤΕ
ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ!