Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΜΝΗΜΟΝΙΟΝ ΙΙΙ: H ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ…


ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
                                                              ή αλλιώς
                                        ΜΝΗΜΟΝΙΟΝ ΙΙΙ: H ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ…



5η Μάη 2010, 29η Ιουνίου 2011,12 Φλεβάρη και τώρα 7 Νοέμβρη 2012. Μία ακόμα μνημονιακή μέρα προστέθηκε λοιπόν στο καλεντάρι μας, αλλά ευτυχώς θα είναι η τελευταία καθώς όπως λέει το πολυνομοσχέδιο «οι θυσίες που θα υποστεί ο λαός θα είναι οι τελευταίες»... Και αυτή η μνημονιακή μέρα είναι σίγουρο ότι θα μείνει στην ιστορία. Οχι φυσικά γιατί θα τελειώσουμε από την επόμενη με τα μνημόνια αλλά γιατί η ψήφιση και αυτού του μνημονίου συνεχίζει τον πόλεμο απέναντι στο λαό, τους εργαζόμενους, τους νεολαίους που έχουν κηρύξει η συγκυβέρνηση, η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι καπιταλιστές με ακόμα πιο σκληρούς για την πληττόμενη πλειοψηφία όρους.
                        Το νέο μνημόνιο της καταστροφής, περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία του δημόσιου βίου καθώς αποτελεί συνολική, στρατηγικής σημασίας απάντηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου στην προσπάθεια του να ξεπεράσει την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση (και προφανώς στην ειδικότερη μορφή που αυτή παίρνει στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε.). Το μνημόνιο 3 έρχεται για να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει σε βάθος χρόνου τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Ενδεικτικά έχουμε:

Σε όλη την κοινωνία

§       Περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων με ταυτόχρονη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.
§    Απολύσεις και μετατάξεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, 25.000 σε εφεδρεία μέχρι τα μέσα του 2013 
          Ενοποίηση σε ένα και μόνο ταμείο που θα δίνει όλες τις επικουρικές συντάξεις (όπως φαγώθηκαν τα χρήματα με την ενοποίηση στον ΕΟΠΠΥ, έτσι κι εδώ)
§                     Ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της σκανδαλώδους παραχώρησής της στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς και κατάργηση της ελάχιστης συμμετοχής του Δημοσίου σε υπό κρατικό έλεγχο επιχειρήσεις.
§                     Ένταση της επίθεσης στην δημόσια υγεία. Συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων. Μείωση διαθέσιμων κλινών κατά χιλιάδες.
§                     Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 586 € κατώτατος μισθός. Μείωση του επιδόματος ανεργίας στα 360 € .
§                     Απελευθέρωση των απολύσεων με ταυτόχρονη μείωση των αποζημιώσεων. Περιορισμός του χρόνου προειδοποίησης της απόλυσης από 6 σε 3 μήνες.

Κερασάκι στην τούρτα; Η κατάργηση ουσιαστικά του βασικού μισθού, η πλήρης ελαστικοποίηση των όρων εργασίας κι η εκθεμελίωση κάθε έννοιας εργατικού δικαιώματος. Η δημιουργία ουσιαστικά μιας κοινωνίας υπόδουλων και πλήρως υποταγμένων στη μοίρα τους ανθρώπων, βορά στην πιο βάρβαρη εκμετάλλευση. Όλα αυτά όμως γίνονται για να σωθούμε, μας λένε, γιατί «το χρέος δεν είναι βιώσιμο». Επιπλέον όμως, λέμε εμείς, το χρέος αυτό δεν είναι και δικό μας δημιούργημα. Και γι αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρόκειται να το πληρώσουμε!


Στην παιδεία

§                               Γενικευμένη καταστροφή στην παιδεία με χιλιάδες απολύσεις σε εκπαιδευτικούς, με άμεσο κλείσιμο σχολείων και συγχωνεύσεις τμημάτων με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του από το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού.
§              Διάλυση της φοιτητικής μέριμνας με κατάργηση δωρεάν σίτισης-στέγασης-συγγραμμάτων. Επιβολή διδάκτρων σε φοιτητές και κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.
§                                          Το ίδιο το μνημόνιο απαιτεί την εφαρμογή των ν. 4009 & 4076 και εκλογές νέων Πρυτάνεων μέχρι το Δεκέμβρη του 2012, εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης μέχρι το Μάρτιο του 2013, συγχωνεύσεις σχολών μέχρι το Μάρτιο του 2013.

           Το πανεπιστήμιο της κρίσης θα είναι αυτό των επιχειρήσεων, της αυταρχικότητας και της πλήρους εντατικοποίησης της φοιτητικής ζωής μακριά από τον παλμό της κοινωνίας, ένα πανεπιστήμιο για λίγους και «εκλεκτούς».

Η απάντησή μας!

Η μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρξει σε όλα αυτά τα μέτρα της εξαθλίωσης δεν μπορεί να είναι άλλη από το μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό! Ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Να τον μετατρέψουμε σε αποφασιστικό αγώνα διαρκείας που θα μπορέσει να ανατρέψει την κυβέρνηση και την πολιτική της και να αποτελέσει πραγματική απειλή για αυτό το σάπιο σύστημα.

Ήρθε η ώρα το φοιτητικό κίνημα να συμβάλλει με την πάλη του στο ξέσπασμα παλλαικού ξεσηκωμού για να ανατραπούν τώρα η κυβέρνηση, τα μέτρα, τα μνημόνια και όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι. Για μας είναι μονόδρομος η ανατροπή αυτής της πολιτικής. όλες οι αντιστάσεις πρέπει να ενωθούν σ΄ έναν ορμητικό χείμαρρο που θα τους σαρώσει. Καλούμε όλη τη νεολαία, όλο το λαό να σηκώσουμε τώρα κεφάλι, να μετατρέψουμε την Αθήνα και όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας σε εστίες ξεσηκωμού, τις σχολές μας και τους χώρους ασύλου στο κέντρο της Αθήνας σε κέντρα αγώνα που θα χτυπάει η καρδιά του λαϊκού κινήματοςΟ αγώνας μας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Απέναντι στους εκβιασμούς της κυβέρνησης και των συμμάχων της με τα πακέτα και τα «Μνημόνια», εμείς πρέπει να επιβάλουμε το δικό μας «πακέτο μέτρων», αυτό που είναι σύμφωνο με τις ανάγκες μας!

Αγώνας όχι για τον αγώνα, αλλά αγώνας για τη νίκη, τη νίκη που είναι πιο αναγκαία και πιο δυνατή από ποτέ!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου