Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα της Παλαιστίνης


Στον αέρα η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και οι εκτοξεύσεις παλαιστινιακών ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος. Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά πλέον τους 140, ενώ 5 είναι οι νεκροί των Ισραηλινών. Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, βρίσκεται από χθες στο Ισραήλ έχοντας επαφές με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Εντός της ημέρας μεταβαίνει στη Δυτική Όχθη και στο Κάιρο προκειμένου να έχει συνομιλίες με Παλαιστίνιους και Αιγύπτιους αξιωματούχους. Έκτακτη συνεδρίαση θα έχει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε λεωφορείο στο κέντρο του Τελ Αβίβ με αξιωματούχους να κάνουν λόγο για «τρομοκρατική επίθεση». 

Χθες παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται να ανακοινωθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, από τις 00.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης κάτι που ουδέποτε επιβεβαίωσε το Ισραήλ. Στο Κάιρο, στελέχη της Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις για παύση πυρός, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η εκεχειρία είχε «κολλήσει» εξαιτίας «καθυστέρησης της τελευταίας στιγμής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

Στο πλευρό του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκαθάρισε ότι έφτασε στην Ιερουσαλήμ με ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο Μπαράκα Ομπάμα για «σθεναρή και ακλόνητη» υποστήριξη προς το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Καλώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με όλα τα μέρη στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγυπτίου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο, προς μια «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός, που θα εγγυάται ασφάλεια για τους κατοίκους του νότιου Ισραήλ και ποιότητα ζωής για εκείνους της Γάζας.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι θα προτιμούσε μια μακρόχρονη εκεχειρία από μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, ωστόσο πρόσθεσε πως δεν θα αποφύγει μια τέτοια επίθεση αν είναι αναγκαία. Επιπλέον ευχαρίστησε την Χ. Κλίντον για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Ιron Dome, από το οποίο έχουν καταρριφθεί εκατοντάδες από τους πυραύλους που έχουν εκτοξευτεί με στόχο το Ισραήλ τις τελευταίες επτά ημέρες.

Επιπλέον οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν την Τρίτη σε μια δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, λέγοντας ότι θα ήταν «αντιπαραγωγική» και ότι «δεν θα συνεισέφερε στις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες».

Από την πλευρά του, ο υπ. Άμυνας της κυβέρνησης Νετανιάχου, Αβινγκντορ Λίμπερμαν, τόνισε σήμερα σε συνέντευξή του ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποφασίσει χερσαία εισβολή στη Γάζα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει μία τέτοια απόφαση δύο μήνες πριν από τις εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λίμπερμαν. «Θα αφήσουμε την απόφαση αυτή για την επόμενη κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Συνεχίζει το σφυροκόπημα το Ισραήλ

Στο μεταξύ η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν περισσότεροι από 100 στόχοι, ενώ δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, οι οποίες απωθήθηκαν. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές του BBC στη Γάζα, τις πρώτες πρωινές ώρες ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις , ενώ ακολούθησαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Το Ισραήλ επιπλέον επιβεβαίωσε χτύπημα σε γραφεία δημοσιογραφικού οργανισμού. Πρόκειται για το τρίτο εντός τριών ημερών. Υποστήριξε ότι το χτύπημα αφορούσε υπηρεσίες της Χαμάς που στεγάζονταν στο κτίριο. Επιπλέον, τα γραφεία του Al Jazeera στη Γάζα καταστράφηκαν από βλήμα που χτύπησε ένα κοντινό κτίριο, ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Πάνω από 140 νεκρούς μετρούν οι Παλαιστίνιοι

Περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 950 έχουν τραυματιστεί κατά την διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ. Μεταξύ των νεκρών είναι πάρα πολλά παιδιά.

Ο Ριγιάντ Μανσούρ ανακοίνωσε το νέο απολογισμό σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία ασκεί πίεση στις 15 χώρες-μέλη να καταδικάσουν την ισραηλινή επιχείρηση.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έκαναν διαβουλεύσεις την Τρίτη το βράδυ για ένα αίτημα από τις αραβικές χώρες που απαιτούν μια δημόσια σύνοδο για την κρίση στη Γάζα. Στην κίνηση αυτή αντιτίθενται οι ΗΠΑ.
(tvxs)













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου