Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΝΕ

Καταγγέλουμε την απαράδεκτη στάση των δυνάμεων της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Πάτρας, που με μεθοδεύσεις που θα ζήλευαν ακόμα και οι αστικές παρατάξεις, αφού συγκρότησε το ΔΣ του συλλόγου της Σ.Ε.Υ.Π χωρίς να καλέσει τις υπόλοιπες δυνάμεις, απέκλεισε από το ΔΣ το σχήμα της ΑΠΣ-ΕΑΑΚ, που με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών και τον εκλογικό κανονισμό, δικαιούται μια έδρα.

Σαν ΕΑΑΚ, όπου και να παρεμβαίνουμε, ποτέ δεν μπήκαμε στο "τρυπάκι" της αέναης καταγγελιολογίας, παρά τις πολλές προκλήσεις από τις δυνάμεις της ΚΝΕ που έχουμε δεχτεί κατά καιρούς. Ίσα ίσα που πάντα πρεσβεύουμε και καλούμε στην ανατρεπτική κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς στο κίνημα, για την υπεράσπιση των αναγκών του λαού και της νεολαίας. Ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις και γι' αυτό αποφασίσαμε να το καταγγείλουμε.

Το πρώτο ζήτημα που θέλουμε να θίξουμε είναι το ζήτημα της δημοκρατίας μέσα στους συλλόγους. Η στάση των δυνάμεων της ΚΝΕ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την διαμόρφωση φοιτητικών συλλόγων που θα μπορούν να κουβεντιάζουν μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, να αποφασίζουν και να συντονίζονται προκειμένου να συγκρουστούν και να ανατρέψουν την επίθεση του αντιπάλου. Περισσότερο προσομοιάζει σε λογική τσιφλικά, ότι "εδώ κάνω κουμάντο εγώ" και καταλήγει να απονεκρώνει και να γραφειοκρατικοποιεί τους συλλόγους. Είναι συμπεριφορά που βάζει την κομματική οικοδόμηση πάνω από την ανασυκγρότηση του φοιτητικού κινήματος και καταλήγει σε τέτοιες πρακτικές. Επιπλέον, για να δικαιολογήσουν τις παραπάνω κινήσεις, οι δυνάμεις της ΚΝΕ έφτασαν στο σημείο να επικαλεστούν το καταστατικό της ξεφτιλισμένης ΓΣΕΕ, τις πρακτικές δηλ. με τις οποίες ,τόσα χρόνια, η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός προσπαθούν να διαλύσουν το εργατικό κίνημα και που οι ίδιες οι δυνάμεις του ΚΚΕ καταγγέλουν στα σωματεία.

Τελικά, η ΚΝΕ με την στάση που κρατάει συνολικά στο φοιτητικό κίνημα, σε μια περίοδο που αυτό θα έπρεπε να ανασυγκροτείται και να προετοιμάζει την απάντηση του στα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, καταλήγει να το διασπά, να το αποπροσνατολίζει και άρα να το αποδυναμώνει. Έτσι, παρά την ρητορεία της και την προσπάθειά της να πείσει ότι η ΕΑΑΚ φταίει μέχρι και για την υπογραφή των μνημονίων, μάλλον είναι η ΚΝΕ αυτή που παίζει ένα πολύ χρήσιμο ρόλο για την κυβέρνηση, σε μια περίοδο που η ένταση της επίθεσης μπορεί να φέρει στο προσκήνιο εκ νέου λαϊκές και νεολαιίστικες αντιστάσεις.


Εμείς από την πλευρά μας, δεν λογοδοτούμε ούτε μας νοιάζει να απαντήσουμε στην ΚΝΕ και στην προκλητική συμπεριφορά της. Λογοδοτούμε όμως στους συμφοιτητές μας, στον κόσμο που μας στήριζε και μας στηρίζει, ακόμα και στον κόσμο που περιμένει πολύ περισσότερα από εμάς. Γι' αυτό, απαιτούμε από τη μία το αυτονόητο, που είναι η απόδοση της έδρας στο σχήμα της ΑΠΣ-ΕΑΑΚ και από την άλλη παλεύουμε ώστε συμπεριφορές σαν κι αυτές να εκλείψουν μια και καλή από τους συλλόγους, ώστε αυτοί να μην είναι "κομματικά παράσημα" της μιας ή της άλλης παράταξης, αλλά όπλα επιβολής και αντεπίθεσης για την σπουδάζουσα νεολαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου