Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Μεταπτυχιακά στη Νομική, ή αλλιώς, πώς οι τσέπες μας θα "ξηλωθούνε" πάλι..!

Στα «κλεφτά» πήγε να περάσει πάλι η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής τα δίδακτρα στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), ανακοινώνοντας στις 29 Ιουλίου ότι από εδώ και πέρα η γνώση κοστίζει, και μάλιστα ακριβά. 1.200 ευρώ σε δύο δόσεις (η πρώτη κατά την εγγραφή και η δεύτερη στην έναρξη του εαρινού εξαμήνου) ζητάει η Κοσμητεία από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που επιθυμούν (και συνάμα αναγκάζονται από τις ανάγκες της εύρεσης εργασίας) να κάνουν ένα Μεταπτυχιακό, την ίδια ώρα που το Πανεπιστήμιο προσφέρει υπερογκώδη ποσά για τις ανάγκες του κεφαλαίου, των επιχειρήσεων και των μεγαλοκαθηγητάδων. Όλο αυτό μάλιστα γίνεται ένα χρόνο μετά την επιβολή διδάκτρων στο Π.Μ.Σ. του τομέα Διεθνούς Δικαίου, τα οποία ήταν απαραίτητα κατά την κυρία Γαβουνέλη και θα επωφελούνταν και οι ίδιοι οι φοιτητές από αυτό (π.χ. κωδικοί για πρόσβαση σε βάση δεδομένων, συγγράματα, κλπ.). Ωστόσο οι φοιτητές, όπως οι ίδιοι ομολογούν, ουδέποτε είδαν τα 60.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τα δίδακτρα!!! Καμία εντύπωση δεν μας προξενεί, αφού όπως μάθαμε, τουλάχιστον τα μισά από αυτά (30.000 ευρώ) πήγαν σε ξενοδοχεία για τη διαμονή “guest- star” καθηγητών από το εξωτερικό!

Είναι προφανές πως άμα αφήσουμε να καθιερωθούν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ανοίγει ο δρόμος για να γίνει το ίδιο και σε προπτυχιακό επίπεδο. Τότε θα μιλάμε για ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο Πανεπιστήμιο, για λίγους κι εκλεκτούς, με ελάχιστες κοινωνικοπολιτικές διεργασίες,  αποστειρωμένο από τα προβλήματα της κοινωνίας.

Μία άλλη κατεύθυνση που μπαίνει από την ανακοίνωση της Κοσμητείας, όσον αφορά τα Π.Μ.Σ., είναι η πλήρης εξειδίκευση για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας (χαρακτηριστικό είναι πως τα 8 από τα 22 Μ.Δ.Ε. αφορούν ειδικεύσεις του Αστικού Δικαίου). Κάτι τέτοιο βέβαια θα οδηγήσει σε ένα διαρκή κύκλο επί πληρωμή, ειδίκευσης και επανειδίκευσης των φοιτητών, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εταιρίας και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, δεν θα μας αναγνωρίζονται τα σημερινά επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς αυτά θα κατακερματιστούν λόγω της μεγάλης εξειδίκευσης.

Τέλος, θεώρησαν ότι με το να βγάλουν την ανακοίνωση τελευταία στιγμή, όλα αυτά θα περνούσαν απαρατήρητα από τους φοιτητές, αλλά έκαναν μεγάλο λάθος. Δε θα κάτσουμε να τους κοιτάμε να καταστρέφουν το μέλλον μας! Ζητάμε την άμεση κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα Π.Μ.Σ. της Νομικής Σχολής, καθώς και η πανεπιστημιακή έρευνα να γίνεται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τα συμφέροντα της κάθε εταιρείας. Θέλουμε σφαιρική και ολόπλευρη γνώση και όχι την –ακριβή πλέον- γνώση που μας πλασάρουν για τα κέρδη τους. Το κόστος των μεταπτυχιακών και όλων των σπουδών μας να καλύπτεται αποκλειστικά από το κράτος και για το σκοπό αυτό να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την παιδεία. 


Όλοι/όλες οι φοιτητές/-τριες στην κινητοποίηση στη Γραμματεία της Νομικής Σχολής τη Δευτέρα 12/09 στις 12:30 ενάντια στην κατεύθυνση που μπαίνει για τα Μεταπτυχιακά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου