Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Να είσαι ήσυχος όταν κοιμούνται τα παιδιά, όχι όταν βιάζονται-Για το 14χρονο κορίτσι στην Λάρισα

%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b12Μια είδηση, από αυτές που είτε δεν περνάνε πια στις στήλες των ΜΜΕ, είτε περνάνε στα ψιλά, ως μια ακόμα «ενημέρωση» της κανονικότητάς μας. Μιας κανονικότητας που ορίζει τον βιασμό απλά ως μια ατυχή στιγμη ή ακόμα χειρότερα ρίχνοντας την ευθύνη στο θύμα.
Ένα 14χρονο κορίτσι απήχθη από τα μέσα Αυγούστου, κακοποιήθηκε, βιάσθηκε συστηματικά και ομαδικά,φυλακίστηκε σε ένα διαμέρισμα και εξαναγκάστηκε να εκδίδεται σε πορνοπελάτες.Πόσα ύματα χρειαζόμαστε μέχρι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως κοινωνία.Πόση βία βιωμένη από ένα ανήλικο παιδί;
Ήδη έχουν συλληφθεί οι Ιωάννης Γιολδάσης του Βασιλείου, Κωνσταντίνος Καψάλης του Ευαγγέλου, Αχιλλέας Τσακίρης του Νικολάου και Aliu Krenar του Rapo που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, κρίθηκαν προφυλακιστέοι και θα μεταφερθούν στις Φυλακές Κορυδαλλού. Οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν κάνουν από μόνες τους ξεκάθαρο το μαρτύριο που έζησε το κορίτσι στα χέρια των βιαστών:Aρπαγή ανηλίκου με σκοπό τη μεταχείρισή του σε ανήθικες ασχολίες, βιασμός από κοινού και κατά μόνας, αποπλάνηση ανήλικης που συμπλήρωσε το 14ο έτος και σωματεμπορία κατ’ εξακολούθηση κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανηλίκου.
Οι τρεις από του τέσσερις κατηγορούμενους είναι ελληνικής καταγωγής άνω των 50 ετών, ενώ ο τέταρτος είναι υπήκοος Αλβανίας, 35 ετών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ τοπικών εφημερίδων που επικαλείται αστυνομικές πηγές, ο ένας εκ των συλληφθέντων είχε συγγενική σχέση με το κορίτσι, ενώ όλοι τους είχαν «ευυπόληπτες» επαγγελματικές ιδιότητες (συνταξιούχος, δημόσιος υπάλληλος, εποχιακός υπάλληλος).
 Οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική, είναι άντρες καθημερινοί. Ζουν στις γειτονιές, στις πλατείες, στα σπίτια μας. Δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, μορφωτικό επίπεδο, εθνικότητα και θρησκεία. Σύμφωνα με έρευνες του εγκληματολόγου κ. Άγγελου Τσιγκρή το 53,4% των βιαστών είναι άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ το 32,8% είναι μεσήλικες. Το 50,9% προέρχεται από τη μεσαία κοινωνικο-οικονομική τάξη και το 31% είναι αρκετά μορφωμένοι. Τέλος το 2,2% προέρχεται από το συγγενικό περιβάλλον του θύματος.
Οι ειδεχθείς πράξεις τους δεν οφείλονται σε κάποια αρρώστια ή παρέκκλιση αλλά στην επιθυμία τους να εκδικηθούν, να ταπεινώσουν, να τιμωρήσουν, επιβεβαιώνοντας έτσι την αντρική υπεροχή πάνω στα γυναικεία σώματα.
Από τους μαζικούς βιασμούς των «γυναικών του εχθρού» εν καιρώ πολέμου έως τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της εξαναγκαστικής πορνείας σε καιρό ειρήνης, το μήνυμα είναι σαφές: Το αντικειμενοποιημένο γυναικείο σώμα πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμο στις ανδρικές ορέξεις.Η απόλυτα πατριαρχική κοινωνία που έχει ανάγει την φυσικοποίηση του βιασμού ως κάτι που ήταν στην φύση του άντρα, αλλά τον καταπιέζει ο νόμος και ο πολιτισμός, είναι και η βάση της κουλτούρας του βιασμού που βλέπει τον άντρα ως έναν πάντα εν δυνάμει βίαιο βιαστή που θα προχωρήσει την πράξη αν βρει την κατάλληλη δικαιολογία οι τις κατάλληλες συνθήκες.
Διαμορφώνεται, έτσι, ένα πλαίσιο ανοχής τόσο στην κουλτούρα του βιασμού όσο και απέναντι στην ίδια την πράξη. Η εικόνα μιας κοινωνίας που επιτρέπει στους βιαστές να βιάζουν είναι υπαρκτή. Με αστυνομικές αρχές που καταγράφουν βιασμούς με τον όρο «εξώγαμη συνουσία» (Ξάνθη 2015), με τοπικές κοινωνίες που στηρίζουν τους θύτες και όχι τα θύματα, με δικαστικές αποφάσεις που αποφαίνονται ότι ο ομαδικός βιασμός 15χρονης μαθήτριας από συμμαθητές ήταν μια συναινετική πράξη «οργίων» (Αμάρυνθος 2005) αυτό που εμπεδώνεται είναι η ασυλία, η συγκάλυψη των δραστών και ο στιγματισμός των θυμάτων. Ο βιασμός μέσα σε μια κοινωνία όπως η ελληνική αποτελεί μια σιωπηρή ιστορία με «σκοτεινούς αριθμούς», βασικά ένα προσωπικό ζήτημα καταδικασμένο με ντροπή να συζητιέται στην ιδιωτική σφαίρα, στην καλύτερη περίπτωση ένα θέμα για τα αστυνομικά δελτία ειδήσεων
Ο βιασμός γίνεται έτσι το πιο ορατό σημάδι μιας ολόκληρης κουλτούρας που εξυπηρετεί την κυρίαρχη αφήγηση και χρησιμεύει στην αναπαραγωγή των σχέσεων εξουσίας, καθώς δικαιολογεί τη βία και την παραβίαση του πιο αδύναμου, αποκλείει και περιθωριοποιεί ό,τι παρεκκλίνει από την ετεροκανονικότητα και ενθαρρύνει την κοροϊδία ή και την «τιμωρία» όσων αρνούνται να συμμορφωθούν με τους επιβαλλόμενους «κανονικούς» ρόλους.
Ας το καταλάβουμε καλά: Η περίπτωση της 14χρονη στην Λάρισα δεν είναι μεμονωμένη και ακραία. Τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. είναι αποκαλυπτικά: Το 2015 κάθε τρεις ημέρες γινόταν ένα βιασμός (και πρόκειται μόνο για αυτούς που καταγγέλθηκαν στις αστυνομικές αρχές). Στο χέρι μας είναι να αναλάβουμε δράση, να σπάσουμε τη σιωπή, να μην αδρανήσουμε, να μην αδιαφορήσουμε ούτε αυτή, ούτε καμία άλλη φορά. Nα παλέψουμε για την ανατροπή της αναπαραγωγής του πατριαρχικού πρότυπου, του σεξιστικού λόγου και της έμφυλης βίας σε μια κοινωνία που ζέχνει.
Για να σταματήσει μια για πάντα αυτό το αίσχος!
Για να σαπίσουν βαθιά στη φυλακή οι βιαστές της 14χρονης
Σε αυτό το πλαίσιο το Φύλο συκής κάνει κάλεσμα για την ανάληψη δράσης τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, ώρα18.00Καλλιδρομίου 50 Εξάρχεια (στο Στέκι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων). Στην ανακοίνωση αναφέρει:
«14χρονη κακοποιήθηκε και βιάστηκε κατ’ εξακολούθηση στη Λάρισα
Στα λίγα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στον τύπο διαβάσαμε για τη 14χρονη που απήχθη, κακοποιούνταν και βιαζόταν κατ’ εξακολούθηση στη Λάρισα. Μια ανήλικη που βίαια εξέδιδαν εγκληματίες σε πορνοπελάτες. Ένα κορίτσι που ήρθε αντιμέτωπο με την βία στη χειρότερη μορφή της. Μια περίπτωση βιασμού που μαθεύτηκε. Πόσες άλλες έχουν μείνει κρυφές; Πόσα σεξουαλικά εγκλήματα μένουν ακόμη ατιμώρητα; Μόνο η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση μας μπορεί να σπάσει τη σιωπή. Μόνο η ενημέρωση, η αντίδραση και η αγανάκτηση μπορούν να πολεμήσουν την συγκατάβαση. Μόνο θυμός και οργή μας πλημμυρίζει. Ας κάνουμε λοιπόν την οργή μας δύναμη. Συναντιόμαστε, οργανωνόμαστε και αναλαμβάνουμε δράση!
Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, ώρα 18.00, Καλλιδρομίου 50 Εξάρχεια (στο Στέκι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων)

Να είσαι ήσυχος όταν κοιμούνται τα παιδιά, όχι όταν βιάζονται

Το βασικό κείμενο από το Περιοδικό -κέιμενο της Νατάσας Κεφαλληνού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου