Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Στο πλευρό των φοιτητών, ανεπιφύλακτα



Η εικόνα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Φορτσάκη, να φωνάζει στους φοιτητές του «έξω!» με το δάχτυλο προτεταμένο, σαν γυμνασιάρχης της δεκαετίας του 1950, τα λέει όλα.

Γιατί ο κ. πρύτανης δεν αποκλείστηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου. Επέλεξε να αποχωρήσει, αρνούμενος να συνομιλήσει με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές. Τους αντιμετώπισε σαν «ταραξίες» και απείλησε με την αστυνομία. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το δημοκρατικό ήθος που πρέπει να έχει ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος. Μπορεί ο κ. Φορτσάκης να κοιτάξει τους φοιτητές του στα μάτια ύστερα από τέτοια συμπεριφορά;

Οταν η κυβέρνηση διαλύει τα δημόσια Πανεπιστήμια, με τις απολύσεις διοικητικών, τις περικοπές δαπανών και τις συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις, ο πρύτανης του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημα είναι οι φοιτητικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις. Ετσι, όμως, παίρνει θέση ανοιχτά στο πλευρό των δυνάμεων που θέλουν να καταστρέψουν τη δημόσια παιδεία.

Ο κ. Φορτσάκης επικαλείται διαρκώς τη νομιμότητα και η φράση «είστε παράνομοι» χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές εναντίον των φοιτητών, των εκπροσώπων των διοικητικών υπαλλήλων, ακόμη και προς εμένα που εκπροσωπούσα σημαντική μερίδα της ΠΟΣΔΕΠ. Για το παράνομο κλείδωμα των κτιρίων, όμως, που το βεβαίωσε και η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, δεν είχε να πει κουβέντα.

Προφανώς και τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι ευρύτερα, όμως και ο κ. Φορτσάκης δεν είναι τυχαίος. «Πολυθεσίτης» ως προς διάφορες επιτροπές και συμβούλια, συμπεριλαμβανομένου του εποπτικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, με τη δικηγορική εταιρεία στην οποία συμμετέχει να παίζει ρόλο συμβούλου στην εκποίηση του τέως αερολιμένα Ελληνικού, είναι άνθρωπος κοντά στην πολιτική εξουσία.

Οι επιλογές του κ. Φορτσάκη δεν είναι ατομικές. Εκφράζουν έναν πολιτικό σχεδιασμό να μετατραπούν τα Πανεπιστήμια σε αυταρχικά εκπαιδευτήρια και να επιβληθεί κλίμα καταστολής ενάντια στα κινήματα που αντιστέκονται στην αγοραία παιδεία, πρώτα και κύρια στην «ανορθογραφία» του μαχητικού φοιτητικού κινήματος που τόσες φορές έχει ανατρέψει κυβερνητικά σχέδια.

Υποστηρικτές του κ. Φορτσάκη εντός και εκτός Πανεπιστημίων υπάρχουν αρκετοί. Θέλουν ένα Πανεπιστήμιο της αγοράς και πανεπιστημιακούς που να αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο ως εφαλτήριο για επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ομως, υπάρχουν πολλές και πολλοί συνάδελφοι που αισθάνονται ότι ο κ. Φορτσάκης δεν μπορεί να μιλά στο όνομά τους. Που θέλουν να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια και θεωρούν τους φοιτητές συνοδοιπόρους στην περιπέτεια της γνώσης και της έρευνας. Που δεν ξεχνούν ότι το 1973 οι «ταραξίες» με τις καταλήψεις τους υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία σε αυτόν τον τόπο, όχι οι υπερασπιστές του «νόμου και της τάξης».

Του Παναγιώτη Σωτήρη, Μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ



Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦΣ Νομικής (29/10/2014)


Ο Φοιτητικός μας Σύλλογος συνεχίζει στο δρόμο του αγώνα και κάνει την κυβέρνηση, που σήμερα έστειλε τη νεολαία της στη συνέλευση για να μας επιβάλει "δημοκρατικά"(αφού δεν το κατάφερε με τα ΜΑΤ) την πολιτική της, να αναρωτιέται μήπως τελικά δεν θα μπορέσει ΠΟΤΕ να κάνει το πανεπιστήμιο ένα ωραίο επιχειρηματικό κάτεργο όπως ονειρεύεται... Δεν θα περάσουν λοιπόν ποτέ τα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ για το πανεπιστήμιο - έξω οι σεκιούριτι και τα ΜΑΤ - κανένας φοιτητής διαγραμμένος - κανένας εργαζόμενος απολυμένος - ο Φορτσάκης να κάνει κουμάντο στη δικηγορική εταιρία του και να αφήσει ήσυχο το πανεπιστήμιο. Στηρίζουμε ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ τις επόμενες μέρες τις δράσεις του Φοιτητικού μας Συλλόγου!

Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής:

- Μαζική κινητοποίηση του συλλόγου στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ στις 30/10 ή σε κάθε περίπτωση στην επόμενη Σύγκλητο όποτε και αν αυτή μετατεθεί. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας συντονιζόμαστε με τους υπόλοιπους ΦΣ για νέα κινητοποίηση στο χώρο της πρυτανείας

- Συμμετοχή του φοιτητικού συλλόγου σε πανελλαδική κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στις 6 Νοέμβρη

- Συντονισμός με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους και τους εργαζομένους στη βάση των αποφάσεών τους

- Διεκδίκηση αύξηση του ορίου δήλωσης από 8 σε 12 μαθήματα για την επερχόμενη χειμερινή και εαρινή εξεταστική

- Συμμετοχή στην κινητοποίηση για την Κυριακάτικη Αργία, την Κυριακή 2 Νοέμβρη

- Στήριξη του ΦΣ στην κινητοποίηση των μαθητών την Δευτέρα 3 Νοέμβρη

- Νέα Γενική Συνέλευση την Τρίτη 4/11


Αποτελέσματα της σημερινής Γενικής Συνέλευσης του ΦΣ Νομικής:

Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο (Αντινομία ΕΑΑΚ, ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ[εαακ], ΑΡιστερή ΕΝότητα, Αγωνιστικές Κινήσεις, Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας): 203

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: 144

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): 48

Λευκά: 15

Συμμετοχή: 410 (απαρτία 130+)

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Τι συμβαίνει τελικά στο πανεπιστήμιο τις τελευταίες εβδομάδες;



Το ιστορικό με τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών:
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014: Το Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) ΚΛΕΙΝΕΙ με απόφαση της Διοίκησης. Η δικαιολογία είναι μια προγραμματισμένη φοιτητική κινητοποίηση. Με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων, οι φοιτητικοί σύλλογοι σκόπευαν να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες διαγραφές και με σκοπό να ζητήσουν τη διεξαγωγή Συγκλήτου για τα ζητήματα των διαγραφών, της σίτισης, της καθαριότητας κλπ.  Με τα ΜΑΤ, η είσοδος απαγορεύεται στους φοιτητές και η συμβολική κατάληψη δεν πραγματοποιείται.
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου: Το κτήριο παραμένει κλειστό. Όλες οι πύλες του συγκροτήματος παραμένουν κλειδωμένες. Η είσοδος επιτρέπεται από τους φύλακες και την ιδιωτική εταιρείας security, μόνο στους υπαλλήλους που εργάζονται στο συγκεκριμένο κτήριο και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης). Τις υπόλοιπες ώρες, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να παραμένουν κλειδωμένοι στο κτήριο! 
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου: Το κτήριο της Πρυτανείας εξακολουθεί να είναι κλειδωμένο. Κλειδωμένες είναι από τη Δευτέρα και οι περισσότερες εσωτερικές πόρτες που οδηγούν από το ένα τμήμα του κτηρίου στο άλλο. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν να εργάζονται υπό επικίνδυνες συνθήκες.  Για να βγουν από το κτήριο,  θα πρέπει να ξεκλειδωθούν πολλές εσωτερικές και εξωτερικές πύλες.
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου: Τα ΜΑΤ βρίσκονται από το πρωί έξω από το κτήριο. Το πρωί, οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο σε μέλος του προεδρείου του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού. Αρνήθηκαν την είσοδο και σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, κλιμάκιο της οποίας έσπευσε στο χώρο. Οι πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο και σε αυτό. Αρνήθηκαν επίσης την είσοδο στην εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Σύγκλητο. Ενώ τα ΜΑΤ παρέμεναν παρατεταγμένα έξω από την πύλη, έφτασε έξω από το κτίριο πορεία φοιτητών. Η πορεία αντιμετωπίστηκε με χημικά από τις δυνάμεις καταστολής.
Την ίδια ώρα που οι φοιτητές του Ιδρύματος χτυπιούνται από τις δυνάμεις καταστολής, η Πρυτανεία εκδίδει την παρακάτω απίστευτη ανακοίνωση: «Οι Πρυτανικές αρχές επαναλαμβάνουν την πρόσκλησή τους προς όλες τις ομάδες των φοιτητών, που επιθυμούν να θέσουν υπόψη τους διάφορες θέσεις και αιτήματα, να τους υποβάλλουν σχετικά υπομνήματα με συγκεκριμένο περιεχόμενο  Τα υπομνήματα αυτά μπορούν να υποβληθούν είτε ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Πρυτανείας είτε υπό έντυπη μορφή σε εκπρόσωπό της. Μόνο μετά τη μελέτη των υπομνημάτων αυτών μπορεί να υπάρξει γόνιμη προώθηση οποιουδήποτε θέματος, όπως ορίζουν οι δημοκρατικές διαδικασίες και η εμπειρία.»!!! Στη διάρκεια της ημέρας, εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλους και γελοιότητας: μια παραγγελία έπρεπε να παραδοθεί στο εσωτερικό του κτηρίου και για να γίνει αυτό έκαναν κλοιό τα ΜΑΤ γύρω από το μεταφορέα, τις κούτες και την πύλη!
Μετά από μεγάλη πίεση από την Επιθεώρηση Εργασίας, τελικά στο κλιμάκιό της μπήκε στο χώρο. Όμως, και μετά την αποχώρηση του κλιμακίου των επιθεωρητών η πύλη παρέμεινε κλειδωμένη. Την ίδια ημέρα, η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι: «Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μαζί με μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ ζήτησε να εισέλθει στο χώρο προκειμένου να πληροφορηθεί την κατάσταση των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς οι Πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο της, τοποθετώντας μάλιστα μπροστά στην πόρτα διμοιρία των ΜΑΤ!  Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έμεινε ανοικτό ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης μας ιστορίας παραμένοντας φορέας γνώσης, αμφισβήτησης, ελευθερίας και δημοκρατίας. Εκτιμούμε ως άκρως επικίνδυνη τη συμπεριφορά των πρυτανικών αρχών καθώς επιχειρούν να μετατρέψουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε ιδιωτική επιχείρηση και εργασιακό κάτεργο.» 
Παρασκευή 17 Οκτωβρίου: Ο αποκλεισμός συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ απευθύνονται στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Η ΑΔΕΔΥ καλεί τα μέλη των ΔΣ των Ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων της να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αθηνών τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Δευτέρα 20 Οκτωβρίου: Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ «απελευθερώθηκε». Οι φοιτητές, υλοποιώντας αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, «απελευθέρωσαν» την είσοδο, και προχώρησαν σε κατάληψη. Το κτίριο άνοιξε για να υποδεχθεί τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του Ιδρύματος. Στα ΜΜΕ, η «είδηση» είναι ότι «Οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι φοιτητές του ΕΚΠΑ μπήκαν στην Πρυτανεία». Δηλαδή, η είδηση είναι…η είσοδος των εργαζομένων και των φοιτητών στο χώρο εργασίας και σπουδών τους! 
Ακολούθησε συνάντηση του Αντιπρύτανη Μπουραζέλη με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. των εργαζομένων, μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ, βουλευτών και φοιτητών. Η συνάντηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα, λίγο αργότερα, ο Πρύτανης, κατηγόρησε τους βουλευτές για «αντισυνταγματική συμπεριφορά, πολιτειακή ανωμαλία, είσοδο χωρίς άδεια στο κτίριο, διευκολύνοντας την ανεξέλεγκτη είσοδο φοιτητών και εργαζομένων σε αυτό»!!! 
Τρίτη 21 Οκτωβρίου: Το κτίριο εξακολουθεί να είναι «απελευθερωμένο». Νέες Γενικές Συνελεύσεις επιβεβαιώνουν την απόφαση να παραμείνει το κτήριο της Πρυτανείας κατειλημμένο. Έφτασε και το πόρισμα των επιθεωρητών εργασίας, που δικαιώνει ξεκάθαρα τους εργαζόμενους.
Και …ο κ. Πρύτανης, απειλεί τους εργαζόμενους και τους φοιτητές με εισαγγελέα. Το απόγευμα της Τρίτης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, διέταξε διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της διατάραξης της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο εισαγγελέας ζητάει να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η κατάληψη γιατί έγιναν καταγγελίες για βίαιη απώθηση των υπαλλήλων που φρουρούσαν τις πόρτες του. Ο πρύτανης, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έκανε μήνυση, λέγοντας ότι δεν έχει ζητήσει να διωχθεί κανένας από όσους βρίσκονται στο εσωτερικό του ιδρύματος. Όμως, πηγές της εισαγγελίας τον διαψεύδουν επίσης, λέγοντας ότι δεν κινήθηκαν αυτεπάγγελτα… 
Τετάρτη 22 Οκτωβρίου: Μαζικές φοιτητικές συνελεύσεις επαναβεβαιώνουν την απόφασή τους να παραμείνουν στην κατειλημμένη πρυτανεία. Οι φοιτητές, υλοποιώντας αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Πρύτανη με ένα απλό αίτημα: ζήτησαν να είναι παρόντες στην αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου.  Ο κ. Φορτσάκης το αρνήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα επιτρέψω να ξανακάνετε μπάχαλο το πανεπιστήμιο»!!!
Πέμπτη 23 Οκτωβρίου: Μεγάλες πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις το πρωί και το απόγευμα με την κατάληψη στην πρυτανεία να λήγει μετά την απογευματινή Πορεία και τη συνέχεια να έπεται!
 -----

ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; Γιατί όλα αυτά;

Ας θυμηθούμε ότι, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για διαγραφή 180.000 φοιτητών στα τέλη του καλοκαιριού, ο νέος Πρύτανης του ιδρύματος διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εφαρμόσει τους νόμους. Θα περάσει τον νέο οργανισμό μέσω του οποίου θα επικυρωθούν οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού, οι διαγραφές φοιτητών, θα προωθηθεί δραστικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Πανεπιστήμιο, και θα επιβληθεί επιτέλους ο νόμος και η τάξη!

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, «σήμερα, το ΕΚΠΑ λειτουργεί με μείον 400 εργαζόμενους λόγω διαθεσιμότητας, με τους 270 απ’ αυτούς να οδεύουν προς απόλυση και άλλους 120 που ΘΑ επιστρέψουν μέσω κινητικότητας να παραμένουν στον αέρα.  Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δουλεύουν ο καθένας για δύο, επιφορτιζόμενοι παράλληλα με το έργο της καθαριότητας (λόγω απόλυσης των εργαζομένων στο συγκεκριμένο τομέα), αναλαμβάνοντας να επιλύσουν πάσης φύσεως τεχνικά προβλήματα μια και η διαθεσιμότητα έχει διαλύσει και τις τεχνικές υπηρεσίες του Ιδρύματος.   Οι υπηρεσίες δεν έχουν στοιχειώδη υλικά για να λειτουργήσουν, αναλώσιμα και γραφική ύλη, παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι τους πρέπει να βγάζουν μερικές χιλιάδες βεβαιώσεις, πτυχία, κ.α. κάθε μέρα».

Σε μια τέτοια κατάσταση… λεφτά υπάρχουν για τους μεγαλοεργολάβους που αναλαμβάνουν φύλαξη, καθαριότητα και σίτιση. Για παράδειγμα, (όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι) ένα τεράστιο χρηματικό ποσόν, της τάξης των εκατομμυρίων 3.400.000€ έχει δαπανηθεί για εταιρείες σεκιούριτι για διάστημα δύο ετών (βλ. εδώ). Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, φαίνεται ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του ποσού αυτού προσεχώς, αύξηση που θα απαιτηθεί προκειμένου να εφαρμοστεί το «χρήσιμο για το μέλλον πρότυπο» της Πρυτανείας σε όλη την έκταση του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημιούπολη, Ιατρική, Νομική και λοιπά κτήρια του κέντρου, ΤΕΦΑΑ, κ.α.).

Η μια σοβαρή πλευρά του ζητήματος, είναι  η είσοδος των ιδιωτικών εταιρειών (σε όλο το δημόσιο) όπου έρχονται επιχειρώντας να αντικαταστήσουν τους «καταργημένους» κλάδους. Οι συμβάσεις αυτές που κλείνει το Δημόσιο με εργολάβους, είναι αποδεδειγμένο ότι κοστίζουν πανάκριβα, πολύ περισσότερο από τους μισθούς των εργαζομένων που «καταργήθηκαν». Τα χρήματα καταλήγουν στους εργολάβους, ενώ οι νέοι «εργολαβικοί» εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθούς πείνας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Αυτή η πρακτική επεκτείνεται διαρκώς. Πρόκειται για την εφαρμογή της πολιτικής της συρρίκνωσης του δημοσίου με κάθε κόστος, Μας είχε εξάλλου προειδοποιήσει ο αλήστου μνήμης πρώην υπουργός ΥΔΜΗΔ Μανιτάκης, όταν έλεγε ότι στο Δημόσιο θα μείνει μόνο ότι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πάρουν οι ιδιώτες (οι πάντα κρατικοδίαιτοι ιδιώτες!).

Ταυτόχρονα, εξελίσσεται και η επιχείρηση επέκτασης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων δουλείας και στο δημόσιο τομέα.

Η άλλη σοβαρή πλευρά του ζητήματος, είναι «ανάγκη» της κυβέρνησης, και των πρυτανικών αρχών για καταστολή των «πολύ ζωηρών» φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος και του δραστήριου Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για να επιβληθεί το μοντέλο της αγοράς, της  ιδιωτικοποίησης, της απαγόρευσης των συνδικαλιστικών ελευθεριών, δεν χρειάζεται κανένας «διάλογος», μόνο (προληπτική και μη) καταστολή. Το «απείθαρχο» φοιτητικό σώμα πρέπει να πειθαρχηθεί, οι «απείθαρχοι» εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν ποια είναι η θέση τους και να σταματήσουν να ενοχλούν τη διοίκηση για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Ο έλεγχος ταυτοτήτων στην πύλη, και η απαγόρευση της ελεύθερης εισόδου στο Πανεπιστήμιο είναι ένα πρώτο συμβολικό βήμα.

Γιατί, μόνον σε ένα «φρόνιμο» πανεπιστήμιο, μπορεί να βρεθούν οι «επενδυτές» να φέρουν τα προγράμματα, τα χρήματα και τις ευκαιρίες καριέρας για το καθηγητικό κατεστημένο. Σε ένα πανεπιστήμιο του «νόμου και της τάξης», που οι φοιτητές δεν θα μπορούν να αντιδράσουν πχ στην επιβολή διδάκτρων και οι εργαζόμενοι δεν θα τολμούν να μιλήσουν όταν παραβιάζονται τα εργασιακά τους δικαιώματα και περικόπτονται οι μισθοί τους.  Ο νέος Πρύτανης πριν λίγο μόλις καιρό, δήλωνε θιασώτης της “Τάξης και της Ασφάλειας” στους πανεπιστημιακούς χώρους. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός εγκαινίασε την τακτική του λοκ-άουτ στα Πανεπιστήμια και εφαρμόζει το μοντέλο της «προληπτικής καταστολής».

Η επίθεση αυτή σε ελευθερίες και δικαιώματα, δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρηθεί αποτέλεσμα της ακραίας λογικής ενός πρύτανη. Είναι κομμάτι του σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια. Δεν είναι τυχαία η στήριξη του Υπ. Παιδείας Α. Λοβέρδου προς τον κ. Φορτσάκη.


Η ΔΑΠάρα είναι εδώ



Γιατί να έρθω στη Συνέλευση;


Εδώ και τρεις βδομάδες ο φοιτητικός σύλλογος Νομικής έχει μπει σε τροχιά αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην πολιτική του Φορτσάκη και της κυβέρνησης που στόχο έχει να διαλύσει το δημόσιο-δωρεάν πανεπιστήμιο. Ένα πανεπιστήμιο στο οποίο κάθε φοιτητής έχει κοπιάσει για να μπει και κάθε οικογένεια  έχει  βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τον στηρίξει.

Στη κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου στον Δ.Σ.Α ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων μας, η απάντηση της διοίκησης ήταν να φέρει αστυνομία και να κλείσει τις πόρτες του κτιρίου. Τελικά καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τους εκλεγμένους του Συλλόγου αλλά η απάντησή τους ήταν ότι η εξίσωση των πτυχίων θα περάσει καθώς δεν σκοπεύουν να πάνε κόντρα στις επιταγές της ευρωπαικής ένωσης για την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με ΜΑΤ, δακρυγόνα και λοκ αουτ του κτιρίου απάντησε και ο Θ.Φορτσάκης στην απαίτηση των φοιτητών να καταθέσουν τα αιτήματά τους! Ωστόσο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ.Φορτάκης μετά από την πίεση που δέχτηκε από τους φοιτητικούς συλλόγους, αναγκάστηκε να ορίσει μέρα διεξαγωγής της Συγκλήτου, πράγμα το οποίο εδώ και δύο μήνες αρνιόταν πεισματικά να κάνει.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και τις γενικές συνελεύσεις, η φωνή των φοιτητών μπορεί να ακουστεί και να επιβάλλει τη θέληση μας ενάντια στην χούντα κυβέρνησης-Φορτσάκη! Ωστόσο, ο αγώνας δεν σταματάει εδώ, αλλά αντιθέτως μόλις άρχισε! Γι' αυτό είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή κάθε ανένταχτου φοιτητή στις γενικές συνελεύσεις και σε όλες τις κινηματικές διαδικασίες, για να καταφέρουμε ένα ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση και να δείξουμε ότι η γενιά μας δεν σκύβει το κεφάλι αλλά θα τους ανατρέψει! Είναι απαραίτητο ο Σύλλογος μας να συνεδριάσει και πάρει αγωνιστική απόφαση πάνω σε μία σειρά ζητήματα-κομβικά για τη ζωή μας στο πανεπιστήμιο και το εργασιακό μας μέλλον:

·         Η εξίσωση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια
·         Ο νέος κώδικας δικηγόρων που μας οδηγεί στην ανεργία και την ελαστική απασχόληση
·         Η διάσπαση του πτυχίου μας και τα δίδακτρα
·         Οι διαγραφές
·         Οι σεκιούριτι που κοστίζουν 35% περισσότερο από τους απολυμένους θυρωρούς και κάνουν face control στους φοιτητές
·         Οι απολύσεις των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια

Μας αφορούν όλους και γι 'αυτό συλλογική πρέπει να είναι και η απάντησή μας!

Τι λέει όμως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για όλα αυτά;

Η κυβερνητική νεολαία της Ν.Δ στηρίζει τον Φορτσάκη και τον Σαμαρά και γι' αυτό αποφάσισε να συμμετάσχει στην γενική συνέλευση της Τετάρτης 29/10, επειδή φοβάται ότι δε θα περάσουν οι διαγραφές, δε θα μπουν οι επιχειρήσεις μέσα στα πανεπιστήμια,δε θα πληρώνουμε δίδακτρα και δε θα απολυθούν οι εργαζόμενοι. Φοβάται, γιατί βλέπει ότι η καταστολή, η τρομοκρατία της κυβέρνησης και η προπαγάνδα των ΜΜΕ δεν μας πτοούν αλλά μας εξοργίζουν!

Η ΔΑΠ που μέλη της σε γενική συνέλευση στη Κομητηνή κάνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς ακολουθεί την ίδια γραμμή της ΝΔ, που καθοδηγεί την ΧΑ όπως φάνηκε από τις συνεννοήσεις Μπαλτάκου-Κασιδιάρη που βγήκαν στη δημοσιότητα! Ο στόχος της ΔΑΠ είναι να ξεπεράσει το κεφάλαιο και η ευρωπαική ένωση την κρίση του σε βάρος των εργαζομένων και γι' αυτό κανένας φοιτητής δεν έχει συμφέρον να τη στηρίξει αλλά όλοι πρέπει να της γυρίσουν την πλάτη.

Γι' αυτό καλούμε κάθε φοιτητή στη γενική συνέλευση να στηρίξει τον δύσκολο αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση-τον Φορτάκη και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας! Η ενότητα των φοιτητών, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια,των εκπαιδευτικών και των μαθητών είναι το μόνο μας όπλο!

Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ/ΩΡΑ 1/ΑΜΦ 1!
    

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Οι βάρβαροι του ΣΚΑΙ και…εμείς





Με γκεμπελισμό και συκοφάντηση προσπαθεί η «ανεξάρτητη» δημοσιογραφία του ΣΚΑΙ να υπονομεύσει τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, στοχοποιώντας αγωνιστές. Στην  ραδιοφωνική εκπομπή «Ό,τι να ναι» τα τσιράκια  του Αλαφούζου απομονώνοντας φράσεις και σχολιάζοντας με χυδαίο τρόπο αποσπάσματα από τοποθετήσεις μελών του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι οι φοιτητές που αγωνίζονται σήμερα για ένα άλλο πανεπιστήμιο και μια άλλη κοινωνία, είναι "αμόρφωτοι", βολεμένοι νεολαίοι, τεντυμπόηδες, με κυβερνητικές βλέψεις, «μια νέα γενικά πολιτικών της βαρβαρότητας όπως τους χαρακτηρίζει».

Εδώ και δύο βδομάδες ο φοιτητικός Σύλλογος Νομικής δίνει έναν μεγαλειώδη αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους και τη στήριξη των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, των καθηγητών  στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και των μαθητών στα σχολεία που προχωράνε σε καταλήψεις. Στόχος μας είναιη προάσπιση του δικαιώματός μας στην δημόσια και δωρεάν παιδεία, η διασφάλιση ότι όλοι οι νέοι θα δουλεύουν με αξιοπρεπείς όρους και πλήρη  εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα ,ότι η νεολαία θα έχει ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και ότι η γνώση που θα παράγεται στο πανεπιστήμιο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς . Για αυτό το λόγο ζητάμε ανατροπή της κυβέρνησης και της Ε.Ε που βυθίζουν τη ζωή μας στην φτώχεια και την εξαθλίωση, που διαγράφουν φοιτητές, φέρνουν security μέσα στο πανεπιστήμιο, δίδακτρα και μηδενικές φοιτητικές παροχές (σίτιση,στέγαση,συγγράμματα).


Στην απόφασή μας να επανοικειοποιηθούμε τον χώρο της πρυτανείας από την Χούντα του Φορτσάκη και των  σεκιούριτι που κοστίζουν στο πανεπιστήμιο 3,4 εκατομμύρια ευρώ και να καταθέσουμε τα αιτήματά μας, ο πρύτανης απάντησε με λοκ άουτ της πρυτανείας,περικύκλωσή της από ΜΑΤ και αστυνομία και ρίψη δακρυγόνων στους φοιτητές. Ο Φορτσάκης κλείδωσε κυριολεκτικά τους εργαζόμενους μέσα στην πρυτανεία την ώρα που η επιθεώρηση εργασίας έβγαλε πόρισμα ότι είναι παράνομες οι ενέργειές του.

Απέναντι σε όλα αυτά οι φοιτητικοί σύλλογοι έδωσαν μια μαχητική απάντηση. Αψηφώντας τις δυνάμεις καταστολής και τις μηνύσεις του πρύτανη ενάντια στους αγωνιστές των φοιτητικών συλλόγων παραμείναμε στην πρυτανεία μέχρι την Πέμπτη 23/10 και αναγκάσαμε τον  κ. Φορτσάκη να εμφανιστεί επιτέλουςνα ακούσει τους φοιτητές και να ορίσει Σύγκλητο.

Βάρβαρη, αλήτες του ΣΚΑΙ, είναι η πολιτική που μας οδηγεί στην ανεργία και την μετανάστευση. Βάρβαρα είναι τα γκλομπ που βαράνε στα κεφάλια μας τα ΜΑΤ όταν διαδηλώνουμε ειρηνικά, βάρβαρη είναι οικονομική αφαίμαξη του ελληνικού λαού από τις Τράπεζες και την ευρωπαϊκή ένωση. Είμαστε βέβαιοι, ότι αν ζούσατε το 1973 θα λέγατε τρομοκράτες και εγκληματίες τους φοιτητές που έκαναν κατάληψη στο Πολυτεχνείο. Είμαστε σίγουροι ότι θα στηρίζατε τη Χούντα, όπως στηρίζετε τώρα την κυβέρνηση Σαμαρά που στέλνει καθημερινά νεολαίους στο δρόμο της αυτοκτονίας, σκοτώνει και τρομοκρατεί μετανάστες και αγωνιστές χρησιμοποιώντας την Χ.Α ως ομάδα κρούσης στις γειτονιές.

Άλλο τόσο σίγουροι είμαστε όμως, ότι η γενιά μας θα σας ανατρέψει όλους μια και καλή. Και εσάς  τους δημοσιογραφίσκους του ΣΚΑΙ θα σας στείλουμε να τους κάνετε παρέα. Και να θυμάστε κύριοι του ΣΚΑΙ, την ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο όμως κανείς.


http://www.skai.gr/player/Radio/?mmid=253291 στο 36.30 και στο 53





Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Φωτογραφίες από τη μεγάλη απογευματινή πανεκπαιδευτική διαδήλωση!


Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Ανακοίνωση των διοικητικών υπαλλήλων για την κατάσταση στο ΕΚΠΑ


Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30e-mail:sdpekpa@gmail.com
http://sdpekpa.blogspot.gr/



Σήμερα, 20/10, η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ ήταν ελεύθερη. Άνοιξε για να υποδεχθεί τους εργαζόμενους και τους φοιτητές του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο των ηθών που η Διοίκηση του ΕΚΠΑ προσπαθεί να επιβάλει, το γεγονός τροφοδότησε παράδοξους τίτλους στα ΜΜΕ: «Οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι φοιτητές του ΕΚΠΑ μπήκαν στην Πρυτανεία». Αυτή ήταν η είδηση… η είσοδος των εργαζομένων και των φοιτητών στο χώρο εργασίας και σπουδών τους.

Τη στιγμή που:

-          Το ΕΚΠΑ λειτουργεί με μείον 400 εργαζόμενους λόγω διαθεσιμότητας, με τους 270 απ’ αυτούς να οδεύουν προς απόλυση και άλλους 120 που ΘΑ επιστρέψουν μέσω κινητικότητας να παραμένουν στον αέρα

-          Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δουλεύουν ο καθένας για δύο, επιφορτιζόμενοι παράλληλα με το έργο της καθαριότητας (λόγω απόλυσης των εργαζομένων στο συγκεκριμένο τομέα), αναλαμβάνοντας να επιλύσουν πάσης φύσεως τεχνικά προβλήματα (μια και η διαθεσιμότητα έχει διαλύσει και τις τεχνικές υπηρεσίες του Ιδρύματος)

-          Οι υπηρεσίες δεν έχουν στοιχειώδη υλικά για να λειτουργήσουν, αναλώσιμα και γραφική ύλη, παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι τους πρέπει να βγάζουν μερικές χιλιάδες βεβαιώσεις, πτυχία, κ.α. κάθε μέρα

Το ΕΚΠΑ παραμένει όμως ανοιχτό, και οι φοιτητές, γονείς, ενδιαφερόμενοι για σπουδές, απόφοιτοι, ασθενείς, κ.α. εξακολουθούν να έχουν ανάγκες που δεν καταργούνται με υπουργική απόφαση και ΕΜΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ Σ’ ΑΥΤΕΣ, γιατί ΕΜΕΙΣ ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με εκείνους, γιατί ΕΜΕΙΣ βιώνουμε μαζί τους τις ανησυχίες τους.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ;

Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι, επί τρεισήμισι μήνες απεργίας, όταν οι απεργοί ήταν στις πύλες του Ιδρύματος, ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ δεν προέκυψε. Τι ακριβώς επικαλείται λοιπόν η Διοίκηση του ΕΚΠΑ;

Ποια ανάγκη υπαγόρευσε τη δαπάνη 3.400.000€ για εταιρείες σεκιούριτι για διάστημα δύο ετών (βλ. http://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/organa/sygklhtos/2013-2014/Apofaseis30042014.pdf), ενώ ακόμα οι απολυόμενοι φύλακες του Ιδρύματος δούλευαν κανονικά;

Ποια ακριβώς ανάγκη υπαγορεύει τη μεγάλη αύξηση του ποσού αυτού προσεχώς, αύξηση που θα απαιτηθεί προκειμένου να εφαρμοστεί το «χρήσιμο για το μέλλον πρότυπο» της Πρυτανείας σε όλη την έκταση του ΕΚΠΑ (Πανεπιστημιούπολη, Ιατρική, Νομική και λοιπά κτήρια του κέντρου, ΤΕΦΑΑ, κ.α.);

Σε ένα υποχρηματοδοτούμενο ΑΕΙ 3.400.000€ δε χρειάζονταν πουθενά αλλού; Ούτε για προσωπικό, ούτε για έρευνα, ούτε για υποδομή, ούτε για λειτουργικά έξοδα;

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, στο πλευρό των φοιτητών του ΕΚΠΑ, ενάντια στα πλάνα εκείνων που οδηγούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στα χέρια εργολάβων και λοιπών αφεντικών του ιδιωτικού τομέα, για να τη μετατρέψουν σε χώρο ορθάνοιχτο στο κεφάλαιο και κλειστό για όλους εμάς.

Την Τρίτη, 21/10, 11.00 με λήξη ωραρίου πραγματοποιούμε στάση εργασίας και συγκέντρωση στα Προπύλαια. Συμμετέχουμε μαζικά στη συνέντευξη τύπου που θα γίνει στις 13.00.

Επισημαίνουμε ότι η Διοίκηση του ΕΚΠΑ, παρά τη σχετική δέσμευσή της μπροστά στους επιθεωρητές εκείνη τη μέρα, από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα αρνούνταν να μας παραδώσει το πόρισμά τους, το οποίο και παραλάβαμε τελικά σήμερα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Οι επιθεωρητές, οι οποίοι σημειώνουν ότι η Διοίκηση αρχικά αρνήθηκε να τους επιτρέψει την είσοδο στο κτήριο, διαπίστωσαν ότι:

- Οι εξωτερικές πόρτες του κτηρίου ήταν όλες κλειδωμένες

- Εσωτερικές πόρτες ήταν κλειδωμένες επίσης

Μετά από τη διαπίστωση των σχετικών παραβάσεων, απαίτησαν να ανοίξουν όλες οι κλειδωμένες εσωτερικές θύρες του κτηρίου που τυχόν μπορεί να εγκλωβίσουν εργαζόμενους και να παραμείνει τουλάχιστον μία από τις εξωτερικές του κτηρίου ανοικτή.

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ, δεν εφάρμοσε τη δεύτερη υπόδειξη ούτε την Παρασκευή, ούτε τη Δευτέρα, αντίθετα, αμέσως μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών την Πέμπτη, η εξωτερική πύλη κλειδώθηκε και παρέμεινε κλειδωμένη μέχρι και την ώρα που το κτήριο άνοιξε από εργαζόμενους και φοιτητές, τη Δευτέρα.

Να σημειώσουμε ότι, σε σημερινή μας συνάντηση με δύο Αναπληρωτές Πρύτανη, ο αρμόδιος για θέματα ασφάλειας απέδωσε σε «υπερβάλλοντα ζήλο» [κάποιων –ποιών;] το κλείδωμα των εσωτερικών θυρών του κτηρίου. Να φανταστούμε άραγε ότι κάποιοι εργαζόμενοι στη φύλαξη πήραν την πρωτοβουλία μόνοι τους και κανένας από τους Αναπληρωτές Πρύτανη που μπαινόβγαιναν στο κτήριο επί τέσσερις μέρες δεν το παρατήρησε; Ή μήπως ότι το μέτρο πάρθηκε σε ένα σχέδιο οχυρωματικής τακτικής για την αντιμετώπιση μιας «κατάστασης πολιορκίας» του κτηρίου, που κάποιοι φαντάζονταν, από τον «εσωτερικό εχθρό», τους φοιτητές του Ιδρύματος –π.χ. σπάνε την εξωτερική πύλη, θα κολλήσουν στις εσωτερικές πόρτες και θα προλάβουν τα ΜΑΤ να τους συλλάβουν πριν «αλώσουν» το κτήριο;

Δημοσιοποιούμε το πόρισμα για την αποκατάσταση της αλήθειας που τόσο έχει παραποιηθεί αυτές τις μέρες από τις ανακοινώσεις της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.

Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές του Ιδρύματος διασφαλίζουν με την παρουσία τους στο κτήριο ότι δε θα επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα τα οποία και τα δικαιώματά μας παραβιάζουν και τη νομοθεσία περί υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Σήμερα, Τρίτη, οι εργαζόμενοι δούλεψαν στο κτήριο με τις εσωτερικές και εξωτερικές πύλες ξεκλείδωτες για πρώτη φορά μετά από πολλές μέρες.


Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                        Η Γ.Γραμματέας

Ζαχαρίας Τριγάζης                Μαρλέν Λογοθέτη

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΦΣ Νομικής (22/10/2014)

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής:

-Κατάληψη στο κτίριο της σχολής την Πέμπτη 23/10 για την συμμετοχή μας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 12 μμ στα Προπύλαια.

-Συντονισμός με τους υπόλοιπους ΦΣ και τους εργαζόμενους στην βάση των αποφάσεών τους σε κοινές συνελεύσεις συντονισμού.

-Στήριξη και συμμετοχή στην παραμονή των φοιτητικών συλλόγων στον χώρο της πρυτανείας- στήριξη σε όλες τις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στον χώρο αυτό μέχρι να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά μας.

-Μαζική συμμετοχή του ΦΣ στην Συγκλητο του ΕΚΠΑ στις 30/10 ή σε κάθε περίπτωση στην επόμενη σύγκλητο όποτε και αν αυτή μετατεθεί.

-Συμμετοχή στην εκδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων την Παρασκευή 24/10 στον χώρο της Πρυτανείας.

-Συμμετοχή του ΦΣ στην κινητοποίηση για την Κυριακάτικη αργία σημερα, Τεταρτη 22/10 6μμ στα Χαυτεία (ομόνοια)

-Καταγγέλλουμε τους τραμπουκισμούς εις βάρος των μελών του ΦΣ Φιλοσοφικής από μέλη ΔΕΠ Φιλοσοφικής, τα οποία συντεταγμένα και οργανωμένα έδρασαν προκειμένου να σπάσουν την κατάληψη του κτιρίου.

-Συμμετοχή του ΦΣ σε οποιαδήποτε κινητοποίηση του ΦΣ Φιλοσοφικής για την υλοποίηση και περιφρούρηση της απόφασής τους.

-Διεκδίκηση αυξησης του ορίου δήλωσης από 8 σε 12 μαθήματα για την επερχόμενη χειμερινή και εαρινή εξεταστική

-Νεα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 29/10.


Αποτελέσματα της σημερινής Γενικής Συνέλευσης του Φ.Σ. Νομικής

Ενιαίο Αγωνιστικό πλαίσιο [ ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ/ΕΑΑΚ, ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ, ΑΡΕΝ, ΑΡΔΙΝ] : 133

 ΜΑΣ: 26

Αγωνιστικές Κινήσεις 3

Λευκά: 3

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Kοινό Δελτίο Τύπου Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού – Φοιτητικών Συλλόγων ΕΚΠΑ



Ήδη από την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής  χρονιάς η Κυβέρνηση, ο Υπουργός αλλά και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ φρόντισαν να μας δείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αντιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου για διαγραφή 180.000 φοιτητών στα τέλη του καλοκαιριού, ο νέος Πρύτανης του Ιδρύματος Φορτσάκης δεν άργησε να μας δείξει ότι εννοούσε ό,τι έλεγε στις συνεντεύξεις του στην «Καθημερινή» και το MEGA. Αποφάσισε να δράσει ως το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι θα εφαρμόσει τον ν.Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου στο σύνολό του περνώντας τον οργανισμό μέσω του οποίου θα επικυρωθούν οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού, οι διαγραφές φοιτητών και θα προωθηθεί περαιτέρω η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Παν/μιο. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι λεφτά υπάρχουν για τους μεγαλοεργολάβους που αναλαμβάνουν φύλαξη, καθαριότητα και σίτιση και το αποτέλεσμα είναι security, facecontrol, σχολές γεμάτες σκουπίδια αντί για εργαζομένους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και φοιτητικές παροχές.

Την τελευταία εβδομάδα είδαμε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σκηνικά που θυμίζουν τις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων θέλησαν να προβούν σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία ώστε να συντονίσουν τη δράση τους και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και την εργασία με δικαιώματα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες είχαν στρατοπεδεύσει γύρω από το κτίριο. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την Πέμπτη, με τους υπαλλήλους του Ιδρύματος να κρατούνται επί της ουσίας όμηροι στον ίδιο το χώρο εργασίας τους  και τους φοιτητές να αντιμετωπίζουν την καταστολή με χημικά και ξύλο από πλευράς αστυνομίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι πρυτανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, σε μέλη της Ομοσπονδίας Διοικ.Προσωπικού ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στη Σύγκλητο.  Ταυτόχρονα, η καθηγητική αυθαιρεσία έχει οξυνθεί όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή σκηνικά βίας ενάντια σε μέλη του Φ.Σ Φιλοσοφικής από καθηγητές.

Από τα παραπάνω, είναι σαφής η εικόνα που θέλουν να δημιουργήσουν και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι ανοιχτό για απολύσεις, εργολαβίες- επιχειρήσεις, διαγραφές και οργανισμούς και κλειστό για τους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων. Ένα Παν/μιο στο οποίο οι συλλογικές διαδικασίες θα ποινικοποιούνται και θα ισχύει ο λόγος της Κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών (Φορτσάκης, Μήτκας, Κυριαζοπούλου κλπ).

Μπροστά στην όλη κατάσταση που δημιουργείται φαίνεται επιτακτικό να εμφανιστεί το αντίπαλο δέος στα σχέδια της Κυβέρνησης και της Ε.Ε για τους εργαζομένους και τη νεολαία. Ήδη, την Παρασκευή, δόθηκε μια πρώτη απάντηση από μαθητές κατειλημμένων σχολείων που αγωνίζονταν κατά του Νέου Λυκείου αλλά και φοιτητικών συλλόγων σε μαζική και μαχητική συγκέντρωσή τους στο Υπουργείο Παιδείας. Σήμερα, ο σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Πρυτανεία ώστε να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση αυταρχισμού στα συλλογικά όργανα και τις αγωνιστικές αποφάσεις τους. Στο χώρο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, οι οποίοι υλοποιώντας τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, συγκεντρώθηκαν και προχώρησαν σε συντονισμό με τους εργαζομένους.

Σήμερα ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο! Θα μείνουμε ενωμένοι και στους δρόμους του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

- ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΣΤΟ ΕΚΠΑ

- ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

- ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ:
- ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22/10 ΣΤΑ ΧΑΥΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

- ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23/10 ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 18:00

- ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6/11 ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ,  Φ.Σ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Καταγγελία στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας


Σήμερα 17/10, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Συλλόγου με εκπροσώπους του ΔΣΑ για να  κατατεθούν τα αιτήματα που αποφασίστηκαν στη συνέλευση σχετικά με την εξίσωση των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρής όταν ρωτήθηκε για την επερχόμενη εξίσωση των πτυχίων των δημοσίων νομικών σχολών με εκείνα των ιδιωτικών κολλεγίων είπε: «Δεν ανταποκρίνομαι σε τέτοιες ερωτήσεις» και κατηγόρησε για «μεγαλοϊδεατισμό» τους φοιτητές που καταγγέλλουν την καταστρατήγηση του άρθρου 16 από την κυβέρνηση με την ίδρυση ιδιωτικών κολεγίων. 

Σχετικά με την εντολή του πρύτανη κ. Φορτσάκη να διατάξει τη φύλαξη της πρυτανείας από ΜΑΤ και τη ρίψη δακρυγόνων στους φοιτητές απάντησε πως «δεν γνωρίζει το περιστατικό». Δεν γνωρίζει δηλαδή τα σκηνικά βίας και αυταρχισμού που έλαβαν χώρα 10 μέτρα από το κτίριο του ΔΣΑ ενάντια σε συναδέλφους του.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα ιδιωτικά κολέγια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την εξίσωση των πτυχίων. Δεσμευόμαστε από το Κοινοτικό Δίκαιο», απάντησε o Βασίλης Παπαστεργίου, την ώρα που κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη στάση του πρύτανη να ρίξει χημικά στους φοιτητές.

Η γραμματέας του ΔΣΑ κα Χ. Κουντούρη τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των εξετάσεων για την άδεια άσκησης επαγγέλματος γιατί όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν είναι ανάγκη να γίνουν όλοι δικηγόροι, πρέπει να αποκλείσουμε κάποιους» Ανοιχτά και ξεδιάντροπα δήλωσε η γραμματέας του ΔΣΑ ότι το πτυχίο της Νομικής δεν θα έχει αντίκρισμα την αγορά εργασίας για όλους αλλά ότι κάποιοι θα μείνουν άνεργοι για να εναρμονιστεί η δικηγορία στις επιταγές της ΕΕ.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ο ρόλος του ΔΣΑ ως ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός που στηρίζει την κυβέρνηση και τα συμφέροντα που αυτή υπηρετεί. Για μας είναι επιτακτική η ανάγκη να συγκροτηθεί αγωνιστικό Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, που θα βάζει μπροστά τη συλλογική διεκδίκηση των επαγγελματικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων, με πυρήνα τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων, όπου θα δίνεται λόγος στη βάση, δηλαδή στους ίδιους τους εργαζομένους, για τη συλλογική διεκδίκηση ικανοποιητικών αποδοχών(κατώτερος μισθός, επιδόματα, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από των εργοδότη) και συνθηκών εργασίας(σταθερό και ανθρώπινο ωράριο)  με στόχο να επιτευχθεί η ταξική αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων για την κλιμάκωση των αγώνων και την προβολή των σύγχρονων εργατικών αναγκών!

Ως, ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ-ΕΑΑΚ καλούμε όλους τους φοιτητές Νομικής, τον κόσμο της δικηγορίας αλλά και κάθε μαχόμενο κομμάτι της κοινωνίας να ταχθεί μαζί μας στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας, τη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, και την εκμετάλλευση μισθωτών δικηγόρων με όρους δουλείας από τις μεγάλες νομικές εταιρείες. 

Καλούμε όλο τον κόσμο του αγώνα σε απειθαρχία στις επιταγές της ΕΕ που θέλει να βάλει τις επιχειρήσεις μέσα στα πανεπιστήμια και να διαλύσει την εργασιακή μας προοπτική!


ΜΑΤ για όλες τις κυβερνητικές χρήσεις


Αντισυνταγματικό κρίνουν το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ' 4Ο πανεπιστημιακοί



Επιστολή προς το προεδρείο της Βουλής και τις επιτροπές που ασχολούνται με το σωφρονιστικό σύστημα, την δημόσια τάξη και την δικαιοσύνη έστειλαν 40 πανεπιστημιακοί στα αντικείμενα των Εγκληματολογικών και Ποινικών Επιστημών.

(...)

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 4274/2014 ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΥΠΟΥ Γ’»

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ο νόμος 4274/2014 «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», ο οποίος επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα (ν. 2776/1999) σχετικά με τις προϋποθέσεις εισαγωγής, παραμονής, αλλά και τους όρους διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης «τύπου Γ’».

Από τις διατάξεις του νόμου αυτού προκύπτουν σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, σχετικά με τις αρχές της ισότητας και αναλογικότητας. Επίσης δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου σε ένα πεδίο όπου η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων προέχει. Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ανατρέπονται αδικαιολόγητα, είτε επιλεκτικά με βάση το είδος του εγκλήματος που τελέστηκε είτε με βάση αόριστα και απολύτως υποκειμενικά αξιολογικά στοιχεία -επί το δυσμενέστερο- το καθεστώς κράτησης και οι συνθήκες διαβίωσης της συντριπτικής πλειονότητας των κρατουμένων στα ελληνικά καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα: α) Το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων για την υπαγωγή των κρατουμένων στο καθεστώς για την μεταφορά και παραμονή τους σε καταστήματα κράτησης «τύπου Γ’» είναι εξαιρετικά ευρύ, επισφαλές και αφήνει περιθώρια ακραίας δυσαναλογίας της ποινικής μεταχείρισης: ουσιαστικά αφορά κάθε κρατούμενο που έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών και κρίνεται «επικίνδυνος». Με όρους ελληνικής σωφρονιστικής πραγματικότητας η ρύθμιση αυτή αναφέρεται στην πλειοψηφία των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Σημειώνεται επίσης ότι κατά σαφή παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου, στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων υπάγονται και οι προσωρινά κρατούμενοι.

β) Είναι ευνόητο ότι με την χρήση απολύτως αξιολογικών και αόριστων κριτηρίων για την κατάφαση της «επικινδυνότητας» που παρέχει ο νομοθέτης (πχ η πιθανότητα τέλεσης νέων εγκλημάτων ή πειθαρχικών παραπτωμάτων ως προγνωστική κρίση, ή η προσωπικότητα του καταδίκου ή υποδίκου), η σχετική κρίση γίνεται απολύτως επισφαλής, ανομοιόμορφη και μπορεί να υποθάλψει ανισότητα στην μεταχείριση όμοιων περιπτώσεων. Μάλιστα το πρόβλημα εντείνεται όταν τα παρεχόμενα κριτήρια για τη στοιχειοθέτησή της από το νομοθέτη αρκεί να συντρέχουν «σωρευτικά ή διαζευκτικά», ακόμα και από άγνωστα (και στον κρατούμενο;) «σχετικά στοιχεία από άλλες συναρμόδιες για τον έλεγχο του εγκλήματος αρχές».

γ) Περαιτέρω αλλάζει (αδικαιολόγητα) το όργανο που διατάσσει την μεταγωγή και παραμονή των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης «τύπου Γ’»: ενώ αρμόδια για όλες σχεδόν τις μεταγωγές των κρατουμένων είναι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ), η αρμοδιότητα για τις μεταγωγές των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης «τύπου Γ’», μεταφέρεται στον εισαγγελέα. Επιλέγεται δηλαδή η ανάθεση μιας εκ προοιμίου επισφαλούς κρίσης σε ένα μονοπρόσωπο (χάριν και πάλι της επιτάχυνσης;) όργανο, το οποίο άλλωστε συμμετέχει στην σύνθεση της ΚΕΜ.

δ) Η διάρκεια της κράτησης σε καταστήματα «τύπου Γ’» είναι δυσανάλογα μεγάλη και μπορεί -σύμφωνα με τις ασαφείς προϋποθέσεις για την εφαρμογή της- να εξαντλήσει το συνολικό χρόνο της κράτησης των κρατουμένων. Το ίδιο ισχύει και σε σχέση με το ευρύ χρονικό διάστημα που προβλέπεται για τον επανέλεγχο των προϋποθέσεών της παραμονής του κρατουμένου. Ωστόσο η παραμονή σε «ειδικό» φυλακτικό καθεστώς αρχικά για τουλάχιστον δύο ή τέσσερα έτη και ο ανά διετία επανέλεγχος των (αόριστων) προϋποθέσεων (που κρίνονται από μονοπρόσωπο όργανο) αντιστρατεύονται πάγιες θέσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τον εύλογο χρόνο παραμονής σε «ειδικό» καθεστώς στέρησης της ελευθερίας. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η κράτηση σε καταστήματα «τύπου Γ’» μπορεί να αποβεί ουσιαστικά (πολλές φορές προληπτικό) πειθαρχικό μέτρο ή ποινή, χωρίς τις εγγυήσεις που πηγάζουν από την αρχή της νομιμότητας της πειθαρχικής διαδικασίας.

ε) Μολονότι η γενική πρόβλεψη αναφέρει ακροθιγώς ότι «τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας των καταστημάτων κράτησης γ’ τύπου … δεν αποκλείεται να επηρεάζουν επί το αυστηρότερο τον τρόπο διαβίωσης μέσα σε αυτά», παρατηρούμε ότι στις επιμέρους διατάξεις τροποποιούνται αισθητά οι όροι διαβίωσης στα καταστήματα κράτησης «τύπου Γ’» και ιδίως η επικοινωνία με το κοινωνικό περιβάλλον, με σαφή προσανατολισμό στον περιορισμό των σχετικών δικαιωμάτων: μειωμένες επισκέψεις, εξαίρεση από το θεσμό των αδειών και της ημιελεύθερης διαβίωσης, παροχή αντικινήτρων για εργασία. Πρόκειται για αμιγώς τιμωρητικές πρακτικές που σίγουρα θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρείται (κατά το νομοθέτη) ότι λύνουν.

στ) Ο νομοθέτης αυτοαναιρείται, καθώς ούτε καν ασαφείς προϋποθέσεις δεν χρειάζεται να συντρέχουν σε κρατουμένους που κατά την δημοσίευση του ν. 4274/2014 εκτίουν ποινή για μια σειρά εγκλημάτων που προβλέπει η διάταξη του άρθρου 17 (των άρθρων 134, 135, 135Α, 138 και 187Α ΠΚ ή των άρθρων 299, 380 παρ. 2 και 385 παρ. 1 περ. α΄ ΠΚ, εφόσον τα εγκλήματα της περίπτωσης αυτής τελούνται στο πλαίσιο του άρθρου 187 ΠΚ ): οι ήδη κρατούμενοι κατάδικοι μετάγονται σε καταστήματα «τύπου Γ’» χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, αξιολόγηση ή κρίση, καθώς γι’ αυτούς η τέλεση συγκεκριμένων εγκλημάτων αποτελεί το μοναδικό τεκμήριο της ιδιαίτερης επικινδυνότητάς τους.

Έναντι της «δημόσιας δήλωσης» κατά της χώρας μας για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα σωφρονιστικά μας καταστήματα, στην οποία προχώρησε πρόσφατα η Επιτροπή Πρόληψης κατά των Βασανιστηρίων, ως σωφρονιστική προτεραιότητα για την χώρα μας δεν επιλέχθηκε η βελτίωση των απάνθρωπων αυτών συνθηκών, αλλά η δημιουργία «φυλακών ασφαλείας».

Η θέση αυτή δημιουργεί την πεποίθηση ότι η συζήτηση για το σωφρονιστικό ζήτημα «ανοίγει» και πάλι, με νέο ωστόσο, προσανατολισμό που δημιουργεί ρήγματα στις αρχές του Κράτους Δικαίου. Οφείλουμε στην συζήτηση αυτή να είμαστε παρόντες!

-----

Το κείμενο υπογράφεται από ελληνόφωνα μέλη ΔΕΠ ελληνικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με γνωστικά αντικείμενα στις ποινικές και εγκληματολογικές επιστήμες:

Αναγνωστόπουλος Ηλίας, Αν. Καθηγητής, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Αντωνόπουλος Γεώργιος, Καθηγητής, Teesside University
Αποστολίδου Άννα, Επ. Καθηγήτρια,Νομική Σχολή ΔΠΘ
Αρτινοπούλου Βασιλική, Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αρχιμανδρίτου Μαρία, Επ. Καθηγήτρια, Νομική Σχολή ΑΠΘ
Βαθιώτης Κωνσταντίνος, Επ. Καθηγητής, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Βιδάλη Σοφία, Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ
Γεωργούλας Στράτος Επ. Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου Αλίκη, Ομ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δαλακούρας Θεοχάρης, Καθηγητής, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Δημήτραινας Γεώργιος, Επικ. Καθηγητής, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Δημόπουλος Χαράλαμπος, Καθηγητής, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Ζαχαριάδης Αθανάσιος, Επ. Καθηγητής, Νομική Σχολή ΑΠΘ
Ζιούβας Δημήτριος, Λέκτορας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Θεμελή Όλγα, Επ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Κρήτης
Καϊάφα-Γκμπάντι Μαρία, Καθηγήτρια, Νομική Σχολή ΑΠΘ
Κοσμάτος Κωνσταντίνος, Λέκτορας, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Κουλούρης Νικόλαος, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ
Κωνσταντινίδης Άγγελος, Καθηγητής, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Λάζος Γρηγόριος, Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνιολογίας,
Πάντειο Πανεπιστήμιο Λιούρδη Αγλαϊα, Λέκτορας,Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Μπέκας Ιωάννης, Αν. Καθηγητής, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Νικολόπουλος Γεώργιος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Νούσκαλης Γιώργος, Λέκτορας, Νομική Σχολή ΑΠΘ
Παπαγεωργίου-Γονατάς Στυλιανός, Αν. Καθηγητής, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Παπακυριάκου Θεόδωρος, Επ. Καθηγητής, Νομική Σχολή ΑΠΘ
Παπανεοφύτου Αγάπιος, Αν. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Παπανικολάου Γιώργος, Αν. Καθηγητής Teesside University
Παπαχαραλάμπους Χαράλαμπος, Επ. Καθηγητής, Νομική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Παρασκευόπουλος Νικόλαος, Καθηγητής, Νομική Σχολή ΑΠΘ
Παύλου Στέφανος, Καθηγητής, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Σάμιος Θωμάς, Λέκτορας, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Σαρέλη Αγγελική, Λέκτορας, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Συκιώτου Αθανασία, Επ. Καθηγήτρια, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Συμεωνίδης Δημήτριος, Επ. Καθηγητής, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Συμεωνίδου-Καστανίδου Ελισάβετ, Καθηγήτρια, Νομική Σχολή ΑΠΘ
Τζωρτζής Γεώργιος, Επ. Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τζαννετάκη Αντωνία – Ιόλη, Επ. Καθηγήτρια, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
Τριανταφύλλου Αναστάσιος, Λέκτορας, Νομική Σχολή ΔΠΘ
Τσόλκα Όλγα, Επ. Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τσουκαλά Αναστασία, Αν. Καθηγήτρια Université Paris-Sud 11