Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Για την προσπάθεια συγκρότησης Οργανισμού στο ΕΚΠΑ


Την Πέμπτη 15/5 συνεδρίασε η σύγκλητος του ΕΚΠΑ με βασικό θέμα την ψήφιση του προσχεδίου οργανισμού για το ΕΚΠΑ. Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε με απόλυτα μεθοδευμένο τρόπο. Μία μόλις ημέρα πριν τη συνεδρίαση δημοσιεύτηκε ένα κείμενο 150 σελίδων το οποίο ορίζει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου σε όλο του το εύρος χωρίς φυσικά να το μάθει κάνεις. Η ίδια η διαδικασία της έγκρισής του μόνο δημοκρατική δεν ήταν, αφού χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία και παρά τις αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και των διοικητικών που παρευρίσκονταν εκεί, ο Πρύτανης απλά ανακοίνωσε ότι «Πέρασε ομόφωνα…». Φαίνεται ότι τον εμπνέουν οι μεθοδεύσεις του υπουργείου που ετοιμάζεται να περάσει από την πίσω πόρτα, χωρίς καν να εμφανίσει κάτι στη Βουλή, το σχέδιο Αθηνά 2 και τα κλεισίματα σχολών.

Τι ήταν όμως αυτό που «πέρασε ομόφωνα»; Το προσχέδιο του και ο οργανισμός έρχονται να καθορίσουν πώς θα ζουν, θα σπουδάζουν και θα εργάζονται όλοι μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι ο νέος μοχλός για τη πλήρη εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου και των κατευθύνσεων της ΕΕ και της Μπολόνια για τα πανεπιστήμια. Ο οργανισμός μεταξύ άλλων ορίζει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα, διαγραφές φοιτητών, πειθαρχικά «για κάθε παρακώληση της ακαδημαϊκής λειτουργίας», δημιουργία προγραμμάτων σπουδών με αλυσίδες μαθημάτων και πιστωτικές μονάδες, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο τους όρους για τη διάσπαση πτυχίων και τη δημιουργία ατομικών προγραμμάτων σπουδών. Συγχρόνως ανοίγει το δρόμο για τα φοιτητοδάνεια και την ανταποδοτική φοιτητική εργασία, ενώ παράλληλα επιτρέπει στην ιδιωτική πρωτοβουλία να ορίζει τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων και την έρευνα με βάση της ανάγκες της αγοράς.

Βγήκε με θράσος ο πρύτανης και μερίδα καθηγητών να μας πουν ότι είναι «επιτυχία» γιατί δεν ορίζει με σαφήνεια τις διαγραφές φοιτητών και τη διάσπαση πτυχίων. Μα ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτά θα έρθουν με τον εσωτερικό κανονισμό που του έστρωσαν σήμερα το έδαφος. Υπηρέτησαν πλήρως τη λογική κυβέρνησης και υπουργείου που ήθελαν πρώτα το οργανόγραμμα (για να ξεμπερδεύουν με τους διοικητικούς) και στη συνέχεια τον οργανισμό για να διαλύσουν πτυχία και προγράμματα σπουδών, να κατακερματίσουν τους κύκλους σπουδών και να διαγράψουν το δήθεν «βάρος» των αιώνιων! Μπροστά στα μάτια μας χτίζεται το πανεπιστήμιο του μνημονίου, φιλικό για τις επιχειρήσεις και τους αυριανούς μας εργοδότες, εχθρικό απέναντι στα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων!

Στην απελπισμένη προσπάθεια τόσο του υπουργείου όσο και της συγκλήτου να περάσει η αντι-εκπαιδευτική αναδιάρθρωση μέσω των οργανισμών προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν σαν μοχλό πίεσης τους υπό απόλυση διοικητικούς με κάλπικες υποσχέσεις για επαναπρόσληψη μόνο αν περάσει ο οργανισμός. Ταυτόχρονα απειλούν με πειθαρχικές διώξεις τους φοιτητές που βρέθηκαν στη συνεδρίαση της συγκλήτου για να μεταφέρουν τις αποφάσεις των φοιτητικών τους συλλόγων και να μπλοκάρουν την εντελώς αντιδημοκρατική προσπάθεια να αλλάξει άρδην ο τρόπος λειτουργίας του Ιδρύματος εις βάρος των συμφερόντων των φοιτητών και των εργαζομένων. Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν και να μας στρέψουν τον ένα ενάντια στον άλλο για να περάσουν ανενόχλητοι τα σχέδια τους.

Η Σύγκλητος τάσσεται σαφώς υπέρ του Υπουργείου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να εφαρμόσει την πολιτική της κυβέρνησης η οποία υποβαθμίζει όλο και περισσότερο το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο, απειλώντας μάλιστα τους φοιτητές που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Φοιτητές και εργαζόμενοι έχουν δώσει έναν ηρωικό αγώνα από κοινού όλο το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουμε κόντρα σε κάθε απειλή και σχέδιο του υπουργείου και της κυβέρνησης. Οι απειλές τους δείχνουν απλά πόσο φοβισμένοι είναι, καταφεύγουν στην αγκαλιά των ΜΑΤ γιατί δεν έχουν κανένα σύμμαχο μες τις σχολές! Δεν μπορούν να τρομοκρατήσουν το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα που παλεύει για τα δικαιώματα του! Δεν μπορούν να εμποδίσουν τον αγώνα ως τη νίκη!

· ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ


· ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


· ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΤΡΟΙΚΑΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ


EΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑ

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Λίγα λόγια για το περιβόητο "Ποτάμι"...


Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το περιβόητο δημιούργημα του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, μερίδα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης το χαρακτήρισε ως το καινούριο, το διαφορετικό, που έρχεται να πάρει το δικό του μερίδιο στην πολιτική σκηνή. Οι δημοσκοπήσεις, μάλιστα, σπεύδουν να επιβεβαιώσουν αυτές τις διαπιστώσεις. Κι όλα αυτά μέσα σε συνθήκες που το αστικό πολιτικό σύστημα ψάχνεται για τα καλά και αναζητά σχήματα τέτοια που να παίξουν το ρόλο του πρωταγωνιστή στο παιχνίδι του διπολισμού, της απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας σε ανώδυνους δρόμους. Είναι κάτι νέο, κάτι διαφορετικό το «Ποτάμι» και ο Σταύρος Θεοδωράκης; Τι πρεσβεύει; Πού το πάει;

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν μιλάμε για τον Σταύρο Θεοδωράκη αναφερόμαστε στον ίδιο άνθρωπο που είχε τέτοια κοινωνική ευαισθησία ώστε μέσα από την εκπομπή του να ξεπλύνει το Βορίδη, το Μιχαλολιάκο και τους λιμενικούς στο Φαρμακονήσι! Ότι αναφερόμαστε στον άνθρωπο που αυτά τα τρία χρόνια έχει στηρίξει τις μνημονιακές πολιτικές με κάθε τρόπο.Όσο για τους ανθρώπους που τον στηρίζουν, ο Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής στη σχολή μας σε συνέντευξή του στο protagon, δηλώνει ανοιχτά ότι «για την εξυπηρέτηση του χρέους μας (ακόμη κι αν αυτό «κουρευτεί») είναι αναπόφευκτη η εκποίηση δημόσιας περιουσίας.», ότι «σήμερα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μειώσουμε δραστικά τις δαπάνες για παιδεία, υγεία, ασφάλιση» ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ανοιχτά την πεποίθησή του ότι οι κοινωνικοί αγωνιστές πρέπει να διώκονται ως εχθροί της εθνικής ενότητας. Επίσης, ο Π.Τ, φοιτητής της Νομικής σχολής της Αθήνας και υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το Ποτάμι, καλεσμένος στην εκπομπή του Πρετεντέρη «Ανατροπή», δήλωσε ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή υπέρ των χιλιάδων απολύσεων, των μειώσεων μισθών, υπερ εν τέλει της κυβερνητικής πολιτικής που στέλνει χιλιάδες νεολαίους σήμερα στον καιάδα της ανεργίας.

Καθοριστική δήλωση που  αποκαλύπτει πλήρως τον χαρακτήρα του μορφώματος αυτού είναι πως το ποτάμι «είναι προσανατολισμένο στην Ευρώπη», ότι «υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη. Και στις στρατηγικές επιλογές η οπτική δεν πρέπει να είναι του Ελληνα, αλλά του Ευρωπαίου». Δηλαδή, υποταγή στις επιλογές της ΕΕ του φασισμού και της καταστολής, σε αυτήν την πολιτική, δηλαδή, που έχει φέρει το λαό στη φριχτή κατάσταση που ζει σήμερα. Προφανώς, από τη στιγμή που το «Ποτάμι» κινείται σε αυτή τη στρατηγική, μπορεί να χωρέσει θέσεις από κόμματα του συστήματος, καθώς δε διαφοροποιείται στην ουσία από αυτά. Αυτό που παρουσιάζεται με μεταμοντέρνο ύφος, κρύβει τις ίδιες φθαρμένες ιδέες που έχουν οδηγήσει το λαό στη σημερινή κατάσταση. Μία άλλη συσκευασία για το ίδιο περιεχομένο, τις ίδιες πολιτικές.

Εμείς όμως που πληττόμαστε κάθε μέρα από την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης,της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεν μασάμε   απέναντι στα  κόλπα τους! Το δίλημμα για τον κόσμο του μόχθου και της δουλειάς, για τους νέους που ανησυχούν για το μέλλον τους έχει τεθεί: ή εμείς ή αυτοί. Ή το κίνημα θα επιβάλλει έναν άλλο δρόμο για την κοινωνία με αγώνα διάρκειας σε ρήξη, για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και τη ριζική αλλαγή της ζωής μας σε μία άλλη προοπτική με τους εργαζόμενους στο τιμόνι, ή θα πεθάνουμε υποταγμένοι στην ευρωφυλακή και το σύστημα με τον αντίπαλο να έχει ισοπεδώσει τις εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις και να διαιωνίζει την κόλαση των μνημονίων –ΕΕ-κεφαλαίου. Το σίγουρο είναι ότι τα κάθε λογής "ποτάμια" θα αφήσουν στο παρελθόν για τα καλά οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας που θα διεκδικούν για τους εργαζόμενους και τη νεολαία δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια !

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

«Ο θάνατος είναι η μοίρα των ανθρακωρύχων»...


Με οργή και αγανάκτηση για την εκμετάλλευση η παγκόσμια εργατική τάξη πενθεί τις τελευταίες ώρες για τους εκατοντάδες Τούρκους συναδέλφους της, τους ανθρακωρύχους στην περιοχή Σόμα της Μανίσα στη Δυτική Τουρκία (λίγα χιλιόμετρα απ' τα νησιά του Αιγαίου). Τούτη την ώρα 205 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εργάτες και εκατοντάδες άλλοι παραμένουν θαμμένοι πολλά μέτρα κάτω απ' τη γη μετά την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της τουρκικής εταιρείας «SOMA Komur Isletmeleri A.S.».

«Ο θάνατος είναι η μοίρα των ανθρακωρύχων»...

Η παραπάνω δήλωση -κυνική ή ειλικρινής μικρή σημασία έχει- ανήκει στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Είχε γίνει με αφορμή ένα παλιότερο «εργατικό ατύχημα» όπου είχαν σκοτωθεί δεκάδες ανθρακωρύχοι και συνόδευε τα χιλιοειπωμένα «ήταν θέλημα Θεού», που σε ανάλογες περιστάσεις λένε τα στελέχη του αστικού κράτους στην Τουρκία. Τότε είχε ειπωθεί από τον υπουργό Εργασίας και το αμίμητο «αυτοί που σκοτώθηκαν, πέθαναν όμορφα» επειδή είχαν βρεθεί νεκροί χωρίς εγκαύματα.

Είναι η ίδια "μοίρα" που θάβει τους κινέζους εργάτες, που σκοτώνει τους "προνομιούχους" στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, που εκτελεί τα όνειρα των νέων στις ουρές της ανεργίας, που εξοντώνει τους μετανάστες στα φραουλοχώραφα της Ηλείας, που καταστρέφει την υγεία με χιλιάδες ασθενείς και σακατεμένους εργάτες στο βωμό της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς,της καπιταλιστικής ανάπτυξης που πατάει πάνω στα όνειρα τις ανάγκες αλλά και τις ζωές των ανθρώπων για να εδραιωθεί...

Για τα εκατοντάδες αδέρφια στην Τουρκία που ουσιαστικά δολοφονήθηκαν στις στοές του ανθρακορυχείου. Για τη θυσία τους, στον βρώμικο βωμό του κέρδους ενός αφεντικού που δήλωνε υπερήφανο γιατί κατάφερε να μειώσει το κόστος παραγωγής του. Για όλους αυτούς που αφανείς χτίζουν με τα χέρια τους τον κόσμο και βρίσκονται δίπλα μας. Για να πάρουν μια μέρα τα όνειρα εκδίκηση. Γι' αυτούς και άλλους τόσους λόγους, στεκόμαστε όρθιοι και λέμε: Αλληλεγγύη, Αγώνας, Ανατροπή!

---

Κάλεσμα

Σήμερα στην επαρχία της πόλης Μανίσα στη Σόμα πάνω από 700 ανθρακωρύχοι εγκλωβίστηκαν στο ορυχείο έπειτα από μεγάλη έκρηξη. Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο αριθμός των εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους θα φτάσει τα 350-400 άτομα.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι "αυτά τα ατυχήματα είναι φυσιολογικά". Φυσικά τίποτα δεν είναι φυσιολογικό αλλά δολοφονία του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Οι εργάτες έχουν ήδη δηλώσει ότι από τότε που άνοιξε το ανθρακωρυχείο δεν πάρθηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Ήδη σε όλη την Τουρκία και τις κουρδικές πόλεις μεγάλες μάζες κατεβαίνουν στις πλατείες και φωνάζουν ότι "δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία".

Καλούμε όλες τις ελληνικές οργανώσεις, δημοκρατικούς φορείς, συνδικάτα να κατέβουν στην πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τους τούρκους και κούρδους εργαζομένους.

Πέμπτη 7:00 μ.μ. στα Προπύλαια

Πρωτοβουλία κούρδων και τούρκων πολιτικών προσφύγων

---

Ο 15χρονος Κεμάλ που έχασε τη ζωή του στο ορυχείο... 
(οι υπεύθυνοι φυσικα αρνούνται ότι υπήρχαν ανήλικοι μέσα στο ορυχείο)..
μικρε αδελφε δεν σε ξεχναμε..


Ας αλλάξουμε εμείς λοιπόν, κι ας αφήσουμε τον κόσμο να μας κυνηγάει...

Φωτογραφία: Ο 15χρονος Κεμάλ που έχασε τη ζωή του στο ορυχείο...  (οι υπεύθυνοι φυσικα αρνούνται ότι υπήρχαν ανήλικοι μέσα στο ορυχείο).. μικρε αδελφε δεν σε ξεχναμε..  "Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ..." Ας αλλάξουμε εμείς λοιπόν, κι ας αφήσουμε τον κόσμο να μας κυνηγάει...  Kemal - Xatzidakis (the original) https://www.youtube.com/watch?v=T-f-vQX942I

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Περιοδικό ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ/ΕΑΑΚ 2014!

Απεργούμε ξανά, γιατί...

ανακοινωση της απεργιακης επιτροπης ΕΚΠΑ

Μέσα στον επόμενο μήνα, 394 από εμάς και 1165 εργαζόμενοι συνολικά από 8 Πανεπιστήμια οδηγούνται στην απόλυση. Στις 24 Μαΐου απολύονται οι πρώτοι συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να έχει προχωρήσει στο ελάχιστο η «ενδοϊδρυματική» και η «δια-ιδρυματική» κινητικότητα που είχε παρελκυστικά υποσχεθεί ο Υπουργός Παιδείας για να σταματήσουμε τον απεργιακό μας αγώνα το Δεκέμβρη. Στις 16 Ιουνίου ακολουθούν τα υπόλοιπα 6 Πανεπιστήμια. Δεν υποκύπτουμε μπροστά στον εκβιασμό και την εξαπάτηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι απολύσεις στα Πανεπιστήμια εντάσσονται στο συνολικότερο σχέδιο συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης των κρατικά παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών (εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική προστασία). Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2009 έως το 2013 ο αριθμός των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα μειώθηκε κατά 25% (236.240 εργαζόμενοι), ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωσή του κατά 50.000 εργαζόμενους μέχρι το 2016. Τα όπλα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως πολιτικός εκφραστής του κεφαλαίου είναι: οι νέοι Οργανισμοί που προβλέπουν μειώσεις δομών κατά 40%, το νέο σύστημα αξιολόγησης που κατατάσσει αναγκαστικά το 15% των εργαζομένων στην κατηγορία του «ανεπαρκούς» οδηγώντας το στην απόλυση, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών, ο λεγόμενος επανέλεγχος των συμβάσεων, ο νέος μηχανισμός υποχρεωτικής «κινητικότητας», η πλήρης ιδιωτικοποίηση όποιων υπηρεσιών μπορούν να αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετακύλιση του κόστους των κοινωνικών υπηρεσιών στους χρήστες τους, δηλαδή η μείωση του κοινωνικού μισθού που παίρνουν οι εργαζόμενοι συλλογικά. Ειδικά, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καλούνται να αναλάβουν το κόστος οι φοιτητές και οι οικογένειές τους: η μείωση του προσωπικού συνοδεύεται από μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων περισσότερο από 50%. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η μείωση ανέρχεται σε περίπου 70%. Το πανεπιστήμιο καλείται να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κόστους και οφέλους. Επόμενο βήμα είναι η επέκταση των διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και η αναζήτηση χορηγών που θα κατευθύνουν την εκπαίδευση και την έρευνα. 500 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» των μνημονίων θα προέλθουν από το κλείσιμο τμημάτων ή και ολόκληρων ΑΕΙ/ΤΕΙ με την υλοποίηση του «Σχέδιου Αθηνά ΙΙ».

Εναντιωνόμαστε στην εντατικοποίηση και τον αυταρχισμό που θέλουν να επιβάλλουν μέσα στα Πανεπιστήμια με διαγραφές φοιτητών, σκληρά πειθαρχικά μέτρα, καταστολή των συλλογικών διεκδικήσεων και αγώνων.

Δεν θα γίνουμε πειθαρχημένοι μισθωτοί σκλάβοι.

Εναντιωνόμαστε στα μέτρα απαξίωσης της ζωής και της εργασιακής δύναμης όλων των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την κλιμάκωση της μνημονιακής επίθεσης από την πλευρά του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού το οποίο επιχειρεί να υπερβεί την κρίση απομυζώντας μας.

Δεν θα γίνουμε ένα ακόμα άθροισμα στο σύνολο των απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η κυριαρχία τους πρέπει να ανατραπεί και θα αρχίσει από εμάς!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Λίγα λόγια για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στις 7 Μάη


Στις φετινές φοιτητικές εκλογές της 7ης Μαΐου η σπουδάζουσα νεολαία πήρε θέση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της νέας γενιάς. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν μια στάση καταδίκης για όσα μαυρίζουν τις ζωές χιλιάδων νέων, μια στάση οργής και αγανάκτησης.

Όσο όμως και αν προσπαθούν, όσο και αν τα ΜΜΕ του συστήματος χρησιμοποιούν την τετριμμένη καραμέλα για την απαξίωση του φοιτητικού κινήματος και συνδικαλισμού, τα αποτελέσματα έχουν ένα σαφές μήνυμα. Καταδίκη της μνημονιακής πολιτικής, του μονόδρομου της ΕΕ και του ΔΝΤ, σοβαρό πλήγμα στους κυβερνητικούς εταίρους. Ήττα της προσπάθειας να πειστούν οι νέοι στα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, στα νέα δίπολα και τους εκβιασμούς.

Πιο συγκεκριμένα: 
Η ΠΑΣΠ καταποντίζεται, όντας ο αδύναμος κρίκος του κυβερνητικού μπλοκ που δέχεται τη μεγαλύτερη φθορά των πολιτικών της εξαθλίωσης πανελλαδικά αλλά και στη σχολή μας που τα τελευταία χρόνια βυθίζεται σε όλο και χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά χωρίς να έχει καν παρουσία στη σχολή εδώ και πολύ καιρό. Ταυτόχρονα, η πτώση σε πανελλαδικό επίπεδο της ΔΑΠ και σε ποσοστό και σε απόλυτο αριθμό ψήφων(στη σχολή μας συγκράτησε τις δυνάμεις της μετά την περσινή κατρακύλα), αποδεικνύει ότι η παραφιλολογία του success story και του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τα μέτρα Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Η ΔΑΠ συγκρατείται σε σχέση με την ΠΑΣΠ καθώς εμφανίζεται ως ο βασικός εκφραστής του συντηρητισμού στα πανεπιστήμια. Διατηρεί την ενότητα της “δεξιάς πολυκατοικίας” εκφράζοντας από τη νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση, το αντικινηματικό μπλοκ μέχρι και το φασιστικό σκοταδισμό της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου προωθώντας μέσα στις σχολές τη διαπλοκή με εταιρείες και τους μεγαλοκαθηγητάδες. Κάνει «πολιτική στροφή» μιλώντας για σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά και τις επιχειρήσεις(βλέπε «Συνέδριο» στο Καρπενήσι της ΔΑΠ Νομικής), επιστρέφει στις αγαπημένες οννεδίτικες θέσεις της για σεκιούριτι στα πανεπιστήμια και τις παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις που έχτιζε με τμήμα των φοιτητών μοιράζοντας σημειώσεις και διπλώματα ακόμα λίγες μέρες πριν τις εκλογές προβαίνοντας ανοιχτά σε εξαγορά ψήφων.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής επιτυγχάνουν μια σημαντική άνοδο σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στη σχολή μας έχουν μικρή μείωση. Η ΠΚΣ καρπώνεται μεγάλο μέρος της αποστοίχισης από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή ωστόσο οφείλει να επιλέξει: Θα συνεχίσει να αναλώνεται σε αγώνες χαμηλής έντασης και αύξηση της λασπολογίας απέναντι στην ΕΑΑΚ και αποχώρηση από τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος; Ή θα βάλει πλάτη, έστω κι από την δική της σκοπιά, για την συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου στη νεολαία για το οποίο μάχονται και καλούν σε κοινή δράση οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ;

Χαρακτηριστικό των εκλογών είναι και η σημαντική υποχώρηση της Αριστερής Ενότητας  που αποδεικνύει την απουσία ενός ενεργητικού ρεύματος υποστήριξης για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στη σπουδάζουσα νεολαία. Η πολιτική προσπάθεια αξιοποίησης του κεντρικού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει, ενώ η διαχειριστική και ενσωματώσιμη λογική δεν μπορεί να σταθεί αυτοτελώς, ειδικά όπου υπάρχει οργανωμένη πάλη, κινηματικές διαδικασίες και συστηματική παρουσία της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Η ΑΡΕΝ πέφτει περαιτέρω, από την αποχώρηση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας.

Και σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές η ΕΑΑΚ πανελλαδικά σημειώνει ένα θετικότατο αποτέλεσμα διατηρώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Αυξάνεται σε ποσοστό, καταγράφοντας μάλιστα εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια σειρά από σχολές και συγκροτήματα (Ενδεικτικά: Πρώτη δύναμη στο ΕΜΠ, στη Φυσικομαθηματική και τις σχολές Υγείας στην Αθήνα, δεύτερη δύναμη στο ΑΠΘ κ.α., πάνω από 15 πρωτιές σε σχολές σε όλη την Ελλάδα).

Στη σχολή μας η διατήρησή μας στη δεύτερη θέση με σημαντικές δυνάμεις μπορεί να αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη στο βαθμό που θα μεταφράζεται σε συλλογικούς αγώνες των φοιτητών με κατεύθυνση τη συνολική ανατροπή της επίθεσης που από κοινού δέχονται νεολαία και εργαζόμενοι, στο βαθμό που η ΕΑΑΚ θα καταφέρνει κάθε φορά να εκφράζει με τον πιο μαχητικό τρόπο την πάλη για μια ριζικά διαφορετική προοπτική για τη νεολαία αλλά και συνολικότερα για την κοινωνία. Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύει τη δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στο κίνημα της νεολαίας αλλά και ευρύτερα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, η επίθεση σε κάθε κατάκτηση και προοπτική των νέων και η μέχρι στιγμής ανεπιτυχής προσπάθεια για ανατροπή της καταστροφικής πορείας, δημιουργεί εδώ και χρόνια μια νέα κατάσταση. Τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών ενισχύουν αυτή την τάση, καθώς αμφισβητούν εκ νέου την ηγεμονία των καθεστωτικών δυνάμεων και ανοίγουν σημαντικούς δρόμους για την αριστερά και το κίνημα. Η ΕΑΑΚ δηλώνει πως θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθεια για να αξιοποιηθούν τα υψηλά ποσοστά για την αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος, για να ανατραπούν οι συσχετισμοί στα πανεπιστήμια, για να μπει το κίνημα των φοιτητών στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή όλων αυτών που μας θέλουν υποταγμένους.   

Για εμάς είναι πάντα δεδομένο ότι οι μάχες δεν δίνονται κύρια στις αίθουσες που στήνονται οι κάλπες, παρότι αναγνωρίζουμε τη σημασία των φοιτητικών εκλογών και συμμετέχουμε σε αυτές. Για εμάς οι μάχες δίνονται πρώτα και κύρια στους δρόμους και τα αμφιθέατρα των γενικών συνελεύσεων, εκεί δηλαδή όπου εκφράζονται οι συλλογικοί και νικηφόροι αγώνες.

Γι'αυτό λοιπόν η συνέχεια να δοθεί στους δρόμους...     

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Αποτελέσματα Εκλογών του ΦΣ Νομικής


ΨήφισανΕγκυραΆκυρα
2014:1356130452
2013:1447138661
20142013Μεταβολή
ΠαράταξηΨήφοιΠοσοστόΨήφοιΠοσοστόΨήφοιΠοσοστό
ΔΑΠ53541,03%53138,31%+4+2.72%
Ε.Α.Α.Κ.[ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ/ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ]23618,10%25518,40%-19-0.30%
ΠΚΣ21816,72%22416,16%-6+0.56%
Αριστερή Ενότητα19615,03%23316,81%-37-1.78%
Λευκά483,68%503,61%-2+0.07%
ΠΑΣΠ322,45%745,34%-42-2.89%
Αριστερό δίκτυο νεολαίας201,53%
Αγ. Κινήσεις191,46%191,37%+0+0.09%
[ΔΑΠ 4 έδρες-ΕΑΑΚ 2 έδρες- ΠΚΣ 2 έδρες-ΑΡΕΝ 1 έδρα]

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Καταγγελία στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
για ό,τι συνέβη στη Νομική στις 2/5

Το απόγευμα της Παρασκευής 2/5/2014, 300-400 μέλη της ΔΑΠ–ΝΔΦΚ από διάφορες σχολές της Αθήνας (ΠΑΠΕΙ, Πάντειος, ΤΕΦΑΑ, Πολυτεχνείο) εισέβαλαν στο κτήριο της Νομικής Σχολής Αθηνών και απέδειξαν για άλλη μια φορά τι σημαίνει γι’ αυτούς «Σύλλογοι πέρα από τα κόμματα». Την ώρα που διεξάγονταν κανονικά μαθήματα (αλήθεια οι γνωστοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την ΕΑΑΚ και τις καταλήψεις θα γράψουν κάτι περί αυτού;), την ώρα που το σχήμα μας πραγματοποιούσε πολιτική εκδήλωση με θέμα «Δικαιώματα και ελευθερίες την εποχή του σύγχρονου ολοκληρωτισμού» η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, φώναζε εν είδει πολεμικών αλαλαγμών συνθήματα κατά της Αριστεράς καθώς και τα γνωστά Α και ΟΥ της. Τόλμησαν μάλιστα οι άθλιοι να βάλουν στο στόμα τους και την εξέγερση του Πολυτεχνείου προσβάλλοντας την μνήμη όσων έδωσαν την ζωή τους για την ανατροπή της Χούντας, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ολόκληρου του λαού και της νεολαίας.

Η ενέργεια αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Το φοιτητικό κίνημα γνωρίζει τι εστί ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από τις εποχές που ο Βορίδης έμπαινε με τσεκούρι στη Νομική, μαζί με άλλα πρωτοπαλίκαρα του ίδιου χώρου,  για να χτυπήσει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις. Από τις εποχές που ο Καλαμπόκας, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, εισέβαλε σε σχολείο στην Πάτρα και δολοφόνησε τον αγωνιστή καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα μπροστά στα μάτια των μαθητών του.

Από την πολύ πρόσφατη ιστορία θυμόμαστε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής, ως την φοιτητική παράταξη που έφερε μπράβους κατά την ψηφοφορία Γενικής  Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής για να ανοίξουν οι σχολές, την περίοδο της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, οι γκεμπελίσκοι της ανάπτυξης και της «δημοκρατίας» καταδικάζουν την βία απ’ όπου και αν προέρχεται, κάνοντας λόγο για το άλλο άκρο που μιλάει για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ (ομιλία Σαμάρα στις ΗΠΑ), το οποίο και πρέπει να παταχθεί.

Ο ρόλος που παίζει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για εμάς στα πανεπιστήμια είναι ξεκάθαρος. Σε μία εποχή στην οποία η φτώχεια, η ανεργία και η κυριαρχούν στη ζωή της νεολαίας, σε μία εποχή που οι φτωχοί είναι ανίκανοι να σπουδάσουν και οι φοιτητές σπουδάζουν με το πιστόλι των διαγραφών ή των διδάκτρων στον κρόταφο, έρχεται να γίνει εκείνος ο εκτελεστικός βραχίονας της κυβέρνησης για την υλοποίηση της αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής για τα Πανεπιστήμια. Μας λένε ωστόσο ξεκάθαρα, ποιο είναι το πανεπιστήμιο που οραματίζονται. Και πρόκειται για ένα πανεπιστήμιο στα χέρια των επιχειρήσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, χωρίς ίχνος δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα, ένα πανεπιστήμιο βορά στο κεφάλαιο και στις ανάγκες του. Για να το πετύχουν αυτό στρέφουν τους φοιτητές στη σάπια εμπορευματική κουλτούρα, στον κοινωνικό κανιβαλισμό και την απάθεια. Οι ΔΑΠίτες είναι αυτοί που με τη βία της μειοψηφίας νομίζουν ότι θα επιβληθούν στην γενιά των 400 ευρώ.

Προφανώς, για το δελτίο ειδήσεων των 8 και την «Ανατροπή» του Πρετεντέρη,  η  εισβολή της ΔΑΠ δεν θα αποτελέσει αφορμή για δακρύβρεχτες αναλύσεις από μεγαλοδημοσιογράφους και μεγαλοκαθηγητάδες για το «μπάχαλο» στα πανεπιστήμια. Η «μειοψηφία της βίας και της ανομίας», το «άκρο που πρέπει να τσακιστεί» είμαστε εμείς και μόνο εμείς, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση. Γιατί άλλωστε ο ΣΚΑΪ του Μπάμπη Παπαδημητρίου και της σοβαρής Χρυσής Αυγής να κατηγορήσει τα ίδια του τα παιδιά…;

Για να εξαγοράσουν τις ψήφους των φοιτητών, διοργανώνουν σεμινάριο για την Συνταγματική Αναθεώρηση που ετοιμάζεται  από την Κυβέρνηση με την βοήθεια αρκετών «ανεξάρτητων» και «ακομμάτιστων» καθηγητών. Εκεί θα μοιραστεί και δίπλωμα βεβαίωσης παρακολούθησης (μήπως και ψήφου…;). Άλλωστε ,  για  το σύστημα τους, το Σαμαρά και τους Δαπίτες είμαστε φτηνά εργαλεία, «καύσιμη ύλη», υποψήφιοι εργαζόμενοι υπερεξειδικευμένοι και πειθήνιοι,  που μια ζωή θα τρέχουν για χαρτιά της μίας η της άλλης εργασιακής ή επαγγελματικής επάρκειας, φοιτητές  χωρίς δικαιώματα που χειροκροτούν τον δήμιο τους…

Ας μην χαίρονται τα πρωτοπαλίκαρα του Σαμαρά... Η νεολαία και η εργατική τάξη, οι σύγχρονοι κολασμένοι, θα περάσουν από πάνω τους. Τα συνθήματα που θα φωνάζουμε τότε θα μιλούν για μια άλλη κοινωνία χωρίς ανεργία, που  οι ανάγκες μας θα είναι μέλημα του καθενός και όλων μαζί. Εικόνες που αντικατοπτρίζουν τους χειρότερους τους εφιάλτες.

Στις 7 Μάη η γενιά μας θα πάρει θέση μάχης απέναντι σε αυτούς που τη θέλουν υποταγμένη! Με την ανεξάρτητη αντικαπιταλιστική αριστερά των ανυποχώρητων και νικηφόρων αγώνων!