Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

«Ο θάνατος είναι η μοίρα των ανθρακωρύχων»...


Με οργή και αγανάκτηση για την εκμετάλλευση η παγκόσμια εργατική τάξη πενθεί τις τελευταίες ώρες για τους εκατοντάδες Τούρκους συναδέλφους της, τους ανθρακωρύχους στην περιοχή Σόμα της Μανίσα στη Δυτική Τουρκία (λίγα χιλιόμετρα απ' τα νησιά του Αιγαίου). Τούτη την ώρα 205 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εργάτες και εκατοντάδες άλλοι παραμένουν θαμμένοι πολλά μέτρα κάτω απ' τη γη μετά την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της τουρκικής εταιρείας «SOMA Komur Isletmeleri A.S.».

«Ο θάνατος είναι η μοίρα των ανθρακωρύχων»...

Η παραπάνω δήλωση -κυνική ή ειλικρινής μικρή σημασία έχει- ανήκει στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Είχε γίνει με αφορμή ένα παλιότερο «εργατικό ατύχημα» όπου είχαν σκοτωθεί δεκάδες ανθρακωρύχοι και συνόδευε τα χιλιοειπωμένα «ήταν θέλημα Θεού», που σε ανάλογες περιστάσεις λένε τα στελέχη του αστικού κράτους στην Τουρκία. Τότε είχε ειπωθεί από τον υπουργό Εργασίας και το αμίμητο «αυτοί που σκοτώθηκαν, πέθαναν όμορφα» επειδή είχαν βρεθεί νεκροί χωρίς εγκαύματα.

Είναι η ίδια "μοίρα" που θάβει τους κινέζους εργάτες, που σκοτώνει τους "προνομιούχους" στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, που εκτελεί τα όνειρα των νέων στις ουρές της ανεργίας, που εξοντώνει τους μετανάστες στα φραουλοχώραφα της Ηλείας, που καταστρέφει την υγεία με χιλιάδες ασθενείς και σακατεμένους εργάτες στο βωμό της ελεύθερης οικονομίας και αγοράς,της καπιταλιστικής ανάπτυξης που πατάει πάνω στα όνειρα τις ανάγκες αλλά και τις ζωές των ανθρώπων για να εδραιωθεί...

Για τα εκατοντάδες αδέρφια στην Τουρκία που ουσιαστικά δολοφονήθηκαν στις στοές του ανθρακορυχείου. Για τη θυσία τους, στον βρώμικο βωμό του κέρδους ενός αφεντικού που δήλωνε υπερήφανο γιατί κατάφερε να μειώσει το κόστος παραγωγής του. Για όλους αυτούς που αφανείς χτίζουν με τα χέρια τους τον κόσμο και βρίσκονται δίπλα μας. Για να πάρουν μια μέρα τα όνειρα εκδίκηση. Γι' αυτούς και άλλους τόσους λόγους, στεκόμαστε όρθιοι και λέμε: Αλληλεγγύη, Αγώνας, Ανατροπή!

---

Κάλεσμα

Σήμερα στην επαρχία της πόλης Μανίσα στη Σόμα πάνω από 700 ανθρακωρύχοι εγκλωβίστηκαν στο ορυχείο έπειτα από μεγάλη έκρηξη. Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο αριθμός των εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους θα φτάσει τα 350-400 άτομα.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι "αυτά τα ατυχήματα είναι φυσιολογικά". Φυσικά τίποτα δεν είναι φυσιολογικό αλλά δολοφονία του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Οι εργάτες έχουν ήδη δηλώσει ότι από τότε που άνοιξε το ανθρακωρυχείο δεν πάρθηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας.

Ήδη σε όλη την Τουρκία και τις κουρδικές πόλεις μεγάλες μάζες κατεβαίνουν στις πλατείες και φωνάζουν ότι "δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία".

Καλούμε όλες τις ελληνικές οργανώσεις, δημοκρατικούς φορείς, συνδικάτα να κατέβουν στην πορεία προς την τουρκική πρεσβεία. Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τους τούρκους και κούρδους εργαζομένους.

Πέμπτη 7:00 μ.μ. στα Προπύλαια

Πρωτοβουλία κούρδων και τούρκων πολιτικών προσφύγων

---

Ο 15χρονος Κεμάλ που έχασε τη ζωή του στο ορυχείο... 
(οι υπεύθυνοι φυσικα αρνούνται ότι υπήρχαν ανήλικοι μέσα στο ορυχείο)..
μικρε αδελφε δεν σε ξεχναμε..


Ας αλλάξουμε εμείς λοιπόν, κι ας αφήσουμε τον κόσμο να μας κυνηγάει...

Φωτογραφία: Ο 15χρονος Κεμάλ που έχασε τη ζωή του στο ορυχείο...  (οι υπεύθυνοι φυσικα αρνούνται ότι υπήρχαν ανήλικοι μέσα στο ορυχείο).. μικρε αδελφε δεν σε ξεχναμε..  "Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ..." Ας αλλάξουμε εμείς λοιπόν, κι ας αφήσουμε τον κόσμο να μας κυνηγάει...  Kemal - Xatzidakis (the original) https://www.youtube.com/watch?v=T-f-vQX942I

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου