Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Λίγα λόγια για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στις 7 Μάη


Στις φετινές φοιτητικές εκλογές της 7ης Μαΐου η σπουδάζουσα νεολαία πήρε θέση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της νέας γενιάς. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν μια στάση καταδίκης για όσα μαυρίζουν τις ζωές χιλιάδων νέων, μια στάση οργής και αγανάκτησης.

Όσο όμως και αν προσπαθούν, όσο και αν τα ΜΜΕ του συστήματος χρησιμοποιούν την τετριμμένη καραμέλα για την απαξίωση του φοιτητικού κινήματος και συνδικαλισμού, τα αποτελέσματα έχουν ένα σαφές μήνυμα. Καταδίκη της μνημονιακής πολιτικής, του μονόδρομου της ΕΕ και του ΔΝΤ, σοβαρό πλήγμα στους κυβερνητικούς εταίρους. Ήττα της προσπάθειας να πειστούν οι νέοι στα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, στα νέα δίπολα και τους εκβιασμούς.

Πιο συγκεκριμένα: 
Η ΠΑΣΠ καταποντίζεται, όντας ο αδύναμος κρίκος του κυβερνητικού μπλοκ που δέχεται τη μεγαλύτερη φθορά των πολιτικών της εξαθλίωσης πανελλαδικά αλλά και στη σχολή μας που τα τελευταία χρόνια βυθίζεται σε όλο και χαμηλότερα εκλογικά ποσοστά χωρίς να έχει καν παρουσία στη σχολή εδώ και πολύ καιρό. Ταυτόχρονα, η πτώση σε πανελλαδικό επίπεδο της ΔΑΠ και σε ποσοστό και σε απόλυτο αριθμό ψήφων(στη σχολή μας συγκράτησε τις δυνάμεις της μετά την περσινή κατρακύλα), αποδεικνύει ότι η παραφιλολογία του success story και του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τα μέτρα Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Η ΔΑΠ συγκρατείται σε σχέση με την ΠΑΣΠ καθώς εμφανίζεται ως ο βασικός εκφραστής του συντηρητισμού στα πανεπιστήμια. Διατηρεί την ενότητα της “δεξιάς πολυκατοικίας” εκφράζοντας από τη νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση, το αντικινηματικό μπλοκ μέχρι και το φασιστικό σκοταδισμό της Χρυσής Αυγής. Ταυτόχρονα, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στην προώθηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου προωθώντας μέσα στις σχολές τη διαπλοκή με εταιρείες και τους μεγαλοκαθηγητάδες. Κάνει «πολιτική στροφή» μιλώντας για σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά και τις επιχειρήσεις(βλέπε «Συνέδριο» στο Καρπενήσι της ΔΑΠ Νομικής), επιστρέφει στις αγαπημένες οννεδίτικες θέσεις της για σεκιούριτι στα πανεπιστήμια και τις παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις που έχτιζε με τμήμα των φοιτητών μοιράζοντας σημειώσεις και διπλώματα ακόμα λίγες μέρες πριν τις εκλογές προβαίνοντας ανοιχτά σε εξαγορά ψήφων.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής επιτυγχάνουν μια σημαντική άνοδο σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στη σχολή μας έχουν μικρή μείωση. Η ΠΚΣ καρπώνεται μεγάλο μέρος της αποστοίχισης από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή ωστόσο οφείλει να επιλέξει: Θα συνεχίσει να αναλώνεται σε αγώνες χαμηλής έντασης και αύξηση της λασπολογίας απέναντι στην ΕΑΑΚ και αποχώρηση από τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος; Ή θα βάλει πλάτη, έστω κι από την δική της σκοπιά, για την συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου στη νεολαία για το οποίο μάχονται και καλούν σε κοινή δράση οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ;

Χαρακτηριστικό των εκλογών είναι και η σημαντική υποχώρηση της Αριστερής Ενότητας  που αποδεικνύει την απουσία ενός ενεργητικού ρεύματος υποστήριξης για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στη σπουδάζουσα νεολαία. Η πολιτική προσπάθεια αξιοποίησης του κεντρικού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει, ενώ η διαχειριστική και ενσωματώσιμη λογική δεν μπορεί να σταθεί αυτοτελώς, ειδικά όπου υπάρχει οργανωμένη πάλη, κινηματικές διαδικασίες και συστηματική παρουσία της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Η ΑΡΕΝ πέφτει περαιτέρω, από την αποχώρηση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας.

Και σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές η ΕΑΑΚ πανελλαδικά σημειώνει ένα θετικότατο αποτέλεσμα διατηρώντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Αυξάνεται σε ποσοστό, καταγράφοντας μάλιστα εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια σειρά από σχολές και συγκροτήματα (Ενδεικτικά: Πρώτη δύναμη στο ΕΜΠ, στη Φυσικομαθηματική και τις σχολές Υγείας στην Αθήνα, δεύτερη δύναμη στο ΑΠΘ κ.α., πάνω από 15 πρωτιές σε σχολές σε όλη την Ελλάδα).

Στη σχολή μας η διατήρησή μας στη δεύτερη θέση με σημαντικές δυνάμεις μπορεί να αποτελέσει σημαντική παρακαταθήκη στο βαθμό που θα μεταφράζεται σε συλλογικούς αγώνες των φοιτητών με κατεύθυνση τη συνολική ανατροπή της επίθεσης που από κοινού δέχονται νεολαία και εργαζόμενοι, στο βαθμό που η ΕΑΑΚ θα καταφέρνει κάθε φορά να εκφράζει με τον πιο μαχητικό τρόπο την πάλη για μια ριζικά διαφορετική προοπτική για τη νεολαία αλλά και συνολικότερα για την κοινωνία. Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύει τη δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στο κίνημα της νεολαίας αλλά και ευρύτερα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, η επίθεση σε κάθε κατάκτηση και προοπτική των νέων και η μέχρι στιγμής ανεπιτυχής προσπάθεια για ανατροπή της καταστροφικής πορείας, δημιουργεί εδώ και χρόνια μια νέα κατάσταση. Τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών ενισχύουν αυτή την τάση, καθώς αμφισβητούν εκ νέου την ηγεμονία των καθεστωτικών δυνάμεων και ανοίγουν σημαντικούς δρόμους για την αριστερά και το κίνημα. Η ΕΑΑΚ δηλώνει πως θα συνεχίσει και θα εντείνει την προσπάθεια για να αξιοποιηθούν τα υψηλά ποσοστά για την αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος, για να ανατραπούν οι συσχετισμοί στα πανεπιστήμια, για να μπει το κίνημα των φοιτητών στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή όλων αυτών που μας θέλουν υποταγμένους.   

Για εμάς είναι πάντα δεδομένο ότι οι μάχες δεν δίνονται κύρια στις αίθουσες που στήνονται οι κάλπες, παρότι αναγνωρίζουμε τη σημασία των φοιτητικών εκλογών και συμμετέχουμε σε αυτές. Για εμάς οι μάχες δίνονται πρώτα και κύρια στους δρόμους και τα αμφιθέατρα των γενικών συνελεύσεων, εκεί δηλαδή όπου εκφράζονται οι συλλογικοί και νικηφόροι αγώνες.

Γι'αυτό λοιπόν η συνέχεια να δοθεί στους δρόμους...     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου