Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Πλαίσιο που υπερψηφίστηκε στην σημερινή Συνέλευση του ΦΣ Νομικής

Το «success story» της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταρρέει

«Η Ελλάδα θα απογειωθεί το Σεπτέμβρη» υποσχόταν ο Αντώνης Σαμαράς λίγους μήνες πριν και ήδη, από τις πρώτες κιόλας μέρες του μήνα καταλάβαμε τι εννοούσε. Μετά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το κλείσιμο της ΕΡΤ και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση παρουσιάζει το success story vol.3 θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίους υπαλλήλους εκ των οποίων 1.500 είναι διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας, ενώ μέχρι τα τέλη του 2013 σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν άλλοι 12.500 εργαζόμενοι. Από αυτήν την διαδικασία στα πλαίσια των επιταγών της Τρόικα προβλέπονται 4.000 απολύσεις εντός του 2013 και συνολικά άλλες 15.000 μέχρι το τέλος του 2014. Εκτός από αυτό, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και κρατικών επιχειρήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ και ο ΟΠΑΠ εξυπηρετούν τα κυβερνητικά σχέδια αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση επί της ουσίας καταρτίζοντας λίστες υποψήφιων ανέργων (οι περισσότεροι από τους εργαζομένους σε διαθεσιμότητα θα απολυθούν) χτίζει το μύθο της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας αποκρύπτοντας πως ο πραγματικός λόγος των απολύσεων δεν είναι άλλος απ’ τον μονόδρομο της ολοένα και βαθύτερης λιτότητας που επιβάλλει η μνημονιακή πολιτική. Οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να νομιμοποιηθούν στην κοινή γνώμη γίνονται στο όνομα της εξυγίανσης και υπουργοί, τεχνοκράτες και δημοσιογράφοι πρωτοστατούν σ’ ένα κυνήγι μαγισσών με διωκόμενους τους “τεμπέληδες”, τους “κοπρίτες” (κατά τον Πάγκαλο) εργαζομένους του δημοσίου τομέα. Οι εργαζόμενοι βέβαια έχουν προχωρήσει ήδη σε δυναμικές κινητοποιήσεις (5μερες κυλιόμενες απεργίες – καταλήψεις εργαζομένων στο ΙΚΑ, σε μια σειρά υπουργείων, καταλήψεις νοσοκομείων, απεργίες καθηγητών και διοικητικών).

Στο παιχνίδι του φόβου και της τρομοκρατίας του λαού που έχει στήσει η κυβέρνηση, βοηθός και δεξί τους χέρι αποτελεί η νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Μετά τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τους οροθετικούς, σειρά στα θύματα της απροκάλυπτης βίας τους έχουν οι αριστεροί αγωνιστές, και στο τελευταίο περιστατικό οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ. Οι φασίστες, αφού εκθείασαν δημόσια τους εφοπλιστές της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος λέγοντας ότι «όσο κάνουν κουμάντο οι αριστεροί στη ζώνη δεν θα έρθει κανένα καράβι για να έχει δουλειά ο κόσμος» και ότι «εμείς τους εφοπλιστές μας τους θέλουμε γιατί από αυτούς εξαρτιόμαστε» αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος, και ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταστείλουν όποιον και ό, τι εμποδίζει την αναπαραγωγή και την κερδοφορία του κυρίαρχου συστήματος εξουσίας.

Μέσα σε όλα αυτά οι δυνάμεις της «ανεπτυγμένης Δύσης», μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ και των Μνημονίων, ετοιμάζονται να επέμβουν στη Συρία, για να επιβάλλουν εκεί με τη βία τη δικιά τους «ειρήνη». Οι λαοί όμως δεν έχουν απλώς βαρεθεί το ίδιο παραμύθι, έχουν εξοργιστεί. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Ελλάδα, οι σύντροφοί τους των άλλων χωρών, πρέπει να σταθούν στο πλάι του λαού της Συρίας, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση από πλευράς ΗΠΑ και να υποστηρίξουν το δικαίωμα του λαού της Συρίας στην αυτοδιάθεση! Από τον αυταρχισμό του Άσαντ δεν θα σώσει το λαό της Συρίας η ιμπεριαλιστική υπερδύναμη των ΗΠΑ αλλά μόνο αυτός μπορεί να παλέψει για δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες.

Για την επίθεση στους εργαζόμενους των πανεπιστημίων

Οι απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλύπτουν πολύ σημαντικά πόστα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η υπολειτουργία πολλών σχολών και τμημάτων είναι δεδομένη, προδιαγράφοντας ένα πανεπιστήμιο με διαλυμένες υποδομές. Ειδικά για σχολές που μεγάλο μέρος των προγραμμάτων σπουδών αποτελείται από εργαστήρια, λόγω της έλλειψης προσωπικού είναι βέβαιο ότι η λειτουργία πολλών από αυτών θα είναι οριακά ανέφικτη.

Είναι σαφής κατεύθυνση η μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες των φοιτητών, καθώς τα κενά που θα προκύψουν σε εργασιακές θέσεις που αφορούν την διαδικασία της κατάρτισης (όπως πχ στα εργαστήρια της ιατρικής) θα κληθούν να τα καλύψουν οι φοιτητές από την τσέπη τους. Όλα αυτά δυσχεραίνουν τη καθημερινότητα των φοιτητών, κάνοντας πιο δύσκολη την συνέχιση των σπουδών τους, πόσο μάλλον για φοιτητές από φτωχότερες λαΪκές οικογένειες που πλήττονται οικονομικά στο φόντο της κρίσης.

Όλα αυτά είναι μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που επιχειρούν εδώ και χρόνια στο ελληνικό πανεπιστήμιο είτε μέσα από τους νόμους Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου είτε μέσα από το σχέδιο Αθηνά είτε με τους Προτύπους Εσωτερικούς Κανονισμούς που επίκειται να περάσουν στα μέσα της χρονιάς εισάγοντας κυρίαρχα το μέτρο των διαγραφών των φοιτητών στα ν+2 χρόνια.

Οι απολύσεις αποτελούν κομμάτι της προσπάθειας για τη συνολική μετάλλαξη του πανεπιστημίου σ’ ένα πανεπιστήμιο λιγότερο δημόσιο, λιγότερο δωρεάν, με πιο αυταρχικές διοικήσεις (βλέπε διοικητική αυτοτέλεια Νομικής με υπερεξουσίες κοσμήτορα, Συμβούλια Ιδρύματος που δεν υπολογίζουν την φωνή φοιτητών και εργαζομένων), αποξενώνοντας τους φοιτητές από κάθε συλλογική διαδικασία και διεκδίκηση, προωθώντας τον ανταγωνισμό, το αέναο κυνήγι προσόντων και τον ατομικό δρόμο και εν τέλει προοιωνίζοντας την ένταξη στην επισφαλή και χαμηλά αμειβόμενη εργασία, στην συνεχή επανακατάρτιση και στο βάθος την ανεργία.

Εκεί εν τέλει στοχεύουν οι συνεχείς περικοπές στις φοιτητικές παροχές (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα), οι διαγραφές φοιτητών στα ν+2 και 2ν έτη, οι διασπάσεις πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών και η αντίστοιχη ρευστοποίηση επαγγελματικών δικαιωμάτων που επιφέρει το σχέδιο Αθηνά. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ψήφιση του Νέου Κώδικα Δικηγόρων (κατά προφανή πραξικοπηματικό και αυταρχικό τρόπο) που έρχεται να επισφραγίσει την εργασία χωρίς δικαιώματα κυρίως για τους νέους δικηγόρους στη βάση των κατευθύνσεων που μπαίνουν και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των νέων.

Το «Νέο Σχολείο» απολύει τους καθηγητές
και στέλνει τους μαθητές στην αμάθεια και την ανεργία

Οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά την προδοτική στάση των συνδικαλιστικών παρατάξεων των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), τη πολιτική ατολμία και υποχωρητισμό της κοινοβουλευτικής αριστεράς, τις συνολικότερες ανεπάρκειες των υπόλοιπων αγωνιστικών πολιτικών συλλογικοτήτων στον αγώνα που επιχείρησαν να δώσουν το Μάιο, καλούνται τώρα να σκύψουν το κεφάλι στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί το πρόγραμμα της κινητικότητας – διαθεσιμότητας (δηλαδή απολύσεων) στην εκπαίδευση. Η δικομματική κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της κατασκευής πλεοναζόντων εκπαιδευτικών μέσα από την αύξηση του ωραρίου, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, το κλείσιμο – συγχώνευση σχολείων, την κατάργηση τεχνικών ειδικοτήτων και τις μετακινήσεις μαθητών σε άλλο σχολείο λόγω κατάργησης τμημάτων κατευθύνσεων. Βασικό της όπλο είναι η «αξιολόγηση» η οποία προβάλλεται ως δήθεν μέτρο εξυγίανσης και βελτίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης ενώ στην πραγματικότητα είναι εργαλείο διαμόρφωσης των νέων καταλόγων μετακινήσεων – διαθεσιμοτήτων – κινητικότητας και τελικά απολύσεων.

Όσον αφορά στους μαθητές, μιλάμε για ένα σχολείο- εξεταστικό κάτεργο, με συνεχή εξεταστικά φίλτρα, καθώς προβλέπονται εξετάσεις και στις 3 χρονιές του Γενικού Λυκείου πράγμα που θα κάνει πολύ πιο δύσκολη και εντατικοποιημένη την προσπάθεια εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, όσον αφορά στα Τεχνικά Λύκεια, προωθείται η τάση της εξειδίκευσης και της ειδικής κατάρτισης στα 2 πρώτα χρόνια ενώ στο τελευταίο χρόνο εισάγεται ο θεσμός της μαθητείας, δηλαδή της αμισθί εργασίας, με κατεύθυνση τη συνεχή επανακατάρτιση και το κυνήγι προσόντων προκειμένου οι απόφοιτοι να εξασφαλίσουν μια θέση στην αγορά εργασίας.

Κυβέρνηση και Τρόικα, με βασικό τους σύμμαχο την ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν το «Νέο Σχολείο» της εποχής της κρίσης και των μνημονίων, ενεργοποιούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και προσπαθούν να στρέψουν την κοινωνία εναντίον του δίκαιου αγώνα των καθηγητών. Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία και για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο είναι αγώνας ενάντια στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου. Από εχθές Δευτέρα 16/9 η ΟΛΜΕ ξεκίνησε 5μερες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων των καθηγητών.

Στο παρόν της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης
και στο μέλλον της ανεργίας που μας ετοιμάζουν
να απαντήσουμε με ανατρεπτικούς μαχητικούς αγώνες.

Στο τώρα, βλέπουμε πως χρόνο με το χρόνο το πανεπιστήμιο δέχεται μια όλο και μεγαλύτερη επίθεση κάνοντας όλο και πιο δυσμενείς τις συνθήκες φοίτησης στις σχολές μας. Διαγράφεται, όμως, πλέον ξεκάθαρο και το μέλλον που ετοιμάζουν για τη γενιά μας. Είναι ένα μέλλον που το χαρακτηρίζει η ανεργία, η εργασιακή περιπλάνηση δίχως δικαιώματα, ο ανταγωνισμός και η απομόνωση. Σε αυτό το μέλλον έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε συλλογικά. Δε θα μείνουμε απαθείς και φοβισμένοι μπροστά στην κοινωνική καταστροφή. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες και διαδικασίες συντονισμού σε κάθε σχολή και σχολείο πρέπει να οικοδομήσουμε τώρα ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα τσακίσει κάθε προσπάθεια που κάνουν για τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Είναι αναγκαίο να συμπορευτούμε άμεσα ως φοιτητές με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια στο χώρο της εκπαίδευσης στα πλαίσια συγκρότησης ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου μετώπου εργαζομένων και νεολαίας που θα μάχεται αποφασιστικά στο τώρα για την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας.

Παλεύουμε για:

- Αντίσταση στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης

- Ανατροπή του «Σχεδίου Αθηνά», των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου

- Καμία διαγραφή φοιτητών, όχι στους Πρότυπους Εσωτερικούς Κανονισμούς, καμία διάσπαση πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών

- Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Πανεπιστημίου

- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

- Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

- Όχι στη ψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων

- Ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ του ΔΝΤ και της Τρόικα και κάθε κυβέρνησης που εφαρμόζει αυτήν την πολιτική

- Έξω από την ΕΕ και το ευρώ.

Προχωράμε σε:

- Κατάληψη από την Τετάρτη 18/9 έως την Παρασκευή 20/9

- Συμμετοχή στην απεργιακή περιφρούρηση στο πλάι των απεργών του ΕΚΠΑ

- Συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων και όλων των αγωνιζόμενων κλάδων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα

- Στήριξη και συμμετοχή στη συναυλία που διοργανώνεται στο Κάτω Πολυτεχνείο την Τετάρτη 18/9 και ώρα 20.00 για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

- Συντονισμό με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης (καθηγητές, δασκάλους, μαθητές) που προχωράνε σε κινητοποιήσεις

- Συμμετοχή του Φ.Σ. στη 48ωρη απεργία και την πορεία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19/9 με συγκέντρωση την Τετάρτη 11.00 στα Προπύλαια και συμμετοχή στο συντονιστικό εργαζομένων φοιτητών στο Κάτω Πολυτεχνείο μετά το πέρας της πορείας

- Συγκρότηση απεργιακού ταμείου για τη στήριξη του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων

-Αναβολή της εξεταστικής κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων – Να δοθούν όλα τα μαθήματα κανονικά και με ανθρώπινους ρυθμούς μετά το πέρας αυτών.

- Παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο της Παρασκευής 20/9 στο πλάι των εργαζομένων

- Περιφρουρούμε τις αποφάσεις του Συλλόγου

- Νέα γενική συνέλευση την Δευτέρα 23/9

17/09/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου