Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑΣ



 Προϋπολογισμό ακόμα πιο σκληρής φτώχειας παρουσίασε για το 2012 η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Ο προϋπολογισμός προβλέπει παραπέρα φορολογική αφαίμαξη στους μισθωτούς, παραπέρα ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις(!!!), σφαγή σε μισθούς συντάξεις, κοινωνικές παροχές (ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ) και ασφαλιστικά ταμεία. Στο πλαίσιο της νέας μεγάλης ιδέας για παραμονή στην ευρωζώνη, που εκφράζει η κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμου, τίθεται ο στόχος του «πρωτογενούς πλεονάσματος», που δήθεν προβλέπει ο προϋπολογισμός. Θα αποδειχθεί το πιο σύντομο ανέκδοτο του 2012, αφού θα συντριβεί στις μυλόπετρες της ύφεσης που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του «πλεονάσματος» είναι διπλά αντιλαϊκός: Αφενός τα έσοδα θα προκύψουν από τη λεηλασία εργαζομένων και αδυνάτων και από ένα αμόκ ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, αφετέρου το όποιο πλεόνασμα προορίζεται για να αποπληρωθεί στους δανειστές. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια κοινωνική κόλαση με τη φτώχεια και την ερήμωση να επεκτείνονται παντού, την ανεργία να απογειώνεται (17,1% προβλέπει ο προϋπολογισμός, για επίπεδα μέχρι και 28% μιλούν οι ερευνητές του ΙΝστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ) τα όνειρα νέων και μεγαλύτερων να ακυρώνονται.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


Οι δαπάνες για την παιδεία αντιστοιχούν στο τεράστιο ποσοστό του 2,75% στο ΑΕΠ ή 3,39% στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών, ενώ σε απόλυτες τιμές μεταφράζεται σε μείωση 1,2 δις € περίπου σε σχέση με το 2009. Σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση πέρα από την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό των ψαλιδισμένων μισθών και συντάξεων των εκπαιδευτικών, τρομακτική είναι η μείωση στις λειτουργικές δαπάνες. Ήδη κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου πως πολλά σχολεία θα αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα σε ρεύμα και θέρμανση.

Ζοφερό, όμως, είναι το τοπίο και στο δικό μας χώρο στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Ο νέος προϋπολογισμός έρχεται ως το καλύτερο συμπλήρωμα στο νόμο της Διαμαντοπούλου (ν.4009/2011) που διαλύει σε πολλά επίπεδα τη δημόσια και δωρέαν εκπαίδευση. Ο προϋπολογισμός έρχεται να σφραγίσει την εποχή του πανεπιστημίου της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας. Συγκεκριμένα:

·        ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ: εφαρμόζεται η λογική ένα (δωρεάν) βιβλίο ανά μάθημα. Τα υπόλοιπα, είτε είναι απαραίτητα νομικά εγχειρίδια (Αστικός Κώδικας, Ποινικός Κώδικας) είτε είναι επιπλέον βιβλία εντός της εξεταστέας ύλης, πρέπει να αγοράζονται από τους φοιτητές ιδίοις εξόδοις!!! Και όταν εννοούμε προσωπικά έξοδα, δεν εννοούμε τίποτα ψωροευρώ αλλά αρκετές δεκάδες ευρώ για τα πανάκριβα νομικά εγχειρίδια που θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε αν θέλουμε να περάσουμε κάποιο μάθημα…
·      ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ: Το φοιτητικό εστιατόριο στην οδό Αραχώβης στα Εξάρχεια βρίσκεται επί ξύλου κρεμάμενο. Οι μερίδες σίτισης και η ποικιλία των φαγητών συρρικνώνονται από μήνα σε μήνα και ζήτημα είναι αν θα υπάρχει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ακόμα, όσον αφορά το κτήριο που στεγάζει το αναγνωστήριο και τις αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων στην οδό Ιπποκράτους, οι πανεπιστημιακές αρχές αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα και αναζητούν ιδιώτη αγοραστή. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι φαίνεται πολύ πιθανό να μπει νοίκι σε παλιές και νέες φοιτητικές εστίες.
·      ΠΑΣΟ: Το ότι κληθήκαμε να πληρώσουμε 2,5 ευρώ για πάσο εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην φαίνεται και ως «καίριο οικονομικό πλήγμα» στον ταλαιπωρημένο από την κρίση φοιτητή και την οικογένειά του. Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι καλλιεργεί μια αγοραία λογική εισάγοντας ακόμα και στις πιο αμελητέες δοσοληψίες του φοιτητή με το κράτος εμπορευματικές σχέσεις. Έτσι, προλειαίνεται το έδαφος ώστε μελλοντικά ακόμα και για την πιο μικρή υλική μας ανάγκη στο πανεπιστήμιο να πληρώνουμε «κατιτίς» σε ένα «φιλο-φοιτητικό ίδρυμα» όπως είναι η ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Ε. …
Τέλος, οι πρυτάνεις σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή Υπ. Παιδείας επισημαίνουν τον κίνδυνο πολλά Πανεπιστήμια να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω αδυναμίας κάλυψης λειτουργικών αναγκών.

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ – ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τα τελευταία 2 χρόνια οι εργαζόμενοι αντιδρούν απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ αναπτύσσοντας δυναμικές μορφές πάλης. Κορυφαία στιγμή της πάλης τους είναι η απεργία, η μέρα κατά την οποία απαρνούνται το ημερομίσθιο και την εργοδοτική τρομοκρατία της απόλυσης, μπλοκάρουν την παραγωγή και κατεβαίνουν με το σωματείο τους στο δρόμο. Τέτοια μέρα θα είναι και η 1η Δεκέμβρη, ημέρα Γενικής Απεργίας ενάντια στο κοινωνικό σφαγείο του νέου Προϋπολογισμού αλλά και συνολικά στο πολιτικό σύστημα και τις οικονομικές πολιτικές ΕΕ-ΔΝΤ.
Οι φοιτητές είναι επιτακτική ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων, δίνοντας έναν κοινό αγώνα ενάντια στην συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Εμείς ως ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ, σχήμα που συμμετέχει στην ΕΑΑΚ, καλούμε σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής την Τετάρτη 30/11. Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτερο, και πλέον δημοκρατικό όργανο για να προετοιμάσουμε τον αγώνα μας. Θέματα Συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης:
·        Η συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου στη Γενική Απεργία την 1η Δεκέμβρη για τον προϋπολογισμό
·  Οι περικοπές στις φοιτητικές παροχές (συγγράμματα, στέγαση, σίτιση, μετακίνηση-πάσο)

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ!
ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΕ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΣΙΤΙΣΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30/11, 13:00 αιθ.1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου