Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

80 να ναι οι ώρες σας

Υποχρεωτικά σεμινάρια?? Δεν θα πάρουμε!
Τη Δευτέρα 10/12/2018, πραγματοποιήθηκε τακτικό ΔΣ του ΔΣΑ. Με έκπληξη μάθαμε ότι ανακοίνωσαν την προσθήκη 80 ωρών μίνιμουμ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ κατά τη διάρκεια της 18μηνης άσκησης. Τα σεμινάρια αυτά θα είναι υποχρεωτικά, προκειμένου να μπορούμε να δώσουμε μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος…



ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ:
  • Το πτυχίο της νομικής το παίρνουμε με θυσίες οικονομικές, ψυχικές, ηθικές ημών και των οικογενειών μας. Πολλοί από μας δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε κώδικες-πρακτικά-δεύτερους τόμους συγγραμμάτων. Το πρόγραμμα σπουδών είναι πλήρως εντατικοποιημένο, με άπειρες ώρες παρακολουθήσεων, με εξεταστικές γεμάτες κρίσεις άγχους, με άπειρο διάβασμα που τελικά δεν αποδίδει κιόλας (μαζικά κοψίματα-βαθμολόγηση βάσει της «γενικής εικόνας»). Και αφού το πάρουμε, δεν μας κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εργασία ως δικηγόροι.
  • Άμα, λοιπόν, κατορθώσουμε να πάρουμε το πολυπόθητο πτυχίο, μπαίνουμε στο απαράδεκτο  καθεστώς της 18μηνης άσκησης. Όλοι/ες θα έχουμε ακούσει από φίλους/συγγενείς το πόσο καλά ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ οι ασκούμενοι δικηγόροι. Ωράρια που δεν υπάρχουν, βασικός μισθός (not), διαρκές τρέξιμο σε υπηρεσίες και αναμονή σε ατέλειωτες ουρές, τρέξιμο για καφέ στο αφεντικό και στους πελάτες, άπειρη δικηγορική ύλη που «πρέπει να βγει». Ακόμα, είσαι υπεύθυνος για όλα τα λάθη, αλλά ποτέ δεν παίρνεις εύσημα για κάτι καλό που έκανες. Εν ολίγοις, 18 μήνες που δουλεύεις από το πρωί, ίσως κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό ταυτόχρονα, παίρνεις 300 ευρώ στην καλύτερη, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν μαθαίνεις ουσιαστικά «τη δουλειά». Ακόμα, σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να ζεις από αυτή τη δουλειά και καταλήγεις είτε να είσαι εξαρτώμενος από τους γονείς σου (αν είσαι αρκετά τυχερός) και να μένεις μαζί τους μέχρι τα 30, είτε να τα κουτσοβγάζεις πέρα με πάρα πολλές θυσίες και προφανώς χωρίς ίχνος προσωπικής ζωής.
  • Άμα τελειώσεις και την άσκηση μετά κόπων και βασάνων, μετά -αν δεν έχουν οι γονείς ή οι θείοι ή ο νονός σου ή ο παππούς σου κάποιο γραφείο-, θα καταλήξεις σε κάποια μεγάλη δικηγορική εταιρία ως μισθωτός δικηγόρος. Κι εκεί, όχι απλά δεν θα αναγνωρίζεται νομικά η εξαρτημένη σχέση εργασίας, ώστε τουλάχιστον να απολαμβάνεις τα στοιχειώδη δικαιώματα που αυτή εξασφαλίζει (δώρα, υπερωρίες, άδειες, βασικός μισθός), αλλά θα καλείσαι να πληρώνεις μόνος σου τις ασφαλιστικές σου εισφορές, αφού θεωρητικά είσαι «ανεξάρτητος συνεργάτης». Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει όταν μοιράζονται οι μεγαλοδικηγόροι τα κέρδη τους από τις υποθέσεις.
ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΡΑΓΜΟ ΤΩΝ 80 ΩΡΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ.
Ας το καταλάβουμε επιτέλους όλοι και όλες. Δεν είμαστε πρωταγωνιστές στο Suits. Το όποιο όνειρο για «κοινωνική ανέλιξη» στην εποχή της δομικής κρίσης του καπιταλισμού είναι όνειρο θερινής νυκτός. Είναι ουτοπικό να πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις μόνος σου· το σύστημα προσπαθεί να μας πείσει ότι «ο καλύτερος θα πετύχει», λες και ο κόσμος λειτουργεί με νομοτέλειες και αυτοματισμούς. Η ιστορία αλλά και η καθημερινότητα όμως μας δείχνουν με τον πιο απτό τρόπο το εξής: Ο μόνος πραγματικά ελπιδοφόρος δρόμος, είναι ο δρόμος της συλλογικότητας και του κοινού αγώνα! Έτσι κερδίζουμε από τα πιο μικρά της σχολής (από το όριο δήλωσης μαθημάτων πχ) μέχρι τα πιο μεγάλα ζητήματα της εποχής μας (αγώνες του φοιτητικού και εργατικού κινήματος όλη την προηγούμενη περίοδο). Είναι ανάγκη να οργανωθούμε, να δηλώσουμε εδώ και τώρα ότι δε θα ζήσουμε σα δούλοι! Με όπλο τις γενικές μας συνελεύσεις και κινητοποιήσεις να μπλοκάρουμε στην πράξη τα σεμινάρια και τις πιστοποιήσεις που θέλουν να μας επιβάλουν. Δεν θα ζούμε μια ζωή μέσα στο άγχος, την πίεση, το στρες αλλά αντίθετα θα παλέψουμε για ζωή σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες  μας.


Με τη φυσική μας παρουσία να διασφαλίσουμε ότι δεν θα περάσει κανένα σεμινάριο.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΣ ΤΟΥ ΔΣΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17/12 ΣΤΙΣ 15:30 ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 60.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου