Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Καταγγελία Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης


Από τις πρώτες βραδινές ώρες της Τρίτης 12 Νοεμβρίου ξεκίνησαν έντονες διεργασίες της Αστυνομίας περιμετρικά της Νομικής Σχολής Αθήνας, ενώ όσο βράδιαζε οι κλούβες  των ΜΑΤ πλήθαιναν όπως και η παρουσία των ομάδων ΔΙΑΣ. Σταδιακά ολόκληρο το τετράγωνο της Νομικής από όλες τις πλευρές περικυκλώθηκε από τις κατασταλτικές δυνάμεις και η είσοδος αποκλείστηκε.

Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι σκοπός ήταν να αποφευχθεί  η κατάληψη της Νομικής από ‘’τρομοκρατικά στοιχεία’’ τα οποία σύμφωνα με ‘’πληροφορίες’’ της αστυνομίας σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο ως ‘’εστία ανομίας’’. Την ίδια δικαιολογία είχαν επικαλεστεί οι προηγούμενες πρυτανικές αρχές όταν το 2012 και 2013 επίσης είχε κλείσει η πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου.  Οι πληροφορίες των Σέρλοκ Χόλμς της Ελληνικής Αστυνομίας δεν φαίνεται πάντως να έχουν ποτέ επιβεβαιωθεί και αποτελεί πραγματικά ερώτημα ποιοι είναι όλοι αυτοί που σχεδιάζουν κάθε χρόνο να κάνουν εμμονικά το ίδιο πράγμα, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί ούτε μία φορά οι προβλέψεις τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν  θέλανε να αποτρέψουν την κατάληψη της σχολής από «απροσδιόριστες ομάδες», αλλά θέλανε να αποτρέψουν την ψηφισμένη απόφαση του Φ.Σ Νομικής για κατάληψη την Παρασκευή και την διεξαγωγή συνέλευσης του Φ.Σ Πολιτικού που ενδεχομένως να έπαιρνε παρόμοια απόφαση` στόχευαν δηλαδή στη στοχοποίηση του κινήματος. Σε σχέση με τα αιφνιδιαστικά λοκ άουτ των προηγούμενων χρόνων που απλά έκλεινε η σχολή από την Πρυτανεία το φετινό σκηνικό της πολιορκίας της άδειας Νομικής από ολόκληρες ορδές αστυνομικών έδειχνε ακριβώς τους σκοπούς που είχαν έρθει να επιτελέσουν.

Το πρωί φοιτητές, μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων Νομικής, Οικονομικού και Πολιτικού συγκεντρώθηκαν έξω από την σχολή αντιδρώντας στο αυταρχικό κλείσιμο της σχολής και στην εμπλοκή της αστυνομίας στα φοιτητικά ζητήματα. Σε ανύποπτο χρόνο χωρίς να υπάρχει κάποια ένταση η κλιμάκωση μια διμοιρία ΜΑΤ έπεσε πάνω σε έναν φοιτητή, μέλους της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης, ξυλοκοπώντας τον άγρια με χτυπήματα που συνεχίστηκαν παρότι ο ίδιος κοιτόταν κάτω αιμόφερτος. Είναι επίσης ενδεικτικό να αναφέρουμε ότι τα δειλά υπο-ανθρωποειδή που του επιτεθήκαν, το κάνανε όσο το παιδί ήταν γυρισμένο πλάτη και μιλούσε στο τηλέφωνο χωρίς να έχει καν γνώση ότι θα ακολουθήσει πισώπλατο χτύπημα. Στην προσπάθεια του συγκεντρωμένου κόσμου να τον προστατέψει και να τον πάρει μακρυά από τα μανιασμένα χτυπήματα των ΜΑΤ, χτυπήθηκε ένα ακόμα μέλος του Σ.Φ Οικονομικού και της ΕΑΑΚ ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι από ισχυρό χτύπημα με γκλομπ. Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό όπου πραγματοποιήθηκαν ράματα στους τραυματίες, ένας εκ των οποίων έπαθε και διάσειση.

Έχει την σημασία του να εστιάσουμε στο πως αυτές οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν περιμετρικά του χώρου του Πανεπιστημίου. Η χρήση του πιο στρατιωτικοποιημένου κομματιού της Ελληνικής αστυνομίας και οι επιχειρήσεις υψηλής έντασης αστυνόμευσης στον χώρο του, έχουν σχέση με την προσπάθεια περαιτέρω σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την αγορά και την ανάπτυξη ενός ειρηνικού επενδυτικού κλίματος.

Το Πανεπιστήμιο λογίζεται ως χώρος παραγωγής φτηνής έρευνας για τις επιχειρήσεις μέσω της αξιοποίησης της απλήρωτης δουλείας των φοιτητών και των δωρεάν υποδομών. Κάθε κίνηση που εναντιώνεται ενάντια στην δημιουργία των σχολών ως ‘’επιχειρησιακά άσυλα’’ και βάζει στο προσκήνιο τις ανάγκες των εργαζομένων και των φοιτητών χτυπιέται. Το φοιτητικό κίνημα όχι μόνο αποτελεί τροχοπέδη στην οικοδόμηση του Πανεπιστημίου που επεξεργάζονται τα αστικά επιτελεία αλλά λειτουργεί και έχει λειτουργήσει στο παρελθόν ως κομμάτι και πυκνωτής των κοινωνικών κινημάτων (εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008). Με λίγα λόγια στην Ελλάδα η στρατηγική του κεφαλαίου είναι  να μην υπάρχουν θύλακες αντίστασης ενάντια στις αναδιαρθρώσεις και στις αντιλαϊκές πολιτικές και αυτή ακριβώς τη θέση επιχείρησε να αποτυπώσει πάνω στις πληγές των κορμιών της αγωνιζόμενης νεολαίας.    

Πρέπει να εξοικιωθεί η κοινωνία συνολικά και να αποδεχθεί ότι είναι επιτρεπτό η αστυνομία στην ουσία να καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο και να ξυλοφορτώνει φοιτητές. Για αυτό είναι εξαιρετικά κομβική, από επικοινωνιακή σκοπιά, η επιλογή τους να αντιστρέψουν την εικόνα του ’73, με τους φοιτητές που βρίσκονταν στο Πολυτεχνείο με την αστυνομία απ’έξω, στο ακριβώς αντίστροφο σήμερα.

Η επιλογή του Φορτσάκη ώς Πρύτανη του Πανεπιστημίου δεν ήταν τυχαία αλλά προιόν ακριβώς της μεθοδικής προετοιμασίας από το υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς. Ο Φορτσάκης διατηρεί επαφές με την αστυνομία, την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό, γεγονός που τον χρήζει ιδανική επιλογή για την επιβολή του σχεδίου επιχειρηματικοποίησης του Πανεπιστημίου και της καταστολής του φοιτητικού κινήματος. Οι μεγαλοκαθηγητάδες του ΕΚΠΑ και ο Πρύτανης έχουν αποτύχει σε κάθε επίπεδο και η μόνη εκπαιδευτική/μαθησιακή διαδικασία την οποία προσπάθησαν να ενθαρύνουν είναι -όπως ανάφερε τραγικά ειρωνικά μια μέρα πριν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο αγωνιστής που ξυλοκοπήθηκε άγρια- η ακόλουθη:

«θα διδάξει ο διοικητής της ελληνικής αστυνομίας το μάθημα "εισαγωγή στο ματατζή" , το εργαστήριο "πως να βαράτε σωστά με το γκλόπ" ακυρώνεται»

Εμείς δηλώνουμε ότι σε αυτό το μάθημα θα αναγκαστούμε να πάρουμε απουσία γιατί θα είμαστε στον δρόμο στο πλευρό των διοικητικών που απολύονται, στους λίγο μεγαλύτερους ανέργους συμφοιτητές μας, στις ορδές καταπιεσμένων που έχει δημιουργήσει το σύστημα και οι πολιτικές τους. Απαιτούμε σαν ελάχιστο ίχνος αξιοπρέπειας, να παραιτηθεί άμεσα ο Πρύτανης των ΜΑΤ και σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όσο για τους δειλούς πραιτοριανούς φύλακες των αφεντικών έχουμε να πούμε ότι όταν ξημερώσει από το σκοτάδι που ζούμε η θέση τους θα είναι όπως της κουκουβάγιας μια ηλιόλουστη μέρα. Πίσω στην κουφάλα σας...


Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου