Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης


Όλοι και όλες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας!


Πολλοί από εμάς αναρωτιούνται γιατί είναι ακόμα κλειστό το πανεπιστήμιο, πολλοί ρωτούν γιατί συνεχίζουν με τόση επιμονή οι διοικητικοί τον απεργιακό τους αγώνα αφού “καλά ως εδώ αλλά τώρα πρέπει να ανοίξουμε γιατί μπορεί να χαθεί και το εξάμηνο”, πολλοί μπορεί να απορούν γιατί πρέπει να τη πληρώνουν οι φοιτητές για τα λάθη της κυβέρνησης ή για τη διάρκεια του αγώνα των διοικητικών, άλλοι απλά ψάχνουν τρόπο να συμμετάσχουν σε όλο αυτό αλλά δε βρίσκουν ένα τρόπο...

          ας τα πάρουμε ένα ένα όμως...

1) για τον αγώνα των εργαζομένων στα πανεπιστήμια
Εδώ και δύο μήνες οι διοικητικοί των ιδρυμάτων μας απεργούν με τους υπαλλήλους από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στο πλευρό τους στάθηκαν και πολλοί καθηγητές του ΕΜΠ αλλά και το φοιτητικό κίνημα που με καταλήψεις που έβγαλε μέσα από τις γενικές του συνελεύσεις. Απεργούν γιατί η κυβέρνηση και το υπουργείο έπρεπε να τηρήσει το λόγο της στην τρόικα και ευρύτερα την Ε. Ε. Και να προβεί στις απαιτούμενες απολύσεις. Πρώτο κρούσμα οι διοικητικοί μαζί με πολλούς ακόμα δημοσίους υπαλλήλους, όπως οι καθηγητές των λυκείων, των γυμνασίων και σε ένα επόμενο στάδιο των πανεπιστημίων. 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι πρέπει λοιπόν να τεθούν σε “διαθεσιμότητα”, που είναι ουσιαστικά ο προθάλαμος της απόλυσής τους.  Εργαζόμενοι απολύονται από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς περαιτέρω προοπτική επαναπρόσληψης, χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ενώ η απόλυσή τους συνδέεται νομοτελειακά με την παράληση των ιδρυμάτων μας και των βασικών λειτουργιών τους. Βιβλιοθήκες, γραμματείες, εργαστήρια είτε δε θα λειτουργούν καθόλου, είτε θα υπολειτουργούν συντελώντας στην υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου. Άρα και να ανοίξει το πανεπιστήμιο, πώς θα λειτουργεί; πρέπει να ανοίξουμε πάση θυσία χωρίς να κοιτάμε τους όρους με τους οποίους θα φοιτούμε αν απολυθούν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι;

2) γιατί η θέση μας αντιστοιχεί να είναι στο πλευρό τους.
Γιατί αν συμβούν όλα αυτά πέρα από το ότι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, με ό,τι σηματοδοτεί αυτό και για το δικό μας εργασιακό μέλλον, και από το ο,τι παραλύει η λειτουργία του πανεπιστημίου, οι απολύσεις σημαίνουν και κάτι ακόμα για εμάς. Οι απολύσεις των εργαζόμενων στις σχολές μας αποτελούν το πρώτο βήμα διευκόλυνσης και δρομολόγησης της αναδιάρθρωσης που σήμερα φέρει το όνομα “σχέδιο Αθηνά”. Οι απολύσεις τους διευκολύνουν τις διοικητικές συγχωνεύσεις σχολών και τμημάτων ή και κατάργηση κάποιων και στο επόμενο βήμα, τις συγχωνεύσεις γνωστικών αντικειμένων. Αυτές σημαίνουν τη διάσπαση του ενιαίου ως τώρα πτυχίου και τη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων που αυτό μας κατοχύρωνε. Τέτοιες διατάξεις δεν είναι κάτι το καινούριο, είναι αυτές που από τότε που ψηφίστηκε η ευρωπαϊκή συνθήκη της Μπολόνια πάνε να μας εφαρμόσουν και δε μπορούν. Μαζί με το “Αθηνά” προβλέπονται επίσης οι περαιτέρω περικοπές σε φοιτητικές παροχές, η κατάργηση του ασύλου και άρα της δυνατότητάς μας να σηκώνουμε αντιστάσεις, όπως όριζε να γίνει και ο νόμος – πλαίσιο Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου, ενώ όταν ανοίξει η σχολή, ανοίγει κι ο δρόμος για την εφαρμογή των νέων πρότυπων εσωτερικών κανονισμών που εκτός των άλλων εισηγούνται τη διαγραφή μας στα 6 χρόνια και την παραπομπή σε πειθαρχικό όποιου φοιτητή δε “συμμορφώνεται” με το νέο καθεστώς μέσα στις σχολές. Κι όλα αυτά με το “μπαμπούλα” της αξιολόγησης πάνω από τ κεφάλια μας να μας θυμίζει συνεχώς ότι αν δεν εφαρμόσουμε τους νόμους και τα σχέδια του Υπουργείου θα αξιολογείται χαμηλά το ίδρυμά μας, θα χρηματοδοτείται  σύμφωνα με την ανταποδοτικότητα του με  βάση τις ανάγκες της αγοράς και θα κλείνεικαι θα κλείνει!

Αυτά σημαίνουν για μας οι απολύσεις των διοικητικών και το να ζητάμε άνευ όρων να ανοίξει η σχολή μας. Γι αυτό ο αγώνας τους για δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση μας αφορά άμεσα.

3) Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;
Εμείς από το δικό μας μετερίζι, το σύλλογό μας δεν είμαστε με δεμένα τα χέρια. Ο τρόπος για να αγωνιστούμε βρίσκεται στις συλλογικές μας διαδικασίες. Με το να συμμετάσχουμε όλοι στη Γενική μας Συνέλευση, μπορούμε να βγούμε από την ατομική μας κατάθλιψη και να αναζητήσουμε από κοινού τον τρόπο να αγωνιστούμε στο πλευρό των διοικητικών.  Μέσα από μια διαδικασία όπου μαζί θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε για το ίδιο μας το παρόν και το μέλλον. Να δώσουμε ζωή σε μια διαδικασία που για μας οφείλει να είναι κύτταρο δημοκρατίας και αγώνα για το σύλλογό μας. Να συμμετάσχουμε όλοι σε μια διαδικασία που ο καθένας έχει λόγο για αυτό που εν τέλει τον ίδιο αφορά ως κομμάτι μιας συλλογικής ταυτότητας που είναι ο φοιτητικός μας σύλλογος. Για να βγει ο σύλλογός μας στο δίκαιο αγώνα που διεξάγεται στο εσωτερικό του πανεπιστημίου και της κοινωνίας.

Ειδικά τώρα που απειλούν να ανοίξουν με ΜΑΤ τη σχολή μας την Τρίτη για να λειτουργήσει πάση θυσία, επιβάλλοντας με τη βία τα σχέδιά τους εμείς οφείλουμε να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση. Δε θα τους αφήσουμε να διαλύσουν το δημόσιο – δωρεάν πανεπιστήμιο και τα δικαιώματά μας. Θα είμαστε όλοι εκεί για να στηρίξουμε τον αγώνα των διοικητικών, τον κοινό μας αγώνα.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής την Τρίτη στις 3!

2 σχόλια:

  1. Από το Απεργιακό Δελτίο των Διοικητικών (update για τις απολύσεις)

    Συναγωνιστές,

    Φαντάζομαι οι περισσότεροι θα γνωρίζετε τη σημερινή απόφαση της ΓΣ των διοικητικών, που είναι συνέχιση της απεργίας με τους ίδιους όρους χωρίς καμία έκπτωση, όπως κάνουμε εδώ και 10 εβδομάδες, με δύο 48 ωρες δηλ. μέχρι και την Παρασκευή και με δύο Γενικές Συνελεύσεις (Τετάρτη στις 12.00 και Παρασκευή στις 10.30)

    Σήμερα βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ, οι οποίοι φυσικά περιέχουν πάρα πολλά λάθη όπως π.χ. άτομα που έχουν απογραφεί δεν εμφανίζονται στους πίνακες, υπάρχουν λάθη στις κατηγορίες, κλάδους, στις αξιολογήσεις και πάει λέγοντας. Αυτό βέβαια το περιμέναμε διότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν ένας εντελώς λανθασμένος τρόπος απογραφής, όπως εχουμε πει απο την αρχή. Το επόμενο βήμα είναι ότι το ΑΣΕΠ θα στείλει στο Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο αυτους τους πίνακες και το συμβούλιο θα βγάλει τους τελικούς πίνακες. Το Τριμελές αυτό Συμβούλιο αποτελείται από 3 εργαζόμενους του ΕΚΠΑ με τους αναπληρωματικούς τους. Ο Πρόεδρος, που είναι ο Π. Φωτόπουλος (Δ/ντης Γενικης Δ/νσης Προσωπικου) εχει δηλώσει δημοσια ότι θα παραιτηθεί. Οι υπόλοιποι δεν ξερω τι θα κάνουν. Πάντως σε κάθε περίπτωση, το αγαπητό μας Υπουργείο επειδή φροντίζει για όλα, έχει βγάλει ήδη ένα άλλο τριμελές συμβούλιο που απαρτίζεται από εργαζόμενους του Υπουργείου Παιδείας και το έχει έτοιμο, σε περίπτωση που παραιτηθούν τα μέλη του ΕΚΠΑ..

    Όσο συνεχίζεται η απεργια μας και η Δ/νση Δ/κου ειναι κλειστή, δεν μπορούν να διασταυρωθούν τα στοιχεία και να βγουν οι τελικοί πίνακες από μεριας ΕΚΠΑ. Μπορει φυσικα να βγαλει τους τελικους πινακες και παλι το Υπουργειο μέσω του νέου τριμελούς υπηρεσιακού συμβουλίου, αλλα αυτο θα το προσβαλλουμε εφοσον τα στοιχεια ειναι ανακριβη και ελλιπη. Ενα αλλο θέμα που προέκυψε είναι ότι στους πίνακες που ανάρτησε το ΑΣΕΠ περιέχονται προσωπικα δεδομένα οπως ΑΔΤ, όνομα Πατρός, ημ/νια γέννησης, ΑΜΚΑ κλπ. Γι αυτο θα το καταγγείλουμε στην Αρχη Προστασίας Προσωπικων Δεδομενων ως Σύλλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα για να καταλάβουμε πρακτικά τι σημαίνουν οι απολυσεις των διοικητικων στο ΕΚΠΑ σας λεω τα εξης:

    Στο ΕΚΠΑ έχουμε 1337 διοικητικούς οι οποίοι επιτελούν διοικητικό, ερευνητικό και διδακτικό έργο (δηλαδή πολλοί είναι βαφτισμένοι διοικητικοί αλλά δουλεύουν σε εργαστήρια παράγοντας ερευνητικό και διδακτικό έργο). Από αυτούς τους 1337, οι 300 εξαιρέθηκαν από την διαθεσιμότητα (με την έννοια ότι δεν μπήκαν καν στην Υπουργική Απόφαση περί διαθεσιμότητας π.χ. η κατηγορία ΔΕ, ΠΕ Πληροφορικής). Επομένως, οι υπόλοιποι 1037 τέθηκαν προς αξιολόγηση. Από αυτούς το Υπουργείο θέλει να διώξει τους 498 δηλαδή σχεδόν το 50% (λέω να διώξει διότι στην ουσία δεν ξέρουμε πόσες θα είναι όντως μετακινήσεις και που? και ποιες θα είναι απολύσεις). Δηλαδή για να σας δώσω να καταλάβετε εάν εμένα π.χ. με μετακινήσει στο Παν/μιο Ιωαννίνων, πως θα πάω να νοικιάσω σπίτι εκεί και να ζήσω με 700 ευρώ?? Σε αυτούς τους 498 (για τους οποίους έχουν βγει οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης) πρέπει να προσθέσουμε και τους 150 περίπου που δεν απογράφηκαν και θα τεθούν σε αργία, δηλ στην ουσία δεν θα δουλεύουν στο ίδρυμα μέχρι να τελεσφορήσουν τα πειθαρχικά. Επίσης πρέπει να προσθέσουμε και 100 περίπου εργαζόμενους που κατέθεσαν αίτησης σύνταξης για να φύγουν λόγω της δυσμενούς κατάστασης που έχει προκύψει με τις διαθεσιμότητες. Επομένως πρακτικά το ΕΚΠΑ αυτή τη στιγμή καλείται να ανοίξει και να δουλέψει με: 498+150+100=748, δηλαδή με μείον 748 άτομα προσωπικό από το σύνολο των 1037, δηλαδή καλείται να δουλέψει με 289 διοικητικούς για 65.000 φοιτητές. Με βάση διεθνώς έγκυρες και αντικειμενικές μετρήσεις η αναλογία μη διδακτικού προσωπικού και φοιτητών στο Ε.Κ.Π.Α. ήταν μέχρι στιγμής 2,003 διοικ. υπάλληλοι/100 φοιτητές (Στη Μ. Βρετανία αυτή η αναλογία είναι 7,9/100 φοιτητές και στις Η.Π.Α. 9,5/100 φοιτητές). Με τις διαθεσιμότητες όμως, το ποσοστό αναλογίας μη διδακτ. προσωπικού/φοιτητών στο ΕΚΠΑ πέφτει ακόμη πιο κάτω δηλ. στο 0,44 (εάν υπολογίσουμε τους καθαρά διοικητικούς δηλ. 289 που πρακτικά θα μείνουν). Ακόμη κι αν υπολογίσουμε και τους 300 που εξαιρούνται (που δεν κάνουν όμως όπως εξήγησα καθαρά διοικητικό έργο) δηλ. 289+300= 589 διοικ. υπάλληλοι, το ποσοστό είναι 0,89 διοικ./100 φοιτητές. Είναι πασιφανές λοιπόν πως με όποιον τρόπο και να υπολογιστούν τα ποσοστά είμαστε πολύ πιο κάτω από τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές αναλογίες.

    Επίσης, ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει πει ότι από τους 1349 διοικητικούς που θα μπουν σε διαθεσιμότητα από τα 8 ΑΕΙ, οι 656 θα είναι μετακινήσεις και οι 693 απολύσεις (δηλαδή πάνω από το 50% θα είναι απολύσεις). Εάν συνυπολογίσουμε και αυτούς που ναι μεν θα μετακινηθούν αλλά στην ουσία δεν θα μπορούν να πάνε να δουλέψουν εκεί που θα τους μετακινήσουν (όπως το παράδειγμα που σας έδωσα παραπάνω με το Παν/μιο Ιωαννίνων), μιλάμε στην ουσία για πολύ μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή