Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η Χούντα δε τελείωσε το ‘ 73!


Εδώ και ένα χρόνο, το φοιτητικό κίνημα βρέθηκε αντιμέτωπο με μια νέα έκφανση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που επιχειρείται από τη συγκυβέρνηση και εκφέρεται μέσω του σχεδίου Αθηνά και όχι μόνο.   Μια εκπαιδευτική αναδιάρθρωση η οποία Βέβαια δεν είναι ξέχωρη από τη συνολικότερη πολιτική συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους με τις μαζικές απολύσεις, τις περικοπές μισθών-συντάξεων, την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που επιστρατεύει ακόμα και όποιον σκέφτεται να απεργήσει γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για το λαό και το μαχόμενο Φοιτητικό Κίνημα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμόσουν την πολιτική τους και να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας σε μια σειρά εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους που αντιστέκονται και αγωνίζονται. Αυτός ο αυταρχισμός και το χτύπημα του Φοιτητικού Κίνηματος είναι ο μόνος τρόπος που έχουν προκειμένου να προχωρήσουν και να βαθύνουν την επίθεση τους στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε μια περίοδο, λοιπόν, όπου το κράτος αυταρχικοποιείται περισσότερο από ποτέ (επιστρατεύσεις απεργών και εκπαιδευτικών, επιθέσεις σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους και καταλήψεις, παράνομη κράτηση αγωνιστών-Κ. Σακκάς, φίμωση της δημόσιας τηλεόρασης κ.ά.), ο χώρος του πανεπιστημίου δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013. Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ συγκαλείται εν κρυπτώ με θεματολογία την οικονομική εξυγίανση του πανεπιστημίου (ίδρυση ΝΠΙΔ για τη διαχείριση των οικονομικών του ΕΚΠΑ) και την θεσμοθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Εν ολίγοις, δηλαδή,  την περαιτέρω περικοπή των δωρεάν μέχρι τώρα φοιτητικών παροχών σε σίτιση, στέγαση και συγγράμματα, την εισαγωγή διδάκτρων μέσα κι από τη διάσπαση του κύκλου σπουδών, την επιβολή πανεπιστημιακής φύλαξης σε άμεση σύνδεση με την ΕΛ.ΑΣ και ενδεχομένως καμιά επένδυση σε κάποια εταιρία του χρηματιστηρίου(βλέπεσυμμετοχή του ΕΚΠΑ στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας). Με άλλα λόγια; Το 15 μελές Συμβούλιο Ιδρύματος, αντιδημοκρατικά εκλεγμένο μέσα από μια ηλεκτρονική διαδικασία φάρσα, αυταρχικά ορίστηκε αρμόδιο, μέσα από το νόμο Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου, να αποφασίσει χωρίς καμιά δική μας συμμετοχή και νομιμοποίηση για την κατάργηση των δωρεάν φοιτητικών παροχών και του πανεπιστημιακού ασύλου.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ όμως, ήταν εκεί για να θυμίσουν σε όσους τεχνηέντως μοιάζουν να ξεχνούν, ότι οι αποφάσεις που αφορούν τους φοιτητές θα παίρνονται από αυτούς, ότι οι φοιτητικές φωνές δε φιμώνονται. Γι αυτό και το πρωί της 8ης Ιουλίου μαζικά οι φοιτητικοί σύλλογοι ήταν παρόντες στη Πρυτανεία, για να εμποδίσουν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου και την υποθήκευση των δικαιωμάτων και των κεκτημένων μας. Επειδή αυτό, όμως, αντίκειται στα σχέδια Υπουργείου και συγκυβέρνησης, δυνάμεις καταστολής εκλήθησαν να επέμβουν από το εσωτερικό μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, Β. Κιντή από το τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. και τον πρόεδρο του, Δ. Μπερτσιμά, καθώς απέναντι στη δικαιολογημένη κι ειρηνική διαμαρτυρία των φοιτητών θεώρησε αυτή και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ότι απειλούνται…  Πολύ σύντομα διμοιρίες ΜΑΤ έφτασαν στην Πρυτανεία συλλαμβάνοντας φοιτητές που παρευρίσκονταν εκεί για να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Χωρίς κανένα λόγο, χωρίς αφορμή τα ΜΑΤ προχώρησαν στη χρήση χημικών και στην προσαγωγή 32 φοιτητών που βρίσκονταν εκεί, θυμίζοντας σε όλους μέρες από το παρελθόν, μέρες χούντας.

Για τους καθηγητές, εμείς καθιστούμε σαφές το εξής: όποιος καθηγητής επιλέγει σε αυτήν την συγκυρία να δίνει τους φοιτητές στις αστυνομικές δυνάμεις και την Ασφάλεια δεν έχει καμία θέση μέσα στις σχολές μας, είναι ανεπιθύμητος και απέναντί μας στη μάχη για παρόν και μέλλον με αξιοπρέπεια.

Για τη συγκυβέρνηση, η κίνηση αυτή βαθαίνει την αντιδημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου, επιχειρώντας παράλληλα να αφήσει κι ένα ιδεολογικό χνάρι τρομοκρατίας των αγωνιζόμενων φωνών εντός του. Αφ΄ ενός με το συμβούλιο των διαφόρων μανατζαρέων να αποφασίζει εν κρυπτώ χωρίς καμιά δική μας συμμετοχή κι αφ’ ετέρου με την καταστολή οποιασδήποτε επικίνδυνης για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής διαμαρτυρίας, επιδιώκουν να περάσουν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τις μεταρρυθμίσεις τους, καταστρέφοντας το παρόν και το μέλλον της φοιτητικής νεολαίας. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο όπου θα πληρώνουμε για τις σπουδές μας και θα είμαστε υπόλογοι στην πανεπιστημιακή αστυνομία τους, ένα πανεπιστήμιο χωρίς το άσυλο των κοινωνικών αγώνων, χωρίς τη δυνατότητα να αποφασίζουμε εμείς για εμάς, χωρίς τη δυνατότητά μας να αγωνιζόμαστε για ΄’οσα μας αναλογούν, ένα πανεπιστήμιο που –περισσότερο από ποτέ – θα προετοιμάζει τους μελλοντικούς εργαζόμενους-ρομπότ πλήρως, ευέλικτους, φθηνούς και πειθήνιους, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες της αγοράς εν καιρώ μνημονίου και εν μέσω μιας καπιταλιστικής κρίσης η οποία γίνεται προσπάθεια να ξεπερασθεί φορτώνοντας όλο και περισσότερο τα βάρη σε εργαζόμενους και νεολαία.

Εμείς, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες μας, θα υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, θα σταθούμε υπέρμαχοι του ασύλου ως εκείνου του χώρου πολιτικών ζυμώσεων και κινηματικών διεργασιών που νοηματοδοτήθηκε μέσα από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και έδωσε τόσα χρόνια τώρα πνοή και ώθηση στους αγώνες του. Δε θα αφήσουμε να εφαρμοστούν ο ν. 4076 και το σχέδιο Αθηνά, που καταστρέφουν τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική, το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, που αποστειρώνουν και εντατικοποιούν όλο και περισσότερο την φοιτητική καθημερινότητα σύμφωνα με τις επιταγές της συγκυβέρνησης και της ΕΕ. Δεν θα δώσουμε άλλο χρόνο στη νέα συγκυβέρνηση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο.

Μέχρι τέλους θα παλέψουμε διεκδικώντας ό,τι μας ανήκει! Για τα κεκτημένα δικαιώματά μας, για ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, για να μη γίνουμε οι μελλοντικοί άνεργοι ή ελαστικοί εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη! Με τους συλλογικούς μας αγώνες, για ένα μέλλον στο μπόι των ονείρων μας και όχι στα μέτρα της λιτότητάς τους! 

Η ΦΙΜΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ!
ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ Δ.ΜΠΕΡΤΣΙΜΑΣ ΚΑΙ Β.ΚΙΝΤΗ
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ!
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

σχήματα|ΕΑΑΚ ΝΟΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου