Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Πλαίσιο ΑΝΤΙΝΟΜΙΑΣ/ΕΑΑΚ για τη Γενική Συνέλευση του ΦΣ Νομικής [11/6]


Στην Ουκρανία ο λαός σφαγιάζεται σε έναν ακήρυχτο, καθημερινό όμως πόλεμο που έχει την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους νεοφασίστες φίλους τους στην κυβέρνηση του Κιέβου στη μία πλευρά και στην άλλη τη Ρωσία. Ο λαός βλέπει το χειρότερο πρόσωπο του «εξευρωπαϊσμού» και των «μεταρρυθμίσεων» με νεκρούς άοπλους πολίτες και ηλικιωμένους στους δρόμους της πόλης. Στη Βραζιλία Οι Βραζιλιάνοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και αυτό γιατί ο λαός, που ίσως αγαπάει περισσότερο από κάθε άλλον το ποδόσφαιρο, δεν πανηγυρίζει για τη «γιορτή του ποδοσφαίρου» και του χρήματος βεβαίως-βεβαίως! Οι δρόμοι έχουν γεμίσει θυμό, πορείες και γκράφιτι, ενάντια στη διοργάνωση του Μουντιάλ των 30 δις δολάρια για τα αθλητικά έργα τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόσβαση σε παιδεία και υγεία στο 10% του πληθυσμού. Τη στιγμή που 13 εκ. πολίτες υποσιτίζονται και πάνω από 250.000 άνθρωποι εκδιώκονται βίαια απ’ τα σπίτια τους, για να «εξευγενιστούν» οι «υποβαθμισμένες» κατοικήσιμες περιοχές. 

Και όλα αυτά ενώ και στην Ελλάδα μαίνεται ακάθεκτος ένας κοινωνικός πόλεμος με την επίθεση της αντιλαϊκής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενάντια στους εργαζόμενους να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Καθαρίστριες, Χαλυβουργοί, διαθέσιμοι, όλοι στο στόχαστρο της μπότας των αντεργατικών μέτρων, με δικαστικές αποφάσεις-κυβερνητικές εντολές, με ΜΑΤ και βία, με νόμους και αποφάσεις για να περάσει ο νέος εργασιακός μεσαίωνας.

Η κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη Νομική Σχολή

Αν κάποιος έψαχνε μια λέξη για να περιγράψει την κατάσταση στη σχολή μας και συνολικότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτή θα ήταν το χάος. Αρκεί κανείς να δει την κατάσταση που επικρατεί στη σχολή μετά την απόλυση των καθαριστριών, το πόσο καθυστέρησαν να δημοσιοποιηθούν οι βαθμολογίες της εξεταστικής του Απριλίου και να καταρτιστεί το νέο πρόγραμμα της εξεταστικής Ιουνίου-Ιουλίου και μια σειρά άλλων παραδειγμάτων διοικητικής και ακαδημαϊκής παράλυσης, θα αντιληφθεί ότι ζούμε σε μια «μη κανονική» εποχή για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα το μόνιμο επιχείρημα των μελών ΔΕΠ της σχολής μας (και όχι μόνο προφανώς…) κατά των αγώνων φοιτητών και εργαζομένων για τη διασφάλιση του δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου, ήταν το «καλό» των φοιτητών που ήθελαν να τελειώσουν ή να αιτηθούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα.  

Πανεπιστήμιο και εργασία: εικόνες από το μέλλον

Μετά την λήξη του μεγαλειώδους αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και το άνοιγμα των σχολών τα πράγματα ακολουθούν μια καταστροφική πορεία. Με τις απολύσεις των διοικητικών, προϋπάρχουσες ιδιωτικές εργολαβίες αλλά και νέες εισέβαλαν στις Πανεπιστημιακές δομές και νομιμοποίησαν πλήρως την παρουσία τους. Αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα το περιβάλλον της σχολής προσιδιάζει σε πεδίο πολέμου, αφού η επιχείρηση του Σιμωνετάτου μετά από έναν σχεδόν χρόνο απλήρωτης εργασίας απέλυσε τελικά τις καθαρίστριες της ΝΟΠΕ. 

Αν κοιτάξουμε λίγο και γύρω μας εκτός από τις καθαρίστριες θα συναντήσουμε διδακτορικούς φοιτητές που διδάσκουν και γενικά εκτελούν διάφορες εργασίες για λογαριασμό των καθηγητών χωρίς να παίρνουν ούτε ευρώ, εργαζόμενους σε ερευνητικά προγράμματα τα δεδουλευμένα των οποίων καρπώνονται καθηγητάδες-υπεύθυνοι αυτών σε ρόλο μικρού αφεντικού-επιχειρηματία. Επίσης, οι φύλακες του ΕΚΠΑ βρίσκονται και αυτοί εν αναμονή της απόλυσής του. Στον ορίζοντα βρίσκεται η αντικατάστασή τους από ιδιωτικές εταιρείες security οι οποίες θα αναλάβουν πλέον τη "φύλαξη" και την επιτήρηση των χώρων (και των φοιτητών;) του Πανεπιστημίου(φυσικά αφού θα έχουμε σεκιούριτι ούτε κουβέντα για άσυλο και λοιπά "απολιθώματα" της μεταπολίτευσης).
                                               
Προσχέδιο του Οργανισμού Διοίκησης του ΕΚΠΑ

Κατά την συνεδρίαση  της Συγκλήτου στις 15/5 ψηφίστηκε με τον πλέον μεθοδευμένο  και αντιδημοκρατικό τρόπο το Προσχέδιο του Οργανισμού Διοίκησης για το ΕΚΠΑ. Το κείμενο δημοσιεύτηκε μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση χωρίς φυσικά να το μάθει κανείς. Στην ουσία το Προσχέδιο περιέχει τμηματικά μόνο και εισαγωγικά κομμάτια του ενιαίου Οργανισμού. Αντανακλά πολύ περισσότερο την μεθοδευμένη προσπάθεια του Υπουργείου αρχικά να προλειάνει το έδαφος, ξεμπερδεύοντας μια και καλή με τους διοικητικούς υπαλλήλους (απουσιάζουν από τα οργανογράμματα που καταρτίστηκαν) για να έρθουν στην συνέχεια οι Οργανισμοί να δέσουν με την σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τους φοιτητές.

- Τι προβλέπει ο Οργανισμός

Όσον αφορά τα πτυχία, αναφέρεται ξεκάθαρα η διάσπαση των σπουδών σε τρεις κύκλους, τον προπτυχιακό, τον μεταπτυχιακό και τον διδακτορικό. Σχεδόν κανείς μας όμως δεν θα μπορεί να πάρει πτυχίο νομικού, καθώς στον δεύτερο κύκλο σπουδών θα πρέπει να πληρώνουμε δίδακτρα προκειμένου να μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε. Το κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε πιστωτικές μονάδες, ανάλογα με την βαρύτητα την οποία καθορίζεται ότι έχει στο αντικείμενο σπουδών. Με λίγα λόγια οι φοιτητές μπαίνουν στο κυνήγι των πιστωτικών μονάδων (credits) προκειμένου να ενισχύσουν τον ατομικό φάκελο προσόντων τους. Εξειδικεύονται τα προγράμματα σπουδών ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και καλλιεργείται ο ανταγωνισμός μεταξύ των φοιτητών αλλά και των αυριανών εργαζόμενων για το ποιος θα αποκτήσει περισσότερα credits και θα διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους με τον αυριανό εργοδότη. Θέλουν να κάνουμε όλοι 2-3 χρόνια αποσπασματικές και υποβαθμισμένες σπουδές, γιατί μας θέλουν να περιπλανιόμαστε μεταξύ μακροχρόνιας ανεργίας και δουλειάς με μισθούς πείνας, να ζούμε μια ζωή διαρκούς ανασφάλειας. Με την υποτίμηση της εργασίας μας και της ζωής μας θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση του συστήματος.

- Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης 

Ήδη ξέρουμε τι ουσιαστικά είναι τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης. Είναι προγράμματα που αποτελούν μεγάλη πηγή εσόδων για τα ιδρύματα και μεγάλη πληγή... εξόδων για τους φοιτητές και όσους επιλέγουν να επανακαταρτιστούν. Πρόκειται ουσιαστικά για εμπόριο γνώσης. Πρόκειται είτε για μαθήματα κατάρτισης... της πλάκας είτε για μαθήματα που ενώ θα έπρεπε να διδάσκονται στο δομημένο πρόγραμμα σπουδών, αφαιρούνται και πουλιούνται «με το κομμάτι». Σε σχολές του ΕΚΠΑ ήδη με δίδακτρα που κυμαίνονται από 80 - 1600 ευρώ, ο καθένας μέσα σε μερικούς μήνες μπορεί να πάρει πιστοποιητικό για κάποια ειδικότητα. Πολλά απ’ αυτά τα προγράμματα θα χρηματοδοτούνται απ’ ευθείας από επιχειρήσεις για να βγάζουν εργαζομένους εξειδικευμένους, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα τους...

- Ίδρυση ΝΠΙΔ – διαχειριστή οικονομικών πηγών

Οι ΝΠΙΔ είναι στην ουσία εταιρείες που στο εξής θα διαχειρίζονται τη περιουσία (υποδομές, εξοπλισμό, εγκαταστάσεις) των σχολών και μάλιστα οι σχολές σε αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση που θα δίνουν στη θέση του κράτους, θα τους προσφέρει τις υπηρεσίες του (πχ εργαστήρια). Το ΝΠΙΔ ιδρύεται χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών και αποτελεί κάτι σαν τον manager της σχολής ο οποίος ανάλογα με τις περιστασιακές ορέξεις της αγοράς διαθέτει έμψυχο και άψυχο δυναμικό της σχολής

- Συγγράμματα

Στο υποκεφάλαιο «Συγγράμματα», δε γίνεται πουθενά αναφορά ότι διανέμονται δωρεάν! Όπως επίσης και ότι αυτά θα είναι σε μορφή βιβλίου, αφού αφήνονται παραθυράκια για ηλεκτρονικά συγγράμματα , σημειώσεις και e-books. Επ΄ αυτού αποφασίζει  ο διδάσκων. Στη Νομική, το φαινόμενο των σημειώσεων αντί συγγράμματος (Ειδικό Ποινικό, Σύνθεση Δημοσίου 30 ευρώ) αλλά και των πανάκριβων κωδίκων που αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε θεσμοποιείται πλήρως.

- Δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά

Κανόνας γίνονται πλέον τα δίδακτρα στους άλλους δύο κύκλους σπουδών με τις τιμές να κυμαίνονται από εκατοντάδες μέχρι λίγες χιλιάδες ευρώ. Πλάι στα δίδακτρα προβλέπεται και υποχρεωτική δουλειά από τον μεταπτυχιακό με επιτηρήσεις και διορθώσεις γραπτών. Απλήρωτη εργασία και εδώ και ιδιότυπος εργοδοτισμός από πλευράς καθηγητών.

- Πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές

Οποιοσδήποτε φοιτητής δεν εναρμονίζεται με τον οργανισμό και με τις αποφάσεις της διοίκησης του ιδρύματος θα αντιμετωπίζει ποινές οι οποίες προβλέπουν ακόμα και οριστική αποβολή από το ίδρυμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι όποιος φοιτητής δεν καταφέρει να περάσει κάποιο μάθημα πάνω από τρεις φορές όπως ορίζει ο κανονισμός, υπάρχει πιθανότητα διαγραφής του από την σχολή. Θέλουν να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση των φοιτητών με στόχο οι διατάξεις που κάνουν το Πανεπιστήμιο επιχείρηση να περνάνε χωρίς να κουνιέται φύλλο.

- Φοιτητικός συνδικαλισμός – φοιτητικοί σύλλογοι

«Όπου από το νόμο προβλέπεται εκπροσώπηση των φοιτητών οποιουδήποτε κύκλου σπουδών σε όργανα του ιδρύματος, οι εκπρόσωποι των φοιτητών εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο ...».

Συνεχίζεται η προσπάθεια αντιδραστικής παρέμβασης στο φοιτητικό κίνημα, στα συλλογικά του όργανα, στους συλλόγους. Θέλουν να μετατρέψουν τους συλλόγους σε «αδελφότητες» όπως στις ΗΠΑ και στην ΕΕ που οι φοιτητές δεν θα εκλέγουν τα όργανα πάλης τους αλλά τους εκπροσώπους τους που θα συζητούν στα όργανα διοίκησης με τα στελέχη των επιχειρήσεων για μπίζνες. Τα προβλήματά μας θα τα λύνουμε με το «Συνήγορο του φοιτητή» (!!!)

Η απάντηση μας

Με όπλο τους φοιτητικούς συλλόγους, τις γενικές συνελεύσεις και μία δημοκρατία όπου ο καθένας και όλοι μαζί αποφασίζουμε για το μέλλον, επιδιώκουμε να συνενώσουμε όλα τα ρυάκια της αμφισβήτησης. Τις απλήρωτες καθαρίστριες , τους απολυμένους διοικητικούς , στο πλάι της σύγχρονης εργατικής τάξης. Τώρα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η κοινή οργάνωση και δράση των εργαζομένων και των φοιτητών στη σχολή μας και παντού μέσα από κοινές μαχητικές πρωτοβουλίες αγώνα. Με ένα φοιτητικό κίνημα εργατικής κατεύθυνσης δεν στεκόμαστε απλά αρνητές του επιχειρηματικού πανεπιστημίου αλλά διεκδικούμε το πανεπιστήμιο των δικών μας αναγκών και όχι των δικών τους συμφερόντων και μία πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο πνεύμα των γνωσιολογικών μας απαιτήσεων, δηλαδή  της απελευθερωτικής παιδείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Άρνηση - διαγραφή του χρέους. Εξω από ΕΕ-ευρώ.

Να καταργηθεί το επαίσχυντο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων και ο Νέος Κώδικας Δικηγόρων.

Καμία σκέψη για επανατοποθέτηση/απόλυση ΙΔΑΧ. Πρόσληψη του αναγκαίου εργασιακού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της λειτουργίας του τμήματος. 

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για τις σπουδές μας - καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων. 

Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις - κάτω ο τρομονόμος! 

Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση-Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς.  

Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.

Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο και συγκοινωνίες για όλους - αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές. 

Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους-κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικώνμορφών απασχόλησης. 

Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών της ΝΟΠΕ-Εξω οι εργολαβίες και οι εταιρίες απο τις σχολές

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

Προχωράμε σε δυναμική κινητοποίηση στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ όπου και όποτε αυτή συνεδριάσει σχετικά με το ζήτημα του Οργανισμού. 

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 13:00 στο Υπουργείο Παιδείας

Συμμετέχουμε σε συντονισμούς και πανελλαδικές δράσεις των φοιτητικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων σχετικά με το ζήτημα των οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου