Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Για τις ενωτικές πρωτοβουλίες

Αντιλαμβανόμενοι την κρίσιμη συγκυρία και την αναγκαιότητα τα σχήματα της ΕΑΑΚ να ενοποιούνται μπροστά στον κοινό εχθρό, προτείνουμε μια πορεία ενωτικών διαδικασιών μεταξύ των σχημάτων της Αντινομίας και της ΡΑΠΑΝ-ΣΑΦΝ με στρατηγικό στόχο την ενοποίηση των σχημάτων. Προτείνουμε η ενοποίηση αυτή να θέσει συγκεκριμένους στόχους, ώστε να μην περιοριστεί η όλη διαδικασία σε αφηρημένες επικλήσεις και αέναη κουβέντα δίχως πολιτικό κέντρο. Για αυτό προτείνουμε ως άξονες πορείας προς το νέο σχήμα της ΕΑΑΚ τους εξής:
Α)Ιδρυτική διακήρυξη του νέου σχήματος και στρατηγική σύγκλιση σε ένα πολιτικό περιεχόμενο, σύμφωνο προς τα κεκτημένα των ΕΑΑΚ πανελλαδικά, όπως καταγράφονται στα κείμενα και τις αποφάσεις της ΕΑΑΚ. Σε περίπτωση αγεφύρωτων διαφωνιών στην καθημερινή πολιτική παρέμβαση του σχήματος ανάμεσα στις διάφορες πολιτικές τάσεις, η πολιτική συνοχή θα επιτυγχάνεται με την αναφορά στα κεκτημένα της ΕΑΑΚ.
Β)Πολιτική συμφωνία του νέου σχήματος, που θα κατοχυρώνεται στην ιδρυτική διακήρυξη, πάνω σε βασικά σημεία της πολιτικής τακτικής στο φοιτητικό σύλλογο, όσον αφορά την ανασυγκρότηση των συλλογικών του διαδικασιών και οργάνων απόφασης.
Γ)Σύγκλιση ενωτικών πρωτοβουλιών θεματικού και συντονιστικού-οργανωτικού χαρακτήρα:
-Θεματικού χαρακτήρα ενωτικές διαδικασίες, όπου θα ανοίγονται τα πιο σημαντικά ζητήματα πολιτικής γραμμής, με στόχο την άρση των πολιτικοιδεολογικών αντιθέσεων σε ένα ανώτερο επίπεδο. Η επίλυση όλων των πολιτικοιδεολογικών αντιθέσεων δεν αποτελεί a priori για εμάς όρο συγκρότησης του νέου σχήματος. Αναγκαίο όρο για εμάς ως Αντινομία-ΕΑΑΚ, ωστόσο, αποτελεί το άνοιγμα μιας τέτοιας κουβέντας, με στόχο την βαθύτερη πολιτική ενοποίηση, όπου είναι αυτό δυνατό.
Τέτοιες θεματικές ενωτικές διαδικασίες πρέπει να γίνουν πάνω σε ζητήματα όπως: α) ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης σε εποχές καπιταλιστικής κρίσης β) η τακτική μας για την αναδόμηση του Συλλόγου και των συλλογικών διαδικασιών του γ) ο χαρακτήρας του Φοιτητικού Κινήματος στην εποχή μας και η σύνδεσή του με το ευρύτερο λαϊκό-εργατικό Κίνημα δ) το εργασιακό καθεστώς και η συνδικαλιστική οργάνωση των δικηγόρων.
-Συντονιστικού χαρακτήρα ενωτικές διαδικασίες, όπου θα επιδιώκεται η καλύτερη δυνατή οργανωτική ενοποίηση των σχημάτων στην καθημερινή τους πρακτική, στο κίνημα, ο συντονισμός των δράσεων και της παρέμβασής τους κ.α.
Δ)Συντροφική και δημοκρατική ενοποίηση των σχημάτων σε ένα σχήμα ΕΑΑΚ Νομικής, όπου «όλες οι αντιθέσεις θα ανθίζουν» και όλες οι πολιτικές αντιλήψεις θα μπορούν να δοκιμάζουν το πολιτικό τους περιεχόμενο με την καθημερινή παρέμβαση στο σύλλογο. Πάνω στην κοινή βούληση των σχημάτων για ενιαίο βηματισμό και στρατηγικά το στόχο ενοποίησής τους, να μπορούμε να συνθέτουμε και να παράγουμε γραμμή για το σύλλογο φοιτητών νομικής η οποία να είναι μάχιμη, να διαιρεί τον κόσμο των αμφιθεάτρων και να κινείται με βάση στόχο για τη ριζοσπαστικοποίηση και πολιτικοποίηση του δυναμικού του συλλόγου.
Η ΕΑΑΚ στην εικοσάχρονη και πλέον πορεία της έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη συσπείρωση του πιο πρωτοπόρου κομματιού της σπουδάζουσας νεολαίας, που γεννιέται μέσα από τις αντιθέσεις του σύγχρονου πανεπιστημίου της αγοράς. Ταυτόχρονα, με την παρουσία και τη συμβολή της στο φοιτητικό κίνημα, έχει βάλει ένα γερό λιθαράκι στην υπόθεση της συγκρότησης ενός αντικαπιταλιστικού μετώπου και ρεύματος στη νεολαία. Το εύρος των μαχών που έδωσε η ΕΑΑΚ την τελευταία χρονιά μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική πείρα ώστε μέσα από την εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά κυρίαρχα μέσα από την ακριβή ανάλυση της πραγματικότητας να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες προκλήσεις.
                                                                                                                                             
Η μεγάλη δυναμική που έχει αναπτύξει η ΕΑΑΚ και πολύ περισσότερο  η νέα εποχή της ταξικής πάλης, υποχρεώνει την ΕΑΑΚ να σταθεί κριτικά απέναντι στο ίδιο της τον εαυτό. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους, ως ανήκοντα δηλαδή σε μια μεγάλη πανελλαδική, ενιαία και αντικαπιταλιστική δύναμη, επεξεργαζόμενα προχωρήματα τόσο για το συντονισμό τους όσο και για την ΕΑΑΚ συνολικά. Στο βαθμό που οι ανεπάρκειες της ΕΑΑΚ δεν επιλύονται, θα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη μετάβαση του μορφώματος από το τρέχον στάδιο, δηλαδή μιας κινηματικής φοιτητικής αριστερής δύναμης με σημαντικά προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας και περιορισμό της απεύθυνσης της σε συγκεκριμένες σχολές, στην υπέρβασή του σε μια κατεύθυνση συνολικής και διαρκούς αντικαπιταλιστικής νεολαιίστικης παρέμβασης με μια άλλη, εργατικής φύσης, μετωπική συγκρότηση.
Επιδίωξή μας είναι η ενότητα της ΕΑΑΚ σε πραγματικές βάσεις για τη δημιουργία ενός σχήματος μαζικού, αντικαπιταλιστικού, ριζοσπαστικού, μαχητικού, ενιαίου και δημοκρατικού που να μπορεί να έχει μαζική απήχηση στο Σύλλογό μας και να γίνει κομμάτι της αναζωπύρωσης του φοιτητικού κινήματος με βασική επιδίωξή τη σύνδεσή του με το λαϊκό και εργατικό κίνημα για την ευθεία σύγκρουση με την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τις πολιτικές  κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οκτώβρης 2013

2 σχόλια:

  1. Όταν ως αριστεροί κάνουμε την αυτοκριτική μας οφείλουμε να μην την κάνουμε με γνώμονα τις δικές μας ανεπάρκειες αλλά με γνώμονα την αδυναμία του φοιτητικού σώματος να αγωνιστεί και να προασπίσει τα συμφέροντά του. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει άλλωστε δεν είναι το πως θα οργανωθούμε εμείς αλλά με ποιον τρόπο το φοιτητικό σώμα θα οργανωθεί περισσότερο αποτελεσματικά. Το να εμβαθύνουμε πολιτικά σε διάφορα ζητήματα δεν είναι λύση από μόνο του και χωρίς την διεύρυνση της κοινωνικής μας απεύθυνσης στρώνει το χαλί στην σεχταροποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να οργανωθεί περισσότερο αποτελεσματικά το φοιτητικό κίνημα είναι απαραίτητη και η δικιά μας πιο βαθιά πολιτικοποίηση. ΠΧ: Απαραίτητη σήμερα είναι η οργανική σύνδεση φοιτητικό-εργατικού κινήματος, ένα ισχυρό μέτωπο όλων των υποκειμένων που δραστηριοποιούνται στον πανεπιστημιακό χώρο. Αυτό είναι απάιτηση της νέας εποχής κατά τη γνώμη μας. Σε τέτοια ζητήματα χρειάζεται εμβάθυνση για να έχουμε πιο αποτελεσματικό Κίνημα και όχι για λόγους φιλοσοφικής αναζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή