Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Πανεργατικό συλλαλητήριο Σάββατο 29 Ιούνη (11.30 Πλ. Καραϊσκάκη)


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 11.30 πμ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ  

Ο ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ  


Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα καλεί όλα τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες, όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους χιλιάδες συναδέλφους μας που βιώνουν την απόλυση και την ανεργία να συμμετάσχουν μαζικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 29 Ιούνη που γίνεται με πρωτοβουλία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλων Σωματείων και Ομοσπονδιών. 

Ο συνεχιζόμενος για τρίτη εβδομάδα αγώνας των εργαζομένων στην ΕΡΤ και οι χιλιάδες λαού που στέκονται αλληλέγγυοι σε αυτόν τον αγώνα, κόντρα σε προεδρικά διατάγματα και σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αλλά και στις απειλές της καταστολής από την καταρρέουσα δικομματική πλέον συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μας δείχνουν τον δρόμο. 

Αυτός ο δρόμος είναι ο ανυποχώρητος, ενωτικός, πολιτικός αγώνας διάρκειας των συνδικάτων και των εργαζομένων για την ανατροπή της άθλιας συγκυβέρνησης του κοινωνικού πολέμου, αλλά και συνολικά των πολιτικών του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και της ΕΕ που εξαθλιώνουν τις ζωές μας. 

Να μην φοβηθούμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Το μέλλον που μας ετοιμάζουν αν δεν τους αποτελειώσουμε τώρα θα είναι ζοφερότερο από το παρών που βιώνουμε. 

Να μην δώσουμε χρόνο στην νέα συγκυβέρνηση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο. Να γίνει το συλλαλητήριο του Σαββάτου η αρχή ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού που θα σαρώσει την σύγχρονη χούντα του κεφαλαίου. 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ  
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΟΛΟΙ  ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ  

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ανοιχτή ΕΡΤ! Ο αγώνας για ενημέρωση - εργασία - δημοκρατία συνεχίζεται!


Ανοιχτή ΕΡΤ. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κατάφερε ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού. Οι τεχνικοί του ΟΤΕ, της ΕΡΤ, του 902, του Press Project που έδωσαν από τις πρώτες ώρες τη μάχη της μετάδοσης του σήματος της ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης κόντρα στο «μαύρο», ειδικά οι πρώτοι που δέχτηκαν τη βία των ΜΑΤ-ΕΚΑΜ και απειλές για τη ζωή τους, τα κατάφεραν γιατί είχαν δίκιο. Αυτό το δίκιο αναγνωρίζεται πρώτα από το δημοκρατικό λαό, και με αυτή τη δύναμη επιβάλλεται στη δικαστική εξουσία και στην πολιτική εξουσία.

Η υπόθεση της δημοκρατίας και της ενημέρωσης που έχει ανάγκη ο εργαζόμενος λαός ξεκινά από τον αγώνα που συνεχίζεται για να μείνει ανοιχτή η ΕΡΤ. Να μείνει ανοιχτή όχι για να αναδιαρθρωθεί και να εξελιχθεί σε ακόμα πιο αυστηρά ελεγχόμενο από το κράτος μηχανισμό, αλλά για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας. Να μιλάει από τα μικρόφωνα ο λαός και όχι το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με τις αποφάσεις τους μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, με την  κατάληψη του ραδιομεγάρου και το δικό τους πρόγραμμα σε ραδιόφωνο και τηλεόραση κέρδισαν αυτές τις μέρες την ουσιαστική συμπαράσταση των εργαζομένων, της νεολαίας, της καλλιτεχνικής διανόησης, μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας.

Άνοιξαν τη συζήτηση για την ενημέρωση, τη δημοκρατία, την εργασία στην πιο μαύρη στιγμή της μνημονιακής περιόδου. Άνοιξαν μια σημαντική ρωγμή. Έχουν ήδη τραυματίσει την τρικομματική κυβέρνηση.

Το λαϊκό κίνημα μπροστά στους ελιγμούς και τη σύγχυση που καλλιεργεί η τρικομματική κυβέρνηση, μπροστά στη δηλωμένη πρόθεσή της να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να διεκδικήσει πραγματικές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα με τη δική του δύναμη, με τις δικές του ισχυρές δημοκρατικές διαδικασίες και δομές.

Άμεσοι στόχοι που μπορούν να τεθούν για ένα Μέτωπο Πάλης για την Ενημέρωση, την Εργασία, τη Δημοκρατία της εποχής μας:

- Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ. Κατάργηση όλων των ΠΝΠ.

- Ανοιχτή ΕΡΤ σημαίνει έλεγχος του προγράμματος από τους εργαζόμενους και όχι από τη διοίκηση και την κυβέρνηση.

- Κατάργηση και αυστηρή απαγόρευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της σχετικής νομοθεσίας.

- Άρση της επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, των ναυτεργατών και των εργαζομένων στο μετρό. Κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης.

- Οικονομική διαφάνεια σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δημοσιοποίηση αμοιβών προσωπικού. Περιορισμός του ορίου υπέρβασης των ΣΣΕ για αμοιβές στελεχών.

- Απόσυρση των σχεδίων περιορισμού των διαδηλώσεων. Καμία συζήτηση για περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Ξήλωμα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, απαγόρευση των προληπτικών προσαγωγών.

-Επέκταση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας του συνδικαλισμού. Ελευθερία συγκέντρωσης των εργαζομένων στο χώρο εργασίας. Ελευθερία διακίνησης των ιδεών

Οι παραπάνω στόχοι πάλης συνδέονται με το ευρύτερο δημοκρατικό και πολιτικό ζήτημα. Εντάσσονται στον άμεσο αγώνα να μπει φραγμός στην αυταρχική πορεία της σημερινής κυβέρνησης και του κράτους που την οργανώνει. Βοηθούν το ίδιο το λαϊκό κίνημα να οργανώσει τα βήματά του για μια συνολική βελτίωση της θέσης της νεολαίας και των εργαζομένων.

Πραγματική δημοκρατία υπάρχει όταν ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει τη θέλησή του.

Πραγματική ενημέρωση υπάρχει όταν ακούγεται η φωνή του λαού.

Τί αποφάσισε το ΣτΕ;


Ποια είναι η αλήθεια;

Η ΚΥΑ της κυβέρνησης αποτελούνταν από έξι άρθρα. Το πρώτο αφορούσε στην κατάργηση και τη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Το δεύτερο αφορούσε στην τύχη των συχνοτήτων και της περιουσίας της. Το τρίτο ρύθμιζε τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού της και προέβλεπε επί λέξη: «1. Οι συμβάσεις εργασίας του απασχολούμενου με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικού, όπως το τακτικό και έκτακτο προσωπικό ή άλλο προσωπικό καθώς και κάθε είδους συμβάσεις έργου ή εργασίας με εξωτερικούς ή άλλους συνεργάτες προγράμματος της ΕΡΤ ΑΕ, και των θυγατρικών εταιρειών της λύονται από τη δημοσίευση της παρούσας. Για τις περιπτώσεις τις οποίες αφορά, η παρούσα απόφαση συνιστά και καταγγελία της ατομικής συμβάσεως εργασίας. 2. Το προσωπικό της προηγούμενης παραγράφου δικαιούται την νόμιμη κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αποζημίωση (...)». Με άλλα λόγια, το άρθρο 3 της ΚΥΑ απέλυε όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Το άρθρο τέσσερα αφορούσε τη λήξη της θητείας του ΔΣ της ΕΡΤ, το άρθρο πέντε ρύθμιζε το ανταποδοτικό τέλος και το άρθρο έξι διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με τη δημοσίευση της ΚΥΑ.

Τί αποφάσισε ο πρόεδρος του ΣτΕ; Γράφει επί λέξη η Προσωρινή διαταγή: «1. Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπ' αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.). 2. Τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ' αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης».

Δηλαδή, το ΣτΕ αναστέλλει μόνο μέρος από το 1ο και 2ο άρθρο της ΚΥΑ. Το 1ο άρθρο σημειώνει: «Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η κυκλοφορία εκδόσεων, η λειτουργία διαδικτυακών ιστότοπων όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα της ΕΡΤ ΑΕ και των θυγατρικών αυτής, διακόπτονται μετά το τέλος του κανονικού προγράμματος της 11ης Ιουνίου 2013 και έως τη σύσταση νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο της τήρησης αρχών που συνάδουν με τους όρους της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης εντός του ανταγωνιστικού ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος». Το 2ο άρθρο γράφει: «Οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές έως τη σύσταση του νέου φορέα, οπότε και μεταφέρονται σε αυτόν αυτοδικαίως».

Με άλλα λόγια διατάσσει την επαναλειτουργία του σήματος και των εκπομπών, μέχρι να δημιουργηθεί ο καινούργιος φορέας. Κανένα από τα άλλα άρθρα της ΚΥΑ δεν αναστέλλεται με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Δηλαδή, οι 2.500 και πλέον εργαζόμενοι της ΕΡΤ παραμένουν απολυμένοι, η διάλυσή της είναι δρομολογημένη και το μόνο που υποχρεούται η κυβέρνηση, είναι να «ξανασηκώσει» το σήμα της, μέχρι να δημιουργηθεί η ΝΕΡΙΤ ΑΕ! Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο το ΣτΕ καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να βρουν τρόπους να βγουν εκπομπές και να λειτουργήσει το διαδίκτυο (ενδεχόμενα με μερικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή εκπομπές κονσέρβα), θεωρώντας δεδομένο ότι δεν υπάρχει ούτε ένας εν ενεργεία εργαζόμενος της ΕΡΤ ΑΕ, τεχνικός η δημοσιογράφος, αφού ισχύει στο ακέραιο η πρόβλεψη της ΚΥΑ για απόλυσή τους!

Να λοιπόν που το ΣτΕ έδωσε λύση βολική για όλους, εκτός από τους εργαζόμενους, που ζουν στο πετσί τους τι σημαίνει ταξικό κράτος - σύνταγμα και ταξική δικαιοσύνη. Το σήμα της ΕΡΤ θα επανέλθει, όπως ζητούσαν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, η αστική δημοκρατία θριάμβευσε, όπως ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που διαλύει φορείς του δημοσίου, ζει και βασιλεύει και οι εργαζόμενοι πετιούνται κατά χιλιάδες στο δρόμο. 'Ωρα να βγουν συμπεράσματα σοβαρά και κρίσιμα για το μέλλον και το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων, που πρέπει από σήμερα να κλιμακωθούν.
---

Δεδομένες θεωρούνται οι απολύσεις των 2.500 και πλέον εργαζόμενων της ΕΡΤ, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Κ. Μενουδάκου δεν υπεισέρχεται στο άρθρο 3 της από 11/6/2013 κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία οι εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης θεωρούνται απολυμένοι.

Μετά τα νομικά και άλλα πρακτικά προβλήματα που ανέκυψαν μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ως προς την ερμηνεία της απόφασης, από το ΣτΕ δόθηκαν χτες εξηγήσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το μέλλον των εργαζομένων.

Κατ' αρχήν επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σ. Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης, κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την ίδρυση του νέου φορέα. Επίσης, οι δυο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και το διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει το δρόμο» για τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ ΑΕ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο διαχειριστής θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κλπ.) για τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που τυχόν θα επαναπροσληφθούν ή θα απολυθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το πρόσωπο του διαχειριστή έχουν γίνει έως τώρα προτάσεις σε δυο τέως ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και έναν καθηγητή Πανεπιστημίου, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν.

Όσον αφορά το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση απόφασης αναστολής, από το ΣτΕ ξεκαθαρίστηκε ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα δεν θα εκδοθεί, εκτός και αν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν το σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Για το σήμα της ΕΡΤ διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του προέδρου του ΣτΕ.

Αντίθετα, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή την μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Σ' αυτή την περίπτωση θα εξετασθεί ποιες δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Τέλος, όπως επεσήμαναν δικαστές του ΣτΕ, η προσωρινή διαταγή του Κ. Μενουδάκου δεν καταλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από το διαχειριστή που θα οριστεί από τους δυο συναρμόδιους υπουργούς.

από 902

Πορεία Φοιτηττικών Συλλόγων Αθήνας



Η ΕΡΤ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΔΕΙΞΑΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ. ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ Ο ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ. 

ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ. Η ΕΡΤ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ. ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ. ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

ΠΟΡΕΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΗ. ΩΡΑ: 5.00
ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ- ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η κατειλημμένη ΕΡΤ να γίνει κέντρο αγώνα για όλο το λαό! Να κλείσουμε την κυβέρνηση!

Η καρδιά του κόσμου της εργασίας, η καρδιά του κόσμου της αντίστασης και του αγώνα χτυπάει στην Αγία Παρασκευή!


Η λειτουργία της ΕΡΤ διακόπηκε γύρω στις 11.00 το βράδυ από τις δυνάμεις καταστολής. Η κυβέρνηση διατυμπανίζει μέσω του Κεδίκογλου (δημοσιογράφος και αυτός του οποίου μάλιστα η ΕΣΣΥΕΑ ζήτησε να ανακληθεί η άδεια δημοσιογραφίας του)  ότι έτσι προχωρά στην δημοσιονομική εξυγίανση που θα φέρει την περιβόητη ανάπτυξη που πληρώνει εδώ και τόσα χρόνια πλέον ο ελληνικός λαός. Ότι έτσι σταματάει η διαφθορά και οι διαπλοκές που ¨πνίγανε¨ την δημόσια τηλεόραση. Ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώνει πια την ζημιογόνα ΕΡΤ.  Οι εργαζόμενοι όμως βρίσκουν άλλους τρόπους να συνεχίσει να εκπέμπει η δημόσια τηλεόραση και το «αντάρτικο» αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να μπουν τα ΜΑΤ στο μέγαρο της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ γίνεται θυσία στο βωμό των μνημονίων για να βρει η κυβέρνηση 2.800 εργαζόμενους και να τους πετάξει στο δρόμο. Ταυτόχρονα, η διάλυση κι απαξίωση της ΕΡΤ αποτελεί ένα μεγάλο δώρο στους καναλάρχες της ιδιωτικής ασυδοσίας. Η διάλυση της δημόσιας τηλεόρασης φέρνει άμεσα χιλιάδες απολύσεις, ακόμα πιο έντονο έλεγχο της πληροφόρησης και των ειδήσεων από τα πρόθυμα δημοσιογραφικά εξαπτέρυγα του κεφαλαίου, της τρόικας και της κυβέρνησης, ολοκληρωτική απαξίωση του πολιτιστικού και μορφωτικού έργου της ΕΡΤ.

Ο αγώνας για την περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας της ΕΡΤ, των αρχειακών θησαυρών της και του «εργατικού της πλούτου», συμπυκνώνει τώρα τις διεκδικήσεις ολόκληρου του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας!

Στο χέρι μας είναι να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο και να μην επιτρέψουμε στους εντολοδόχους του κεφάλαιου, της λαομίσητης ΕΕ και του ΔΝΤ, στην τρικομματική κυβέρνηση της χειρότερης επίθεσης που γνώρισε ποτέ ο κόσμος της εργασίας, να βυθίσουν στη μαύρη σιωπή, μαύρη σαν την χούντα τους, τη δημόσια ΕΡΤ.

Το μέγαρο της ΕΡΤ, μπορεί να γίνει κέντρο αγώνα για όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Ήρθε η ώρα να φύγει η συγκυβέρνηση της εξαθλίωσης του λαού και της νεολαίας, η ώρα της δικαίωσης του εννιάμηνου αγώνα των χαλυβουργών, που βρήκε μόνο πέντε λεπτά δημοσιότητας. Η ώρα της νίκης των επίστρατων ναυτεργατών. Η ώρα να σπάσει η επιστράτευση των εργαζομένων του μετρό και των καθηγητών και ταυτόχρονα, η ώρα της «αποστρατείας» για το υπηρετικό πολιτικό προσωπικό του κεφάλαιου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Εμπρός όλοι μαζί να στηρίξουμε αποφασιστικά κάθε απόφαση αντίστασης και αγώνα που θα λάβουν οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Οι εγκαταστάσεις και η συχνότητα της ΕΡΤ να γίνουν βήμα του αγώνα και της ελπίδας όλων των εργαζομένων και των νεολαίων που συνθλίβονται στις μυλόπετρες των μνημονίων και της καπιταλιστικης κερδοφορίας. Όλοι εκεί! Θα νικήσουμε! Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι και δικός μας αγώνας και πρέπει να γίνουμε όλοι κομμάτι του!


Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Να γίνει ο αγώνας ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ σπίθα για λαϊκό ξεσηκωμό!

Ο συντονισμός πρωτοβαθμίων σωματείων καταδικάζει την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης για άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ. Η απόφαση αυτή αποτελεί την άμεση εφαρμογή του σχεδίου κυβέρνησης –ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου για :

- Τις απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων του δημοσίου με πρώτους τους 2800 εργαζόμενους της ΕΡΤ

- Την διάλυση της δημόσιας ενημέρωσης και την παράδοση της ενημέρωσης στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τους καναλάρχες για άμεσο έλεγχο και κερδοφορία.

Αυτό το πραξικόπημα σε βάρος των εργαζόμενων και όλου του λαού είναι το πρώτο βήμα για να ακολουθήσει η κατάργηση και άλλων δημόσιων οργανισμών, όπως άλλωστε προβλέπει η Πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μετά την υγεία, την παιδεία και το νερό, δέχεται βάρβαρη επίθεση η δημόσια ενημέρωση με έναν τρόπο που ούτε η χούντα των συνταγματαρχών τόλμησε να κάνει . Υλοποιείται συνολικά η διάλυση κάθε δημόσιας παροχής και υπηρεσίας υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, οι μαζικές απολύσεις σε όλο το δημόσιο και η επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα παντού.

Αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να περιμένουμε τίποτα από αυτούς που οδηγούν τη ζωή μας στον όλεθρο και σπέρνουν τη φτώχεια την ανεργία και την εξαθλίωση.

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ! ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ

Με βάση τα παραπάνω ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί όλα τα συνδικάτα να συμμετέχουν μαζικά στην κατάληψη του κτηρίου της ΕΡΤ, καλεί τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν το παρών.

- Το κτήριο της ΕΡΤ αποτελεί κέντρο αγώνα και θα συμβάλλουμε στην στήριξη των εργαζόμενων της ΕΡΤ,  στην περιφρούρηση του χώρου και στην υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.

- Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο , την Τετάρτη 12 Ιούνη στην ΕΡΤ στις 12 μμ και στις 6 μμ (προσυγκέντρωση στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής)

- Καλούμε σε στήριξη και συμμετοχή στις 24ωρες κυλιόμενες απεργίες που κήρυξε το συντονιστικό των σωματείων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Αλλά και σε μια τεράστια παλλαϊκή διαδήλωση στη γενική πολιτική απεργία της Πέμπτης που πρέπει η επιτυχία να προπαγανδιστεί σε όλους του χώρους και να αποτελέσει την αρχή για την άμεση συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τη νίκη.

Ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΡΤ

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.

Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.

Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.

Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας.

Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

H ζωή έξω από τα τούρκικα σίριαλ…


Αυτές οι μέρες στην Τουρκία είναι μέρες που ο τουρκικός λαός εξεγείρεται: το φυτίλι της έκρηξης το έβαλε μια χούφτα διαδηλωτών που θέλησαν να σώσουν ένα κομμάτι δημοσίου πάρκου, και αυτή η χούφτα μεταμορφώθηκε γρήγορα σε γροθιά του λαού ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση και την πολιτική της.  

Αυτή πολιτική δεν είναι βέβαια τυχαία. Περιλαμβάνει την ραγδαία «ισλαμοποίηση» της τουρκικής κοινωνίας, που είναι πολύ «κοσμική» για να εξυπηρετήσει τα σχέδια της τουρκικής αστικής τάξης για επέκταση «νεοοθωμανικού» τύπου. Η διακυβέρνηση ασκείται με ισχυρό προπαγανδιστικό χαρτί τη διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση  με τη βοήθεια του στρατού, τω δικαστηρίων και του Τύπου. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που άρχιζαν οι συγκρούσεις στην πλατεία Ταξίμ, οι τουρκικές τηλεοράσεις έδειχναν τον Ερντογάν σε συνέδρια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος

Μεταξύ των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής, η απαγόρευση του αλκοόλ, η καταδίκη πολλών σε «βλασφημία» εναντίον του Μωάμεθ και γενικά των αλλόπιστων, η ακραία καταστολή των τελευταίων χρόνων. Η διαμάχη μεταξύ των ‘’κοσμικών’’ και των ισλαμιστών φονταμενταλιστών συχνά τονίζεται με μονομέρεια, όπως και ο ‘’οικολογικός χαρακτήρας’’ του ξεσπάσματος ως αντίσταση στην ανέγερση κτιρίων που προωθεί η κυβέρνηση σε ‘’πράσινη περιοχή’’ της Κωνσταντινούπολης. Οι ερμηνείες αυτές παραβλέπουν τις έντονες κοινωνικές συγκρούσεις που μαίνονται στην Τουρκία και τις μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των προνομιούχων συμμάχων του καθεστώτος και της καταπιεζόμενης πλειοψηφίας, που είτε εργάζεται δουλικά και τζάμπα είτε εργάζεται σε καθεστώς μισθωτής δουλείας υπό άθλιες εργασιακές συνθήκες 

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ. Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, φαίνονται άοπλοι διαδηλωτές να κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς και πολλοί από αυτούς να φέρουν πληγές στο σώμα και το πρόσωπο. Και όχι μόνο αυτό: η τουρκική αστυνομία έδωσε στον απολογισμό της «τάξης και της ασφάλειας» κάμποσους νεκρούς, νεκρούς από χημικά, γλομπ, υδραντλίες, πλαστικές σφαίρες. Πλαστικές όμως δεν είναι οι σφαίρες που δίνουν νεκρούς, παρά μόνο στη ξεπουλημένη δημοσιογραφ

Όταν οι αριθμοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης ευημερούν, μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως πίσω από αυτούς κρύβεται συσσωρευμένη η κοινωνική καταπίεση, η αδικία, η σκληρότητα, ακόμη και αν οι καταπιεσμένοι σιωπούν. Όταν ο Ερντογάν δηλώνει πως θα φέρει «1.000.000 δικούς του οπαδούς του κόμματος» να καταστείλουν τους διαδηλωτές αν χρειαστεί, εκφράζει την αφέλεια κάθε ταξικής εξουσίας. Γιατί την νομιμοποίηση και την ισχύ την παρέχει στις κυβερνήσεις ο εργαζόμενος λαός. Και όσο εύκολα την παρέχει, τόσο εύκολα μπορεί να την αποσύρει και να τη μετατρέψει στην πιο σκληρή λαϊκή τιμωρία και ετυμηγορία, στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, και αλλού.  


Γιατί οι λαοί δεν ξεχνούν πως «αν ο κόσμος δεν έχει χώρο για μας άλλο κόσμο να φτιάξουμε»!