Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Κάλεσμα αγώνα προς τους πρωτοετείς συναδέλφους μας!

Συνάδελφε/ισσα, εσύ και η οικογένειά σου, είμαστε βέβαιοι πως δεν υπολογίζατε να γνωριστείτε με το πανεπιστήμιο υπό αυτές τις συνθήκες. Είμαστε, επίσης, βέβαιοι πως και εσύ, όπως χιλιάδες άλλα παιδιά στην ηλικία σου, αγωνιάτε καθημερινά για το πότε θα  εγγραφείτε στις σχολές που με τόσο κόπο περάσατε και πολύ περισσότερο, πότε θα ξεκινήσετε και σεις τα μαθήματα και μαζί με αυτά, τη νέα σας ζωή. Και είναι λογικό!

Δυστυχώς όμως, το ΕΚΠΑ, όπως και άλλα 7 μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, δεν λειτουργεί. Δεν λειτουργεί όχι επειδή κάποιοι τρελοί αποφάσισαν να απεργήσουν και να κάνουν καταλήψεις αλλά γιατί στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να γεμίσουν τις σχολές μας με λουκέτα.


Εδώ και αρκετά χρόνια, σταδιακά και μεθοδευμένα, το δημόσιο πανεπιστήμιο διαλύεται, προκειμένου όπως φαίνεται πια, η ιδιωτικοποίησή του να γίνει πιο εύκολη. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί ολοένα και μειώνονται, οι φοιτητές αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για όλα τα αναγκαία (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, αναλώσιμα) ενώ τώρα ετοιμάζονται να μας βάλουν και δίδακτρα (τα αναφέρουν ως ένα «συμβολικό» ποσό της τάξης των… 600 ευρώ!) ή ακόμα και να μας διαγράψουν αν δεν έχουμε να τα πληρώσουμε! Από πέρυσι με πρόσχημα την οικονομική (και όχι μόνο) εξυγίανση, δεκάδες σχολές και τμήματα έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν με το περίφημο «Σχέδιο Αθηνά», πετώντας στο δρόμο χιλιάδες συναδέλφους μας ενώ προβλέπεται ότι νέα κλεισίματα θα γίνουν και φέτος με το «Σχέδιο Αθηνά 2». Τώρα, απαιτούν να αποψιλωθεί ο κορμός των ιδρυμάτων, οι εργαζόμενοι στις σχολές μας. Απαιτούν να απολυθεί το 60% των διοικητικών υπαλλήλων (από γραμματείες, βιβλιοθήκες, μουσεία, εργαστήρια, κλινικές και αλλού) και σταδιακά το 40% των μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να επιτελέσει ούτε τις βασικές του λειτουργίες. Γι’ αυτό και επιμένουμε στον ισχυρισμό μας πως το κλείσιμο του πανεπιστημίου είναι πρώτα και κύρια απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στη Νομική Σχολή,

η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση (Νόμος Διαμαντοπούλου, «Σχέδιο Αθηνά») θα αλλάξει πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής. Μέσω της διάσπασης του ενιαίου πτυχίου σε δύο κύκλους σπουδών και την εισαγωγή κατευθύνσεων σε αντικατάσταση του ενιαίου προγράμματος σπουδών για όλους τους φοιτητές, την στενότερη πρόσδεση με την αγορά και τις επιχειρήσεις(Νομικές εταιρείες), τις αλυσίδες μαθημάτων και τις υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, την ύπαρξη ορίου φοίτησης (ν+2), προβλέπεται και σταδιακά προωθείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών, με κατατεμαχισμένο και πατενταρισμένο επιστημονικό αντικείμενο. Έτσι, διαμορφώνεται, αφενός ένας απαξιωμένος τίτλος σπουδών – τον οποίο ενδέχεται να χρειαστεί και να πληρώσεις για να λάβεις, με την εισαγωγή διδάκτρων -   χωρίς επαγγελματική και εργασιακή κατοχύρωση. Ο πτυχιούχος της Νομικής θα είναι κατά βάση ανίκανος να εργαστεί, αν δεν λάβει περαιτέρω κατάρτιση και εξειδίκευση. Εάν δεν προστεθεί στο σύγχρονο στρατό άνεργων νέων (βλέπε 60% ανεργία στους νέους), στην καλύτερη θα κυνηγάει συνεχώς νέες δεξιότητες και προσόντα για να χωράει στα κουστούμια που φτιάχνουν τα αφεντικά και η Αγορά, δηλαδή εξαντλητικό ωράριο και μισθούς εξαθλίωσης, με εργασιακές συνθήκες γαλέρας χωρίς κοινωνική ασφάλιση.
                                                         
Το σχέδιο τους είναι γνωστό:

δημιουργούν ένα πανεπιστήμιο - πραγματικό στρατόπεδο εργασίας, ένα σύγχρονο ακαδημαϊκό Νταχάου. Καταργούν κάθε δημόσια και δωρεάν πτυχή του και ταυτόχρονα ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στις μεγάλες εταιρείες,  για να πάρουν όποιο κομμάτι της πίτας τους αρέσει περισσότερο. Από τα προγράμματα σπουδών μας, τη σίτιση και τη στέγαση, μέχρι τις σχέσεις εργασίας που θα έχουν οι εργαζόμενοι στις σχολές, τα πάντα θα ρυθμίζονται με βάση τις ορέξεις και τις εκάστοτε ανάγκες της «Θεάς Αγοράς». Σε αυτό το παιχνίδι, οι όποιες κυβερνήσεις θα παίζουν τον ρόλο του μεσίτη, όπως συμβαίνει και τώρα. Νομοθετούν και διατάσσουν την απόλυση  των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, για να μπουν στο παιχνίδι οι εργολάβοι και να λειτουργήσουν όλες οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου (ερευνητικές, διοικητικές, ενημερωτικές κλπ) από μια μεγάλη εταιρεία. Φυσικά την λυπητερή την πληρώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας και οι απολυμένοι εργαζόμενοι…

Αυτό, θα είναι και το δικό μας μέλλον, αν δεν αγωνιστούμε. Μας κατηγορούν ότι κλείνουμε τις σχολές με καταλήψεις και καταστρέφεται η εικόνα του πανεπιστημίου, στρώνεται το έδαφος για τα ιδιωτικά κολλέγια, μένει πίσω η ανάκαμψη από την κρίση, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και άλλα τέτοια! Μα, για ποια ανάπτυξη μας κατηγορούν αυτοί που μας πετάνε στο τσουβάλι του 60% ανεργία, της μετανάστευσης ή των 400 ευρώ στην καλύτερη; Αυτοί που κλείνουν τις σχολές μας και απολύουν με το έτσι θέλω τους γονείς μας; Δεν θα βγει λάδι καμιά ανάπτυξη και κανένας θετικός οικονομικός δείκτης, όταν εμείς και οικογένειά μας είμαστε στην ανασφάλεια και την ανέχεια.

Για όλα αυτά και για ακόμα περισσότερα εμείς,η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ) σε καλούμε να αγωνιστείς, για να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Να γραφτείς στο φοιτητικό σου σύλλογο και να παλέψεις μέσα από αυτόν για τα δικαιώματα και τις ανάγκες σου!

Για δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων, για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Έχουμε βαθιά πίστη ότι οι αγώνες που δίνουμε είναι δίκαιοι γιατί είναι αναγκαίοι. Και θα είναι νικηφόροι γιατί είναι αγώνες όλης της κοινωνίας. Άλλωστε, η κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια δεν είναι ξένη. Είναι εικόνα από το παρόν και το μέλλον όλης της υπόλοιπης κοινωνίας. Αυτής που στοιβάζεται στις ουρές του ΟΑΕΔ και πετιέται έξω από τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Αυτής που κάθε μέρα χαιρετάει τα παιδιά της που μεταναστεύουν για να μπορέσουν να ζήσουν, αυτής που καθημερινά έρχεται να αντιμετωπίσει ξανά το φασιστικό δηλητήριο καλοντυμένο με διαφορετικά κάθε φορά κουστούμια. Της κοινωνίας που μέρα με τη μέρα, οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, το ΔΝΤ, εξαθλιώνουν στο όνομα της κρίσης τους.

Ενάντια σε όλα αυτά, εμείς προτάσσουμε τους συλλογικούς, οργανωμένους, μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Αυτή είναι η ΕΑΑΚ και έτσι γεννήθηκε: στις φλόγες όλων των μεγάλων και μικρών αγώνων και κινημάτων των προηγούμενων χρόνων. 23 χρόνια τώρα σηκώνει ψηλά τις σημαίες των κοινωνικών αναγκών και τώρα σε καλεί στο πλευρό της!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου