Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Λίγα λόγια για την ίδρυση της 4ης Νομικής στην Πάτρα

... ή αλλιώς γιατί να μη γίνουμε κανίβαλοι

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Πάτρας ήδη από πέρυσι έχει προβεί σε εξαγγελία της ίδρυσης νέου τμήματος Νομικής, με επικρατέστερες πόλεις την Πάτρα και την Κρήτη. Πρόσφατα, τη δήλωση αυτή συνυπέγραψε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ανακοινώνοντας την ίδρυση τμήματος στην Πάτρα, το οποίο θα υποδεχτεί τους πρώτους εισαχθέντες το 2020. Οι δηλώσεις αυτές συνάντησαν μια πληθώρα αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα, με διάφορα αντιδραστικά επιχειρήματα περί "ανταγωνισμού" των τμημάτων. Για εμάς το χρονικό πλαίσιο της εξαγγελίας δεν είναι τυχαίο, καθώς πρόκειται για ακόμα ένα προεκλογικό, ψηφοθηρικό τέχνασμα, με ένα επιπλέον επεισόδιο να προστίθεται στην αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ακόμα δεν είναι τυχαίο, γιατί εδώ και χρόνια επιχειρείται μια κατεύθυνση φιλτραρίσματος των αποφοίτων που θα καταφέρουν εν τέλει να βγουν στην αγορά εργασίας: αυτό επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΣΑ Βερβεσού (τις οποίες προσυπέγραψε και ο αντιπρόεδρος του τμήματος της Νομικής του ΕΚΠΑ Παπαδημητρίου), σύμφωνα με τις οποίες προτείνεται η ίδρυση σχολής δικηγόρων, επιπλέον της 18μηνης άσκησης, ενώ αδιευκρίνιστο μένει το αν θα έχει δίδακτρα ή όχι. 

Ως ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ- ΕΑΑΚ δηλώνουμε απερίφραστα τα εξής:

Όσον αφορά τον υπουργό Γαβρόγλου 
Την ίδια στιγμή που προωθεί την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, συγχωνεύοντας τμήματα ΤΕΙ στο περιβόητο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θεσπίζοντας δίδακτρα σε όλα τα Μεταπτυχιακά, αυτονομώντας τους ΕΛΚΕ και θέτοντας έτσι τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων σε κίνδυνο και τέλος εναρμονίζοντας ακόμα περισσότερο την έρευνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αποφασίζει να ιδρυθεί 4η Νομική. Πρόκειται για ακόμα έναν υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που όπως και οι προκάτοχοι του, υλοποιεί τις σκληρές και αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για την παιδεία. Είναι προφανές ότι κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, όσες σχολές και αν ιδρυθούν, αν δεν γίνει γενναία κρατική χρηματοδότηση προς τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κανένα ουσιαστικό πρόβλημα δεν θα λυθεί για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, αν δεν εξασφαλίζεται από το κράτος δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές και αν δεν δοθούν φοιτητικά επιδόματα. 

Όσον αφορά τους καθηγητές και τα ψηφίσματα των ΕΚΠΑ & ΑΠΘ.

Από πέρυσι έχει αρχίσει μια παραφιλολογία από τους καθηγητές, με ψηφίσματα που έχουν δημοσιευτεί, τα οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση νέου τμήματος αλλά φυσικά με πολύ στρεβλό τρόπο και επιχειρηματολογία. Κρίνουμε πως πρόκειται για ψηφίσματα που εκκινούν από μία συντεχνιακή λογική και ατομικά συμφέροντα των μεγαλοκαθηγητών, καθώς κυρίως ενδιαφέρονται να μην υποχρεωθούν να διδάξουν παραπάνω ώρες σε ένα νέο τμήμα, που ενδέχεται να βρίσκεται και κοντά στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο, αν συνέβαινε, θα τους απέκλειε από τη δυνατότητα να εργάζονται και στα μεγάλα δικηγορικά τους γραφεία, απ' όπου και λαμβάνουν τεράστια κέρδη. Δεν μας πείθουν ότι αίφνης ενδιαφέρονται για  το συμφέρον της σχολής. Είναι οι ίδιοι που έχουν προσυπογράψει για την εξίσωση των πτυχίων μας με τις ιδιωτικές Νομικές (βλ. MBS College of Crete, Νομική Κύπρου κλπ), οι απόφοιτοι των οποίων έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εμάς και εγγράφονται κατά τον ίδιο τρόπο στους Δικηγορικούς Συλλόγους. Είναι οι ίδιοι που συμφώνησαν και ψήφισαν τα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά μας, αποκλείοντας έτσι το πιο πληττόμενο κομμάτι των φοιτητών. Είναι οι ίδιοι που κόβουν σωρηδόν και χωρίς κριτήρια, βαθμολογούν με βάσει τη “γενική εικόνα”, βάζουν θέματα εκτός ύλης. Είναι αυτοί που χρόνια τώρα δεν έχουν πει κουβέντα για την υποχρηματοδότηση των σχολών από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αφήνοντας τις σχολές να παρακμάζουν.  Στην Κομοτηνή όμως έφτασαν στο σημείο να προχωρήσουν σε αναστολή των μαθημάτων και σε «συμβολική κινητοποίηση» για το τμήμα της Πάτρας, ενώ για όλα τα παραπάνω δεν έχουν βγάλει ούτε μισή ανακοίνωση!

Και ρωτάμε. Έτσι διασφαλίζεται το επίπεδο της “αφάν γκατέ” σχολής;

Όσον αφορά τους/τις φοιτητές/τριες

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Να βάλουμε ένα τέλος στην ανθρωποφαγία και τον αέναο ανταγωνισμό που καλλιεργείται από τις αστικές δυνάμεις (ΔΑΠ και "Ανεξάρτητους" κυρίως στην Κομοτηνή) και διχάζει όσους πλήττονται από την κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι εχθρός μας είναι ο διπλανός μας που παλεύει στις ίδιες αντίξοες συνθήκες με εμάς. Δεν είναι όμως έτσι. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε από τον συνάδελφό μας ασκούμενο που παίρνει στην καλύτερη 300 ευρώ το μήνα, από τον συμμαθητή και συμφοιτητή μας που πέρασε με κόπο και μεγάλες θυσίες του ίδιου και της οικογένειάς του στη Νομική, σε όποια πόλη της Ελλάδας κι αν είναι αυτή. Αντίθετα, έχουμε τα πάντα να χωρίσουμε με τα μεγάλα αφεντικά των δικηγορικών εταιρειών, που μας εκμεταλλεύονται για τρεις κι εξήντα, δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές μας εισφορές και μας βάζουν να δουλεύουμε σε συνθήκες κάτεργο (χρονομετρούν και την ώρα στην τουαλέτα!)
Για να αντιπαλέψουμε τα παραπάνω, είναι απαραίτητη η ενότητα μας. Ποτέ κανένας ατομικός δρόμος δεν απέφερε νίκες. Να χτίσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ μας, να βάλουμε τις βάσεις ώστε να κατοχυρωθεί νομικά η μισθωτή δικηγορία, να φτιάξουμε Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων που θα μάχεται για αξιοπρεπείς όρους εργασίας.
Ακόμα, να παλέψουμε για τα δικαιώματα και της ελευθερίες όλων των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας, όλων αυτών των αόρατων, που δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, δεν έχουν καν το δικαίωμα στην υπεράσπιση. Να διαλέξουμε μεριά και ως φοιτητές/τριες νομικής και ως μελλοντικοί/ες δικηγόροι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου